Voices of Joy

Description

Met het vreugdevolle programma Voices of Joy viert de Utrechtse Studenten Cantorij op 14 en 16 juni haar 60-jarig bestaan! Zestig jaren van verbinding tussen getalenteerde jonge zangers met hun gezamenlijke passie voor klassieke koormuziek. In Voices of Joy viert de USCantorij deze kracht van muziek, die voor veel dichters en componisten nauw samenhangt met de pracht van de natuur. Zo ook in werken van Dvořák, Tyrrell en Janáček, en in de opdrachtcompositie ‘The Voice of Joy’ van Anke Brouwer; een wereldpremière waarin de jubelende natuur wordt bezongen. Jubel mee, en geniet tijdens dit lustrumprogramma van de verbindende kracht van koormuziek met Nederlandse en Tsjechische werken, op 14 juni in Amsterdam en 16 juni in Utrecht.

Information sur la date

Datum zo 16 jun, Tijd 15:00, Voeg toe aan je kalender:, iCal, Google calendar, MS Outlook, Office 365

1 Photo

Événements suggérés

Anno 2024 lijkt zoveel beweging in de wereld om ons heen te zijn dat een zeldzaam moment van verstilling een welkome afwisseling is. Met Arvo Pärts monumentale Kanon Pokajanen verkent Kamerkoor NEXT samen met de Utrechtse visual media artist Carolien Teunisse een 21e-eeuwse zoektocht naar bezinning in een concert voor a-capellakoor en live videokunst. De Kanon Pokajanen is een klinkend voorbeeld van de universele aantrekkingskracht van Arvo Pärt voor iedereen die zoekt naar een moment van reflectie en bezinning. De verstillende kracht die uitgaat van deze boetepsalmen van Pärt, die hij baseerde op eeuwenoude teksten uit de orthodoxe traditie, is een bijna meditatieve ervaring van ruim anderhalf uur die het publiek nog lang zal bijblijven. Van grootse uitroepen tot intieme smeekbeden: de Kanon raakt aan dat wat ons mens maakt. Vertwijfeling, boetedoening en zingeving komen langs in dit imposante werk waarin galmende klokken en verfijnde belletjes elkaar afwisselen in lange, trage bewegingen. De Utrechtse visual media artist Carolien Teunisse breidt dit muzikale ritueel uit met live videokunst en laat koor, klank en beeld samengaan in projecties die reageren op de muziek en het publiek meenemen in een nieuwe ervaring van de Kanon Pokajanen. Teunisse werkte met haar videokunst eerder al samen met onder andere het Radio Filharmonisch Orkest en het New European Ensemble om muziek van een nieuwe dimensie te voorzien. Zoek bezinning, laat je meeslepen in de zoektocht naar verlossing van Arvo Pärt, of laat je simpelweg meevoeren op de verstilde golven van de muziek en videoprojecties.
La Voix Humaine (Nederlands: De menselijke stem) is een toneelstuk uit 1930 geschreven door Jean Cocteau. Het ging in 1930 in première in de Comédie-Française in Parijs vertolkt door Berthe Bovy. Het is een monoloog, die zich afspeelt in Parijs. Een vrouw van middelbare leeftijd heeft haar ex aan de telefoon, met wie ze vijf jaar lang een relatie heeft gehad. Hij zal de volgende dag gaan trouwen met een andere vrouw, wat de hoofdpersoon tot wanhoop drijft. De vrouw doet wanhopige pogingen om haar geliefde voor zich terug te winnen door middel van een telefoongesprek. Het verloop van het telefoongesprek verloopt soms moeizaam, oorzaken hiervan zijn verkeerde verbindingen, nummers die niet kloppen en plotseling onderbroken gesprekken. De monoloog laat de mentale aftakeling van de vrouw zien. Als de man ophangt ervaart de vrouw dit als een executie. In 1958 werd het stuk bewerkt door Francis Poulenc tot een opera in één acte. Ekaterina Levental is een actrice met een sterk verbeeldingsvermogen, een groot talent, geweldig om naar te luisteren (Tubantia). Ekaterina werd geboren in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, een republiek