Martinikerk

Lieu

Événements à venir

Vincent van Laar is cantor-organist van de Dorpskerk te Eelde. Hij is veelvuldig actief als klavecimbel- en continuospeler en treed regelmatig op in en met diverse muzikale gezelschappen. Vincent heeft ook een grote concertpraktijk op kerkorgel. Vincent van Laar verzorgt het openingsconcert van de zomerserie 2024 van de Stichting Avondtmusyck Martinikerk Groningen.  Hij is een veelgevraagd en veelzijdig musicus die ook in de regio Groningen vaak optreedt. Vincent van Laar is als cantor-organist verbonden aan de Dorpskerk van Eelde. Daarnaast is hij regelmatig actief als klavecimbel- en continuospeler. In die hoedanigheid treedt hij ook veel op in verschillende muziekgezelschappen.
Sedert tal van jaren worden op de vrijdagmiddagen in de zomer lunchpauzeconcerten gegeven op het hoofdorgel van de Martinikerk. De inloopconcerten bieden de gelegenheid één van de fraaiste en meest bijzondere orgels van Europa te beluisteren. António Pedrosa begon zijn orgelstudie bij Rui Soares in Portugal. Later volgde hij zijn bachelor orgelbewerking aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij studeerde bij Pieter van Dijk en Matthias Havinga. Daar rondde hij in 2020 zijn bachelor af. In 2022 behaalde hij zijn Master in orgeluitvoering aan dezelfde instelling, waar hij ook klavecimbel studeerde bij Menno van Delft en basso continuo bij Kris Verhelst. Ook volgde hij improvisatielessen bij Miklos Spanyi. Momenteel volgt hij een tweede Master, het ‘Claviorganum’-programma, in de Hochsuele fuer Musik und Theater in Hamburg, waar hij studeert bij Wolfgang Zerer, Menno van Delft en Isolde Kittel-Zerer. Daarnaast volgde hij masterclasses van onder andere Louis Robilliard, Arvid Gast, Leo van Doeselaar, Ton Koopman, Anrés Cea-Galán, Ben van Oosten. Hij speelde met en… António Pedrosa begon zijn orgelstudie bij Rui Soares in Portugal. Later volgde hij zijn bachelor orgelbewerking aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij studeerde bij Pieter van Dijk en Matthias Havinga. Daar rondde hij in 2020 zijn bachelor af. In 2022 behaalde hij zijn Master in orgeluitvoering aan dezelfde instelling, waar hij ook klavecimbel studeerde bij Menno van Delft en basso continuo bij Kris Verhelst. Ook volgde hij improvisatielessen bij Miklos Spanyi. Momenteel volgt hij een tweede Master, het ‘Claviorganum’-programma, in de Hochsuele fuer Musik und Theater in Hamburg, waar hij studeert bij Wolfgang Zerer, Menno van Delft en Isolde Kittel-Zerer. Daarnaast volgde hij masterclasses van onder andere Louis Robilliard, Arvid Gast, Leo van Doeselaar, Ton Koopman, Anrés Cea-Galán, Ben van Oosten. Hij speelde met ensembles en groepen zoals La Sfera Armoniosa, onder leiding van Mike Fentross, Orquestra XXI, in Portugal, onder anderen. António gaf concerten in Nederland, Portugal, Spanje en Frankrijk, als solist en ensemblespeler. Hij werkt als liturgisch organist in de Obrechtkerk in Amsterdam en als derde organist in de Nicolaasbasiliek in Amsterdam.
Cor Ardesch is stadsorganist van Dordrecht. Hij is daar vaste bespeler van het bekende Kam-orgel als ook het nieuwe Bach-orgel in de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk. Cor Ardesch staat bekend als een geniale improvisator. Cor Ardesch (*1959) studeerde orgel bij Piet Kee aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Daarnaast volgde hij een opleiding Improvisatie bij Bert Matter aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Sinds 1998 in Cor Ardesch organist van de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk te Dordrecht. Op 26 september 2007 werd Cor Ardesch, tijdens de ingebruikneming van het Bach-orgel, benoemd tot stadsorganist van Dordrecht. In 2011 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten op het gebied van de orgelcultuur in het algemeen en die van Dordrecht in het bijzonder. Jaarlijks verzorgt Cor Ardesch een groot aantal concerten in binnen- en buitenland. Zo maakte hij in 2018 een Grand Tournee door Rusland. Als artistiek adviseur werkt hij samen met de Werkgroep Muziek, die jaarlijks een groot aantal concerten in de Grote Kerk organiseert. Daarnaast doceert Cor Ardesch orgel, improvisatie en kerkelijk orgelspel. De… Cor Ardesch (*1959) studeerde orgel bij Piet Kee aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Daarnaast volgde hij een opleiding Improvisatie bij Bert Matter aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Sinds 1998 in Cor Ardesch organist van de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk te Dordrecht. Op 26 september 2007 werd Cor Ardesch, tijdens de ingebruikneming van het Bach-orgel, benoemd tot stadsorganist van Dordrecht. In 2011 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten op het gebied van de orgelcultuur in het algemeen en die van Dordrecht in het bijzonder. Jaarlijks verzorgt Cor Ardesch een groot aantal concerten in binnen- en buitenland. Zo maakte hij in 2018 een Grand Tournee door Rusland. Als artistiek adviseur werkt hij samen met de Werkgroep Muziek, die jaarlijks een groot aantal concerten in de Grote Kerk organiseert. Daarnaast doceert Cor Ardesch orgel, improvisatie en kerkelijk orgelspel. De fraaie instrumenten van de Grote Kerk zijn een inspiratiebron voor vele leerlingen. Er verscheen een aantal cd’s, waarop hij het Kam-orgel van de Grote Kerk te Dordrecht bespeelt. In december 2008 startte Cor Ardesch een groot project waarbij alle orgelwerken van Johann Sebastian Bach, gespeeld op het Bach-orgel, op cd werden vastgelegd.
