Museum Slager

Lieu

Événements à venir

Il n'y pas d'événements à venir

Événements passés

In de expositie ‘Joris Gaymans in dialoog met Tom Slager’ ontmoeten de bronzen beelden van de beeldhouwer Gaymans de kleurige landschappen van de, in 1994 overleden, jongste telg uit de familie Slager.Joris Gaymans (1946) is een bekend beeldhouwer en had eerder exposities in musea en beeldentuinen in Nederland, Frankrijk, Rusland en Australië. Zijn bronzen beelden zijn gevarieerd, mooi en uitdagend. Vrouwen, kinderen en mannen. Symmetrisch, concentrisch of juist helemaal niet. Vrijwel alle beelden worden in Bologna (Italië) gegoten en zijn op een hoog technisch niveau afgewerkt en gepatineerd volgens kwalitatief uitstekende recepturen.Tom Slager (1918 Indonesië -1994 Californië) heeft een voorkeur voor natuur- en landschapsschilderijen. Zijn schilderijen geven een beeld van zijn bewogen leven: van enorm veel reizen, leven en werken in Frankrijk, Zwitserland, Italië, Spanje en de Verenigde Staten en ook heel productief zijn in de omgeving van de IJzeren Man in Vught, de Loonse en Drunense Duinen en het Brabantse coulisselandschap.De expositie is een primeur. Voor de eerste keer zijn in Museum Slager beelden te zien. Ed Landman, schoonbroer van Joris, gaf tijdens de opening van de expositie op 10 april jl. een duiding aan de dialoog die de beelden en schilderijen aangaan. “Als wij kijken naar hun werk, zien we de werken van kunstenaars die ontketend hun idealen hebben gecreëerd. Kunstwerken waarin beide kunstenaars door de kracht van het weglaten tonen wat zij zien en willen laten zien. Daar werkten zij lang aan. Maandenlang ploetert, sjouwt, duwt en kneedt Joris Gaymans in materie, groot, zwaar, lomp, weerbarstig om tenslotte de kijker zijn gevonden waarheid te vertellen. In zijn beeld De Mens zien we niet een mens, maar de materie om hem heen. In de lege ruimte maakt de kunstenaar de mens zichtbaar voor de toeschouwer. Ook in de landschappen van Tom Slager is het bijzondere dat wat net niet te zien is. Het transparante water en de diffuse omlijsting van de bosjes in de verte. Impressionist was hij zeker. Hij schilderde liever het ongrijpbare licht dan de weerbarstige werkelijkheid. Hij had vriend van Matisse of van Gogh kunnen zijn…” De expositie ‘Joris Gaymans in dialoog met Tom Slager’ is tot en met zondag 10 juli 2022 te zien. Op de zondagen 15 mei, 12 juni en 3 juli is Joris Gaymans zelf aanwezig voor een Meet & Greet.
The Art of Perception
21november 2021
-
20februari 2022
Museum Slager in ‘s-Hertogenbosch presenteert van 21 november 2021 tot en met 20 februari 2022 een tentoonstelling van kunstfotograaf Frank van Driel. Met ‘The Art of Perception’ toont het monumentale museum een selectie eigentijdse stillevens en (naakt)portretten. Gelijktijdig lanceert de kunstenaar een eerste fotoboek ‘to be frank’. Frank van Driel refereert met zijn lichtgebruik en symboliek aan de Hollandse en Vlaamse meesterschilders uit de 17e eeuw. Hij fotografeert alleen met natuurlijk licht en verbindt verleden, heden en toekomst. Antieke objecten van glas, zilver, aardewerk en tin gaan een intrigerend samenspel aan met mensen, wild, vissen, bloemen, vruchten en hedendaagse voorwerpen. Met een herkenbare signatuur is een omvangrijk oeuvre opgebouwd. De fotograaf heeft een grote passie voor puurheid, geschiedenis en de natuur. In zijn werken staat storytelling centraal. Op subtiele wijze staat hij stil bij actuele onderwerpen zoals natuurbeheer en duurzaamheid. Achter elk werk schuilt een verhaal. Door de gelaagdheid zijn telkens weer nieuwe elementen te ontdekken. Frank van Driel (Leiden, 1966) heeft een opleiding Bedrijfskunde voltooid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij volgde uiteindelijk zijn hart en werd in 2001 professioneel fotograaf. Van Driel is verbonden met de stad ’s-Hertogenbosch waar hij met name werkt in zijn uit 1424 daterend atelier ‘Het Pand’, gevestigd in een voormalig klooster. Het autonome werk van de fotograaf is gepresenteerd op kunstbeurzen als de KunstRAI, PAN Amsterdam, Rotterdam Contemporary en TEFAF Maastricht en exposities in onder meer Amsterdam, Antwerpen, Hong Kong en Londen. Zijn werk is internationaal bekroond en opgenomen in de collecties van een groot aantal private verzamelaars en bedrijven. Beeld: Frank van Driel – Just the Pearl II (The Marriage)
Het Genereuze Gebaar
15augustus 2021
-
14november 2021
Verkoopexpositie Het Genereuze Gebaar Naast de vaste collectie is vanaf zondag 15 augustus in Museum Slager de zeer bijzondere verkoopexpositie “Het Genereuze Gebaar” te zien. 30 bekende Nederlandse kunstenaars verlenen medewerking en bieden hun werken te koop aan. In totaal gaat het om ruim 100 schilderijen. De (digitale) verkoop verloopt per opbod en de opbrengst gaat voor tenminste de helft naar het Liliane Fonds en de Stichting Colourful Children en het andere deel naar de kunstenaar. Deelnemende kunstenaars zijn onder anderen Marc Mulders, Toon Laurense, Ruud van Empel, Daniëlle van Broekhoven en Yenny Ymker. Initiatiefnemer is Jan Nelissen, Voor hem komen in deze verkoopexpositie twee belangrijke drijfveren bij elkaar. Eerste drijfveer: zijn inzet voor Colourful Children, de organisatie die hij samen met zijn vrouw heeft opgericht om lokale organisaties en initiatieven in India te ondersteunen die kinderen opvangen en helpen naar school te gaan, én die moeders, die er vaak alleen voor staan, helpt met micro kredieten. De tweede drijfveer is Jan Nelissens passie voor kunst en zijn bekendheid van- en in de kunstwereld. Het comité van aanbeveling bestaat uit Martin Houben (directeur Rabobank ’s-Hertogenbosch e.o.), Roderick van de Mortel (burgemeester Vught), Ton Rombouts (oud burgemeester ’s-Hertogenbosch) en Wim van de Donk (rector magnificus Tilburg University).