FIOD-Fraudebestrijding

Description

FIOD-Fraudebestrijding is een tentoonstelling en escaperoom in één. Stap in de schoenen van een FIOD-rechercheur en ga op zoek naar cybercrime op het Darkweb, observeer en rechercheer mee in het DigiLab, spoor witwaspraktijken en corruptie op of doorzoek een woning. Je betreedt de FIOD campus via de centrale hal met expo ‘75 jaar FIOD’. In vijf verschillende kamers zijn fraudecases opgezet, waar codes gekraakt moeten worden met opsporingsmethoden waar de FIOD zelf ook mee werkt.

Beeld: Website Belasting & douane museum

Organiser

You’re organising this event?

Contact us if you want to update information and more.

Contact us

1 Picture

Suggested events

Join us at 1646 for an exhibition that examines the hidden powers that rule many parts of our lives. Financial power is a concept that becomes more intangible with each attempt to understand it, often hiding itself in tall buildings. Through extensive research on the development of global capitalism, stock markets and big corporations, artist/filmmaker Bob Demper tries to understand the impact it has on our existence. Demper looks at how the risk taken by the corporate world is almost always a public risk, and how this relentless pursuit of growth has resulted in polarisation, confusion and a lack of understanding of what’s governing our everyday life. At 1646, the audience can walk through carefully crafted film sets. Spaces that make us feel the tension between these opaque financial worlds and our private space, where we find ourselves on the edge of dreams and reality.
Met diverse in het oog springende voorbeelden van Utrechtse nieuwbouwprojecten laat deze expositie zien hoe we in de moderne stad ruimte maken voor mens, dier en planeet. Door te stapelen, te verdichten en het slim combineren van functies en groen is heel veel mogelijk op een beperkte ruimte. Groene daken, begroeide gevels, wadi’s en collectieve binnentuinen passeren de revue. Evenals biobased bouwen, circulair slopen en de opwek van klimaatneutrale kilometers. Waarom Ruimte Maken? De onstuitbare groei van Utrecht heeft zijn impact heeft op onze omgeving. Waar vinden we ruimte voor woningen, bedrijven, parken en wegen in een stad die steeds voller wordt? Hoe combineren dit met de energietransitie, de benodigde klimaatadaptatie en de omschakeling naar een meer circulaire bouw? Hoe zorgen dat dit niet ten koste gaat voor dier en natuur? De vraag naar kostbare grond is vele malen groter dan de beschikbare ruimte. We zullen dus keuzes moeten maken en efficiënter omgaan met dat kleine stukje aarde waar we wonen. In de expositie ‘Ruimte maken!’ verkent Architectuurcentrum AORTA welke oplossingen ontwerpers, wooncorporaties, ontwikkelaars en bouwers vinden in Utrecht. Is dit voldoende voor de toekomst of vraagt dat om andere keuzes? Deze expositie is een uitnodiging tot dat gesprek! Feestelijke openingsavond Op 12 juni zal de expositie feestelijk worden geopend door wethouder Eelco Eerenberg en gaan we met diverse sprekers dieper in op de kansen en dilemma’s voor Ruimte maken in Utrecht. Iedereen is van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn, inspiratie op te doen of ideeën en vragen te delen. 
Chelsea van der Bend maakt intieme tekeningen op zacht textiel, zoals vilt of flanel, waarin de focus vaak ligt op het vrouwelijk naakt. “Ik werk vanuit de visuele vertaling van mijn perspectief op mijn eigen identiteit en seksualiteit. Zo laat ik mijn bewondering voor vrouwen op een zo puur en direct mogelijke manier zien, en maak ik elke keuze in het proces gebaseerd op diezelfde bewondering. Deze onvoorwaardelijke waardering van het vrouwelijk lichaam en haar autonomie is per definitie feministisch, wat stroomt met mijn activistische insteek die natuurlijk mijn werk beïnvloed. De lichamen, de mensen in mijn werk, inclusief ikzelf, staan voor het uiten van een andere manier van bestaan, van liefhebben. Voor het liefhebben van je eigen lichaam, maar ook voor het liefhebben van het queer zijn. Ik hoop een zacht protest te bereiken tegenover het harde, seksualiserende beeld dat er momenteel bestaat van de lesbische gemeenschap”. 
