Residentie Orkest speelt Bruckner 9

Description

Luister naar de Negende Symfonie van de Oostenrijkse componist en klankarchitect Anton Bruckner. Antony Hermus dirigeert het Residentie Orkest in dit grootse symfonisch monument.

De zwanenzang van Bruckner 
Bruckners Negende Symfonie is zijn zwanenzang. Twee jaar voor zijn dood verzuchtte hij tegenover een vriend: ‘Ik heb bereikt wat ik kon bereiken, en ik hoop slechts dat mij wordt vergund mijn Negende Symfonie te voltooien. Drie delen zijn reeds voltooid. Het Adagio is bijna af. Blijft nog over de finale. Ik vertrouw erop dat de dood mij mijn pen niet zal afnemen.’

Die finale had moeten bestaan uit een Te Deum, waardoor het stuk een koorsymfonie zou worden in de trant van Beethovens Negende. Het kwam er niet van.

Information sur la date

zondag 20 maart: 12:45, 15:00

Billets

Info:
€ 27,20 - € 34,00

Organisateur

Vous organisez cet événement ?

Contactez-nous si vous souhaitez mettre à jour les informations et autres.

Nous contacter

1 Photo

Événements suggérés

Vanaf 2017 tourt dit uit de hand gelopen trio langs vestzaktheaters in Nederland en Vlaanderen met (eigen) ver- en herhalingen van Leonard Cohen nummers. Ook dit seizoen trekken zij de theaters langs met hun nieuwe voorstelling ‘Bijna Thuis’. Cohen keert in het repertoire terug, maar daarnaast ‘doen’ zij ook liederen van Paul Simon, Crowded House, Johnny Cash en vele andere grootse hits. Deze keer met: Don van Dijke, Pim van Alten, Dorien Rozendaal, Andries de Roode, Lola van Duijl, Caramay Schmelzer, Naomi Verlaan & Jeroen S. Rozendaal. Bijna thuis Ik was zo graag Bijna thuis Thuis waar mijn hoofd pas stilstaat Thuis waar mijn hartslag traag gaat Thuis waar mijn liefste vrijwel zeker op mij wacht
De Amerikaanse countrypopzanger Brett Young koppelt de optimistische westcoastsound van zijn thuisstaat Californië aan de country van de zuidelijke staten, een genre dat hij zelf ‘Caliville’ heeft gedoopt. In ons land is hij bij het grote publiek nog geen household name, maar in de Verenigde Staten domineert Young de countrylijsten met de ene hit na de andere. Brett Youngs grootste succes tot nu toe, de soulful gezongen ballad In Case You Didn’t Know (2017), heeft inmiddels meer dan een half miljard streams vergaard op Spotify. In augustus 2023 verscheen Across The Sheets, alweer zijn vierde studioalbum.
De 20-jarige Indonesische jazzpianist Joey Alexander is de status “Wonderkind” al lang voorbij: hij leerde zichzelf op zijn zesde piano spelen, luisterend naar de oude jazzplaten van zijn vader – vooral Thelonious Monks Well You Needn’t triggerde hem. Al op zijn tiende mocht Alexander met Wynton Marsalis meespelen tijdens een concert in New York, waar hij het publiek verbaasde met zijn techniek en gevoel voor timing. Inmiddels heeft Alexander een eigen carrière opgebouwd met alweer zeven albums op zijn naam, waarvan Continuance (2023) het meest recente is. Mis dit unieke talent niet!
Het Amerikaanse soulicoon Bettye LaVette zit al 62 jaar in het vak, maar ze zingt nog net zo gepassioneerd als in het begin van haar carrière. Of eigenlijk heeft ze twee carrières: in de jaren zestig en zeventig bracht ze een lange reeks southern-soulsingles uit, waarna ze een tijdje uit het vak verdween. In 2005 volgde een heropleving met het coveralbum I’ve Got My Own Hell To Raise en sindsdien krijgt Bettye LaVette eindelijk het respect dat ze verdient. Haar jongste plaat Lavette! (2023) is geproduceerd door Steve Jordan (Rolling Stones) en ook toptoetsenist Steve Winwood en -gitarist John Mayer duiken op.
Afgelopen oktober stond hij nog op het Ramblin Roots-festival: de Canadese singer-songwriter Jerry Leger, die toen zijn complete nieuwe album Donlands (2023) speelde. Donlands is een wat rustiger, meer op sfeer leunende plaat uit de rijke catalogus van Leger, zo’n album dat je een paar keer moet draaien voor het zijn schoonheid openbaart, bijvoorbeeld in tracks als Slow Night In Nowhere Town, dat mede dankzij de pedalsteel klinkt als een countryklassieker uit de seventies. Je zou bijna vergeten dat Leger ook excelleert in rhythm & blues, rootsrock, folk en rock-’n-roll.
