Michel Camilo & Tomatito

Description

Wat begon als een experiment is uitgegroeid tot een duurzame muzikale vriendschap. Bijna vijfentwintig jaar na hun eerste samenwerking delen pianist Michel Camilo en gitarist Tomatito opnieuw het podium voor een uitvoering van Joaquín Rodrigo’s beroemde ‘Concierto de Aranjuez’.

Als twee muzikanten van het kaliber Camilo en Tomatito samen op het podium staan, is dat een gebeurtenis op zich. Dat merkten wij al op Transition festival 2019. Met hun riante muzikale bagage slaat het duo een brug tussen latin, jazz, flamenco en swing. Laat je door de muziek meevoeren naar de bruisende Caraïben en het zinderend hete Andalusië.

Information sur la date

Datum vr 10 mei, Tijd 20:15 - 21:45, Voeg toe aan je kalender:, iCal, Google calendar, MS Outlook, Office 365

1 Photo

Événements suggérés

De Canadese gitarist Jesse Cook maakt een goed in het gehoor liggende mix van flamenco, jazz, pop en samba. In 1995 verscheen zijn debuutalbum Tempest, in eigen beheer omdat ‘geen enkele platenmaatschappij geïnteresseerd was in iemand die Spaanse gitaar speelt’, aldus Cook. De plaat werd een succes (zelfs in Amerika) en sindsdien bracht Cook nog dertien albums uit terwijl hij bijna onafgebroken rond de wereld tourt. Zoals hij zelf zegt: ‘Hoe noem ik mijn muziek? Ik weet niet hoe ik die vraag moet beantwoorden. Het maakt mij niet uit, zolang het de mensen maar in hun hart raakt.’
Hoewel hij veelal bekend is als jazzmuzikant, is Benjamin Herman als beginnend muzikant sterk beïnvloed door de DIY-mentaliteit die was overgewaaid uit Engeland met punk eind jaren ‘70. Met Bughouse laat hij een langgekoesterde wens in vervulling gaan die zijn eerste muzikale liefdes laat samenkomen: een explosieve clash van punk en jazz. Na een ontmoeting met drummer Olav van den Berg (Seein’ Red, Lärm, The Marxbros) leek alles eindelijk op zijn plaats te vallen. Met de toevoeging van gitarist Reinier Baas en bassist Peter Peskens (Jungle By Night) was de line-up compleet. In mei 2024 komt het nieuwe Bughouse album uit: met nieuwe energie en vertrouwde ingrediënten als jazz, punk en noise belooft het opnieuw een onvergetelijke toevoeging aan zijn discografie te worden. Saxofonist en muzikale allesvreter Benjamin Herman is al meer dan dertig jaar één van de meest productieve musici van zijn generatie. Sinds de jaren negentig speelt hij over de hele wereld en bracht hij meer dan vijftig albums uit met zijn band New Cool Collective en onder eigen titel als soloartiest.
Jazz kwam vroeg naar Ellister. Toen ze twaalf was, nam haar vader haar mee naar concerten waar ze de kans kreeg om meesters uit de Nederlandse jazzscene te horen, waaronder Ferdinand Povel en Jarmo Hoogendijk. Ellister werd op klassieke trompet toegelaten tot de afdeling Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, maar ze wist al dat jazz haar ware passie was. Deze passie leidde haar al snel naar jazzstudies bij enkele van de beste spelers en docenten van Nederland, waaronder Jarmo Hoogendijk, Ack van Rooyen en Frans Elsen. Tegenwoordig wordt Ellister uitgenodigd om over de hele wereld op te treden in een grote verscheidenheid aan muzikale contexten. Ze speelde op een aantal opnames en trad op als gastsolist met het Rein de Graaff trio, het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) en met het Dublin Jazz Orchestra. Ondertussen richt Ellister zich ook steeds meer op haar ontwikkeling als bandleider, componist en arrangeur. Haar recente cd Smalls NYC kreeg zeer positieve reacties en leidde tot een optreden op het North Sea Jazz Festival Het idee voor de Veluwesuite ontstond op een festival in de Veluwezoom, waar Ellister een week lang musiceerde met de crème de la crème van de Nederlandse klassieke muziek. Ze raakte geïntrigeerd door de karakters van klarinet, fagot en cello: tegelijk lyrisch en pittig, met melodische kwaliteiten maar ook de mogelijkheid om stevig te bassen. De musici spelen bij de grote Nederlandse orkesten, maar maken graag ruimte om jazz en kamermuziek met elkaar te vermengen. Gitaarmagieër Gijs Idema zorgt niet alleen voor de mooie sounds achter de melodieën en improvisaties, zijn spel vormt een wereld op zich.  Bezetting: Ellister van der Molen – flugelhorn en trompet Christof May – klarinet Remko Edelaar – fagot Tom van Lent – cello Alex Geller – cello Gijs Idema – gitaar
