Cuypershuis

Lieu

Événements à venir

Il n'y pas d'événements à venir

Événements passés

Decoraties zijn een stijlelement van alle tijden en culturen. Ontwerpers over de hele wereld gebruiken patronen, kleuren en motieven om mensen fysiek in hun wereld te trekken.Het decoratieve patroon, in zowel historische als hedendaagse interieurs, staat centraal in deze nieuwe tentoonstelling. Naast een nieuwe, speciaal voor het Cuypershuis ontwikkelde, installatie van Christie van der Haak is er tevens aandacht voor decoraties in gebouwen, meubels en interieurs van architecten en vormgevers uit de periode 1900 – 1935.Christie van der Haak (Den Haag, 1950) en architect Pierre Cuypers (Roermond 1827 – 1921) delen de passie voor het toepassen van decoratieve patronen in hun interieurs. In hun ontwerpen combineren ze steevast vormen en kleuren, patronen en ornamenten om betekenis en verrijking te geven. De interieurs worden hierdoor tot tijdloze, indrukwekkende en herkenbare totaalkunstwerken.Een bezoek aan de tentoonstelling ‘De golvende lijn’ wordt absoluut een duizelingwekkende ervaring.
Het Cuypershuis vertelt het verhaal van architect en vormgever Pierre Cuypers (1827 – 1921), zijn ambitie, visie en bedrijvigheid. Het Cuypershuis is dé plek waar hij woonde en werkte. Vanuit hier bouwde hij een enorm oeuvre op dat in zijn atelier vorm kreeg. De vermaarde architect is vooral bekend als ontwerper van het Rijksmuseum, het Centraal Station van Amsterdam, Kasteel de Haar in Haarzuilens en de restauratie van de Ridderzaal in Den Haag. De presentatie in het Cuypershuis laat bezoekers ontdekken hoe Cuypers met zijn persoonlijkheid, ambitie en moderne ondernemersgeest het klaarspeelt deze grote opdrachten binnen te halen én uit te voeren. De bedrijvigheid in het bijzondere gebouw is zicht- en voelbaar, waardoor een bezoek aan het Cuypershuis een onvergetelijke en inspirerende ervaring is.
800 jaar Munsterkerk
10oktober 2020
-
16januari 2022
De stichting van de Munsterabdij – acht eeuwen geleden – was belangrijk voor de plaats Roermond en droeg bij aan de verdere ontwikkeling van de stad. De bijzondere Munsterkerk is tegenwoordig nog het enige zichtbare onderdeel van het voormalige klooster van de cisterciënzers. In de 19e eeuw wordt de Munsterkerk aanzienlijk gerestaureerd door architect Pierre Cuypers en krijgt de kerk zijn herkenbare twee torens. De expositie ‘800 jaar Munsterkerk’ vertelt over de bouwgeschiedenis van de kerk, aan de hand van bouwfragmenten, schetsen en originele objecten, een reconstructie van het hoogaltaar en de maquette van de Munsterkerk. Een animatie laat bezoekers de geschiedenis van de kerk meemaken. Natuurlijk krijgen ook de toevoegingen van Pierre Cuypers alle aandacht. Beeld: Website Cuypershuis