De Engelse indierockband William The Conqueror wordt vergeleken met Kings of Leon, Buffalo Tom en The Raconteurs. Die uiteenlopende namen geven al aan dat we hier te maken hebben met een veelzijdig trio, zo bewijst ook hun nieuwe (vierde) album Excuse Me While I Vanish (2023). Frontman Ruarri Joseph is daarbij gezegend met precies het juiste rauwe, donkere stemgeluid en de songs zijn ook al ijzersterk. Hoe goed de band hun vak beheerst, is te horen in de track Somebody Else, die zorgvuldig opbouwt naar een Sam Fender-achtig anthem.
Sommige artiesten zitten meer in de lift dan anderen. Op weg naar duizenden streams, of gewoon een viral hit op TikTok. Maar waar vind je die artiesten? Eigenlijk is het veel moeite om playlists af te struinen en laten we eerlijk zijn: die tijd hebben we niet. Daarom host TivoliVredenburg een concertreeks vol nieuwe, internationale acts: Elevator. De kosten van een ticket zijn niet in verhouding met de shine die jij krijgt als je eerder dan iedereen kunt vertellen wie er volgend jaar op ESNS, Best Kept Secret en Le Guess Who? staan. Jij zag het namelijk al op Elevator. Elevator #3 presenteert Zweedse singer-songwriter Plàsi, de uit Luxemburg afkomstige pop electronic artiest C’est Karma en Australtische indiepopband Greatest Hits.
Sinds hun opkomst in 2015 heeft Sextile de underground van Los Angeles op zijn kop gezet met synth-geïnjecteerde, opstandige postpunk met EBM-invloeden. Het trio sleept elk publiek dat ze voor zich krijgen mee in donkere en dansbare shows, die onvermijdelijk eindigen in een onvergetelijke muzikale climaxen. De band werd opgericht door frontman Brady Keen en drummer Melissa Scaduto, en ondanks een tumultueuze geschiedenis met wisselende bandleden en het tragische verlies van gitarist Eddie Wuebben in 2019, brachten ze in in 2023 hun nieuwe goed ontvangen album ‘Push’ uit.  Support: Nuxx Vomica
Waar L’Arpeggiata optreedt, is het feest. Al meer dan twintig jaar verbaast en verleidt het ensemble een groot publiek met prikkelende programma’s waarin volks- en kunstmuziek elkaar ontmoeten. In ‘Alla Napoletana’ brengt het gezelschap een aanstekelijk portret van Napels met muziek van vervlogen tijden vertaald naar de toon van vandaag de dag.
BeatRoots is het maandelijkse muzieklab van De Vrijstaat. Met een muziekstudio, podium en muziekcafé geeft BeatRoots ruimte aan jonge muziekfanaten om elkaar te inspireren en samen muziek te maken. BeatRoots wordt geleid door drie net afgestudeerde muzikanten met een breed netwerk van makers om zich heen. Tijdens de speel- en luistersessies staat het onderzoeken van nieuwe muziek, het combineren van elektronische muziek en instrumentalisten en het samenbrengen van verschillende muziekstijlen centraal. Ieder genre en instrument is welkom! Voor een BeatRoots-avond wordt een thema gekozen dat als leidraad voor de sessie dient. Je kunt eerst komen eten om kennis te maken met andere deelnemers. Na de maaltijd wordt er gezamenlijk of in kleinere groepjes gewerkt met en gesproken over het thema, of wordt er een masterclass gegeven door een gastmuzikant. Vervolgens is er ruimte om werk aan elkaar laten horen en dit samen te bespreken. In die gesprekken kun je de input halen die je nodig hebt om verder te kunnen met je muziek: juist door te praten met muzikanten die werken met andere stijlen ontwikkel je een nieuwe blik op je eigen werk. De sessies eindigen met ruimte voor optredens en gezamenlijke jams. Naast de maandelijkse sessie-avonden organiseert De Vrijstaat jaarlijks ook een BeatRoots Summer Workout en een BeatRoots Winter Workout: schrijverskampen van één of twee dagen. Locatie: De sessies vinden plaats de muziekstudio van De Vrijstaat. Adres: Hof van Monaco 3.