Sedert tal van jaren worden op de vrijdagmiddagen in de zomer lunchpauzeconcerten gegeven op het hoofdorgel van de Martinikerk. De inloopconcerten bieden de gelegenheid één van de fraaiste en meest bijzondere orgels van Europa te beluisteren.
Leo van Doeselaar is titulair organist van de Martinikerk. Dit concert is met lichtbeeldeffecten van videokunstenaar Marcel Wierckx gebaseerd op schilderijen van Paul Klee, geïnspireerd op werken van Bach. Een bijzonder concert op 10 juli met Leo van Doeselaar op het grote Schnitger-orgel en lichtbeeldeffecten van Marcel Wierckx (Canada) onder projectnaam ‘Klee droomt Bach’.  Schilder Paul Klee heeft een serie schilderijen gemaakt geïnspireerd op muziek van Bach waarop de voorstelling is gebaseerd. Wierckx stond eerder al garant voor het project ‘Dromen als Messiaen’ met lichtbeeldeffecten bij de orgelcyclus ‘La Nativité du Seigneur’ van de Franse organist/componist Olivier Messiaen. Om deze lichtbeeldeffecten goed te kunnen projecteren begint het concert deze avond eenmalig om 21.00 uur. Leo van Doeselaar is sinds 2014 samen met Erwin Wiersinga… Een bijzonder concert op 10 juli met Leo van Doeselaar op het grote Schnitger-orgel en lichtbeeldeffecten van Marcel Wierckx (Canada) onder projectnaam ‘Klee droomt Bach’.  Schilder Paul Klee heeft een serie schilderijen gemaakt geïnspireerd op muziek van Bach waarop de voorstelling is gebaseerd. Wierckx stond eerder al garant voor het project ‘Dromen als Messiaen’ met lichtbeeldeffecten bij de orgelcyclus ‘La Nativité du Seigneur’ van de Franse organist/componist Olivier Messiaen. Om deze lichtbeeldeffecten goed te kunnen projecteren begint het concert deze avond eenmalig om 21.00 uur. Leo van Doeselaar is sinds 2014 samen met Erwin Wiersinga titulair organist van de Martinikerk Groningen. Hij is een veelzijdig musicus die als organist, pianist en fortepianist een enkele eeuwen omvattend repertoire bestrijkt. Als organist heeft hij een grote concertpraktijk opgebouwd in binnen- en buitenland en is hij een veelgevraagd jurylid en docent bij internationale orgelfestivals. Hij doceerde aan de Kunsthogescholen van Amsterdam en Den Haag en vervolgens aan de Universität der Künste in Berlin waar hij van 1995 tot 2019 een ‘Orgelprofessur’ bekleedde. Leo van Doeselaar studeerde aan het Amsterdams Conservatorium orgel bij Albert de Klerk en piano bij Jan Wijn. Naast beide solistendiploma’s behaalde hij de Prix d’Excellence orgel. Als organist van het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging werkte Van Doeselaar intensief mee aan het prestigieuze beeld- en geluidsproject “All of Bach”. Als titulair organist van het Concertgebouw in Amsterdam treedt hij veelvuldig op met gerenommeerde orkesten, ensembles en solisten. In 2007 werd aan hem in de Oude Kerk in Amsterdam de Jan Pietsrszoon Sweelinckprijs uitgeriekt vanwege zijn verdiensten voor de orgelcultuur.
