Der Aa-Theater

Lieu

Événements à venir

TakeRoot presents: Muzikant, schrijver en acteur De uit Chicago afkomstigeJake La Botz leerde de blues spelen van de laatste bluesmannen van voor de oorlog. Daarna trok met hij met zijn gitaar door de V.S. totdat hij uiteindelijk in Hollywood belandde, waar een onwaarschijnlijke acteercarrière begon. Hij speelde in meer dan twintig films waaronder True Detective, Rambo en On the Road. In zijn meest recente film, D.O.A., speelt medemuzikant John Doe van de band X de hoofdrol. Op dertigjarige leeftijd overwon La Botz zijn heroïneverslaving en begon hij zich te verdiepen in Boeddhistische meditatie, waarbij hij later ook als leraar actief werd. Tegelijkertijd liet hij zijn bluesy gitaarkunsten zien bij een zwarte Baptistenkerk in South Central L.A. Daar werd hij geïnspireerd door gospelmuziek. Sindsdien speelt La Botz zijn unieke stijl van gospel-noir americana. La Botz i… De uit Chicago afkomstigeJake La Botz leerde de blues spelen van de laatste bluesmannen van voor de oorlog. Daarna trok met hij met zijn gitaar door de V.S. totdat hij uiteindelijk in Hollywood belandde, waar een onwaarschijnlijke acteercarrière begon. Hij speelde in meer dan twintig films waaronder True Detective, Rambo en On the Road. In zijn meest recente film, D.O.A., speelt medemuzikant John Doe van de band X de hoofdrol. Op dertigjarige leeftijd overwon La Botz zijn heroïneverslaving en begon hij zich te verdiepen in Boeddhistische meditatie, waarbij hij later ook als leraar actief werd. Tegelijkertijd liet hij zijn bluesy gitaarkunsten zien bij een zwarte Baptistenkerk in South Central L.A. Daar werd hij geïnspireerd door gospelmuziek. Sindsdien speelt La Botz zijn unieke stijl van gospel-noir americana. La Botz is naast acteur en muzikant ook een begaafd schrijver. Binnenkort verschijnt zijn boek met memoires dat hij in samenwerking met striptekenaar Nic Breutzman heeft gemaakt. Korte fictie van La Botz is te vinden in verschillende literaire tijdschriften. Momenteel werkt hij aan een boek met korte verhalen en een novelle. In zijn nieuwste album Hair On Fire brengt Jake een krachtige boodschap over het leven: het is kort en kostbaar, dus de sleutel tot het begrijpen van de essentie ervan is om er nu actief iets van te maken. Met zijn veelzijdigheid als artiest laat Jake zien dat hij moeiteloos tussen verschillende genres kan bewegen. Op het ene moment betovert hij het publiek met broeierige, funky rockklanken, terwijl op andere momenten de invloeden van soul en gospel doorklinken in zijn muziek. Verder bewijst Jake zijn veelzijdigheid door ook intieme en warme pop, vergelijkbaar met de stijl van Harry Nilsson, te omarmen. Zijn album weerspiegelt niet alleen zijn muzikale vakmanschap, maar ook zijn diepgaande begrip van de kostbaarheid van het leven en het belang van het actief omarmen van elke nuance ervan.
TakeRoot presents: Mix van outlaw country, western en indie-folk Corb Lund is een singer-songwriter afkomstig uit West-Canada. Hij is een onaantastbare artiest, zowel op het podium, achter de schermen en in de studio. Hij beweegt zich naadloos tussen de outlaw country, Western en indie-folk genres. Corb Lund lanceerde zijn carrière door opnames te maken in zijn kelder, zijn eigen shirts te drukken en zijn eigen tours te boeken. Hij heeft jarenlang met de indie-metalband the smalls getourd en richtte later zijn pijlen op het schrijven van Western-liedjes, waarbij hij onderweg een unieke en eigenzinnige hybride schrijfstijl ontwikkelde. Hij heeft meerdere nationale en internationale prijsnominaties en overwinningen ontvangen. In 2022 won Lund zijn 14e Canadian Country Music Award en hij maakte eerder dit jaar zijn debuut op de historische Grand Ole Opry. In mei komt hij naar het Der Aa-theater om zijn nieuwe album, El Viejo, te laten horen.