Op zondag 2 juni bestaat DOMunder 10 jaar en dat gaat gevierd worden met unieke activiteiten, mini-tours, de opening van een Expositie en meer. Na 10 jaar DOMunder lopen er steeds meer mensen over het Domplein met het besef van 2000 jaar geschiedenis onder hun voeten. Maar er is nóg meer om te vertellen. Op 2 juni houdt DOMunder Open Huis om de archeologie van het Domplein ook op nieuwe manieren beleefbaar te maken.
Ga met de hele familie op zoek in de Ontdektuin naar de plaatjes op je Bingokaart. Zo kan je zien wat mensen en planten verbindt. Heb jij ze allemaal gezien? Dan roep je ‘Bingo!’ en heb je gewonnen! Reguliere toegangsprijzen gelden voor toegang tot de Tuinen. Voor € 2,50 koop je vier bingokaarten. 
Het veelbelovende talent werkt ook dit jaar nauw met elkaar samen aan een expositie waar schilderkunst, video-installaties, sculpturen, geluidskunst en nieuwe media een uitdagend geheel gaan vormen. Hoe het dit jaar precies uit gaat pakken is nog in nevelen gehuld maar het belooft weer een spannende editie te worden.  De Behoefte aan kennis, uitwisseling en ontmoeting is groot onder beginnende kunstenaars. De Belofte is een traject waarbij jonge en talentvolle kunstenaars worden begeleid door ex-Belofte deelnemers en professionals uit het werkveld om zo na het afstuderen aan de kunstacademie hun plek te kunnen vinden in de hedendaagse kunstwereld.  De deelnemers krijgen zowel zakelijke als inhoudelijke ondersteuning. Ontmoeting, uitwisseling en kennisoverdracht staan centraal. Ze leren hun kunst te duiden en te ontsnappen uit hun vertrouwde manier van kijken en werken, zichzelf te profileren en hun beroepspraktijk te professionaliseren.  Het traject wordt afgesloten met een groepstentoonstelling in de monumentale ruimte van Kunstliefde.  De deelnemers aan De Belofte 19 zijn:   Jurel Bakker  Charmaine de Heij  Carmen Molenaar   Stan Molenaar  Eva Sijstermans  Luka Slijkerman  Elise van Staveren  Agata Sznurkowska  Jan Timmers 
Waar eindigt de tastbare werkelijkheid en begint de grenzeloze wereld van onze verbeelding? Stap binnen in Lichtgang; een mini-cinema waar een spel met de visuele waarneming wordt gespeeld. Is wat je ziet de werkelijkheid, of een creatie van je eigen geest? Lichtgang is een hallucinerende ervaring, die zich voor een groot deel binnen in je eigen ogen afspeelt. Open tussen 09:00 en 21:00, duur 7 minuten. Prijs: pay what you want. Door Boukje Schweigman& & Johannes Bellinkx.
Een diepe nieuwsgierigheid naar levende organismen, veranderende mens-natuurrelaties en organische processen verenigt de interdisciplinaire groep HKU studenten die dit jaar heeft deelgenomen aan de Biodesign Challenge. Een bezoek aan deze expositie neemt je mee op verkenningstocht langs kwetsbare staten van zijn, virtuele ecologieën en nieuwe samenwerkingen in fashion en product design, en nodigt je uit om via performance, installaties en innovatieve instrumenten kennis te maken met de stem van aarde, de zee en de bomen van Amelisweerd. Locatie: op zolder van Landhuis Oud Amelisweerd Openingstijden: donderdag 6 juni, donderdag 7 juni, vrijdag 8 juni en zondag 9 juni 2024, van 11:00 tot en met 17:00 uur. Er is elke dag een gratis rondleiding.  Deelnemende studenten zijn Jari Deelstra, Lelah van Eijnsbergen, Rhodé van Eldik, Sen van der Heide, Eline Flick, Leandra Hak, Rym Hayouni, Esther van Leeuwen, Jeremy Leung, Emma Nap, Irem Pınarbaşı, Noor de Ruijter, Jobke van der Veen, Rianne de Witte en Robin Woessner.
