Garage Rotterdam

Lieu

Événements à venir

Il n'y pas d'événements à venir

Événements passés

Kunstenaars: Juan Pérez Agirregoikoa, Priscila Fernandes, Silke Schönfeld, Jonas Staal, Julius Thissen, Diego Tonus, Salvador Miranda & Sanne VaassenCurator: Youri Appelo Is het nog mogelijk om te breken met een economisch systeem dat zich inmiddels diep heeft geworteld in alle facetten van het leven? Ondanks protesten en waarschuwingen leidt dit kapitalistisch systeem van ‘gewenste’ concurrentie tot monopolies, groeiende ongelijkheid en uitputting van zowel de mens als de planeet. Volgens de Franse econoom Thomas Piketty stevenen wij af op een maatschappij die sterk lijkt op die van vóór de industriële revolutie. Een samenleving, waarin geen middenklasse bestaat en alle rijkdom in handen is van een kleine elite. Een samenleving waarin onderwijs en werk geen garantie meer bieden voor een klim op de sociale ladder. De eerste signalen hiervan zijn al zichtbaar én voelbaar: de groeiende precariteit van arbeid, de overspannen huizenmarkt en het gegeven dat een diploma geen inkomenszekerheid meer biedt. In For what it’s worth worden kunstwerken getoond die kritisch en poëtisch reflecteren op deze ontwikkeling. Waar sommige kunstwerken pijnlijke realiteiten blootleggen, tonen andere kunstwerken tegenacties om het systeem te veranderen of te ondermijnen. Bestaat er een mogelijkheid ons te ontdoen van deze ‘culture of capital’? Óf is het einde van de wereld logischer dan het einde van het kapitalisme?
Met trots presenteert Garage Rotterdam de nieuwe groepstentoonstelling Dearest Y van curator Fadwa Naamna voor Garage Rotterdam. Wat is de positie van het moederschap in onze huidige samenleving en haar instituten? En welke waarde wordt er aan het moederschap gehecht? Zijn vragen die centraal staan binnen Dearest Y. De tentoonstelling is te bezoeken voor het publiek vanaf zaterdag 5 februari middels een Art Drive Through: tijdens het wachten op een drankje to go, kun je een sneak peek nemen in de tentoonstelling. De Art Drive Through is iedere woensdag t/m zondag geopend van 12.30 – 17.00 uur zolang de lockdown maatregelen van kracht zijn. Over de tentoonstelling Godin, heilige eenheid of symbool van kracht: de moederfiguur werd van oudsher altijd lovend bezongen. En hoewel een moederfiguur direct of indirect in ieders leven betrokken is, lijkt het moederschap in de hedendaagse maatschappij structureel aan marginalisering onderhevig. Wat Persbericht Rotterdam, 13 januari 2022 hier onder andere aan ten grondslag ligt is het diepgewortelde idee dat het moederschap, zoals ook andere feministische thema’s, als een individuele kwestie wordt gezien — of zelfs als een mentale conditie die therapie vereist. In onze huidige hyper-kapitalistische samenleving wordt dat denkbeeld des te problematischer door de dubbele last die bij moeders op de schouders komt te liggen: naast het baren van kinderen en de onbetaalde huishoudelijke zorgtaken, zoals die vaak tot de taak van de moeder gerekend worden, wordt van hen ook verwacht deel te nemen aan de arbeidsmarkt. De groepstentoonstelling Dearest Y is geïnspireerd op de notie the personal is political (“Het persoonlijke is politiek”); een feministische strijdkreet uit de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw die de samenhang benadrukt tussen enerzijds de persoonlijke ervaringen met het moederschap, en anderzijds de bredere sociaal-economische en politieke context Dearest Y toont schilderijen, videokunst, textiel en installaties. Samen schetsen deze kunstwerken een breder beeld van hoe de subjectieve ervaringen met het moederschap weerspiegeld worden in en samenhangen met de publieke structuren eromheen. Beeld: Csilla Klenyánszki, Pillars of Home. (2016-2017), courtesy of the artist.
Is het mogelijk grip te houden op een wereld waarin de grenzen tussen verleden en toekomst, waarheid en onwaarheid, het reële en het irreële steeds verder verwateren? In onze gepolariseerde en hyperkapitalistische samenleving lijkt achter alles een agenda schuil te gaan. Ingesleten denkwijzen bevinden zich echter op een ‘slippery slope’, een spreekwoordelijk glibberige helling waarbij het onontkoombaar lijkt af te glijden naar een zee van complexiteit. In de groepstentoonstelling A Slippery Slope staat de vraag centraal: hoe leren wij om te gaan met deze complexiteit zonder ons verstand te verliezen? De tentoonstelling biedt perspectieven op hoe gegeneraliseerde en versimpelde denkwijzen plaats kunnen maken voor complexere manieren van denken. Deze omslag wordt zichtbaar gemaakt door onder meer nieuwe benaderingen op het gebied van tijd, authenticiteit en kennis. A Slippery Slope toont kunstwerken die binnen hun eigen context een positie innemen in deze wervelstorm van complexiteit; tussen non-lineariteit, pluriformiteit en als reactie op de machtsstructuren die schuilgaan achter simplificatie. De tentoonstelling hoopt hiermee als pleidooi te dienen voor het loslaten van onze ingesleten manieren van denken. Curator: Youri Appelo. Met werk van Lado Darakhvelidze, Astrid Feringa, Mariam Ghani, Falke Pisano, Coralie Vogelaar en Domas van Wijk. De tentoonstelling wordt aangevuld met het verdiepende programma Brandstof met eenmalige screenings van werken van belit sag en Claude Nassar. De tentoonstelling is te bezoeken van 20 november – 23 januari bij Garage Rotterdam, elke woensdag t/m zondag van 12.30 – 17.30 uur.
The Great Invocation verwijst naar een mantra die Britse schrijfster Alice Bailey in 1945 van haar spirituele leider zou hebben ontvangen, toen de Tweede Wereldoorlog nog volop door Europa raasde. Bailey omschreef de Grote Aanroep als een combinatie van meditatie, gebed en affirmaties die de wereld konden helpen in tijden van ongeëvenaarde rampspoed, om zo de mensheid tegen zelfvernietiging te beschermen. Terwijl sommige deelnemende kunstenaars zich verdiepen in totemisme, gaan andere op zoek naar het menselijke bewustzijn door middel van automatisme, sublimering of séance. De kunstwerken – of het proces hoe ze tot stand zijn gekomen – vormen uitingen van intuïtieve krachten die in onze ziel sluimeren. Ze kunnen middelen vormen om toegang te krijgen tot verborgen of zelfs goddelijke kennis. The Great Invocation toont ons dat kunst, terwijl het intrinsiek een onderdeel is van de wereld, ook een bron kan zijn van openbaring en bovenzintuigelijke ervaringen. In een wereld waarin technologie en rationaliteit de boventoon voeren blijft kunst op een unieke manier in staat om onze spirituele honger te stillen. Curator: Pádraic E. Moore Met werk van Mikala Dwyer, Bertus Jonkers, Madge Gill, Jan Kervezee, Marc Lamy, Leo Luccioni, Ruchama Noorda, Sharon van Overmeiren, Ewoud van Rijn, Linder Sterling, Emma Talbot en Suzanne Treister. De tentoonstelling wordt aangevuld met het verdiepende programma Brandstof met een performance van Ruchama Noorda, een nieuw bewegend werk van Linder Sterling en een lezing van Tessel M. Bauduin.