Sedert tal van jaren worden op de vrijdagmiddagen in de zomer lunchpauzeconcerten gegeven op het hoofdorgel van de Martinikerk. De inloopconcerten bieden de gelegenheid één van de fraaiste en meest bijzondere orgels van Europa te beluisteren. Leonard Schick werd geboren in Lausanne (Zwitserland) en kreeg vanaf zijn achtste elf jaar vioolles. Vanaf zijn twaalfde kreeg hij klavecimbelles. Van 2012 tot 2019 was hij lid van het Bachs Erben jeugdbarokorkest, dat geleid wordt door leden van de Akademie für alte Musik Berlin, en trad hij in Duitsland en Finland op met onder andere Lorenzo Ghirlanda, Dorothee Oberlinger, Andreas Scholl en Rachel Podger. Hij studeerde klavecimbel aan de Schola Cantorum Basiliensis bij Jesper Christensen en Jörg-Andreas Bötticher. Daar kreeg hij improvisatielessen op klavecimbel bij Dirk Börner en op orgel bij Emmanuel le Divellec. Hij studeerde orgel bij Tobias Lindner aan de Schola Cantorum Basiliensis. Hij studeert nu orgel en improvisatie in Groningen bij Sietze de Vries en Erwin Wiersinga. Hij nam deel aan ma… Leonard Schick werd geboren in Lausanne (Zwitserland) en kreeg vanaf zijn achtste elf jaar vioolles. Vanaf zijn twaalfde kreeg hij klavecimbelles. Van 2012 tot 2019 was hij lid van het Bachs Erben jeugdbarokorkest, dat geleid wordt door leden van de Akademie für alte Musik Berlin, en trad hij in Duitsland en Finland op met onder andere Lorenzo Ghirlanda, Dorothee Oberlinger, Andreas Scholl en Rachel Podger. Hij studeerde klavecimbel aan de Schola Cantorum Basiliensis bij Jesper Christensen en Jörg-Andreas Bötticher. Daar kreeg hij improvisatielessen op klavecimbel bij Dirk Börner en op orgel bij Emmanuel le Divellec. Hij studeerde orgel bij Tobias Lindner aan de Schola Cantorum Basiliensis. Hij studeert nu orgel en improvisatie in Groningen bij Sietze de Vries en Erwin Wiersinga. Hij nam deel aan masterclasses bij Rudolf Lutz, Johannes Strobl, Tobias Lindner, Gottfried Bach, Thomas Ragossnig, Frédérick Haas, Dirk Börner, Béatrice Martin, Bertrand Cuiller, Sietze de Vries, Menno van Delft en Wolfgang Zerer. Hij heeft onderzoek gedaan naar Midden-Duitse klavecimbels uit de Bach-periode. Leonard Schick componeert en improviseert in historische stijlen. Hij treedt regelmatig op in concerten, voornamelijk als organist, maar ook als klavecinist, in Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en Nederland. https://www.leonardschick.com Programma: Prealudium d-moll BuxWV 140                       Dieterich Buxtehude Improvisatie: Psalm 134 Improvisatie:Auf meinen lieben Gott Herr Gott, dich loben wir                                    Franz Tunder Prelude and fugue in e-moll BWV 548             Johann Sebastian Bach
Dorien Schouten is cantor-organist van de Tuindorpkerk te Utrecht. Als jong talent is ze als concertorganist actief met een breed repertoire. Ze voert graag Barokmuziek uit maar ze laat haar publiek even graag kennis maken m et nieuwe muziek. Dorien Schouten kreeg haar eerste orgellessen van Ko Zwanenburg. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag behaalde ze haar bachelordiploma’s voor zowel orgel (2010) als kerkmuziek (2011). Haar orgeldocent was Jos van der Kooy. Daarna vervolgde Dorien haar opleiding aan de Universität der Künste te Berlijn, bij Leo van Doeselaar en Erwin Wiersinga. Daar behaalde ze in 2013 het diploma Diplomprüfung en in 2015, na nog twee jaar te hebben gestudeerd bij Leo van Doeselaar en Paolo Crivellaro, het diploma Konzertexamen ‘mit Auszeichnung’. Datzelfde jaar mocht ze voor het All of Bach-project van de Nederlandse Bachvereniging een aantal werken van Bach opnemen op het Reil-orgel in Kampen. In 2022 voltooide Dorien de Applicatiecursus Koordirectie aan de HKU in Utrecht, en sinds mei 2023 is zij dirigent van het Brabants Kamerkoor. Dorien laat he… Dorien Schouten kreeg haar eerste orgellessen van Ko Zwanenburg. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag behaalde ze haar bachelordiploma’s voor zowel orgel (2010) als kerkmuziek (2011). Haar orgeldocent was Jos van der Kooy. Daarna vervolgde Dorien haar opleiding aan de Universität der Künste te Berlijn, bij Leo van Doeselaar en Erwin Wiersinga. Daar behaalde ze in 2013 het diploma Diplomprüfung en in 2015, na nog twee jaar te hebben gestudeerd bij Leo van Doeselaar en Paolo Crivellaro, het diploma Konzertexamen ‘mit Auszeichnung’. Datzelfde jaar mocht ze voor het All of Bach-project van de Nederlandse Bachvereniging een aantal werken van Bach opnemen op het Reil-orgel in Kampen. In 2022 voltooide Dorien de Applicatiecursus Koordirectie aan de HKU in Utrecht, en sinds mei 2023 is zij dirigent van het Brabants Kamerkoor. Dorien laat het publiek graag kennis maken met nieuwe muziek, zowel solo als met ensembles. Ze voert ook graag barokmuziek uit, bij voorkeur op historische instrumenten of als continuospeler. Sinds december 2019 is Dorien cantor-organist van de Tuindorpkerk te Utrecht.
