Museum Vlaardingen

Lieu

Événements à venir

Il n'y pas d'événements à venir

Événements passés

Rivierzone Essay
23april 2022
-
26juni 2022
In opdracht van Museum Vlaardingen legt landschaps- en architectuurfotograaf Jeroen Musch (1964) al meer dan tien jaar de transitie van de Vlaardingse rivieroevers vast. Het resultaat is een rauw beeld van een omgeving waar transitie, ontwikkeling en bedrijvigheid continu in contrast staan met het eeuwig doorstromende water.De fotograaf was aanvankelijk verward door de tegengestelde signalen van stad en rivier, waarbij ‘oud en bijzonder’ en ‘nieuw en indrukwekkend’ naast en door elkaar bestaan. De stad, de rivier en haar ommelanden zijn, in voortdurende verandering, steeds bezig de juiste verhouding met elkaar te vinden. In een poging harmonie te brengen in deze caleidoscoop van beweging, koos Musch acht reeksen van drie beelden. Deze drieluiken vormen steeds één nieuw beeld, één facet van de Vlaardingse horizon.
Als ontmoetingsplek voor jong en oud draagt een stadspark bij aan de leefbaarheid van de stad. Vlaardingen is in het gelukkige bezit van meerdere stadsparken, waaronder het Hof en het Oranjepark. De parken bieden de inwoners van de stad een uitstekende gelegenheid om te wandelen, te sporten, te spelen en af te spreken. De waarde van het stadspark bleek eens te meer tijdens de coronapandemie. Een wandeling door het park, al was het maar met maximaal twee personen, was vaak de enige toegestane vorm van ontspanning buitenshuis. Een stadspark fungeert ook vaak als inspiratiebron voor kunstenaars. Door de tijd heen zijn de verschillende functies en bezoekers van parken op vele manieren vastgelegd, beschreven en bezongen. Beeld: Website Museum Vlaardingen
Ruim duizend jaar geleden, op 29 juli 1018, vindt de Slag bij Vlaardingen plaats, een gevecht tussen graaf Dirk III van West-Frisia en Hendrik II, keizer van het Heilige Roomse Rijk. Verrassend genoeg verslaat het kleinere leger van Dirk III het leger van de keizer. De Slag bij Vlaardingen wordt gezien als het begin van het ontstaan van het graafschap Holland, de basis van het huidige Koninkrijk der Nederlanden. Meer dan 4000 Playmobilpoppetjes, paarden, schepen en kastelen vertellen de geschiedenis van Nederland. Van de Slag bij Vlaardingen tot de Slag bij Waterloo en van de moord op Graaf Floris V tot de moord op Willem van Oranje: twaalf belangrijke historische gebeurtenissen vertellen het verhaal van Nederland ‘groots in het klein’. Beeld: Paleis Noordeinde
Maak kennis met het leven in de achttiende eeuw, de ‘gouden’ eeuw van Vlaardingen, gezien en beleefd door de ogen van de Vlaardingse redersfamilie Van der Linden. Ervaar hoe in een kleine Hollandse maritieme stad de elite woonde, leefde en werkte. Je maakt kennis met de rijkste ingezetene, Abraham van der Linden, zijn vrouw Agneta en….hun dienstmeid. Deze expositie is gehuisvest in het Huis De Lindeboom, gebouwd in 1742 en het voormalige woonhuis van de familie van de Linden uit 1742.
In de industriële stadsregio Rotterdam- Rijnmond vinden voortdurend veranderingen plaats in de industrie, bevolkingsopbouw en ruimtelijke ordening: ‘DIE STAD KOMT NOOIT AF!’ De sfeer van voortdurend vormgeven van de leefomgeving is tot op de dag van vandaag zichtbaar en voelbaar in de kunstproductie uit deze regio. Beeldende kunst uit regio Rijnmond kent een eigen poëzie, die gekenmerkt wordt door humor en ironie, geworteld in de realiteit. De beeldende kunst uit de Rijnmond kan zich moeiteloos meten met kunstuitingen uit de rest van de wereld. Vandaar de naam Rijnmondiaal. Voor deze tentoonstelling zijn zestien kunstenaars geselecteerd die de eigentijdse beeldende kunst uit de regio Rijnmond vertegenwoordigen. De deelnemende kunstenaars zijn: Ton Delfos, Sjef Henderickx, Rob van der Hoeven, Fenneke Hordijk, Diederik Klomberg, Wilma Kuil, Olaf Mooij, Magriet Mostert, Irma Rengur, Piet Rook, Ropp Schouten, Charlotte Schleiffert, Eric van Straaten, Winnie Teschmacher, Eveline Visser en Karin de Visser. Het werk van deze kunstenaars bevindt zich in collecties van o.a. Museum Boymans van Beuningen, Museum Voorlinden, het Stedelijk Museum Amsterdam en in verzamelingen in binnen- en buitenland, wat het hoge niveau van de beeldende kunst uit de regio Rijnmond, en daarmee deze van tentoonstelling, aantoont.
