église Saint-Jean

Lieu

Événements à venir

Il n'y pas d'événements à venir

Événements passés

Op dinsdag 28 juni wordt het speciale TEFAF Concert georganiseerd in de Sint Janskerk in Maastricht, met de wereldberoemde Anneleen Lenaerts, de soloharpiste van de Wiener Philharmoniker.  Zij zal deze avond werk spelen van haar nieuwste cd Vienna Stories , waarmee ze een ode aan haar woonplaats Wenen brengt. Met onder meer fragmenten van Puccini, Richard Strauss, Dvorák en Wagner en orkestwerken van Smetana en Liszt, waarvan enkele in haar eigen arrangementen.  De avond staat tevens in het teken van de oorlog in Oekraïne. De opbrengst gaat voor een belangrijk deel naar een speciaal fonds voor Oekraïnse muzikanten, die door de omstandigheden zonder werk en inkomen zitten. In de pauze zal er op het podium een kort interview plaatvinden met Anneleen Lenaerts.
Kijk voor een overzicht van de genomen coronamaatregelen voorafgaand (reserveren) en tijdens je bezoek op de website van de desbetreffende organisatoren en instellingen. Het Doric String Quartet, opgericht in 1998, is een van de meest toonaangevende kwartetten van zijn generatie. Het kwartet trad al eerder op in concertzalen als het Amsterdamse Concertgebouw, het Weense Konzerthaus, het Berlijnse Konzerthaus, de Hamburg Elbphilharmonie, het Louvre, de Carnegie Hall en de Kioi Hall Tokyo en ontving enkel lovende reacties van publiek en critici over de hele wereld. Hun repertoire varieert van Haydn tot Bartok, Ades en Brett Dean. Nu zijn ze te zien in Maastricht.
De St Janstoren is al sinds de bouw het hoogste punt van de stad. Dit zorgt niet alleen voor een mooi herkenningspunt en een geweldig uitzicht, maar heeft halverwege de 18e eeuw ook geholpen bij het maken van kaarten. In die tijd trok het Franse leger door onze regio en zij introduceerde een aantal wetenschappelijke vernieuwingen. Met behulp van sterrenkunde en driehoeksmetingen werden er wiskundig correcte kaarten gemaakt van wat nu Vlaanderen en Limburg is. Maastricht werd begin 1748 veroverd door de Fransen en de St Janstoren speelde een grote rol bij het maken van de kaarten van de omgeving. Die Franse kaarten zorgen er voor dat we nu weten hoe het landschap er in die tijd uitzag. Het verhaal van de toren, de oude kaarten en het landschap wordt verteld in een posterexpo in een torenkamer. Wie de toren beklimt, kan bij deze expositie even op adem komen en geniet daarna in de voetsporen van de Franse cartografen van het mooie panorama.