Special tour personeelsvertrekken

Description

Bekijk Huis Doorn vanuit een ander perspectief! Stap in de schoenen van het personeel van de laatste Duitse keizer Wilhelm II en bezoek de kamers waar de keizer zelf nooit kwam…

Waan je terug in de tijd als je over de smalle diensttrap loopt naar de vertrekken die verborgen liggen achter de rijke interieurs.Hoe was het om 100 jaar geleden voor een ex-keizer te werken?Wat was er allemaal nodig om een huishouden in een groot landhuis draaiende te houden en hoe lagen de sociale verhoudingen? Tijdens de special tour kom je alles te weten over de personeelsleden, hun werkzaamheden en bezoek je de plekken waar hun leven zich afspeelde. Waar sliep de kamerheer? Wat waren de werkzaamheden van een wasmeisje? Welke instrumenten gebruikte de lijfarts die keizerin Auguste Victoria in de laatste jaren van haar leven bijstond?

Geschiedenis belevenIn het depot lagen de spullen en meubels van de bedienden van de keizer decennialang opgeslagen. Nu zijn ze weer terug op zolder en brengen ze in de oorspronkelijke kamers van de bedienden de geschiedenis tot leven.

Special tour personeelsvertrekkenBezoekers beleven Huis Doorn vanuit een ander perspectief en nemen de route van het personeel. Van de keuken in het souterrain, naar de dienkamer naast de eetzaal en via de personeelstrap naar de zolder. Op de zolder zijn de kamers van de kamervrouw, kamerheer, lijfarts te zien, evenals de zilverpoetskamer, de uniformkamer en het appartement van een van de dochters van de tweede vrouw van Wilhelm II.

Reserveer je ticket onlineSpecial tour personeelsvertrekken: elke woensdag en vrijdag om 10.00 uur en 11.30 uur. Vanaf 6 februari is de tour ook op zondag om 11.30 te boeken.Duur: ca. 75 minuten€ 17,50 pp. (MK en overige kortingsacties zijn niet geldig)

Organisateur

Vous organisez cet événement ?

Contactez-nous si vous souhaitez mettre à jour les informations et autres.

