Zaterdagmiddag Muziek: Kerkwijding

Description

Kerkwijding met Magnum Liber Organi van Guillaume Dufay (1397?-1474) en Messe de Nostre Dame van Guillaume de Machault (1300/05-1377), door Cantores Martini o.l.v. Domcantor Remco de Graas.

Information sur la date

Datum za 29 jun, Tijd 15:30, Voeg toe aan je kalender:, iCal, Google calendar, MS Outlook, Office 365

1 Photo

Événements suggérés

Bekend van Podium Klassiek, Serious Request en samenwerkingen met o.a. The Rolling Stones: met hun aanstekelijk enthousiaste optredens is Dekoor Close Harmony voor iedereen het bezoeken waard. Met muziek die alle grenzen opzoekt en zo nu en dan zelfs oversteekt, weet deze groep van 31 studenten uit Utrecht ieder publiek mee te nemen. Onder leiding van dirigent Christoph Mac-Carty en regisseur Marjolein Marzacu gaat Dekoor elke uitdaging aan. In de zomer van 2023 zongen ze zichzelf tot wereldkampioenen in de categorieën jazz én gospel op de World Choir Games in Zuid-Korea. A capella, met pianobegeleiding of begeleid door een jazzcombo – Dekoor Close Harmony zorgt voor een gevarieerd muzikaal programma, gebracht met intimiteit, passie en overgave. In de stroming In deze voorstelling, “In de stroming”, staan de persoonlijke verhalen en dromen van individuele Dekoorleden centraal. Het toekomstperspectief van de generatie waar Dekoorleden deel van uitmaken (Generatie Z) wordt vaak somber ingezien vanwege grote maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering, polarisering, woningnood, oorlog en de toenemende hoeveelheid mentale problemen. Met persoonlijke muzikale verhalen wil Dekoor dit negatieve perspectief doorbreken en laten zien dat er, zelfs temidden van alle uitdagingen waar de generatie van Dekoor voor staat, altijd ruimte is om samen te blijven dromen.
Schuif aan bij Lepeltje Lepeltje Utrecht! Voor onze 10e verjaardag strijken we van vrijdag 28 tot en met zondag 30 juni traditiegetrouw neer in Park Lepelenburg. Drie dagen lang je smaakpapillen in beweging brengen, uit je pan gaan op live muziek en elektronische tonen, struinen langs marktkramen vol markante waren en ook voor de jongste lepelaars onder ons is er speciaal vertier in het park. Voor iedereen gratis toegankelijk.
Met een moeder die achtergrondzangeres was bij Michael Jackson is het niet meer dan logisch dat de Amerikaanse r&b-zanger SiR een glanzende carrière zou krijgen. Die glanzende carrière is inmiddels in volle gang: onlangs verscheen zijn vierde album HEAVY, bijna vijf jaar na voorganger Chasing Summer (2019). Deed SiR op zijn eerdere albums nog denken aan Maxwell en D’Angelo, op zijn nieuwe plaat klinkt hij rauwer – in het nummer NO EVIL horen we hem schreeuwen als een getormenteerde Prince, de beats gaan soms richting trap&b. Een van de belangrijkste r&b-artiesten van dit moment.
Deze zomer voert het USKO o.l.v. Stijn Berkouwer werken uit van de ‘Drie Grote B’s’ uit de klassieke muziek: Bach, Beethoven en Brahms. Koor en orkest wagen zich aan de hemelbestormende Negende Symfonie van Ludwig van Beethoven. Dit revolutionaire stuk viert dit jaar zijn 200-jarig jubileum en kenmerkt zich door grote dynamische contrasten, onverwachte wendingen en natuurlijk door de wereldberoemde finale: de extatische, universele vreugdezang Ode an die Freude met koor en solisten. Met zijn Negende Symfonie veranderde Beethoven de loop van de muziekgeschiedenis voorgoed. Daarnaast voert het koor twee stukken uit van de andere Grote B’s: de melancholische Fünf Gesänge van Johannes Brahms en het omvangrijke motet Jesu, meine Freude van Johann Sebastian Bach. Twee absolute parels binnen de a-capellamuziek. Het USKO voert dit programma uit op 28 en 29 juni. Op 28 juni openen we de vijfde editie van het Beethoven Festival in de monumentale Buitensociëteit van Zutphen, de stad waarvan gefluisterd wordt dat Beethoven dáár geboren zou zijn – en dus niet in Bonn. Op 29 juni sluiten we het USKO-jaar af in de vertrouwde Jacobikerk in Utrecht. Het Utrechts Studenten Koor en Orkest is met meer dan 180 leden één van de grootste studentenmuziekgezelschappen van Nederland. Elk jaar voeren we één van de grote koorwerken van Bach uit (Mattheüs Passion, Johannes Passion, Hohe Messe). Naast het jaarlijkse Bachprogramma selecteren we voor het najaar en voor de zomer werken die zeer afwisselend zijn in tijdperk, afkomst en stijl. Deuren open: 18:30 Inleiding: 18:45 Aanvang: 19:30
Ga mee op jonge makers-safari en ontdek niet alleen nieuw theatertalent, maar ook plekken in de schouwburg die meestal voor publiek verborgen blijven. ‘The future is now’ is ons minifestival waarin we jonge talentvolle makers een podium geven om een korte voorstelling te laten zien. Niet in de zaal, zoals je gewend bent, maar in onze kantoortuin bijvoorbeeld, of in het trappenhuis of de artiestenfoyer. Zo zie je meerdere verrassende acts, op ongewone locaties.