Événements passés

Gevoelige indie-folk uit Engeland Matt Perriment laat in Europa en ver daarbuiten een onuitwisbare indruk achter met zijn gedurfde indie-folkmuziek. Op het podium ontvouwt zijn muziek als levendige schilderachtige portretten, verweven met hartstochtelijke verhalen en bruisende composities. Met zijn cinematografische productie wordt het publiek ondergedompeld in een  kleurrijk schouwspel. Na twee lovend ontvangen EP’s maakt Matt Perriment zijn triomfantelijke terugkeer met het langverwachte debuutalbum Atlantic Skies. Tijdens zijn uitverkochte optredens weet hij bij bijna iedereen een snaar te raken door de intense emotie die hij in zijn stem legt. Inmiddels heeft hij als supportact heeft opgetreden voor namen als Thomas Dybdahl, HAEVN en Nina June. En op 21 april staat hij met zijn prachtige muziek in het Der-Aa theater.
Singer-songwriter met bijzondere poëtische gevoeligheid Singer-songwriter en componist Adrian Crowley heeft in meer dan twee decennia een indrukwekkend repertoire opgebouwd. De in Dublin gevestigde artiest staat bekend om zijn bijzondere poëtische gevoeligheid en aangrijpende stem. Zijn songs hebben hem de reputatie van een meesterlijke verhalenverteller bezorgd, en de diversiteit van de nummers die hij heeft opgenomen laten zien dat hij een voortdurend inspirerende artiest is. Adrian’s emotionele, complexe en beschouwende liedjes worden vergeleken met die van Scott Walker, Ivor Cutler, Lou Reed en Nick Cave. Verwacht een avond vol beklijvende verhalen en veelzijdige muzikale arrangementen ondersteund door Adrian’s krachtige baritonstem.
Rauwe folk-grunge met een poëtisch randje De Deens-Nederlandse alternatieve rockband Subterranean Street Society brengt rauwe folk-grunge met een poëtisch randje en heeft met hun muziek de halve wereld al gezien. Het trio verwerkt verschillende muziekstijlen in hun nummers, met duidelijke invloeden van indie, folk, grunge en rock. In 2023 laten ze het tragische achter zich en stormt de band verder met sterke protestsongs waar je simpelweg niet omheen kunt. De muziek van het trio doet denken aan The Black Keys, The Dandy Warhols, Nirvana en een vleugje Big Thief. Reken op vuige riffs, sleazy swamp en uptempo vocal-rants. Studioalbum ‘BLEEP’ is een nieuw spannend hoofdstuk voor dit veelzijdige trio en zal op 8 maart 2024 het levenslicht zien.
TakeRoot presents: moderne blues dat suddert en rookt Vanaf het moment dat Buffalo Nichols verliefd werd op de gitaar stelde hij zichzelf steeds dezelfde vraag. Hoe kon hij de blues van het verled… Vanaf het moment dat Buffalo Nichols verliefd werd op de gitaar stelde hij zichzelf steeds dezelfde vraag. Hoe kon hij de blues van het verleden naar de toekomst brengen? Via een baptistenkerk en bars in Milwaukee, was het een wereldreis door West-Afrika en Europa tijdens een creatieve downperiode die het antwoord begon te onthullen. “Een deel van mijn bedoeling, om mezelf comfortabeler te maken met mijn muziek, is om meer zwarte verhalen in de genres folk en blues te stoppen. Als ik naar deze plaat luister, wil ik dat meer zwarte mensen zichzelf horen in deze muziek die echt van hen is.”, legt gitarist, songwriter en zanger Carl ‘Buffalo’ Nichols uit. Dat verlangen wordt belichaamd in zijn titelloze debuutalbum -en eerste solo blues ondertekening in bijna 20 jaar van label Fat Possum- dat grotendeels bestaat uit demo’s en studiosessies die zijn opgenomen tussen Wisconsin en Texas. Nichols laat zijn moderne blues sudderen en roken, waarbij hij pyrotechnische blaren vermijdt. Somber en behoedzaam, met suggestieve akoestische gitaar, nauwelijks percussie en Nichols’ wijselijk smekende stem. Naast roots-cuts, laat Nichols door viool ondersteunde singer-songwriter-stijlen en retro-rockvriendelijk materiaal in Black Puma stijl horen.
