Koninginneweg 2

Lieu

Événements à venir

Il n'y pas d'événements à venir

Événements passés

‘C’est le ton qui fait la musique’ is de titel van de groepsexpositie museum Valkenburg.De leden van Kunstkring Henri Jonas hebben zich door deze titel in alle vrijheid en op meerdere manieren laten inspireren. Ordening, zowel van vorm als kleur als techniek wordt samengevoegd tot een voltooide symfonie.Een schilder toont wat je met verf kan doen. Kleurtonen, hoge lichten, zware schaduwen, dik of transparant, mat of glanzend. Er is zoveel variatie in klankkleuren. Beelden en objecten, realistisch of abstract; vorm en kleur is van groot belang.De inspiratiebronnen zijn onuitputtelijk zoals: een muziekstuk, de kleuren en vormen in de natuur, verhalen en beelden. Dat alles leidt tot een vrij kunstwerk vol fantasie.Deelnemers aan de groepsexpositie:Roswitha Amkreutz, Marij v. Aken, Anna Arshakian, Nicole Candel-Jansen, Marlies Gerrichhauzen, Hélène Hoenjet, Lily Kickken, Sjef Kieboom, Maria Lechanteur, Ton Luijten, Elly v.d. Sanden, Wiel Sijstermans, Irene Simonis, Jean Spronck, Aty Stoffels, Henny Vermeiren, Peter Werres, Jozé Zurstraßen.
De Gemeenschap – ‘Influencers van 100 jaar geleden’ Museum Valkenburg presenteert van 29 mei tot en met 3 juli 2022 de expositie ‘De Gemeenschap – ‘Influencers’ van 100 jaar geleden’. De Gemeenschap was een groep jonge, kritische intellectuelen en kunstenaars die ‘viraal’ ging in het begin van de twintigste eeuw. Ze maakten onder andere het gelijknamige tijdschrift waarbij ze wilden getuigen van hun kritische en vernieuwende opvattingen in een tijd van chaos, vlak na de Eerste Wereldoorlog. Het eerste nummer van het maandblad verscheen in januari 1925. Het blad viel op qua inhoud en vernieuwende vormgeving. In oktober 1941 werd het verboden door de Duitse bezetter.
Op zaterdag en zondag 28 en 29 mei 2022 vindt in museum Valkenburg het jaarlijkse ‘Atelier op tafel’ plaats. Professionele kunstenaars in diverse disciplines tonen er hun werk, bieden het te koop aan en treden graag in contact met geïnteresseerde bezoekers.Er is een breed scala aan kunstvormen en materialen te vinden tijdens dit kleurrijk en kunstzinnig evenement met mooie, betaalbare kunstwerken en objecten. De deelnemende kunstenaars zijn: Paul Parren – schilderijenHanneke Krook – schilderijenFelix Wijns – glasobjectenIngrid krijgsman – edelsmidWim Wilmsen – beeldenTheresie Tholen – objectenTruus Houben – fotografiekMarjon Bessems – keramiek – schilderijenCees Alfrink – grafiek – pigment printsThuur Bemelmans – beeldenAnja Dols keramiekJacob Muys – grafiekNeeltje de Vries – sieradenDawaa Molom – keramiekJos Solberg – Schilderijen
Expositie Limburgse Kunstkring – ‘Homeless’ Van 22 mei tot en met 31 juli 2022 vindt er in Museum Valkenburg een thema-expositie plaats van 18 leden van de Limburgse Kunstkring i.s.m. Stichting Vluchtelingenwerk Zuid-Nederland. De kunstenaars willen met deze expositie tonen dat zij, naast hun artistieke ambities, ook betrokken zijn bij maatschappelijke problemen. Er zijn een aantal bijzondere werken te zien in uiteenlopende disciplines die het resultaat zijn van een onderzoek naar de vluchtelingen- en daklozenproblematiek.
De symbiose tussen kunst & archeologieVan 13 maart t/m 14 mei 2022 staat de bovenzaal van museum Valkenburg in het teken van artefacten en oude gebruiksvoorwerpen, gevonden bij opgravingen in Limburg, gerestaureerd, gedocumenteerd en gecatalogiseerd door de Archeologische werkgroep van het museum. Bij deze expositie ligt de nadruk op vondsten uit de Romeinse periode van Limburg, gecombineerdmet tekeningen en schilderijen van Menno Balm, die zich laat inspireren door antieke beelden, voorwerpen en architectuur uit oude steden in Italië.
