BeatRoots (16+)

Description

BeatRoots is het maandelijkse muzieklab van De Vrijstaat. Met een muziekstudio, podium en muziekcafé geeft BeatRoots ruimte aan jonge muziekfanaten om elkaar te inspireren en samen muziek te maken. BeatRoots wordt geleid door drie net afgestudeerde muzikanten met een breed netwerk van makers om zich heen. Tijdens de speel- en luistersessies staat het onderzoeken van nieuwe muziek, het combineren van elektronische muziek en instrumentalisten en het samenbrengen van verschillende muziekstijlen centraal. Ieder genre en instrument is welkom!

Voor een BeatRoots-avond wordt een thema gekozen dat als leidraad voor de sessie dient. Je kunt eerst komen eten om kennis te maken met andere deelnemers. Na de maaltijd wordt er gezamenlijk of in kleinere groepjes gewerkt met en gesproken over het thema, of wordt er een masterclass gegeven door een gastmuzikant. Vervolgens is er ruimte om werk aan elkaar laten horen en dit samen te bespreken. In die gesprekken kun je de input halen die je nodig hebt om verder te kunnen met je muziek: juist door te praten met muzikanten die werken met andere stijlen ontwikkel je een nieuwe blik op je eigen werk. De sessies eindigen met ruimte voor optredens en gezamenlijke jams.

Naast de maandelijkse sessie-avonden organiseert De Vrijstaat jaarlijks ook een BeatRoots Summer Workout en een BeatRoots Winter Workout: schrijverskampen van één of twee dagen.

Locatie:
De sessies vinden plaats de muziekstudio van De Vrijstaat. Adres: Hof van Monaco 3.

Information sur la date

Datum zo 12 mei - za 1 jun, Tijd zo 12 mei: 18:00 - 22:00, za 1 jun: 18:00 - 22:00, Voeg toe aan je kalender:, iCal, Google calendar, MS Outlook, Office 365

