Description

Verplaatst van 7 mei 2021 naar 26 januari 2022.

In februari 2020 verschijnt het nieuwe album ‘All Or Nothing’ van de Londonse post-punkers van Shopping. De bandleden zijn de stad inmiddels ontvlucht maar voor ‘All Or Nothing’ is terug getrokken naar de roots. De plaat werd geschreven in een intense periode van tien dagen in februari 2019. De nummers die uit deze periode zijn voortgekomen, zijn enkele van de gewaagdste van Shopping ooit. Zelfverzekerde, gestroomlijnde grooves vol energie en messcherpe teksten. De visie voor dit album ‘groove-centered; deeply queer; political by default.’ Een met regelmaat niet te vatten sound waarin de band een verbinding legt tussen disco, post-punk en house.

Information sur la date

woensdag 26 januari: 20:30

Billets

Info:
€ 9,00

Organisateur

Vous organisez cet événement ?

Contactez-nous si vous souhaitez mettre à jour les informations et autres.

Nous contacter

1 Photo

Événements suggérés

De tijd van Vans slip-ons, versleten skateboards, groen haar en de muziek van poppunkhelden als Fall Out Boy, Paramore en All Time Low. Emo Night Mainland presenteert een avond vol ruige gitaarriffs, depriteksten en meezingrefreinen, kortom: emo! Dus trek je beste bandshirt aan en dans alsof het 2008 is op hét emo/poppunk/metalcorefest vol herkenning.
Al ruim een decennium behoort de Deense groep Iceage tot de meest spraak- en smaakmakende gitaarbands ter wereld. De formatie debuteerde met minimalistische punk, maar maakte daarna keer op keer een evolutie door, langs theatrale rock, melodramatische americana en Britpop vol bravoure. Die vernieuwingsdrift had vooralsnog vijf volstrekt eigenzinnige platen tot gevolg, waartussen geen misstap te bekennen valt. Blikvanger van de band is nog altijd de enigmatische Elias Bender Rønnenfelt, het engeltje en duiveltje op je schouder tegelijk, en een heuse reïncarnatie van Nick Cave in zijn Birthday Party-jaren. Onder zijn bezielende leiding verkeert Iceage onverminderd in de bloei van zijn leven, en vormt de band tegelijkertijd een inspiratiebron voor zijn tijdgenoten.
Freddie Mercury, lead zanger van de legendarische rockgroep Queen, wilde graag dat de songs van Queen tot nieuwe interpretaties zouden leiden. Dat is precies wat de Engelse componist en dirigent Tolga Kashif deed toen hij The Queen Symphony componeerde. Hoofdrollen Hij schreef op basis van de kenmerkende melodische lijnen en akkoorden van de Queen songs een zesdelige symfonie voor koor, orkest met hoofdrollen voor viool- cello en pianosolo. Het werk ging in Londen in première in aanwezigheid van gitarist en drummer van Queen, Brian May en Roger Taylor, en de moeder van Freddie Mercury.
“Dode mensen dromen niet,” gaf Verneri Pohjola drie jaar terug al aan. De Finse trompettist laat nu in alle volledigheid zien dat hij die leus meent en dat hij het onderste uit de kan wil halen: met een nieuw internationaal gezelschap is daar het album ‘Monkey Mind’. Knotsgekke composities worden knap opgebouwd en spatten weer uiteen, waar inventieve begeleiding en die lyrische trompet van Pohjola elkaar naar de Europese top stuwen. Laat je meeslepen in de grillige energie die het gezelschap alle kanten op duwt: bij wijlen speelt het geëmotioneerd en loom, soms speelt het sierlijk en energiek, maar het beweegt altijd op het scherp van de snede en is in staat om een live publiek te fascineren van de eerste tel tot de laatste buiging.