Sedert tal van jaren worden op de vrijdagmiddagen in de zomer lunchpauzeconcerten gegeven op het hoofdorgel van de Martinikerk. De inloopconcerten bieden de gelegenheid één van de fraaiste en meest bijzondere orgels van Europa te beluisteren.

Événements passés

Leo van Doeselaar geeft een masterclass op het pas gerestaureerde Le Picard orgel van 13:30 tot 17.00 uur in het koor van de Martinikerk Leo van Doeselaar geeft een openbare masterclass voor gevorderde amateurs, conservatoriumstudenten en/of vakorganisten. De kosten voor actieve deelname (max. 8 personen), bestaande uit een les van 30 minuten, bedraagt € 25,-. Bezoekers van de masterclass betalen € 2,- per persoon.
GROOT ONDERHOUD EN HERSTEMMING KOORORGEL MARTINIKERK GRONINGEN AFGERONDDe titulair-organisten van de Martinikerk, Leo van Doeselaar en Erwin Wiersinga, en orgeladviseur Theo Jellema zullen het orgel laten horen. Het grote orgel van de Martinikerk in Groningen is terecht wereldberoemd. Maar al sinds 1939 beschikt de kerk ook over een bijzonder koororgel. Dat orgel is niet voor de Martinikerk gebouwd. Het stamt uit de jaren veertig van de 18e eeuw en had al veel doorstaan voordat het in Groningen terechtkwam. Daarvóór had het jarenlang in de Sint-Nicolaaskerk van Heythuysen, vlakbij Roermond, gestaan. Maar de eerste locatie van dit orgel moet een kloosterkerk in die omgeving zijn geweest. Daar werd het rond 1740 gebouwd door de Luikse orgelmaker Jean-Baptiste le Picard. Het was aanvankelijk met zijn twee manualen tweemaal zo groot als in de huidige éénklaviers-staat. De Franse revolutie, aan het eind van… Het grote orgel van de Martinikerk in Groningen is terecht wereldberoemd. Maar al sinds 1939 beschikt de kerk ook over een bijzonder koororgel. Dat orgel is niet voor de Martinikerk gebouwd. Het stamt uit de jaren veertig van de 18e eeuw en had al veel doorstaan voordat het in Groningen terechtkwam. Daarvóór had het jarenlang in de Sint-Nicolaaskerk van Heythuysen, vlakbij Roermond, gestaan. Maar de eerste locatie van dit orgel moet een kloosterkerk in die omgeving zijn geweest. Daar werd het rond 1740 gebouwd door de Luikse orgelmaker Jean-Baptiste le Picard. Het was aanvankelijk met zijn twee manualen tweemaal zo groot als in de huidige éénklaviers-staat. De Franse revolutie, aan het eind van de 18e eeuw, maakte korte metten met kloosters en ook met daarin aanwezige orgels. Het Le Picard-orgel werd in twee helften aan twee parochiekerken verkocht. Het is het rugpositief dat dan in Heythuysen terechtkomt en dus later (op een moment dat men in Heythuysen een groter orgel koopt) in Groningen. In 1962 werd het gedemonteerd omdat het gedurende de grote restauratie van de kerk gevaar zou lopen. Pas in 2001 keerde het terug na een grondige restauratie door Verschueren Orgelbouw. In september en oktober 2023 is aan het orgel door Verschueren groot onderhoud verricht. Dat was noodzakelijk omdat zich door de jaren heen vuil in het orgel verzameld had. Daarnaast moest aan een begin van loodcorrosie het hoofd geboden worden, die vooral de conducten had aangetast. De werkzaamheden die zijn uitgevoerd, waren enerzijds gericht op reparatie van wat kapot gegaan is, anderzijds op preventie. Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om kritisch te kijken (en te luisteren) naar de Neidhardt-stemming die het orgel in 2001 had gekregen en die in feite geen relatie had met het cultuurgebied (de omgeving van Luik) waarin dit orgel wortelt. Na zorgvuldige overweging is besloten een stemmingssysteem te kiezen dat wél verband houdt met de zuidelijke Nederlanden en het orgel te stemmen naar Chaumont. In de afgelopen maanden is al gebleken dat de klank van het orgel hierdoor aan kwaliteit gewonnen heeft. Programma 15.30 uur     ontvangst met koffie en thee 16.00 uur     welkom, presentatie, klankdemonstratie en concert met onder andere werken van Bruna, Couperin,                  Clérambault en Corette. 17.30 uur      napraten en borrel 18.15 uur       einde bijeenkomst
Van 29 februari tot en met 10 maart brengt het Luthers Bach Ensemble opnieuw zeven uitvoeringen van haar voor Nederland unieke semi-scenische Matthäus Passion. Door het Dagblad van het Noorden uitgeroepen tot ‘Beste Klassieke Muziekuitvoering 2022’ en in 2023 bekroond met vijf sterren in Dagblad Trouw. In de semi-scenische Matthäus van het Luthers Bach Ensemble hebben solisten en koor dagelijkse kleding aan en zingen ze alles uit het hoofd. Het maakt dat de interactie tussen de zangers onderling en met het publiek groter wordt. Gebaren en bewegingen onderstrepen het drama van de passie. Het Luthers Bach Ensemble is het enige muziekgezelschap in Nederland dat de Matthäus op deze manier uitvoert. De regie voor deze productie ligt net als voorheen in ha… Door het Dagblad van het Noorden uitgeroepen tot ‘Beste Klassieke Muziekuitvoering 2022’ en in 2023 bekroond