Museum Haarlem

Lieu

Événements à venir

Il n'y pas d'événements à venir

Événements passés

Coornhert (1522-1590) was als kunstenaar, theoloog, musicus en uitgever vele jaren werkzaam in Haarlem, in een tijd van grote religieuze en politieke strijd.Hij beschouwde de zoektocht naar waarheid als ieders persoonlijke levenstaak. Net als in de nieuwe media van vandaag, woedde er een discussie over de herkenbaarheid van waarheid en leugens. Vandaag beschuldigen mensen elkaar van het verspreiden van ‘fake news’ of ‘alternatieve feiten’. In de tentoongestelde prenten en boeken spoort Coornhert zijn kijkers aan om zelf na te gaan wat waar is en doet hij ons inzien hoe leugens ons proberen te verblinden. De oplossingen waar Coornhert in zijn werken voor pleit zijn nog steeds relevant. Alleen met open ogen en kritisch denken kunnen we voor onszelf waarheid aan het licht brengen. De kleine Gasthuisexpositie is gebaseerd op het promotieonderzoek van Emma C. de Jong, verricht aan de Universiteit van Groningen en de Emory University (Atlanta, Georgia, VS).
Het jaar 1572 bracht een belangrijke omwenteling in de Tachtigjarige Oorlog: het ontstaan van een nieuwe staat, de Republiek der Verenigde Nederlanden. Deze geboorte van Nederland als staat krijgt dit jaar zowel nationaal als regionaal de aandacht. De tentoonstelling ‘Haarlem 1572-1573 – De stad belegerd en verdedigd’ schetst de zeven maanden durende belegering van Haarlem door de Spaanse troepen onder aanvoering van don Frederik, zoon van de hertog van Alva. Niet alleen de Haarlemse heldendaden worden belicht maar ook de Spaanse kant van het verhaal wordt verteld.
Ga terug naar de tijd waarin het atelier van de Haarlemse meester-schilder nog vol in bedrijf was.Kees Verwey (1900-1995) wordt wel de bekendste Haarlemse kunstenaar van de twintigste eeuw genoemd. In zijn atelier aan het Spaarne maakt hij stadsgezichten, landschappen, portretten en stillevens met een impressionistische toets. Verwey kan alleen maar schilderen wat hij ziet. En wat hij ziet – een vrouw, een vaas met bloemen, een atelierhoek vol verdroogde distels – verandert door hem in composities vol kleur en beweeglijkheid. Over zijn kijken zei hij: ‘Ik ben een spiegel die leeft’. Met dit vasthouden aan de zichtbare werkelijkheid plaatst Verwey zich buiten de vernieuwingsgolven van de 20e eeuw.Hij is actief in het Haarlemse kunstleven en lid van onder meer het kunstenaarsgenootschap KZOD.In het museum is nu naast het Atelier Kees Verwey ook de nieuwe opstelling Allemaal Haarlemmers te zien.
Met kinderen van zes verschillende Haarlemse basisscholen uit de bovenbouw werkten diverse kunstenaars de afgelopen tijd aan bijzondere kunstwerken. Het uitgangspunt van het educatieve programma voor het primair onderwijs is Haarlemse meesters in wording. De expositie laat een selectie van het werk zien van de leraar én zijn gezel. Hierdoor wordt het niet alleen een vrolijke presentatie met kunst door kinderen, maar ook een volwaardige, inhoudelijke tentoonstelling met werk van gevestigde kunstenaars. Beeld: website Museum Haarlem
Van 23 oktober 2021 tot en met 25 maart 2022 viert Museum Haarlem samen met de leden van de kunstenaarsvereniging met de tentoonstelling 200 jaar Kunst Zij Ons Doel (KZOD) het jubileum van deze Haarlemse kunstenaarsvereniging, die zo’n enorm rijke geschiedenis heeft. De jubileumtentoonstelling laat de Haarlemse kunsttraditie van de negentiende eeuw tot aan vandaag de dag zien. Niet alleen wordt het werk uit het verleden getoond, de huidige leden van KZOD zijn voor deze tentoonstelling uitgenodigd op hun voorgangers te reflecteren en zich door hen te laten inspireren tot nieuw werk. KZOD is een van de oudste kunstenaarsverenigingen in Nederland en is – net als kunstenaarsverenigingen in andere steden – voortgekomen uit een stadstekenacademie. Alleen wordt bij KZOD niet langer lesgegeven, maar het tekenen naar model (nog steeds een kernactiviteit van de vereniging) en het gezamenlijk ‘genoeglijk verpozen’ staan voorop. Het is 1821 als een aantal belangrijke kunstenaars het besluit nemen een nieuwe kunstenaarsvereniging op te richten. Vermoedelijk uit onvrede met de gang van zaken in Kunstmin en Vlijt (voorheen: het Teekencollegie). De eerste jaren tekenen de leden de modellen die uitgenodigd worden in ’t Zakje, een zijsteeg van de Cornelissteeg in Haarlem. In 1828 verhuist de vereniging naar de bovenverdieping van de Waag, waar zij nog steeds zetelt. Bekende kunstenaars en ‘ereleden’ van de vereniging waren George Breitner, Théophile de Bock, Cornelis Kruseman, de tuinarchitect J.D. Zocher, Anton Mauve, Kees Verwey, Henri Boot, Jacobus van Looy, Jan Bronner en Mari Andriessen. Vrouwen werden maar beperkt toegelaten. Het is dat de grootvader, vader en broer van Coba Ritsema schilderden, dat maakte het voor haar mogelijk om toegelaten te worden. Pas rond 1900 wordt het voor vrouwen makkelijker om lid te worden. Echter, naaktmodellen mochten zij nog niet schilderen. In de tentoonstelling zijn de werken van deze vroege kunstenaars te zien in combinatie met een hedendaags antwoord van de huidige leden van KZOD. Gezamenlijk vormt het een prachtig overzicht van 200 jaar Haarlemse kunst. Beeld: Herman Justus Kruyder, De brief, c. 1926, Frans Hals Museum, Haarlem. Foto: Tom Haartsen
Allemaal Haarlemmers
05september 2020
-
26juni 2022
Allemaal HaarlemmersEen geheel nieuwe, semipermanente tentoonstelling over de geschiedenis van Haarlem en Zuid-Kennemerland. Beleef 1000 jaar geschiedenis van de stad en ontmoet bijzondere Haarlemmers in een compleet nieuwe vaste opstelling. Ontdek hoe de bewoners aan het Spaarne zorgden, vochten, rouwden, werkten, sportten, geloofden, vreeën en feestten. Ontmoet Kenau Hasselaer, Garbrant Joesten, Sara Boeda, Pim Mulier en andere Haarlemmers en leef mee met de verhalen van deze bekende en onbekende stadsbewoners. En bekijk de stad door hun ogen.