Betreed een magische wereld van muziek en extravaganza! In de muzikale voorstelling ‘Miss MagiX’ brengt Miss Helena alle nummers van haar debuut EP ten gehore, samen met andere vintage klassiekers. Betreed een magische wereld van muziek en extravaganza! In de muzikale voorstelling ‘Miss MagiX’ brengt Miss Helena alle nummers van haar debuut EP ten gehore, samen met andere vintage klassiekers. Laat je betoveren door de sferen van de roaring twenties, drag en burlesque. Deze glamoureuze avond wordt gehost door de Queen of the North, Anastasia Von Beaverhausen.
TakeRoot presents: Filmisch uitgesponnen folkrock Geleid door de Zweedse zanger en gitarist Petter Ericson Stakee maakt de band Alberta Cross filmische, uitgesponnen folkrock. Het zevende album Sinking Ships, dat afgelopen voorjaar uitkwam, is opgenomen met producer en vaste samenwerkingspartner Luke Potashnick in de befaamde muziekstudio ‘The Wool Hall’ in Engeland. Van Morrison en Tears For Fears hebben ook albums opgenomen in deze studio. Het stemgeluid van Stakee wordt door muziektijdschrift Rolling Stone vergeleken met dat van Jim James en Neil Young. In het verleden heeft Alberta Cross getoerd met onder andere Mumford & Sons, Portugal. The Man, Neil Young en Them Crooked Vultures. In Sinking Ships vraagt Alberta Cross zich af wat er gebeu… Geleid door de Zweedse zanger en gitarist Petter Ericson Stakee maakt de band Alberta Cross filmische, uitgesponnen folkrock. Het zevende album Sinking Ships, dat afgelopen voorjaar uitkwam, is opgenomen met producer en vaste samenwerkingspartner Luke Potashnick in de befaamde muziekstudio ‘The Wool Hall’ in Engeland. Van Morrison en Tears For Fears hebben ook albums opgenomen in deze studio. Het stemgeluid van Stakee wordt door muziektijdschrift Rolling Stone vergeleken met dat van Jim James en Neil Young. In het verleden heeft Alberta Cross getoerd met onder andere Mumford & Sons, Portugal. The Man, Neil Young en Them Crooked Vultures. In Sinking Ships vraagt Alberta Cross zich af wat er gebeurt wanneer je na een leven hoppen van het ene land naar het ander, van tour naar tour, stad naar stad, bar naar bed en bed naar bus eindelijk stopt en stilstaat. “Veel van de nummers gaan over wat er gebeurt nadat je je ergens vestigt”, vertelt Stakee, die nu in Frome, Somerset woont met zijn gezin. Het album bestaat uit liedjes die terugkijken naar het verleden in de hoop op die manier een plan voor de toekomst te maken.
