Wij zijn hier – Van eerste moslims tot minaret

Description

De geschiedenis van Nederland is al lange tijd nauw verweven met de islam. De tentoonstelling Wij zijn hier – Van eerste moslims tot minaret vertelt de geschiedenis van de eerste moslimgemeenschappen in Nederland, door de ogen van Nederlandse moslims van nu. Deze verhalen maken deel uit van het Nederlands erfgoed.

Vroegste contacten

De vroegste contacten van Nederland met de islam waren vooral handelsrelaties tussen de Nederlandse Republiek en het Ottomaanse Rijk in het Middellandse Zeegebied. Vanaf het begin van de zeventiende eeuw veroverden Nederlandse handelscompagnieën gebieden in Azië, met name het huidige Indonesië. Vanaf toen kwam Nederland veel directer in contact met moslims en het islamitische geloof.

Toch waren moslims lange tijd slechts sporadisch aanwezig in Nederland. Pas in het begin van de twintigste eeuw ontstonden de eerste moslimgemeenschappen op Nederlandse bodem. Deze tentoonstelling richt zich op drie van deze Nederlandse gemeenschappen: Molukkers, Javaanse Surinamers en Hindostaanse Surinamers. Zij zijn een blijvend onderdeel van onze maatschappij geworden.

Het Moslim Archief

Het Moslim Archief is een nieuw initiatief. Met als missie het cultureel en religieus erfgoed van Nederlandse moslims en de gedeelde geschiedenis met andere Nederlanders een plek te geven in het collectieve geheugen van Nederland.

Beeld: Dansers, Het Nationaal Archief

Événements suggérés

Magali Reus (1981) is al jaren bewonderaar van het oeuvre van vormgever T.A.C. Colenbrander (1841-1930), die wordt gezien als een van de grondleggers van de Art Nouveau in Nederland
Julie de Graag
08nov.
-
16feb. 2025
Julie de Graag is een van Eschers talentvolle tijdgenoten. In 2024 is het 100 jaar geleden dat ze overleed. De voorliefde voor de natuur deelt ze met M.C. Escher. Met weinig details
Van wie is de kerk
Jusqu'au02feb. 2025
Kunstenaar en onderzoeker Krien Clevis onderzocht jarenlang het transitieproces van zes kerkgebouwen in Leiden: de Hartebrug, Joseph, Lodewijk, Antonius, Petrus en Maria Middelares.
Trees that bark
Jusqu'au31mrt. 2025
Van 28 oktober 2024 t/m 31 maart 2025 is de fotoserie ‘Trees that bark’ van fotograaf Mark Kohn te zien op tien dubbelzijdige panelen langs de singel, naast de Japanse tuin. T