Dat de Amerikaanse trombonist/zanger Trombone Shorty geboren en getogen is in New Orleans, hoor je terug in elke noot die hij speelt. Zijn bijnaam kreeg hij in de tijd dat hij nog echt een shorty was – hij begon met de trombone op zijn vierde en trad op zijn achtste al op met een eigen band. Zijn talent, charisma en showmanschap leidde ertoe dat hij op tour ging met Jeff Beck en The Red Hot Chili Peppers en samenwerkte met onder anderen Pharrell, Bruno Mars, Mark Ronson, Foo Fighters, ZHU, Zac Brown, Normani en Ringo Starr.
De Amerikaanse zangeres Julie Christmas haalt alles uit haar stem, en dan nog een beetje meer: ze zingt, schreeuwt, krijst, kreunt of fluistert, alles waar de muziek om vraagt. In de jaren nul was Christmas actief in de noiserockband Made Out of Babies en de post-metalsupergroep Battle of Mice, daarna raakte ze betrokken bij de Zweedse post-metalband Cult Of Luna. Een nieuw soloalbum komt er eindelijk aan, de opvolger van haar solodebuut The Bad Wife (2010) en Mariner (2016), de plaat die ze maakte met Cult Of Luna. Haar eerste optreden met nieuwe band (bestaande uit Andrew Schneider, John LaMacchia, Tom Tierney, drummer Chris Enriquez en Cult of Luna’s Johannes Persson) afgelopen jaar op Roadburn Festival beloofde alvast veel goeds. De eerste single Not Enough is inmiddels uit.
Een bijzondere liveopname van de surrealistische Amerikaanse podcast The Orbiting Human Circus in de Cloud Nine! The Orbiting Human Circus is het geesteskind van multitalent Julian Koster: acteur, toneelschrijver en muzikant in de cultband Neutral Milk Hotel. Het verhaal draait om een schuchtere conciërge van de Eiffeltoren die ervan droomt mee te doen aan een radioprogramma dat wordt uitgezonden vanuit een danszaal boven in de toren. Maar nog meer dan om de plot draait deze podcast om de nostalgische sfeer. Kosters band The Music Tapes verzorgt de muzikale omlijsting.
De geestige opera van Mozart, die zich afspeelt in een Turkse harem, ging in 1782 in première in Wenen. In die tijd was er sprake van een ware Turkomanie. Europeanen waren in de ban van het exotische Midden-Oosten. Wenen stond vol koffiehuizen, traditionele Turkse kleding beïnvloedde Europese mode, maar ook in de kunst en muziek was ‘à la Turque’ bijzonder modieus. De grote Europese liefde voor het Turkse stond tegelijkertijd bol van de vooroordelen, zo ook Entführung aus dem Serail (ontvoering uit de harem). Het originele verhaal speelt zich af aan de Turkse kust van de 16de eeuw in de harem van Pasja Selim. De uitvoering op Slot Zuylen behoudt de prachtige muziek, maar brengt het verhaal naar het heden. Want zijn wij eigenlijk die vooroordelen van de 18de-eeuwse Europeaan wel voorbij? In een moderne adaptatie van ongeveer een uur wordt de objectiviteit van de aanschouwer behoorlijk op de proef gesteld. Zijn we werkelijk zo onbevooroordeeld? Wie is er nou eigenlijk de boosdoener? Als de steenrijke Turkse Pasja Selim een bouwvallig kasteel aan de Vecht koopt dat hij in ere wil herstellen, zijn de keurige bewoners van de nabijgelegen buitenplaatsen bepaald niet blij. Al snel trekt Selim de aandacht van de knappe Konstanze en haar vrienden, het stel Blonde en Pedrillo. Zijn ze oprecht geïnteresseerd in Selim of zijn het gewoon golddiggers? De goede Selim valt voor de knappe Konstanze, maar hij lijkt te worden bespeeld! De trouwe vriend van Selim, Osmin, ziet het voor zijn ogen gebeuren en vertrouwt het drietal voor geen meter. Hij besluit ze niet zomaar te laten gaan. Dan verschijnt de jonker Belmonte ten tonele. Hij belooft als aannemer gouden bergen aan Selim, maar is hij uit op een mooie klus of is het hem om iets anders te doen? Naast reguliere voorstellingen is er een preview en een exclusieve black-tie première. Op di 2 juli preview en première. 17:00 – 18:00: Preview – Opera in de Kasteeltuin, €45,- 19:30 – 21:30: Première – Opera in de Kasteeltuin, €65,- 
Nick Mason’s Saucerful Of Secrets is de band van Pink Floyd-drummer en medeoprichter Nick Mason, het enige Pink Floyd-bandlid dat op alle Floyd-albums heeft gespeeld. Met Nick Mason’s Saucerful Of Secrets brengt Mason een selectie uit het werk van de vroege Floyd, de zeven albums van The Piper At The Gates Of Dawn (1967) tot en met Obscured By Clouds (1972). Ook in Masons band: Gary Kemp (gitaar/vocalen, ex-Spandau Ballet) en Guy Pratt, de bassist die bij Pink Floyd speelde gedurende de A Momentary Lapse Of Reason-wereldtour en de Division Bell-wereldtour.