1 Photo

Événements suggérés

Neem een bezwerend meesterwerk uit 1972, een bijzondere locatie, een briljante cellist en een internationaal topkoor – en een onvergetelijke ervaring is in de maak. Het Nederlands Kamerkoor werkt in de Werkspoorkathedraal niet alleen samen met cellist-componist Maya Fridman, maar voert ook het beroemde Curse upon Iron uit. De Estse componist Veljo Tormis protesteert hiermee tegen de verschrikkingen van de oorlog
Vanaf 2017 tourt dit uit de hand gelopen trio langs vestzaktheaters in Nederland en Vlaanderen met (eigen) ver- en herhalingen van Leonard Cohen nummers. Ook dit seizoen trekken zij de theaters langs met hun nieuwe voorstelling ‘Bijna Thuis’. Cohen keert in het repertoire terug, maar daarnaast ‘doen’ zij ook liederen van Paul Simon, Crowded House, Johnny Cash en vele andere grootse hits. Deze keer met: Don van Dijke, Pim van Alten, Dorien Rozendaal, Andries de Roode, Lola van Duijl, Caramay Schmelzer, Naomi Verlaan & Jeroen S. Rozendaal. Bijna thuis Ik was zo graag Bijna thuis Thuis waar mijn hoofd pas stilstaat Thuis waar mijn hartslag traag gaat Thuis waar mijn liefste vrijwel zeker op mij wacht
De Amerikaanse countrypopzanger Brett Young koppelt de optimistische westcoastsound van zijn thuisstaat Californië aan de country van de zuidelijke staten, een genre dat hij zelf ‘Caliville’ heeft gedoopt. In ons land is hij bij het grote publiek nog geen household name, maar in de Verenigde Staten domineert Young de countrylijsten met de ene hit na de andere. Brett Youngs grootste succes tot nu toe, de soulful gezongen ballad In Case You Didn’t Know (2017), heeft inmiddels meer dan een half miljard streams vergaard op Spotify. In augustus 2023 verscheen Across The Sheets, alweer zijn vierde studioalbum.
De Amerikaanse soul- en r&b-zanger Eli “Paperboy” Reed is als kind waarschijnlijk in een koffer met platen van Wilson Pickett, Otis Redding en Sam & Dave gevallen en daar lekker lang in blijven liggen. Op zijn acht albums tot nu toe klinkt Reed als de voorman van een dampende soul- en funkrevue uit de vroege seventies, en live on stage legt hij dezelfde bezieling aan de dag. In 2023 verscheen Reeds jongste plaat, het coveralbum Hits And Misses, met als prijsnummer een onweerstaanbaar swingende uitvoering van Steely Dans Do It Again. Deze muzikale krantenjongen bezorgt alleen maar goed nieuws!
Freddie Mercury, lead zanger van de legendarische rockgroep Queen, wilde graag dat de songs van Queen tot nieuwe interpretaties zouden leiden. Dat is precies wat de Engelse componist en dirigent Tolga Kashif deed toen hij The Queen Symphony componeerde. Hoofdrollen Hij schreef op basis van de kenmerkende melodische lijnen en akkoorden van de Queen songs een zesdelige symfonie voor koor, orkest met hoofdrollen voor viool- cello en pianosolo. Het werk ging in Londen in première in aanwezigheid van gitarist en drummer van Queen, Brian May en Roger Taylor, en de moeder van Freddie Mercury.
KK Downing was sinds het prille begin in 1969 deel van de legendarische band Judas Priest. Nadat hij Judas Priest in 2011 verliet bleef het lange tijd stil rondom de gitarist, tot hij in 2019 de Heavy Metal Hall Of Fame Award op het Bloodstock festival uitgereikt kreeg. Voor de gelegenheid deelde hij het podium met Ross The Boss. De enthousiaste reacties van het publiek bleken genoeg motivatie om zijn eigen project door te zetten: KK’s Priest was geboren. De formatie bestaat naast KK uit ex-Judas Priest zanger Tim ‘Ripper’ Owens, gitarist A.J. Mills, voormalig Voodoo Six-bassist Tony Newton en DeathRiders/Cage-drummer Sean Elg. Inmiddels zijn we twee albums verder, met het in 2023 uitgebrachte The Sinner Rides Again als meest recente wapenfeit. Uiteraard speelt KK’s Priest naast nieuwe songs ook klassiekers van de band waar KK 40 jaar (!) lang mee voor talloze nummers heeft gezorgd.
Heeft een muzikant met een staat van dienst als Mike Stern nog een introductie nodig? Toch maar even voor de volledigheid: in zijn ruim vier decennia omspannende carrière werkte de gitaarmaestro samen met grensverleggers als Miles Davis, Billy Cobham, the Brecker Brothers en Jaco Pastorius. Daarnaast bracht hij maar liefst achttien albums uit als bandleider.
Na al die eigen concerttournees draait het voor de laureaten van Dutch Classical Talent maar om één ding: de finale waarin de Award en het prijzengeld van €10.000 te winnen valt. Pianist Mattias Spee, klarinettiste Gerbrich Meijer, pianist Shane van Neerden en mezzosopraan Georgia Burashko spelen delen uit hun programma, de vakjury wijst de winnaar aan en het publiek bepaalt wie met de Publieksprijs naar huis gaat.
Het Amerikaanse soulicoon Bettye LaVette zit al 62 jaar in het vak, maar ze zingt nog net zo gepassioneerd als in het begin van haar carrière. Of eigenlijk heeft ze twee carrières: in de jaren zestig en zeventig bracht ze een lange reeks southern-soulsingles uit, waarna ze een tijdje uit het vak verdween. In 2005 volgde een heropleving met het coveralbum I’ve Got My Own Hell To Raise en sindsdien krijgt Bettye LaVette eindelijk het respect dat ze verdient. Haar jongste plaat Lavette! (2023) is geproduceerd door Steve Jordan (Rolling Stones) en ook toptoetsenist Steve Winwood en -gitarist John Mayer duiken op.
“Dode mensen dromen niet,” gaf Verneri Pohjola drie jaar terug al aan. De Finse trompettist laat nu in alle volledigheid zien dat hij die leus meent en dat hij het onderste uit de kan wil halen: met een nieuw internationaal gezelschap is daar het album ‘Monkey Mind’. Knotsgekke composities worden knap opgebouwd en spatten weer uiteen, waar inventieve begeleiding en die lyrische trompet van Pohjola elkaar naar de Europese top stuwen. Laat je meeslepen in de grillige energie die het gezelschap alle kanten op duwt: bij wijlen speelt het geëmotioneerd en loom, soms speelt het sierlijk en energiek, maar het beweegt altijd op het scherp van de snede en is in staat om een live publiek te fascineren van de eerste tel tot de laatste buiging.