De titel van deze expositie in museum Valkenburg verwijst naar het artikel ‘Kunst in liefde bloeiende’ gepubliceerd in de Volkskrant d.d. 26 juli 1960. Hierin werden twaalf Limburgse kunstenaarsechtparen voorgesteld die op dat moment samen exposeerden in kasteel Hoensbroek.In deze expositie is aandacht voor vragen als: waarom lukte het de meeste van de vrouwelijke kunstenaars niet (voldoende) om een eigen carrière op te bouwen? Stond het huwelijk met een kunstenaar een succesvolle eigen carrière in de weg?
Museum Valkenburg presenteert vanaf 6 maart 2022 een overzicht van het boeiende werk van de hedendaagse kunstenares Ries Kleijnen (Wijchen 1945). Sinds zij in 1969 afstudeerde aan de Kunstacademie St. Joost in Breda heeft zij haar sporen als grafisch kunstenaar ruimschoots verdiend. Ze maakt kleuretsen, schilderijen en pastels en ontwerpt sieraden. Ze nam deel aan meer dan honderd solo- en groepstentoonstellingen en haar werk wordt regelmatig geselecteerd voor internationale Print Biennales. Thema’s Haar etsen zijn impressies van relaties tussen mensen of van de mens met zijn omgeving. Zij nodigen uit tot filosoferen. Ook landschappen wereldwijd zijn een grote inspiratiebron.“De landschappen die mij inspireren zijn ver weg of juist heel dichtbij” zegt Ries. “De laatste jaren maakte ik regelmatig werkreizen naar bijvoorbeeld Griekenland, Cyprus, Chili, Paaseiland, Mexico, Guatemala, Egypte, Costa Rica, Japan en Thailand.” Ze woont al jaren in Scheveningen en ook de zee is een bron van inspiratie. Technieken De landschappen van Ries Kleijnen lijken op het eerste gezicht realistisch, maar zijn het nooit. Kleuren spelen een belangrijke rol en hebben vooral een symbolische betekenis. In bijna elke ets is de zon terug te vinden. Naast haar creatieve manier van verbeelden, maakt ze gebruik van een combinatie van grafische technieken. Haar grafisch werk bestaat vooral uit veel-kleuretsen en uit kleuretsen in combinatie met andere technieken. Behalve het gebruik van de lijnets, aquatint en reliefdruk maakt zij ook zogenaamde puzzeldrukken. Door in de zinkplaat te zagen, ontstaan er kleine zinkplaatjes, die als een puzzel op de pers worden gelegd en soms op een zeefdruk worden afgedrukt. De intensieve bewerking van de etsplaat en het afdrukken in lagen levert een heel persoonlijk ‘handschrift’ op.
Van 5 maart tot en met 22 mei 2022 is in museum Valkenburg de foto-tentoonstelling ‘Gezichten van Valkenburg’ te zien. De expositie is gebaseerd op het gelijknamige fotoboekvan schrijver-journalist Hans Hoenjet die gedurende enkele jaren in de archieven van het Nederlands Fotomuseum, Spaarnestad en tal van andere fotocollecties dook.TijdsbeeldThema van boek én tentoonstelling is het massatoerisme en de stille, verborgen kant van Valkenburg tussen 1949 en 1989. Bijna veertig foto’s van bekende Nederlandse fotografen als Cas Oorthuys en Ad Windig, maar ook van Limburgers als Frits Widdershoven en Hans Hoffman, tonen welke onstuimige ontwikkeling het toerisme in Valkenburg heeft doorgemaakt. Deze keer geen gelikte plaatjes van een opgepoetst toeristenstadje, maar een onopgesmukt en caleidoscopisch beeld van een hectisch Valkenburg. Van de gemoedelijke jaren ’50 en de roerige jaren ’60 en ’70 tot de ‘no future’ periode van de jaren ’80. Kortom, een enerverend tijdsbeeld dat bij iedereen herinneringen zal oproepen.MassatoerismeBehalve dromerige straattaferelen en heuvellandschappen, zien we ook de relletjes van weleer, de moddergevechten van schaars geklede dames en andere uitwassen van het massatoerisme. Ook beelden van bekende Valkenburgse schrijvers als Jan Hanlo en Irmgard Smits komen in deze tentoonstelling voorbij.Museum Valkenburg presenteert een foto-expositie die de nostalgie en de stadspromotie achter zich laat en een verrassende en ontwapenende terugblik op het naoorlogse massatoerisme biedt.