Heeft een muzikant met een staat van dienst als Mike Stern nog een introductie nodig? Toch maar even voor de volledigheid: in zijn ruim vier decennia omspannende carrière werkte de gitaarmaestro samen met grensverleggers als Miles Davis, Billy Cobham, the Brecker Brothers en Jaco Pastorius. Daarnaast bracht hij maar liefst achttien albums uit als bandleider.
De 20-jarige Indonesische jazzpianist Joey Alexander is de status “Wonderkind” al lang voorbij: hij leerde zichzelf op zijn zesde piano spelen, luisterend naar de oude jazzplaten van zijn vader – vooral Thelonious Monks Well You Needn’t triggerde hem. Al op zijn tiende mocht Alexander met Wynton Marsalis meespelen tijdens een concert in New York, waar hij het publiek verbaasde met zijn techniek en gevoel voor timing. Inmiddels heeft Alexander een eigen carrière opgebouwd met alweer zeven albums op zijn naam, waarvan Continuance (2023) het meest recente is. Mis dit unieke talent niet!
De Andalusische zanger Muerdo springt met zijn Spaanstalige pop soepel van genre naar genre. Latin, reggaeritmes en hiphopbeats, mediterrane harmonieën en inheemse instrumenten: alles heeft een natuurlijke plek binnen het werk van Muerdo, die al muziek maakt sinds zijn achtste. Op zijn voorlaatste album La Sangre Del Mundo (2021) voegt Muerdo ook nog eens tango, samba en electronica toe aan zijn stijlenpalet. Vorig jaar verscheen de plaat 10 Años De Flores, Viento Y Fuego, waarop Muerdo zijn discografie herinterpreteert met onder anderen Love of Lesbian, Tanxugueiras en Green Valley.
Bres is een bijzondere band. Vier muzikanten hebben elkaar gevonden. Bijna teruggevonden, want naast elkaar speelden ze in de jaren ‘80 in de toen bekende Utrechtse bands Superjones (Han Bavinck), Braak (Jan van de Berg), het Goede Doel (Hans Boosman) en Spoorloos (Herman van Tongerloo). En nu in Bres in een nieuw programma ‘Gemis’. Met hun luisterliedjes, pop, een beetje poëzie, een vleugje jazz, en dat alles om gemis te delen, staan ze met hun nieuwe programma klaar voor een nieuw seizoen. Ligt het aan de leeftijd? Misschien, maar gemis is er voor iedereen. Verlies, het missen van vrienden, vaders, moeders, kinderen. Het verdwijnen van veilige plekken, oude café’s, oude liefdes. Soms een bijna melancholisch verlangen naar oude vakantiebestemmingen, vrienden, vriendinnen. En heel soms een sombere dag die we allemaal wel kennen omdat er iets onbestemds ontbreekt. Groot en klein gemis. We nemen je mee in onze muziek. Luisterliedjes, pop, een beetje poëzie, een vleugje jazz. En dat alles om gemis te delen. De bandleden Han Bavinck Op zijn 17e begon Han Bavinck als gitarist zijn eerste bandje: The Clue, dat na 35 jaar onderbreking nog steeds bestaat. Hij bekwaamde zich naast bluesrock ook in stijlen als slide- en finger style gitaar. Als sologitarist speelde Han bij The Rhythms, een Utrechtse topgroep. In 1975 speelde hij bij Carlsberg en richtte daarna Superjones op. Herman van Tongerloo Herman van Tongerloo als schrijver, componist, zanger en saxofonist actief bij de Utrechtse bands Dame Blanche en Spoorloos. Later speelde hij bij The Phones (blazerssectie), bij Homesick & the Backstabbers, the May Brown Bluesband en in de jaren 2000 bij de BX-Bluesband en BloedGrijs. Tussendoor schreef hij musicals en won de eerste prijs voor de beste Utrechtse smartlap. Jan van den Berg Jan van den Berg is bassist en contabassist bijTenderfoot. Van af 1980 speelde hij in de Utrechtse nederlandstalige band BRAAK. Daarna heeft Jan onder andere met Han Bavinck en Hans Boosman in een aantal andere Utrechtse bands gespeeld en studiowerk gedaan voor oa Hans Vermeulen en Willem Ennes. Ook maakte hij als basgitarist vaak deel uit van begeleidingsorkesten. Vanaf 1995 speelt Van den Berg in Captain Gumbo. Hans Boosman Hans Boosman heeft als drummer gespeeld bij de Jennerband, Superjones, van Piekeren en Het Goede Doel. Bij delaatste band is hij te horen op het album “België”. De laatste jaren voegt Hans in zijn drumwerk steeds meer percussie-elementen in.