Als sessiemuzikant heeft Tivon Pennicott – tenorsaxofonist, componist en zanger – de jobs en huldigingen aaneengeregen, en met zijn Sonny Rollins-esque gevoel voor ritme is het logisch dat artiesten als Stevie Wonder, Esperanza Spalding en Gregory Porter hem onder de sneltoets hebben. Tivon Pennicott’s geluid is sterk geworteld in de Jamaicaanse kerktraditie, en zijn onmiskenbare spel heeft bijgedragen aan drie Grammy-winnende albums. De grenzen van de jazz zijn grijze gebieden voor Pennicott, die hij maar wat graag inkleurt tot zijn funky harmonieën uit de groeven druipen. Zijn eigen composities zijn dan ook compromisloos, verfijnd en visionair: neem bijvoorbeeld het majestueuze album ‘Spirit Garden’ (2020), opgenomen met een 26-koppig orkest. De nieuwste singles tonen een vergrootte nadruk op zijn zang, en met zijn eigen kwartet gaat Tivon Pennicott de krachten van de jazz prediken zoals alleen hij dat kan: lachend en dansend, met beide benen op de grond, maar met een scherpe blik op de toekomst.
Jazzmeia Horn doet de grandes dames van de jazz eer aan. Betty Carter, Sarah Vaughan: het zijn niet de minste namen waar de jonge New Yorkse zangeres mee vergeleken wordt. En terecht. De verve waarmee ze oude standards van een nieuwe glans voorziet springt meteen in het oor. Ze is pas 32 en heeft al drie Grammy-nominaties op haar naam staan.
‘It don’t mean a thing if it ain’t got that swing’ – Het is één van de vele hits van jazzlegende Duke Ellington, maar ‘The Duke’ liet zich ook sterk inspireren door klassieke muziek en bracht jazz- en symfonieorkest dichter bij elkaar. Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw blikt nu, 50 jaar na zijn dood, terug op het veelzijdige oeuvre van The Duke. Naast een nieuwe bewerking van Grieg’s Peer Gynt Suite hoor je ook de vele klassiekers die hij samen met Ella Fitzgerald opnam, in dit concert vertolkt door de Edison-winnende jazzvocalist Anna Serierse. Ook wordt met een aantal jonge jazztalenten de invloed van Ellington op de hedendaagse jazz onderzocht. Het concert wordt geleid door de Amerikaanse dirigent Dennis Mackrel. Of je nu jazzfan bent of een liefhebber van klassiek, dit concert mag je niet missen!
Bassist Damien Erskine, drummer Tarik Abouzied, gitarist Michiel Stekelenburg en Efraim Trujillo vormen samen EAST. Een acroniem van de beginletters van de achternamen van de leden. De toevallige kans om met elkaar te spelen werd benut en in 2020 brachten deze topmusici hun debuutalbum ‘EAST’ uit. En toen.. kwam corona. Vier jaar later speelt EAST hun debuutalbum in Club Nine. Het album heeft veel afwisseling in de nummers onderling. Sommige zijn brutaal, gedurfd, krachtig en andere zijn idyllisch, ingetogen, helder en harmonisch. Samen vormt EAST een sterk kwartet met musici die allemaal hun strepen hebben verdiend.
Speciaal voor dit jubileumconcert breidt jazzsaxofonist en Kika Sprangers haar vaste Large Ensemble uit met een aantal muzikale vaandeldragers van TivoliVredenburg. Thomas Azier, Maya Fridman en het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor delen het podium van de Hertz met de musici van het Kika Sprangers Large Ensemble. Voor dit feest schrijft Kika nieuwe arrangementen van haar muziek. Een uitdagend en veelzijdig programma, zoals dat hoort op je verjaardag.
Vanaf 2017 tourt dit uit de hand gelopen trio langs vestzaktheaters in Nederland en Vlaanderen met (eigen) ver- en herhalingen van Leonard Cohen nummers. Ook dit seizoen trekken zij de theaters langs met hun nieuwe voorstelling ‘Bijna Thuis’. Cohen keert in het repertoire terug, maar daarnaast ‘doen’ zij ook liederen van Paul Simon, Crowded House, Johnny Cash en vele andere grootse hits. Deze keer met: Don van Dijke, Pim van Alten, Dorien Rozendaal, Andries de Roode, Lola van Duijl, Caramay Schmelzer, Naomi Verlaan & Jeroen S. Rozendaal. Bijna thuis Ik was zo graag Bijna thuis Thuis waar mijn hoofd pas stilstaat Thuis waar mijn hartslag traag gaat Thuis waar mijn liefste vrijwel zeker op mij wacht
De Vlaamse band Bizkit Park brengt een explosief eerbetoon aan nu metal, veelbesproken maar ongetwijfeld een van de belangrijkste subgenres uit de alternatieve muziek. Vanaf ruwweg eind jaren negentig was nu metal jarenlang all over the place en werden radio- en clipzenders gedomineerd door snoeiharde riffs en beukende drums. Bizkit Park neemt je mee terug naar deze bloeiperiode en speelt het beste & hardste werk van nu-metalbands als Limp Bizkit, Korn, System of a Down, Linkin Park, Slipknot, Papa Roach, P.O.D., Drowning Pool, Deftones en Disturbed. Kortom: Keep on rollin’ baby, you know what time it is!