Cobra en Noord-Afrika

Description

De tentoonstelling ‘Cobra en Noord-Afrika’ toont werk uit de museumcollectie van de kunstenaars uit de Cobra-beweging die via reizen of op andere manieren in contact komen met de kunst en, cultuur en bevolking van Noord-Afrikaanse landen als Marokko, Algerije en Tunesië.

Na de Tweede Wereldoorlog komen de Nederlandse, Deense en Belgische kunstenaars van de Cobra-beweging via musea in contact met buiten-Europese kunst. Zo worden er etnografische verzamelingen tentoongesteld in het Rijksmuseum, en vinden de schilderijen van Pablo Picasso, gebaseerd op zijn collectie Afrikaanse maskers, hun weg naar musea voor moderne kunst. Sommige Cobra-kunstenaars laten zich sterk beïnvloeden door de beelden en schilderijen die zij zien. Bij een aantal van hen ontstaat de drang om meer van de wereld te zien. Soms vanuit een oprechte diepere interesse voor andere werelddelen, en soms met totaal verkeerde verwachtingen, maken kunstenaars als Asger Jorn, Corneille en Anton Rooskens reizen naar delen van Noord-Afrika. Onder andere Asger Jorn besluit zelfs om er voor een langere periode te gaan wonen.

De indrukken die de kunstenaars via hun reizen opdoen, verwerken zij in hun schilderijen, sculpturen en geschreven werken. Waar de een de indrukken van het landschap probeert te vangen op het doek, helpt het zijn in een omgeving en cultuur anders dan de West-Europese de ander om zijn ideeën en filosofie over kunst verder te vormen. De werken in de tentoonstelling zijn afkomstig uit de collectie van het Cobra Museum.

Beeld: Anton Rooskens, Afrika Symbolen, 1958, C/o Pictoright Amsterdam

Organisateur

Vous organisez cet événement ?

Contactez-nous si vous souhaitez mettre à jour les informations et autres.