Nog een nachtje slapen en dan zal in een koninginnenrijk hier ver vandaan, de nieuwe koningin gekroond worden. Faizah kan niet wachten, want haar grote zus Asiya zal daarmee de hijab-kroon gaan dragen. Maar in het holst van de nacht hoort ze om haar heen vreemde fluisteringen van mensen die de kroon willen afpakken. Faizah weet wat ze moet doen. Zij zal haar zus beschermen van haters en pestkoppen. Om Asiya te laten worden waar ze voor bestemd is. In Het mooiste blauw word je meegevoerd in een fantasievolle wereld vol zwevende lichtjes, kleurrijke dieren en pratende bomen. Een avontuur over moed vinden om anders te zijn en dat met trots uit te dragen. Over het belang van openheid, empathie en (durven) staan voor waar je in gelooft. Met de voorstelling reist een expositie mee waarin zes inspirerende hijab dragende vrouwen vertellen over hun dromen, van vroeger en nu. Over ruimte innemen, ontroerende ontmoetingen en realisaties die hen hebben gevormd tot de krachtige rolmodellen die zij nu zijn. Expositie De interviews worden ondersteund door kleine portretfoto’s en illustraties van Tabassum Abduraheem. Zij maakte bij ieder interview een verbeelding van hoe de vrouwen als kind droomden van de toekomst.
Jazz kwam vroeg naar Ellister. Toen ze twaalf was, nam haar vader haar mee naar concerten waar ze de kans kreeg om meesters uit de Nederlandse jazzscene te horen, waaronder Ferdinand Povel en Jarmo Hoogendijk. Ellister werd op klassieke trompet toegelaten tot de afdeling Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, maar ze wist al dat jazz haar ware passie was. Deze passie leidde haar al snel naar jazzstudies bij enkele van de beste spelers en docenten van Nederland, waaronder Jarmo Hoogendijk, Ack van Rooyen en Frans Elsen. Tegenwoordig wordt Ellister uitgenodigd om over de hele wereld op te treden in een grote verscheidenheid aan muzikale contexten. Ze speelde op een aantal opnames en trad op als gastsolist met het Rein de Graaff trio, het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) en met het Dublin Jazz Orchestra. Ondertussen richt Ellister zich ook steeds meer op haar ontwikkeling als bandleider, componist en arrangeur. Haar recente cd Smalls NYC kreeg zeer positieve reacties en leidde tot een optreden op het North Sea Jazz Festival Het idee voor de Veluwesuite ontstond op een festival in de Veluwezoom, waar Ellister een week lang musiceerde met de crème de la crème van de Nederlandse klassieke muziek. Ze raakte geïntrigeerd door de karakters van klarinet, fagot en cello: tegelijk lyrisch en pittig, met melodische kwaliteiten maar ook de mogelijkheid om stevig te bassen. De musici spelen bij de grote Nederlandse orkesten, maar maken graag ruimte om jazz en kamermuziek met elkaar te vermengen. Gitaarmagieër Gijs Idema zorgt niet alleen voor de mooie sounds achter de melodieën en improvisaties, zijn spel vormt een wereld op zich.  Bezetting: Ellister van der Molen – flugelhorn en trompet Christof May – klarinet Remko Edelaar – fagot Tom van Lent – cello Alex Geller – cello Gijs Idema – gitaar