met vijf sterren in Dagblad Trouw. In de semi-scenische Matthäus van het Luthers Bach Ensemble hebben solisten en koor dagelijkse kleding aan en zingen ze alles uit het hoofd. Het maakt dat de interactie tussen de zangers onderling en met het publiek groter wordt. Gebaren en bewegingen onderstrepen het drama van de passie. Het Luthers Bach Ensemble is het enige muziekgezelschap in Nederland dat de Matthäus op deze manier uitvoert. De regie voor deze productie ligt net als voorheen in handen van Marc Pantus. ‘Mijn doel is om via het intense begrip van de muzikale en literaire tekst van de Matthäus het stuk te ontdoen van haar aureool. Er moet voor gezorgd worden dat het stuk nu, op dit moment, voor ons iets te betekenen heeft.’ Het is bijzonder dat het Luthers Bach Ensemble eenzelfde uitvoering drie jaren achtereen in de programmering opneemt. Artistiek leider Tymen Jan Bronda: ‘We kregen zóveel bijzondere reacties uit het publiek en van de pers dat we er niet omheen konden om reprises te geven, de uitvoering van dit jaar is opnieuw een kans om erbij te zijn’. Uitvoerenden Luthers Bach Ensemble (kleinkoor, solisten & barokorkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda Roder Jongenskoor | Marc Pantus (regie) | Drew Santini (Christus) | Nils Giebelhausen (evangelist) | Kristen Witmer & Marina Torra Cabau (sopraan) | David van Laar (altus) | Twan van der Wolde (tenor) | Joris van Baar (bas)
Slotconcert van het Schnitgerfestival 2023 verzorgd door het NDR Vokalensemble onder leiding van Klaas Stok. Met werken uit de bloeitijd van de Hanzesteden. Pieter-Jelle de Boer bespeelt het Martiniorgel. In het slotconcert van het Schnitgerfestival 2023 brengen het NDR Vokalensemble en organist Pieter-Jelle de Boer o.l.v. dirigent Klaas Stok vocale en orgelmuziek uit de zestiende en zeventiende eeuw, met een hoofdrol voor onze eigen grootmeester uit die tijd: componist en organist Jan Pieterszoon Sweelinck. Jan Pieterszoon Sweelinck (1567-1621) wordt nog steeds gezien als een van de grootse componisten die ons land voortbracht. Zijn beeltenis prijkte op ons papiergeld – het biljet van 25 gulden – en het beroemde Amsterdamse Conservatorium is naar hem vernoemd. Vanaf zijn vijftiende tot zijn dood op 59-jarige leeftijd was hij organist van de belangrijkste kerk in Amsterdam: de Oude Kerk. En zijn faam én invloed reikte verder dan Nieuweschans; via zijn leerlingen stond Sweelinck aan de basis van de zogeheten Noord-Duitse orgelschool, een periode waarin componisten als Buxtehude en later Bach tot bloei kwamen. Voo… In het slotconcert van het Schnitgerfestival 2023 brengen het NDR Vokalensemble en organist Pieter-Jelle de Boer o.l.v. dirigent Klaas Stok vocale en orgelmuziek uit de zestiende en zeventiende eeuw, met een hoofdrol voor onze eigen grootmeester uit die tijd: componist en organist Jan Pieterszoon Sweelinck. Jan Pieterszoon Sweelinck (1567-1621) wordt nog steeds gezien als een van de grootse componisten die ons land voortbracht. Zijn beeltenis prijkte op ons papiergeld – het biljet van 25 gulden – en het beroemde Amsterdamse Conservatorium is naar hem vernoemd. Vanaf zijn vijftiende tot zijn dood op 59-jarige leeftijd was hij organist van de belangrijkste kerk in Amsterdam: de Oude Kerk. En zijn faam én invloed reikte verder dan Nieuweschans; via zijn leerlingen stond Sweelinck aan de basis van de zogeheten Noord-Duitse orgelschool, een periode waarin componisten als Buxtehude en later Bach tot bloei kwamen. Voor dit concert dook dirigent Klaas Stok in de schatkist van Sweelinck en plukte daar enkele juweeltjes uit, die hij met zijn Hamburgse ensemble in de Martinikerk laat horen. Op het Martiniorgel speelt Pieter-Jelle de Boer naast Sweelinck ook werken van Jacob Praetorius, Matthias Weckmann en Arvo Pärt. Dit concert wordt georganiseerd in samenwerking met SPOT-Groningen. PROGRAMMA koor Jan Pzn. Sweelinck (1562-1621) – – Miserere mei. Domine – Magnificat orgel Jacob Praetorius II (1586-1651) – Magnificat Quarti Toni (drie verzen) koor Arvo Pärt (*1935) – Da pacem Domine Jan Pzn. Sweelinck – De profundis orgel Arvo Pärt – Pari intervallo koor Jan Pzn. Sweelinck – Psalm 42 PAUZE orgel Matthias Weckmann (1616-1674) – Fantasia in d koor Jan Pzn. Sweelinck – – Canticum nuptiale: sponse musarum – Tu as tout seul, Jan Arvo Pärt – Summa orgel Jan Pzn. Sweelinck – Hexachord fantasie koor Jan Pzn. Sweelinck – – Psalm 9 – Psalm 122 – Psalm 150 Schnitgerfestival 2023 Met ‘Muziek uit de Hanze’ is het Schnitgerfestival toe aan zijn negende editie. Ook dit jaar biedt het festival oog- en oorstrelende voorstellingen en concerten rondom de historische Groninger orgels. Verschillende ensembles treden op, zowel instrumentaal als vocaal, maar er is ook jazz en film, een spannend jeugdprogramma met theater en muziek, en nog veel meer. Leuk voor iedereen die houdt van cultuur en muziek.
