Takkenherrie & Bladmuziek

Description

Praat jij ook met je planten, of speel je Bach of juist Metallica voor ze? En werkt het? Tijdens het jaarthema ‘Takkenherrie & Bladmuziek!’ (1 april – 1 december), kom je van alles te weten over de relatie tussen planten en muziek. Het thema is heel breed, van plantennamen met muziek erin zoals Trompetbloem, Klaproos, (muziek)Sleutelbloem en Fluitenkruid, tot de manier waarop wortels het geluid van water volgen.

What’s in a name

Volksnamen van planten zijn vaak gebaseerd op het uiterlijk van de planten of de bloemen. Soms zijn die namen gekoppeld aan (vermeende) eigenschappen van de plant, maar meestal is het toch vooral het uiterlijk dat bepalend is. Het zijn overgeleverde namen uit een tijd dat mensen weinig anders hadden dan het uiterlijk van planten om ze van elkaar te onderscheiden. Verwacht dus van de Trompetbloem geen trompetgeschal, geen carillonconcert van het Haarlems klokkenspel of een virtuoze solo van een Viool.

Muzikale planten

Er zijn ook planten waarbij de naam wel degelijk met het gebruik als muziekinstrument samenhangt. Denk maar aan Fluitenkruid, een welbekende voorjaarsbloeier uit de familie van de Schermbloemigen. De stengels zijn hol en lenen zich prima om een fluitje van te maken. Ook de Vlier laat zich eenvoudig tot een fluit omtoveren. Dat is dan niet in de naam terug te vinden maar het woord flierefluiten hangt hier wel mee samen. Andere planten staan aan de basis van meer serieuze muziekinstrumenten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten bamboe en riet waar fluiten van worden gemaakt. In dit geval is de naam van de plant, leidend voor de naam van het instrument of groep van instrumenten. Maar ook voor violen, gitaren of houtblazers worden uiteraard planten gebruikt. Daarnaast worden lege vruchten van bijvoorbeeld bepaalde kalebassoorten, gebruikt om muziek mee te maken.

Kunnen planten horen?

Onderzoek uit de jaren zeventig naar de invloed van muziek op planten, leek te wijzen in de richting van een positieve invloed van klassieke muziek op de groei van planten. Dit onderzoek werd later fors onderuit gehaald. Maar meer recent onderzoek lijkt erop te wijzen dat planten wel degelijk een vorm van gehoor hebben. Zo produceren planten nectar met een hoger suikergehalte bij geluid op de frequentie van het gezoem van bijen en hommels en lijken wortels zich een weg te kunnen banen naar water op basis van geluid. En waarschijnlijk zorgt, naast chemische boodschapperstoffen, ook het geluid van rupsen die een naburige plant aanvreten, ervoor dat soortgenoten afweerstoffen aanmaken. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd.

Ruisen en ritselen

Planten maken zelf natuurlijk ook geluid. Zo laat de wind het riet ruisen en maken de bladeren van de Ratelpopulier een ratelend geluid net als de droge zaaddozen van de Ratelaar en peulen van Brem. De vraag is of je dat als geluid maken kunt zien, omdat er, voor zover we weten, geen doel aan gekoppeld is. Het gebeurt gewoon.

Voor de kinderen

Voor kinderen is er natuurlijk weer een spannende speurtocht ‘Fluitenkruid’. Luister naar de muziek van het sap door de bomen, of maak zelf een takkenherrie! Voor wie alle vragen goed heeft, wacht een klein kadootje. Entree voor kinderen is gratis maar voor de speurtocht betaal je € 2,50.

Organisateur

Vous organisez cet événement ?

Contactez-nous si vous souhaitez mettre à jour les informations et autres.