In de duo-expositie zijn kunstenaars Krijn Kroes [https://eur02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fkunsthalkloof.us6.list-manage.com%2Ftrack%2Fclick%3Fu%3D405bda5b34bcae046d3af8140%26id%3D5067c59983%26e%3D96cac0fdf4&data=05%7C02%7Credactie%40uitagendautrecht.nl%7Cd8aeec52b7e94e30ab5008dc73e3a4a0%7C4a0785e1fa2442e3beb7aa2d054e1ac9%7C0%7C0%7C638512668790838695%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C0%7C%7C%7C&sdata=zJ8IR8FPscnhpPn3Ttwi%2FgwrwKTz6nqUl%2B7URGyFu%2F4%3D&reserved=0](NL, 1994) en (NL, 1996) gevraagd om een expositie vorm te geven waarin recent werk gepresenteerd wordt. De kunstenaars verdiepen zich in het thema van mythe en sacraliteit en hoe dit gevangen wordt in kunst.  Krijn Kroes en Bas Burghard zijn voor ‘Toorn’ gezamenlijk op zoek gegaan naar de manier waarop het gevoel van sacraliteit zich uit in kunst. Hoe ervaren we de atmosfeer van het werk en de ruimte waar we ons in begeven en hoe biedt kunst de ruimte voor verwondering, stilte en reflectie. Voor de opening van deze duo-expositie hebben de kunstenaars kandelaren gemaakt om met kaarslicht de expositie te kunnen verlichten. Uit het onderzoeken van de sacrale ervaring van kunst is een expo voortgekomen waarin de tentoonstellingsruimte als haast spirituele plek wordt benaderd. Hoe versterken we deze diepgewortelde, intieme relatie met kunst en waarom ervaren we kunst soms op bijna religieuze wijze. ‘Toorn’ omarmt de stilte en tastbare connectie die we met kunst kunnen ervaren. Als een crypte biedt de expositie een rustplaats voor oprechte interactie, bezinning en gevoel.
Moving Gallery Utrecht opent zaterdag 8 juni NU, een solo-expositie van de tekenaar Paul Faassen die wekelijks de Volkskrant verrijkt met zijn kenmerkende stijl en beschouwingen over de tijdsgeest. Paul Faassen heeft meer creatieve ideeën dan hij kwijt kan in krant of tijdschrift. Moving Gallery toont een overzicht van zijn hele oeuvre waaronder aquarellen, foto’s, keramiek en textielwerk. Tijdens NU is nieuw, niet eerder geëxposeerd werk te zien. Peter Buwalda, schrijver, collega columnist bij de Volkskrant en fan van Faassen’s werk, opent de expositie. ‘Met zijn humor weet hij ons keer op keer te confronteren met ons onbewuste kuddegedrag in deze springerige maatschappij’. Dat vindt Arnoud van Mosselveld van de Moving Gallery zo sterk aan de illustraties van Paul Faassen die iedere zaterdag in het Volkskrant Magazine staan’. ‘Paul Faassen maakt nog veel meer. Hij is een veelzijdig kunstenaar en dat weten steeds meer kunstliefhebbers te waarderen. Vandaar deze overzichtstentoonstelling.’ aldus Van Mosselveld. De expositie wordt een installatie van alles wat aan Faassen’s creatieve brein ontspruit; een nieuwe serie vogeltekeningen, museumfoto’s die voor het eerst geëxposeerd worden en daarnaast keramisch en textielwerk, een collectie filmpjes over Faassen’s kijkgedrag en prints en boeken. Een spannend, mooi, inspirerend en geestig geheel. De titel NU sluit aan bij de titel van zijn nieuwe boek Even in het Nu. Na de binnenwereld van huisdieren in Dieren zonder honger en vervolgens de emoties van vogels in Eh…, probeert illustrator Paul Faassen nu het doen en laten van de mens te doorgronden. En dat is eigenlijk ook het thema van de expositie NU. Opening door Peter Buwalda: zaterdag 8 juni, 16:00. De expositie loopt vervolgens t/m zondag 7 juli en is te bezoeken op vrijdagen, zaterdagen en zondagen van 12:00 – 17:30. Op donderdagen op afspraak/