Mij | museum ijsselstein

Lieu

Événements à venir

Il n'y pas d'événements à venir

Événements passés

Verwantschap
16april 2022
-
03juli 2022
Als je wordt geboren, hoor je ergens bij. Je gezin, een land, een stad: aspecten die je identiteit vormen. Dus wat zegt verwantschap over wie je bent? In de tentoonstelling Verwantschap onderzoekt MIJ de rol die afkomst speelt bij de vorming van jouw identiteit. Ons karakter heeft een sterke genetische, culturele en sociale basis: waar je wieg staat voorspelt veel over jouw levensloop. Natuurlijk is niet alles in steen gebeiteld, uiteindelijk maak jij zelf de keuzes. Maar dat de omgeving waarin je opgroeit – je thuis, je straat, je vrienden en je familie – hierbij invloedrijk is, staat vast. Bij wie je hoort is ook wie je bent. Hoeveel is daarin nature en hoeveel is nurture? Met werk van onder andere fotograaf Florian Braakman, die in het project ‘Broer’ iedere buurtgenoot portretteert die hem op straat aanspreekt met ‘broer’.Halfzussen Vera de Lange en Linda Sprado maakten met ‘Schaduwfamilie. De zoektocht van donorkinderen’ een fototentoonstelling en interviewboek over de impact die het heeft als je je biologische vader niet kent. Wat als de helft van je DNA als ’t ware onzichtbaar is? De foto’s, gemaakt door Kate Ford, zullen als buitenexpositie te zien zijn.
Onder leiding van onbezoldigd en onbevreesd directeur Bert Murk heeft Museum IJsselstein de afgelopen tien jaar de transformatie doorgemaakt van traditioneel stadsmuseum naar het huidige MIJ. Bert slaat zijn vleugels uit, en dat laten we niet onopgemerkt gebeuren! Met de tentoonstelling ‘Alles verandert, niets vergaat’ vieren we de vele hoogtepunten, met (nieuw) werk van favoriete kunstenaars en kunst uit Bert’s privécollectie. Beeld: sven signe den hartogh, 2021
De tentoonstelling Verzamelde Mazen – Collective Loopholes onderzoekt op een zowel speelse als serieuze manier verschillende kanten van Museum IJsselstein en haar collectie van IJsselsteins erfgoed. We kennen musea als instituten die verwerven, behouden, onderzoeken en presenteren. Ze verzamelen en verzamelen, en hun verzameling groeit en breidt zich in de loop van de tijd uit. Maar hoe komt een museum eigenlijk tot een collectie, wie onderhoudt deze collectie en wie vult deze aan? En als musea maar een fractie van hun collectie kunnen laten zien, waar wordt de rest dan bewaard? Is alles dat in een museum wordt bewaard automatisch een collectiestuk? Hoeveel plicht heeft een museum om ‘het echte’ verhaal te vertellen en wat is hierin de rol van fictie? De deelnemende kunstenaars gaan allen op hun eigen weg op zoek naar hun ingang tot het museum. In sommige gevallen banen zij zich letterlijk een weg door de ramen van het museum, of proberen zij lacunes in de collectie op te vullen om zichzelf zo tot (tijdelijk) onderdeel van de geschiedenis van IJsselstein te maken. En als iets eenmaal onderdeel is van een museumcollectie, kun je er als museum dan nog vanaf komen? Andere kunstenaars benadrukken de verschillende tijdsstromen die in een museum samenvallen: de relatieve logheid van een instituut tegenover de relatieve vluchtigheid van een bezoek. Het kloppende, op sommige plekken wat stoffige hart van dit collectie-onderzoek bevindt zich midden in het museum, vanuit waar de verschillende kunstwerken zich uitbreiden zowel binnen als buiten het museum. Lange tijd aan het zicht onttrokken collectiestukken vinden zich terug in de tijdelijkheid van een postercampagne, en fictieve verhalen verspreiden zich al fluisterend een weg door de stad. De tentoonstelling is een vervolg op het project Proposition 2: Making a Salad, waarbij kunstenaars met hun eigen werk reageerden op de collectiepresentatie van het museum. In Verzamelde Mazen – Collective Loopholes nemen de kunstenaars de verschillende stromen en systemen binnen het gebouw verder onder de loep. Verzamelde Mazen – Collective Loopholes is een samen-werking tussen Caz Egelie, Tim Hollander, Zwaantje Kurpershoek, Alina Lupu, Ruben Planting, Lisa Sudhibhasilp, Martha Thissen en Samantha Vlaming.
De tentoonstelling Kasteelheren neemt je mee door de afgelopen zeven eeuwen in IJsselstein. Vanaf de stichting van de stad tot aan het erfgoed van nu. Het is een raamvertelling verspreid over verschillende locaties in de IJsselsteinse binnenstad. De kasteelheren zijn vier edelen die de loop van de lokale geschiedenis bepaalden: Gijsbrecht van Amstel, Floris en Maximiliaan van Egmond, en Willem van Oranje. Hun sporen zijn ook vandaag de dag nog duidelijk zichtbaar in IJsselstein. Erfgoedkunstenaar Wim van Sijl geeft de verhalen een nieuwe lading met verschillende sculpturen van Henk van Rooij. Het resultaat is te zien bij Coal.2 (aan de Walkade) en in de kasteeltoren. De buitenexpositie ‘Mensen, Stenen en Religie’ is te bekijken aan de voet van de Oude Nicolaaskerk, misschien wel het meest bijzondere kerkgebouw in Nederland. Drie belangrijke bouwstijlen – gotiek, renaissance en Amsterdamse school – zijn hier op unieke wijze verenigd. 700 jaar geleden viel de bouw van de kerk samen met het ontstaan van IJsselstein. Over de groei van de stad komt de bezoeker meer te weten in ‘Vestingstad IJsselstein’, op borden in het Molenplantsoen. Op de website van Museum IJsselstein lees je meer over de raamvertelling Kasteelheren en de diverse expostie-locaties.