Nous contacter

1 Photo

Événements suggérés

In deze zonneshow kom je alles te weten over de zon. Demonstraties, proefjes en foto’s laten zien hoe de zon aan zijn licht komt, wat licht precies is en wat we van licht kunnen leren. Zie met je eigen ogen waarom het oppervlakte van de zon eruit ziet als een kokende pan water. Samen met de zonneonderzoeker rafel je het zonlicht uiteen in alle kleuren van de regenboog en zie je waarom je met de telescoop van Sonnenborgh – de grootste zonnetelescoop van Nederland- zo’n prachtige blik op de zon hebt. Bij helder weer kun je door de zonnetelescoop kijken. Voor kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen.
Kijk naar het maanoppervlakte door de grote telescopen van de  sterrenwacht. Bezoek ook de maanlezing en het museum. In de historische bibliotheek bekijk je films over maanreizen, toen en nu.
Zaden verspreiden zich op verschillende manieren en jij kan onderzoeken hoe. Welke zaden verspreiden zich op welke manier? In een korte film zie je hoe een echte wetenschapper onderzoek doet naar zaden. Daarna ga je zelf aan de slag om een Superzwever te knutselen. Doet jouw Superzwever het niet meteen zoals je wilt, dan maak je aanpassingen tot je wel tevreden bent. Hoe lang kan jij het zaad laten zweven?
Het Rietveld Schröderhuis viert feest en opent deze middag haar deuren voor flitsbezoeken voor iedereen die even binnen wil kijken. Ook zijn er doorlopend creatieve workshops waaraan bezoekers van alle leeftijden deel kunnen nemen. Zo kun je bijvoorbeeld een verjaardagskaart voor het huis maken en met lego aan de slag. Op de markt vind je verschillende kraampjes van lokale creatieve ondernemers en onze museumwinkel, perfect om lekker rond te snuffelen. Speciaal voor het jubileumjaar zijn er unieke producten ontwikkeld, zoals een serie van honderd prints van het huis door Studio Kars + Boom [https://www.karsenboom.com/rietveld] en zeep gemaakt van de appelbloesem uit de tuin van het huis in samenwerking met Werfzeep. Een selectie van deze producten zal op de markt verkocht worden. Daarnaast vind je er handgemaakte producten, ontworpen en geproduceerd met liefde en vakmanschap. De deelnemers worden later bekend gemaakt.
Merel Staal construeert haar werk door verschillende materialen om ze vervolgens weg te schuren, daardoor ontstaat er fragiliteit. Het materiaal dat vrijkomt bij het schuren vangt ze op en transformeert dit stof tot nieuw werk. Ze creëert een continu proces van afpellen en opbouwen. De resulterende werken bevatten vaak donkere tinten, waardoor een gevoel van onderdrukking ontstaat. Merels kleine sculpturen veroorzaken een intieme en persoonlijke ervaring aan de kijker. Deze werken nemen de kijker mee naar een wereld waar fragiliteit een bron van kracht en authenticiteit wordt. Met haar artistieke benadering daagt Merel Staal reflectie uit en stelt ze diepgaande vragen over de menselijk bestaan, rond het blootleggen van kwetsbaarheid in het moderne tijdperk. Zaterdag & zondag: 13:00-18:00 uur. 2e/3e/4e vrijdag van de maand: 12:00-17:00 uur.
Het is nog niet zo heel lang geleden dat ‘op vakantie gaan’ helemaal niet zo gewoon is. Pas in de jaren 60 komt vakantie langzaam binnen het bereik van het ‘gewone volk’. Dat begint met kleine stapjes, met de fiets twee dagen op pad of met de auto volgeladen naar Katwijk. In de collectie van het museum bevinden zich interviews met (oud)bewoners van Wijk C waarin we veel verwijzingen vinden naar vakantie en uitstapjes, dit zijn hoogtepunten in een vaak wat sober leven. Er wordt voor gespaard, alleen of met een groep en de voorpret is groot. In deze tentoonstelling kijken we terug op de start en de ontwikkeling van het op vakantie gaan. foto: Op vakantie op Texel, voor het eerst samen met mijn zusje in een tentje naast de grote tent van onze ouders. Ik weet nog goed dat ik een luchtbed had dat steeds leegliep en dat ik iedere ochtend weer op moesten pompen. P. Otten. Juni 1967
Dé manier om een kasteel te beleven zoals het hoort: een Garden Party. Tijdens de Garden Party krijg je een rondleiding, kan je ouderwetse tuinspelletjes spelen en strijk je met een picknickmand neer in de kasteeltuin, waar live muziek wordt gespeeld. Net als de kasteelbewoners van weleer hoef je je eigen picknickmand niet te vullen, dat doet de keukenbrigade van Slot Zuylen ‘downstairs’. Met de Garden Party boek je een compleet dagje uit. Of je nu op date gaat met z’n tweeën of met het hele gezin op pad wil. Bewonder eerst het kasteel op je eigen gemak en speel een spelletje croquet. Ga daarna mee met een rondleiding door de prachtige kasteeltuinen. Vervolgens haal je je goed gevulde picknickmand op en spreid je je kleedje op een mooi plekje in de kasteeltuin. Trio Clamore verwelkomt je hier in stijl, met vrolijke noten. In je picknickmand vind je huisgemaakte, vegetarische lekkernijen. De keukenbrigade heeft ze met veel liefde bereid, zoveel mogelijk met groenten en vruchten uit eigen tuin. En dat proef je: luxe belegde broodjes, fruitsalade, taartjes, hartige hapjes en biologische appel/perensap. Voor de liefhebber worden op de party zelf alcoholische dranken verkocht. Voor kinderen worden de hapjes aangepast en zit er een cadeautje in de mand. Als je exclusief wilt reserveren voor je eigen groep, neem dan contact op voor de mogelijkheden en verdere informatie via: horeca@slotzuylen.nl [horeca@slotzuylen.nl]. Data Tijden Inbegrepen Prijs
Open doordeweeks op kantooruren en ’s avonds en in het weekend tijdens voorstellingen. Wil je zeker weten of je terecht kunt, bel dan het theater op 030-2762527. Op tentoonstelling Verlies en Verlangen, is het werk te zien van de Utrechtse beeldend kunstenaar Maarten Streefland.  Met een serie tekeningen, enkele olieverfschilderijen en zeer recent grafisch werk,  worden zowel het geluk van de liefde, als het verlangen naar  en verdriet om het verlies van een geliefde, uitgebeeld.  www.maartenstreefland.nl [http://www.maartenstreefland.nl/]  
Waar eindigt de tastbare werkelijkheid en begint de grenzeloze wereld van onze verbeelding? Stap binnen in Lichtgang; een mini-cinema waar een spel met de visuele waarneming wordt gespeeld. Is wat je ziet de werkelijkheid, of een creatie van je eigen geest? Lichtgang is een hallucinerende ervaring, die zich voor een groot deel binnen in je eigen ogen afspeelt. Open tussen 09:00 en 21:00, duur 7 minuten. Prijs: pay what you want. Door Boukje Schweigman& & Johannes Bellinkx.