Nous contacter

1 Photo

Événements suggérés

In deze zonneshow kom je alles te weten over de zon. Demonstraties, proefjes en foto’s laten zien hoe de zon aan zijn licht komt, wat licht precies is en wat we van licht kunnen leren. Zie met je eigen ogen waarom het oppervlakte van de zon eruit ziet als een kokende pan water. Samen met de zonneonderzoeker rafel je het zonlicht uiteen in alle kleuren van de regenboog en zie je waarom je met de telescoop van Sonnenborgh – de grootste zonnetelescoop van Nederland- zo’n prachtige blik op de zon hebt. Bij helder weer kun je door de zonnetelescoop kijken. Voor kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen.
Kijk naar het maanoppervlakte door de grote telescopen van de  sterrenwacht. Bezoek ook de maanlezing en het museum. In de historische bibliotheek bekijk je films over maanreizen, toen en nu.
Zaden verspreiden zich op verschillende manieren en jij kan onderzoeken hoe. Welke zaden verspreiden zich op welke manier? In een korte film zie je hoe een echte wetenschapper onderzoek doet naar zaden. Daarna ga je zelf aan de slag om een Superzwever te knutselen. Doet jouw Superzwever het niet meteen zoals je wilt, dan maak je aanpassingen tot je wel tevreden bent. Hoe lang kan jij het zaad laten zweven?
Verken & vertaal de vormentaal van het Rietveld Schröderhuis naar je eigen abstracte collage. Iedere workshop begint met een rondleiding door het huis waarbij je wordt uitgenodigd anders naar dingen te kijken. Je begint met het onderzoeken van vormen, kleuren en andere opmerkelijke details, waarna je deze elementen gaat vertalen naar een abstracte collage geïnspireerd op het Rietveld Schröderhuis. Hierbij leer je hoe je met verschillende technieken en eenvoudige vormen een mooie en evenwichtige compositie kunt maken. Aan het einde van de workshop heeft iedereen een eigen stukje architectuur voor aan de muur. Deze workshop is toegankelijk voor alle niveaus en achtergronden en ervaring is niet nodig. Het voordeel van werken met collages is dat je niet per se hoeft te kunnen tekenen om toch prachtige beelden te kunnen maken.
Het is nog niet zo heel lang geleden dat ‘op vakantie gaan’ helemaal niet zo gewoon is. Pas in de jaren 60 komt vakantie langzaam binnen het bereik van het ‘gewone volk’. Dat begint met kleine stapjes, met de fiets twee dagen op pad of met de auto volgeladen naar Katwijk. In de collectie van het museum bevinden zich interviews met (oud)bewoners van Wijk C waarin we veel verwijzingen vinden naar vakantie en uitstapjes, dit zijn hoogtepunten in een vaak wat sober leven. Er wordt voor gespaard, alleen of met een groep en de voorpret is groot. In deze tentoonstelling kijken we terug op de start en de ontwikkeling van het op vakantie gaan. foto: Op vakantie op Texel, voor het eerst samen met mijn zusje in een tentje naast de grote tent van onze ouders. Ik weet nog goed dat ik een luchtbed had dat steeds leegliep en dat ik iedere ochtend weer op moesten pompen. P. Otten. Juni 1967
Waar eindigt de tastbare werkelijkheid en begint de grenzeloze wereld van onze verbeelding? Stap binnen in Lichtgang; een mini-cinema waar een spel met de visuele waarneming wordt gespeeld. Is wat je ziet de werkelijkheid, of een creatie van je eigen geest? Lichtgang is een hallucinerende ervaring, die zich voor een groot deel binnen in je eigen ogen afspeelt. Open tussen 09:00 en 21:00, duur 7 minuten. Prijs: pay what you want. Door Boukje Schweigman& & Johannes Bellinkx.
Ontdek de Botanische Tuinen tijdens zonsondergang! Iedere donderdagavond in juni zijn de Tuinen open. De programmering van de twee thema-avonden volgt online. Normaal zijn het enkel de dieren en insecten die genieten van de Tuinen in de schemering, maar deze zomer kun jij dat ook. Dwaal door de verstilde Tuinen, bekijk de lege campus vanaf de Rotstuin, plof neer op ons terras voor een hapje en drankje óf strijk neer in het gras met een picknicktas.
Gaia
30mei
-
30jun.
Chelsea van der Bend maakt intieme tekeningen op zacht textiel, zoals vilt of flanel, waarin de focus vaak ligt op het vrouwelijk naakt. “Ik werk vanuit de visuele vertaling van mijn perspectief op mijn eigen identiteit en seksualiteit. Zo laat ik mijn bewondering voor vrouwen op een zo puur en direct mogelijke manier zien, en maak ik elke keuze in het proces gebaseerd op diezelfde bewondering. Deze onvoorwaardelijke waardering van het vrouwelijk lichaam en haar autonomie is per definitie feministisch, wat stroomt met mijn activistische insteek die natuurlijk mijn werk beïnvloed. De lichamen, de mensen in mijn werk, inclusief ikzelf, staan voor het uiten van een andere manier van bestaan, van liefhebben. Voor het liefhebben van je eigen lichaam, maar ook voor het liefhebben van het queer zijn. Ik hoop een zacht protest te bereiken tegenover het harde, seksualiserende beeld dat er momenteel bestaat van de lesbische gemeenschap”. 
Merel Staal construeert haar werk door verschillende materialen om ze vervolgens weg te schuren, daardoor ontstaat er fragiliteit. Het materiaal dat vrijkomt bij het schuren vangt ze op en transformeert dit stof tot nieuw werk. Ze creëert een continu proces van afpellen en opbouwen. De resulterende werken bevatten vaak donkere tinten, waardoor een gevoel van onderdrukking ontstaat. Merels kleine sculpturen veroorzaken een intieme en persoonlijke ervaring aan de kijker. Deze werken nemen de kijker mee naar een wereld waar fragiliteit een bron van kracht en authenticiteit wordt. Met haar artistieke benadering daagt Merel Staal reflectie uit en stelt ze diepgaande vragen over de menselijk bestaan, rond het blootleggen van kwetsbaarheid in het moderne tijdperk. Zaterdag & zondag: 13:00-18:00 uur. 2e/3e/4e vrijdag van de maand: 12:00-17:00 uur.