Van zeil naar stoom en van stoom naar motor: twee eeuwen technologie, innovatie en ondernemerschap in de Vlaardingse visserij in nieuwe permanente tentoonstelling in Museum Vlaardingen. Opeenvolgende generaties Hoogendijk spelen eeuwenlang een belangrijk rol in het Vlaardingse economische leven, in het bijzonder waar het de visserij en de handel betrof. Het verhaal van deze familie is kenmerkend voor de ondernemingsgeest van veel Vlaardingse reders. Hun handelen geeft inzicht in de ontwikkelingen binnen de visserij en de handel in die tijd. Museum Vlaardingen heeft reeds meerdere bijzondere objecten uit de Hoogendijkgeschiedenis in de collectie. Enige tijd geleden heeft Jaap Hoogendijk, de laatste eigenaar en directeur van Hoogendijk Import Export B.V., aangegeven dat hij de gehele collectie scheepsmodellen uit de Hoogendijkcollectie in langdurige bruikleen aan het museum wil aanbieden. Deze collectie geeft een volledig overzicht van het type Nederlands vissersvaartuig van de grote zeevisserij in de periode 1820-1970 en is om meerdere redenen een waardevolle aanwinst voor Museum Vlaardingen. Beeld: Museum Vlaardingen
In 1954 organiseert de gemeente Vlaardingen een expositie/wedstrijd waarvoor kunstenaars uit heel Nederland worden uitgenodigd. De opdracht aan de deelnemers is: Toon Vlaardingen zoals het was, is en werkt. 74 Bekende en minder bekende kunstenaars doen mee aan de Paletmanifestatie Vlaardingen 1954. Dankzij dit initiatief beschikt de stad over een uniek en omvangrijk tijdsdocument, dat Vlaardingen laat zien in de tijd van verandering en wederopbouw. Museum Vlaardingen toont, bijna 70 jaar later, 23 van de werken die speciaal voor de Paletmanifestatie zijn gemaakt. Wat toen bekeken is, is nu weer te zien.
In vervolg op de tentoonstelling 40 jaar Vredesweek met affiches van Len Munnik, slaan Museum Vlaardingen en PAX Ambassade van Vrede, opnieuw de handen ineen. Nu met een tentoonstelling waarbij fotografen uit Vlaardingen en omgeving is gevraagd te reageren op het thema van dit jaar: ‘Op weg naar een inclusieve samenleving’, een samenleving waarin iedereen gezien en gehoord wordt, ongeacht afkomst, sociale status of beperking. Onder leiding van gastconservator en beeldend kunstenaar Beaty Czetö zijn 19 werken geselecteerd. Het resultaat is een mix aan beelden waarin ‘inclusie’ en ‘exclusie’ indringend tot uiting komen. En waar je als kijker jezelf steeds de vraag stelt: Wat doe ík in Vredesnaam? Deelnemend fotograaf Ramune van Moorsel: “Iedere positieve toenadering kan het verschil maken tussen eenzaamheid en gevoel van acceptatie; begrip voor elkaar en de omstandigheden, die we niet altijd zelf kunnen kiezen. Iedereen die je ontmoet vecht een strijd waar je niets vanaf weet. Wees daarom altijd aardig en begripvol naar een ander.” Gastles in museum In het kader van ‘practice what you preach’ wordt de tentoonstelling toegankelijk gemaakt voor een zo breed mogelijk publiek. Een doelgroep die normaal gesproken niet zo snel een museum bezoekt zijn mensen met een taalachterstand of laaggeletterden. Speciaal voor deze doelgroep worden gastlessen georganiseerd in de tentoonstelling. De cursisten van de Vlaardingse taalaanbieders worden uitgenodigd om naar deze tentoonstelling toe te komen. Zo wordt voor deze inwoners van de stad de drempel naar het museum verlaagd zodat ook zij deze bijzondere tentoonstelling kunnen bezoeken. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen, PAX Nederland en de gemeente Vlaardingen. Beeld: Arno Bauman Cohaerentia
Maak kennis met het leven in de achttiende eeuw, de ‘gouden’ eeuw van Vlaardingen, gezien en beleefd door de ogen van de Vlaardingse redersfamilie Van der Linden. Ervaar hoe in een kleine Hollandse maritieme stad de elite woonde, leefde en werkte. Je maakt kennis met de rijkste ingezetene, Abraham van der Linden, zijn vrouw Agneta en….hun dienstmeid. Deze expositie is gehuisvest in het Huis De Lindeboom, gebouwd in 1742 en het voormalige woonhuis van de familie van de Linden uit 1742.
De expositie is een reis door zowel het professionele als persoonlijke leven van de twee broers. Dit wordt ondersteund met originele attributen, rekwisieten en foto- en filmmateriaal. Drie thema’s, soms overlappend in tijd, vertellen over de belangrijkste periodes uit het artiestenbestaan van Bas en Aad van Toor: The Crocksons, Bassie & Adriaan Live en Bassie & Adriaan op tv. Deze paviljoens zijn een feest der herkenning, met originele attributen en rekwisieten, foto- en filmmateriaal en nog niet eerder vertelde anekdotes en leuke weetjes. Kijk mee achter de schermen van het leven van Bas en Aad van Toor in Vlaardingen en sta bij de Wall of fame stil bij de lange, succesvolle carrière van misschien wel de beroemdste broers van Nederland. Na je bezoek aan de tentoonstelling is het mogelijk om met een speciale plattegrond in Vlaardingen op zoek te gaan naar de opnamenlocaties van de beroemde televisieseries.