Cantatedienst in de Martinikerk in het kader van het Schnitgerfestival, verzorgd door het Cantate Consort onder leiding van Jelte Hulzebos. Bij een Schnitgerfestival hoort ook een Stedelijke Cantatedienst. Dit jaar vindt deze plaats in de Martinikerk. Naast de musici van het Cantate Consort horen we ook Stef Tuinstra op het Martiniorgel. Schnitgerfestival 2023 Met ‘Muziek uit de Hanze’ is het Schnitgerfestival toe aan zijn negende editie. Ook dit jaar biedt het festival oog- en oorstrelende voorstellingen en concerten rondom de historische Groninger orgels. Verschillende ensembles treden op, zowel instrumentaal als vocaal, maar er is ook jazz en film, een spannend jeugdprogramma met theater en muziek, en nog veel meer. Leuk voor iedereen die houdt van cultuur en muziek.
Organist en klavecinist Vincent van Laar en het barokorkest The Northern Consort geven in het kader van het Schnitgerfestival een concert in de Martinikerk. Van Laar speelt op het Picard-koororgel. Onder de titel ‘Hanzeatische pracht’ brengen Vincent van Laar en het Groninger barokorkest The Northern Consort muziek uit de Hanzesteden, van onder andere Friedrich Wilhelm Herschel en Carl Philipp Emanuel Bach. Van Laar speelt hierbij niet op het grote Martiniorgel, maar op het Picard-orgel – het ‘klein maar fijne’ koororgel – en laat samen The Northern Consort horen hoe goed dit instrument klinkt in samenspel met een barokorkest. Een traktatie voor de muziekliefhebber. Arrangement met lunch Dit concert kan ook geboekt worden in combinatie met een Schnitgerfestival-lunch bij Brasserie Prinsenhof, op 2 minuten loopafstand van de Martinikerk. Zie hieronder voor meer informatie. PROGRAMMA Uit Lüneburg: Georg Böhm (1661 – 1733) – Praeludium in g Uit Hannover: Friedrich Wilhelm Herschel (1738 – 1822) – Concerto in D – Allegretto – Adagio – Allegro assai Uit Hamburg: Georg Philipp Telemann (1681 – 1767) – Sonate in g – Mesto – Allegro – Andante-Largo-Andante – Vivace …en Carl Philipp Emanuel Bach (1714 – 1788) – Concerto in G (Wq. 34)… Onder de titel ‘Hanzeatische pracht’ brengen Vincent van Laar en het Groninger barokorkest The Northern Consort muziek uit de Hanzesteden, van onder andere Friedrich Wilhelm Herschel en Carl Philipp Emanuel Bach. Van Laar speelt hierbij niet op het grote Martiniorgel, maar op het Picard-orgel – het ‘klein maar fijne’ koororgel – en laat samen The Northern Consort horen hoe goed dit instrument klinkt in samenspel met een barokorkest. Een traktatie voor de muziekliefhebber. Arrangement met lunch Dit concert kan ook geboekt worden in combinatie met een Schnitgerfestival-lunch bij Brasserie Prinsenhof, op 2 minuten loopafstand van de Martinikerk. Zie hieronder voor meer informatie. PROGRAMMA Uit Lüneburg: Georg Böhm (1661 – 1733) – Praeludium in g Uit Hannover: Friedrich Wilhelm Herschel (1738 – 1822) – Concerto in D – Allegretto – Adagio – Allegro assai Uit Hamburg: Georg Philipp Telemann (1681 – 1767) – Sonate in g – Mesto – Allegro – Andante-Largo-Andante – Vivace …en Carl Philipp Emanuel Bach (1714 – 1788) – Concerto in G (Wq. 34) – Allegro molto – Largo – Presto Luncharrangement – Brasserie Prinsenhof (11:45 – 12:45 uur) De Schnitgerfestival-lunch kan vanaf 11:45 uur worden geserveerd in de Prinsenzaal van de Prinsenhof. Alle tijd om rustig te lunchen en daarna in 2 minuten te wandelen naar de Martinikerk om daar te genieten van het concert dat om 13:00 uur begint. Het arrangement omvat een uitgebreide broodjeslunch met onder andere.: Dit menu wordt aan elke gast geserveerd, waarbij rekening wordt gehouden met eventuele individuele uitzonderingen. Heeft u een allergie of volgt u een dieet, laat dit dan op tijd weten via laurens@schnitgerfestival.nl [laurens@schnitgerfestival.nl] Schnitgerfestival 2023 Met ‘Muziek uit de Hanze’ is het Schnitgerfestival toe aan zijn negende editie. Ook dit jaar biedt het festival oog- en oorstrelende voorstellingen en concerten rondom de historische Groninger orgels. Verschillende ensembles treden op, zowel instrumentaal als vocaal, maar er is ook jazz en film, een spannend jeugdprogramma met theater en muziek, en nog veel meer. Leuk voor iedereen die houdt van cultuur en muziek.