TakeRoot presents: De terugkeer van traditionele, elektrische blues GA-20 heeft zonder twijfel goud in handen. Het is een movement, een wederopstanding van traditionele blues. Dit dynamische bluestrio zet zichzelf midden op het kruispunt van blues, country en rock-‘n-roll. “Wij maken platen waar we zelf naar zouden luisteren. Dit is onze vertolking van de traditionele elektrische blues waar we van houden.” zegt gitarist Matt Stubbs. Stubbs, gitarist/zanger Pat Faherty en drummer Tim Carman zijn al pioniers van deze terugkeer van de blues sinds ze in 2018 bij elkaar zijn gekomen. Het is geen wonder dat ze naar de top van de Billboard Blues Charts zijn gevlogen. “Sinds we met deze band begonnen zijn, heb… GA-20 heeft zonder twijfel goud in handen. Het is een movement, een wederopstanding van traditionele blues. Dit dynamische bluestrio zet zichzelf midden op het kruispunt van blues, country en rock-‘n-roll. “Wij maken platen waar we zelf naar zouden luisteren. Dit is onze vertolking van de traditionele elektrische blues waar we van houden.” zegt gitarist Matt Stubbs. Stubbs, gitarist/zanger Pat Faherty en drummer Tim Carman zijn al pioniers van deze terugkeer van de blues sinds ze in 2018 bij elkaar zijn gekomen. Het is geen wonder dat ze naar de top van de Billboard Blues Charts zijn gevlogen. “Sinds we met deze band begonnen zijn, hebben we gefocust op het verhaal, de melodie en de stemming. Doordat we zoveel live spelen, zien we dat meer en meer mensen ontdekken hoe cool dit allemaal is. Traditionele country-, soul- en funkmuziek hebben allemaal een gigantische terugkeer meegemaakt, maar traditionele blues tot nu toe nog niet.”. Met hun nieuwe album Crackdown en een bomvol tourprogramma, gaat dit allemaal veranderen.
TakeRoot presents: Dé beste bar-band van Texas komt naar Groningen ‘’Mike and the Moonpies is dé beste bar-band van Texas’’ aldus TakeRoot vedette Garrett T. Capps. Voor één avond zijn ze dé beste bar-band van Groningen. Kom langs en laat je op 10 april 2023 verrassen in het der Aa-theater! Mike and the Moonpies haalden nummer 5 van de Rolling Stone 40 Best Country and Americana Albums of 2019 met hun plaat Cheap Silver And Solid Country Gold. Een uitgebreide triomf tour had hierop moeten volgen, maar helaas gooide Corona roet in het eten. Gelukkig hebben de mannen zelf niet stilgezeten en brachten ze in 2021 het album One To Grow On met daarop eerste single Paycheck to Paycheck; Een knaller van een Texas boogie Barroo… ‘’Mike and the Moonpies is dé beste bar-band van Texas’’ aldus TakeRoot vedette Garrett T. Capps. Voor één avond zijn ze dé beste bar-band van Groningen. Kom langs en laat je op 10 april 2023 verrassen in het der Aa-theater! Mike and the Moonpies haalden nummer 5 van de Rolling Stone 40 Best Country and Americana Albums of 2019 met hun plaat Cheap Silver And Solid Country Gold. Een uitgebreide triomf tour had hierop moeten volgen, maar helaas gooide Corona roet in het eten. Gelukkig hebben de mannen zelf niet stilgezeten en brachten ze in 2021 het album One To Grow On met daarop eerste single Paycheck to Paycheck; Een knaller van een Texas boogie Barroom Country track (luister hem hieronder). Of het nu gaat om een freewheeling western swing, American music of gevoelige ballads, deze band sluit aan bij de tradities van de Lone Star State, maar toch voelt hun muziek wendbaar en fris door het behendig samenspel tussen de bandleden.