in de voormalige Sovjet-Unie. Zij studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en harp aan de Conservatoria van Enschede, Detmold (Duitsland) en Rotterdam. Voor beide behaalde zij het cum laude haar masterdiploma. Ze begon haar carrière als harpiste en zangeres met het harp-duo Bilitis, samen met Eva Tebbe, waarmee ze 18 jaar in binnen- en buitenland optrad en diverse internationale prijzen won. Het duo maakte eigen arrangementen, gaf compositieopdrachten en maakte muziektheater voorstellingen. Samen met pianist Frank Peters vormt zij het Medtner Project, een meerjarig project waarin voor het eerst alle liederen van de Russische componist Nikolai Medtner (1880-1951) worden opgenomen. Ekaterina geeft ook solo concerten waarbij zij zichzelf begeleidt op de harp. De Utrechtse Muziekacademie (UMA) heeft een lange traditie met het spelen van minder gangbaar of nieuw repertoire. Naast eigen opdrachtcomposities speelde het orkest vorig jaar nog de Nederlandse première van Michael Nyman’s Strong on Oaks. In het voorjaar van 1994 kwamen een aantal Utrechtse studenten bij elkaar om een nieuw orkest op te richten: ze hadden hun studietijd achter zich gelaten (en dus hun studentenorkesten) maar wilden toch op hoog niveau blijven musiceren. De oprichting van het UMA Kamerorkest (formeel Stichting Utrechtse Muziekacademie) was een feit, dit jaar dus al 30 jaar geleden. Muzikaal leider werd -en is nog steeds- Marco Bons.
Barokensemble Combattimento organiseert op zaterdag 22 juni, na twee succesvolle edities, een derde meespeeldag in Utrecht. Een dag waar jij met de musici van Combattimento én zangsolisten de prachtige cantate “Freue dich, erlöste Schar” en motet “Komm, Jesu, komm”  van J.S. Bach kunt uitvoeren. Ben jij een gevorderde amateur-zanger, -instrumentalist of muziekschoolleerling? Wil je graag een keer Bach (samen met Combattimento) zingen of spelen? Lees dan verder! Barokensemble Combattimento organiseert op zaterdag 22 juni 2024, na twee succesvolle edities, een derde meespeeldag. Een dag waar jij met de musici van Combattimento én zangsolisten de prachtige cantate “Freue dich, erlöste Schar” en motet “Komm, Jesu, komm”  van J.S. Bach gaat uitvoeren. Ben jij een gevorderde amateurzanger of speel jij viool, altviool, cello, klavecimbel, hobo of fluit? Meld je dan aan voor deze dag waar je in een gezellige en ongedwongen sfeer de kneepjes van het vak kunt afkijken en je kunt laten inspireren door de musici van Combattimento. Het aantal plaatsen voor instrumenten is beperkt, dus meld je snel aan! Het ensemble speelt op moderne stemming, de A is gestemd op 441 Hz. Je zult leren over de uitvoeringspraktijk van barokmuziek en hoe je die kunt toepassen met je eigen stem of instrument. Dagindeling: 9.30 ontvangst en kennismaking met koffie/thee 10.00-12.15 aparte repetities met het orkest en het koor incl. korte tussenpauzes 12.15-12.45 lunchpauze (graag eigen lunch meenemen) 12.45-13.30 inleiding door klavecinist Pieter Dirksen over de achtergrond van het repertoire 13.45-16.00 repetitie tutti 16.15-17.15 uitvoering voorafgegaan door flitsoptreden Combattimento
30 september 1939, Chamberlain keert terug uit nazi- Duitsland met de tekst ‘I have returned from Germany with peace for our time’. Hoe bitter dat een jaar later Duitsland Polen binnenvalt. De zin wordt nogal vaak verkeerd geciteerd als ‘Peace in our time’. Want, dat is een frase die dagelijks wordt gebeden in de Evensong in Engeland. ‘Give peace in our time, O Lord’. Een frase die terug te voeren is op het ‘Da pacem Domine’ uit de 8e eeuw en die later ook zal worden vertaald door Luther als: ‘Verleih uns Frieden gnädiglich’. Maar onze tijd zoeken we nog steeds naar vrede; peace for our time. Kamerkoor Cantiago en het uit Londen afkomstige koor van St. Martin-in-the-Fields bieden een programma aan waarbij er werken te horen zijn van onder andere Bruckner, Milhaud en Tavener verwijzend naar het thema ‘Peace for our time’.