In het kader van het Schnitgerfestival geeft de Franse organiste Anne-Gaëlle Chanon een masterclass op het Martiniorgel. Masterclass op het beroemde Martiniorgel, gegeven door Anne-Gaëlle Chanon. Deze Franse organiste wordt geprezen om haar elegante, precieze en warmbloedige spel en staat ook bekend om haar didactische kwaliteiten. Chanon is orgeldocente aan het conservatorium van Saint-Quentin (Picardie/Noord-Frankrijk), waar zij samen met plaatselijke partners veel energie steekt in educatieve projecten rondom het orgel. Samen met de organist Pieter-Jelle de Boer is zij hoofdgast van het Schnitgerfestival 2023. Voor wie Conservatoriumstudenten, vak-organisten en gevorderde amateurs die hun vaardigheden op het orgel willen verdiepen, worden van harte uitgenodigd zich aan te melden voor de masterclasses. Deelnemers wordt gevraagd bij het orgel passend repertoire voor te bereiden. Deelname kost €50,00. Er is per masterclass plek voor acht deelnemers. Aanmelden vóór 1 oktober 2023 via laurens@schnitgerfestival.nl [laurens@schnitgerfestival.nl] Publiek Voor het publiek … Masterclass op het beroemde Martiniorgel, gegeven door Anne-Gaëlle Chanon. Deze Franse organiste wordt geprezen om haar elegante, precieze en warmbloedige spel en staat ook bekend om haar didactische kwaliteiten. Chanon is orgeldocente aan het conservatorium van Saint-Quentin (Picardie/Noord-Frankrijk), waar zij samen met plaatselijke partners veel energie steekt in educatieve projecten rondom het orgel. Samen met de organist Pieter-Jelle de Boer is zij hoofdgast van het Schnitgerfestival 2023. Voor wie Conservatoriumstudenten, vak-organisten en gevorderde amateurs die hun vaardigheden op het orgel willen verdiepen, worden van harte uitgenodigd zich aan te melden voor de masterclasses. Deelnemers wordt gevraagd bij het orgel passend repertoire voor te bereiden. Deelname kost €50,00. Er is per masterclass plek voor acht deelnemers. Aanmelden vóór 1 oktober 2023 via laurens@schnitgerfestival.nl [laurens@schnitgerfestival.nl] Publiek Voor het publiek is de entree gratis. Er wordt gebruik gemaakt van een headset zodat men beneden in de kerk de aanwijzingen ook kan volgen. Schnitgerfestival 2023 Met ‘Muziek uit de Hanze’ is het Schnitgerfestival toe aan zijn negende editie. Ook dit jaar biedt het festival oog- en oorstrelende voorstellingen en concerten rondom de historische Groninger orgels. Verschillende ensembles treden op, zowel instrumentaal als vocaal, maar er is ook jazz en film, een spannend jeugdprogramma met theater en muziek, en nog veel meer. Leuk voor iedereen die houdt van cultuur en muziek.