Top-down-wind-in-the-hair popsongs samen met tranentrekkende ballads Lucinda Williams deelde ooit het podium met Darling West en zij omschreef de muziek van het Noorse tweetal als cosmic folk. Een accurate term, ook nu hun nieuwe materiaal neigt naar vrolijkere en meer bandgerichte West-Coast muziek. Toen Mari en Tor Egil Kreken in 2013 Darling West oprichtten, was het project bedoeld om als stel meer ti… Lucinda Williams deelde ooit het podium met Darling West en zij omschreef de muziek van het Noorse tweetal als cosmic folk. Een accurate term, ook nu hun nieuwe materiaal neigt naar vrolijkere en meer bandgerichte West-Coast muziek. Toen Mari en Tor Egil Kreken in 2013 Darling West oprichtten, was het project bedoeld om als stel meer tijd door te brengen. Tor Egil was één van de meest geprezen muzikanten in Noorwegen. Mari zat thuis ook zeker niet stil. Ze bespeelde destijds nog geen instrument, maar met haar prachtige stem wist ze wel meerdere klussen als achtergrondzangeres te regelen. Na een aantal jaren muziekles voor de gitaar, harmonica en andere instrumenten, was Mari klaar om naar buiten te treden als frontwoman van Darling West. Mari en Tor Egil combineren met Darling West hun passie voor American songwriting met hun talent voor het schrijven van pakkende melodieën. Darling West is altijd in beweging. Sinds de release van hun album Vinyl and a Heartache (2016) waarmee ze een Spellemann (Noorse Grammy) wonnen, hebben ze een reputatie opgebouwd als een toegewijd en hardwerkend duo. Hun Noorse twist op traditioneel American songwriting wordt lovend ontvangen. Zo bereikte hun album We’ll Never Know Unless We Try (2020) #20 op de US Americana Music Album Radio charts en #1 op de US Roots Music Radio Charts. Support: S. Lois S. Lois is een Nederlandse folkzanger. Hij haalt zijn inspiratie uit de kenmerkende boom-chicka sound van Americana-muzieklegendes. Dit is duidelijk te herkennen in zijn no-nonsense teksten en zijn up-tempo flatpicking gitaarspel. In mei 2022 kwam zijn derde studioalbum, The Mountain & The Ghost uit. Op dit album omarmt Lois zijn liefde voor bluegrass en combineert hij het genre met zijn eigen folk sound.
TakeRoot presents: Zomerse, soulvolle Californische folk met humoristische verhalen Met de release van Mermaid Salt (half april) staan er acht studioalbums, twee liveplaten en twee albums met covers er op zijn cv, maar op de een of andere manier is John Craigie bij ons nooit echt doorgebroken. Natuurlijk, No Rain, No Rose trok in 2017 de nodige aandacht dankzij de samenwerking met Gregory Alan Isakov en niemand minder dan Jack Johnson nam Craigie mee op tournee, maar toch… Hoogste tijd dus voor een stevige inhaalslag, want deze Californische singer-songwriter is het TakeRoot-label meer dan waardig. Craigie borduurt voort op de muziek van de singer-songwri… Met de release van Mermaid Salt (half april) staan er acht studioalbums, twee liveplaten en twee albums met covers er op zijn cv, maar op de een of andere manier is John Craigie bij ons nooit echt doorgebroken. Natuurlijk, No Rain, No Rose trok in 2017 de nodige aandacht dankzij de samenwerking met Gregory Alan Isakov en niemand minder dan Jack Johnson nam Craigie mee op tournee, maar toch… Hoogste tijd dus voor een stevige inhaalslag, want deze Californische singer-songwriter is het TakeRoot-label meer dan waardig. Craigie borduurt voort op de muziek van de singer-songwriters uit de jaren zestig en zeventig, denk aan J.J. Cale, John Prine, maar ook de jonge Bob Dylan, Van Morrison en Michael Franks duiken regelmatig op als referentie. Voeg daar de hangmatsound van de eerder genoemde Jack Johnson aan toe en je komt aardig in de buurt bij de zomerse, soulvolle Californische folk. Op zondag 9 oktober komt Craigie naar het Der Aa-theater en afgaande op de tagline op zijn website – Humorous Storytelling, Serious Folk – kun je behalve fijne muziek ook nog de nodige praatjes tussendoor verwachten. Support: Them Dirty Dimes Deze Groningers halen hun inspiratie van vóór de oorlog en mengen dat met moderne invloeden. Met hun swing-, gypsy- en jazz-invloeden werden ze al snel festivalfavoriet. Voor hun tweede album duiken ze meer in de americana-traditie met verhalende nummers die staan als een huis. Verwacht in deze duoshow een voorproefje van het nieuwe materiaal voordat de band de studio induikt.