De Colombiaanse zanger/gitarist Juanes is een van de bestverkopende latin-artiesten aller tijden met een solocarrière van inmiddels al bijna 25 jaar. Dansbare latinpop met romantische teksten is het handelsmerk van Juanes, die in 2002 doorbrak met de single A Dios Le Pido. Drie jaar later vestigde hij definitief zijn naam met de superzomerhit La Camisa Negra, dat in ons land meer dan een half jaar in de Top 40 stond. Flash forward naar nu: in 2023 verscheen Juanes’ tiende album Vida Cotidiana, waarop hij terugkeert naar een wat meer rockgeoriënteerd geluid zonder zijn poppy kwaliteiten te verliezen.
Maak kennis met het klassiek talent van dit moment.  Radu Ratering begon op zevenjarige leeftijd met pianospelen nadat hij een recital had bijgewoond van Radu Lupu in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Hij was zo geraakt door het spel van Radu Lupu dat hij wilde leren hoe hij zelf piano kon spelen. Op 10-jarige leeftijd begon hij met lessen aan de Sweelinck jong talent Academie van het Conservatorium in Amsterdam. Radu heeft veel prestigieuze prijzen gewonnen en is te beluisteren in diverse concertzalen! Daarnaast is Radu vanaf seizoen 2023/2024 artistiek leider van een gloednieuwe concertserie genaamd Fabergé in de Geertekerk in Utrecht. Deze serie bestaat uit bijzondere reeks concerten gegeven door jonge aanstormende Nederlandse talenten. Regulier: 25 euro  Jongeren tot 25 jaar: 15 euro 
De introspectieve muziek van de Amerikaanse singer-songwriter Josh Rouse bevindt zich ergens op het snijvlak van folk, alt.country en pop, met één constante factor: uiterst catchy melodieën. Maar Rouse heeft nog meer te bieden – zo incorporeerde hij op zijn voorlaatste album Love In The Modern Age (2018) het geluid van eighties-bands als Prefab Sprout, The Blue Nile en Aztec Camera. In 2022 verscheen zijn jongste plaat Going Places, een album vol optimistische nummers bij het einde van de lockdowns, geïnspireerd door de lust om live te spelen. ‘Just toe-tappers,’ zoals Rouse zelf zegt.
Molen de Ster bestaat vandaag 25 jaar en dat gaan we groots vieren!  Deze zaterdag hebben we overdag het korenfestival “Koren op de Molen” op het molenerf. Waarbij er 8 zangkoren hun eigen repertoire komen zingen. Ieder koor treed tweemaal op en sluiten gezamenlijk af met het zingen van het Molenlied waarbij de bezoekers van harte worden uitgenodigd om mee te zingen. We sluiten de dag af met een gratis  Zomerconcert van Tim Dawn. Bekend van zijn grootste hit de Bee Gees-cover To Love Somebody, die hij opnam voor een prijswinnende reclame. Maar ook met eigen werk was hij inmiddels al goed voor vele miljoenen streams en is hij niet meer weg te denken van de Nederlandse radio. Samen met zijn band treed hij op op het molenerf met de jarige molen als sfeervolle backdrop. Koren op de Molen 11:00-17:00 uur Toegang is gratis Zomerconcert Tim Dawn 20:00 – 21:30 uur Toegang is gratis
Wave komt eindelijk naar huis! Elf jaar na de laatste editie van het iconische Summer Darkness krijgt Utrecht weer een eigen electro/wave/postpunkfestival: Momentum! De organisatie achter Summer Darkness, Movement en Wavefest komt naar De Helling met een avond vol dansbare melancholie in alle zwarttinten denkbaar – van poëtische glamgoth tot industriële EBM en van hedendaagse postpunk tot eighties new wave. Drie live-acts en vier dj’s laten jou de hele avond dansen in het duister totdat je zwart voor ogen ziet.