Als onderdeel van het Schnitgerfestival geven Anne-Gaëlle Chanon en Pieter-Jelle de Boer een dubbelconcert op het Martiniorgel en het Schnitgerorgel in de Akerk. Twee concerten inéén, gespeeld op twee majestueuze historische orgels in de stad Groningen: Anne-Gaëlle Chanon begint de avond op het orgel in de Martinikerk en na een korte wandeling over de Groninger Grote Markt en de Vismarkt kan het publiek in de Akerk verder luisteren naar Pieter-Jelle de Boer op het Schnitgerorgel. PROGRAMMA  Anne-Gaëlle Chanon speelt in de Martinikerk: Hieronymus Praetorius (1560-1629) – Magnificat Primi toni (3 versets) Heinrich Scheidemann (c.1595-1663) – Cantzoenn in G Nicolaus Bruhns (1665-1697) – Praeludium in e Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788) – Sonate III in F Wq 70,3 (Allegro – Largo – Allegretto) Johann Sebastian & C.P.E Bach – I ch ruf zu dir, Herr Jesu Christ BWV Anh.II73 Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Fantasie und Fuge in g moll BWV 542 Pieter-Jelle de Boer speelt in de Akerk zijn programma ‘Tussen Hamburg en Lübeck’: Johannnes Brahms (1833-1897) – P… Twee concerten inéén, gespeeld op twee majestueuze historische orgels in de stad Groningen: Anne-Gaëlle Chanon begint de avond op het orgel in de Martinikerk en na een korte wandeling over de Groninger Grote Markt en de Vismarkt kan het publiek in de Akerk verder luisteren naar Pieter-Jelle de Boer op het Schnitgerorgel. PROGRAMMA  Anne-Gaëlle Chanon speelt in de Martinikerk: Hieronymus Praetorius (1560-1629) – Magnificat Primi toni (3 versets) Heinrich Scheidemann (c.1595-1663) – Cantzoenn in G Nicolaus Bruhns (1665-1697) – Praeludium in e Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788) – Sonate III in F Wq 70,3 (Allegro – Largo – Allegretto) Johann Sebastian & C.P.E Bach – I ch ruf zu dir, Herr Jesu Christ BWV Anh.II73 Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Fantasie und Fuge in g moll BWV 542 Pieter-Jelle de Boer speelt in de Akerk zijn programma ‘Tussen Hamburg en Lübeck’: Johannnes Brahms (1833-1897) – Prelude & Fuga in g-moll, WoO 10 Dietrich Buxtehude (1637-1707) – Ach Herr mich armen Sünder, BuxWV 178 Johannes Brahms (1595-1663) – Herzlich tut mich verlangen, op. 122 nr. 9 Heinrich Scheidemann – Vater unser im Himmelreich Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) – Vater unser im Himmelreich (uit: Sonate op. 65 nr. 6) Johannes Brahms – Herzlich tut mich verlangen, op. 122 nr. 10 Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Wachet auf, ruft uns die Stimme, BWV 645 Hugo Distler (1908-1942) – Partita “Wachet auf, ruft uns die Stimme”, op. 8 nr. 2 Schnitgerfestival 2023 Met ‘Muziek uit de Hanze’ is het Schnitgerfestival toe aan zijn negende editie. Ook dit jaar biedt het festival oog- en oorstrelende voorstellingen en concerten rondom de historische Groninger orgels. Verschillende ensembles treden op, zowel instrumentaal als vocaal, maar er is ook jazz en film, een spannend jeugdprogramma met theater en muziek, en nog veel meer. Leuk voor iedereen die houdt van cultuur en muziek.
17 september brengt het Luthers Bach Ensemble de vocale rijkdom van Byrds oeuvre ten gehore. Van streng polyfoon - oude stijl - ‘Quis est homo’ tot lichtvoetig werelds ‘The Nightingale so pleasant and so gay’, het is te horen in de Martinikerk Groningen. Toen Merlijn Kerkhof enige tijd geleden in de Volkskrant William Byrd de grootste Engelse componist noemde, werd dat vast niet door veel lezers serieus genomen. Als je wat specifieker kijkt naar zijn eigen tijd; tweede helft 16de eeuw/ begin 17de eeuw, is het aannemelijker en waarschijnlijk waar. Van 15-17 september brengt het Luthers Bach Ensemble de vocale rijkdom van Byrds oeuvre ten gehore. Van streng polyfoon - oude stijl - ‘Quis est homo’ tot lichtvoetig werelds ‘The Nightingale so pleasant and so gay’. Daarbij zullen de zangers ook in kleinere bezetting hun kunsten laten horen. Byrd (1540-1623, we herdenken dit jaar zijn 400… Toen Merlijn Kerkhof enige tijd geleden in de Volkskrant William Byrd de grootste Engelse componist noemde, werd dat vast niet door veel lezers serieus genomen. Als je wat specifieker kijkt naar zijn eigen tijd; tweede helft 16de eeuw/ begin 17de eeuw, is het aannemelijker en waarschijnlijk waar. Van 15-17 september brengt het Luthers Bach Ensemble de vocale rijkdom van Byrds oeuvre ten gehore. Van streng polyfoon - oude stijl - ‘Quis est homo’ tot lichtvoetig werelds ‘The Nightingale so pleasant and so gay’. Daarbij zullen de zangers ook in kleinere bezetting hun kunsten laten horen. Byrd (1540-1623, we herdenken dit jaar zijn 400ste sterfdag!) schreef een enorm aantal werken voor zangstem maar ook voor klavier. Hij wordt gerekend tot de virginalisten, tezamen met o.a. Thomas Tallis, Orlando Gibbons en John Bull. De relatie met koningin Elisabeth I stond in zijn eigen tijd enigszins onder druk vanwege Byrds katholicisme, maar omdat hij evenredig componeerde voor de anglicaanse en de katholieke eredienst bleef hij in haar gunst. Tijdens deze bijna uitsluitend a capella-uitvoering laat het kleinkoor van het Luthers Bach Ensemble onder leiding van Tymen Jan Bronda een palet aan stukken uit de rijke wereld van Byrds vocale muziek horen. Robert Koolstra (orgel) en Mike Fentross (luit) verzorgen daarbij de instrumentale intermezzi.