Nous contacter

1 Photo

Événements suggérés

Vanaf het museumplein in het centrum van Veendam starten op zaterdag 8 juni om 9:00 uur diverse oldtimers, youngtimers en specials voor de rally Veendam-Leer-Veendam. De deelnemers komen rond 15:30 uur over de finish op het Museumplein. De deelnemers komen rond 15:30 uur over de finish op het Museumplein.
toorn
25mei
-
23jun.
In de duo-expositie zijn kunstenaars Krijn Kroes [https://eur02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fkunsthalkloof.us6.list-manage.com%2Ftrack%2Fclick%3Fu%3D405bda5b34bcae046d3af8140%26id%3D5067c59983%26e%3D96cac0fdf4&data=05%7C02%7Credactie%40uitagendautrecht.nl%7Cd8aeec52b7e94e30ab5008dc73e3a4a0%7C4a0785e1fa2442e3beb7aa2d054e1ac9%7C0%7C0%7C638512668790838695%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C0%7C%7C%7C&sdata=zJ8IR8FPscnhpPn3Ttwi%2FgwrwKTz6nqUl%2B7URGyFu%2F4%3D&reserved=0](NL, 1994) en (NL, 1996) gevraagd om een expositie vorm te geven waarin recent werk gepresenteerd wordt. De kunstenaars verdiepen zich in het thema van mythe en sacraliteit en hoe dit gevangen wordt in kunst.  Krijn Kroes en Bas Burghard zijn voor ‘Toorn’ gezamenlijk op zoek gegaan naar de manier waarop het gevoel van sacraliteit zich uit in kunst. Hoe ervaren we de atmosfeer van het werk en de ruimte waar we ons in begeven en hoe biedt kunst de ruimte voor verwondering, stilte en reflectie. Voor de opening van deze duo-expositie hebben de kunstenaars kandelaren gemaakt om met kaarslicht de expositie te kunnen verlichten. Uit het onderzoeken van de sacrale ervaring van kunst is een expo voortgekomen waarin de tentoonstellingsruimte als haast spirituele plek wordt benaderd. Hoe versterken we deze diepgewortelde, intieme relatie met kunst en waarom ervaren we kunst soms op bijna religieuze wijze. ‘Toorn’ omarmt de stilte en tastbare connectie die we met kunst kunnen ervaren. Als een crypte biedt de expositie een rustplaats voor oprechte interactie, bezinning en gevoel.
Het is nog niet zo heel lang geleden dat ‘op vakantie gaan’ helemaal niet zo gewoon is. Pas in de jaren 60 komt vakantie langzaam binnen het bereik van het ‘gewone volk’. Dat begint met kleine stapjes, met de fiets twee dagen op pad of met de auto volgeladen naar Katwijk. In de collectie van het museum bevinden zich interviews met (oud)bewoners van Wijk C waarin we veel verwijzingen vinden naar vakantie en uitstapjes, dit zijn hoogtepunten in een vaak wat sober leven. Er wordt voor gespaard, alleen of met een groep en de voorpret is groot. In deze tentoonstelling kijken we terug op de start en de ontwikkeling van het op vakantie gaan. foto: Op vakantie op Texel, voor het eerst samen met mijn zusje in een tentje naast de grote tent van onze ouders. Ik weet nog goed dat ik een luchtbed had dat steeds leegliep en dat ik iedere ochtend weer op moesten pompen. P. Otten. Juni 1967
In deze zonneshow kom je alles te weten over de zon. Demonstraties, proefjes en foto’s laten zien hoe de zon aan zijn licht komt, wat licht precies is en wat we van licht kunnen leren. Zie met je eigen ogen waarom het oppervlakte van de zon eruit ziet als een kokende pan water. Samen met de zonneonderzoeker rafel je het zonlicht uiteen in alle kleuren van de regenboog en zie je waarom je met de telescoop van Sonnenborgh – de grootste zonnetelescoop van Nederland- zo’n prachtige blik op de zon hebt. Bij helder weer kun je door de zonnetelescoop kijken. Voor kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen.
Kijk naar het maanoppervlakte door de grote telescopen van de  sterrenwacht. Bezoek ook de maanlezing en het museum. In de historische bibliotheek bekijk je films over maanreizen, toen en nu.
Dé manier om een kasteel te beleven zoals het hoort: een Garden Party. Tijdens de Garden Party krijg je een rondleiding, kan je ouderwetse tuinspelletjes spelen en strijk je met een picknickmand neer in de kasteeltuin, waar live muziek wordt gespeeld. Net als de kasteelbewoners van weleer hoef je je eigen picknickmand niet te vullen, dat doet de keukenbrigade van Slot Zuylen ‘downstairs’. Met de Garden Party boek je een compleet dagje uit. Of je nu op date gaat met z’n tweeën of met het hele gezin op pad wil. Bewonder eerst het kasteel op je eigen gemak en speel een spelletje croquet. Ga daarna mee met een rondleiding door de prachtige kasteeltuinen. Vervolgens haal je je goed gevulde picknickmand op en spreid je je kleedje op een mooi plekje in de kasteeltuin. Trio Clamore verwelkomt je hier in stijl, met vrolijke noten. In je picknickmand vind je huisgemaakte, vegetarische lekkernijen. De keukenbrigade heeft ze met veel liefde bereid, zoveel mogelijk met groenten en vruchten uit eigen tuin. En dat proef je: luxe belegde broodjes, fruitsalade, taartjes, hartige hapjes en biologische appel/perensap. Voor de liefhebber worden op de party zelf alcoholische dranken verkocht. Voor kinderen worden de hapjes aangepast en zit er een cadeautje in de mand. Als je exclusief wilt reserveren voor je eigen groep, neem dan contact op voor de mogelijkheden en verdere informatie via: horeca@slotzuylen.nl [horeca@slotzuylen.nl]. Data Tijden Inbegrepen Prijs
De Arend is een replica van de allereerste stoomlocomotief van Nederland. Het is de enige stoomlocomotief van het museum die nog rijdt! Eén weekend per maand rijdt de trein.
Gaia
30mei
-
30jun.
Chelsea van der Bend maakt intieme tekeningen op zacht textiel, zoals vilt of flanel, waarin de focus vaak ligt op het vrouwelijk naakt. “Ik werk vanuit de visuele vertaling van mijn perspectief op mijn eigen identiteit en seksualiteit. Zo laat ik mijn bewondering voor vrouwen op een zo puur en direct mogelijke manier zien, en maak ik elke keuze in het proces gebaseerd op diezelfde bewondering. Deze onvoorwaardelijke waardering van het vrouwelijk lichaam en haar autonomie is per definitie feministisch, wat stroomt met mijn activistische insteek die natuurlijk mijn werk beïnvloed. De lichamen, de mensen in mijn werk, inclusief ikzelf, staan voor het uiten van een andere manier van bestaan, van liefhebben. Voor het liefhebben van je eigen lichaam, maar ook voor het liefhebben van het queer zijn. Ik hoop een zacht protest te bereiken tegenover het harde, seksualiserende beeld dat er momenteel bestaat van de lesbische gemeenschap”. 
Zaden verspreiden zich op verschillende manieren en jij kan onderzoeken hoe. Welke zaden verspreiden zich op welke manier? In een korte film zie je hoe een echte wetenschapper onderzoek doet naar zaden. Daarna ga je zelf aan de slag om een Superzwever te knutselen. Doet jouw Superzwever het niet meteen zoals je wilt, dan maak je aanpassingen tot je wel tevreden bent. Hoe lang kan jij het zaad laten zweven?