Speelplezier – Tijdreis door speelgoedland

Description

Speelplezier – Tijdreis door speelgoedland

Duik met ons in de fascinerende wereld van kinderspeelgoed en ontdek hoe het door de eeuwen heen is geëvolueerd, beïnvloed door maatschappelijke ontwikkelingen, technologische vooruitgang en veranderende opvattingen over opvoeding. De tentoonstelling “Speelplezier: tijdreis door speelgoedland” verwelkomt bezoekers van alle leeftijden om herinneringen op te halen, nieuwe inzichten te verwerven en te genieten van het tijdloze plezier van kinderspeelgoed. Speel samen met reuse Ganzenbord of reuse Memory of speel een spelletje aan een van de speltafels!

Deze vrolijke expositie brengt unieke objecten samen uit het Nederlands Openluchtmuseum, het Rijksmuseum voor Oudheden, speelgoedmuseum Deventer en de ADO speelgoedcollectie. Dankzij deze diverse verzameling kunnen bezoekers de volledige geschiedenis van kinderspeelgoed ervaren. Kom langs en beleef veel plezier!

In de kapschuur is een lift aanwezig. De boerderij is rolstoeltoegankelijk met begeleiding.

 

1 Photo

Événements suggérés

Zwolle is vanaf april 2024 de speeltuin van fotograaf en kunstenaar Jasper Abels (1987). In het historische Drostenhuis van ANNO Stadsmuseum Zwolle vertaalt Abels Zwolse historische verhalen en beelden. Met zijn foto’s, collages en films transporteert hij je naar een wereld vol kleur, detail en verhaal. Het werk van Jasper Abels is esthetisch en schuwt moeilijke maatschappelijke thema’s niet. In Turning Pages benadrukt de kunstenaar dat iedereen het recht heeft te zijn wie ze willen zijn, ongeacht huidskleur, geslacht, genderidentiteit of mening. In een wereld waarin deze vrijheden nog steeds worden onderdrukt, biedt Abels’ werk een krachtige boodschap van inclusiviteit en acceptatie. Het is een eerbetoon aan vrijheid en diversiteit en doet een beroep op de aanschouwer om zich door de kracht van kunst te laten inspireren en veranderen. De Mix Nederland ‘Turning Pages’ is een initiatief van Stichting Beeldmix samen met NS, ProRail en ANNO Stadsmuseum Zwolle. De tentoonstelling bestaat uit twee delen, deze is van 20 april t/m 15 september te zien in ANNO Stadsmuseum Zwolle en vanaf 19 juli t/m 15 september op het NS Station Zwolle.
Jo Leo Snoep (1903-1944), geboren in Kampen en eigenaar van machinefabriek ‘De IJsel’, zat in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij is veertig jaar oud als hij in zijn fabriek wordt gearresteerd op 11 oktober 1944. Een dag later is hij dood. Wat er precies gebeurd is in die tussentijd is niet bekend. Ursula van de Bunte maakte een associatieve fotoserie over dit onopgeloste einde. De foto’s van Ursula zijn in The Gallery te zien met echte objecten en foto’s uit de oorlogstijd. The Gallery In de kleine zaal ‘The Gallery’ op de tweede verdieping aan de Oudestraat toont Stedelijk Museum Kampen aanwinsten, actualiteiten en bijzondere projecten. Beeld: Nooi meer zien, Ursula van de Bunte
Het Rietveld Schröderhuis viert feest en opent deze middag haar deuren voor flitsbezoeken voor iedereen die even binnen wil kijken. Ook zijn er doorlopend creatieve workshops waaraan bezoekers van alle leeftijden deel kunnen nemen. Zo kun je bijvoorbeeld een verjaardagskaart voor het huis maken en met lego aan de slag. Op de markt vind je verschillende kraampjes van lokale creatieve ondernemers en onze museumwinkel, perfect om lekker rond te snuffelen. Speciaal voor het jubileumjaar zijn er unieke producten ontwikkeld, zoals een serie van honderd prints van het huis door Studio Kars + Boom [https://www.karsenboom.com/rietveld] en zeep gemaakt van de appelbloesem uit de tuin van het huis in samenwerking met Werfzeep. Een selectie van deze producten zal op de markt verkocht worden. Daarnaast vind je er handgemaakte producten, ontworpen en geproduceerd met liefde en vakmanschap. De deelnemers worden later bekend gemaakt.
Hoe kan het dat elke plant op een eigen manier andere insecten aantrekt? En waarom gebeurt dat? Insecten zijn heel belangrijk voor het bestuiven van planten. Als insecten niet op bloemen zouden dansen, dan was er veel minder te eten op de wereld. Door mee te doen aan twee activiteiten leer je welke bloemen en bestuivers goed bij elkaar passen. Wat we vast kunnen verklappen, is dat de kleur en de geur van bloemen grote aantrekkingskracht hebben op insecten.
Dé manier om een kasteel te beleven zoals het hoort: een Garden Party. Tijdens de Garden Party krijg je een rondleiding, kan je ouderwetse tuinspelletjes spelen en strijk je met een picknickmand neer in de kasteeltuin, waar live muziek wordt gespeeld. Net als de kasteelbewoners van weleer hoef je je eigen picknickmand niet te vullen, dat doet de keukenbrigade van Slot Zuylen ‘downstairs’. Met de Garden Party boek je een compleet dagje uit. Of je nu op date gaat met z’n tweeën of met het hele gezin op pad wil. Bewonder eerst het kasteel op je eigen gemak en speel een spelletje croquet. Ga daarna mee met een rondleiding door de prachtige kasteeltuinen. Vervolgens haal je je goed gevulde picknickmand op en spreid je je kleedje op een mooi plekje in de kasteeltuin. Trio Clamore verwelkomt je hier in stijl, met vrolijke noten. In je picknickmand vind je huisgemaakte, vegetarische lekkernijen. De keukenbrigade heeft ze met veel liefde bereid, zoveel mogelijk met groenten en vruchten uit eigen tuin. En dat proef je: luxe belegde broodjes, fruitsalade, taartjes, hartige hapjes en biologische appel/perensap. Voor de liefhebber worden op de party zelf alcoholische dranken verkocht. Voor kinderen worden de hapjes aangepast en zit er een cadeautje in de mand. Als je exclusief wilt reserveren voor je eigen groep, neem dan contact op voor de mogelijkheden en verdere informatie via: horeca@slotzuylen.nl [horeca@slotzuylen.nl]. Data Tijden Inbegrepen Prijs
Merel Staal construeert haar werk door verschillende materialen om ze vervolgens weg te schuren, daardoor ontstaat er fragiliteit. Het materiaal dat vrijkomt bij het schuren vangt ze op en transformeert dit stof tot nieuw werk. Ze creëert een continu proces van afpellen en opbouwen. De resulterende werken bevatten vaak donkere tinten, waardoor een gevoel van onderdrukking ontstaat. Merels kleine sculpturen veroorzaken een intieme en persoonlijke ervaring aan de kijker. Deze werken nemen de kijker mee naar een wereld waar fragiliteit een bron van kracht en authenticiteit wordt. Met haar artistieke benadering daagt Merel Staal reflectie uit en stelt ze diepgaande vragen over de menselijk bestaan, rond het blootleggen van kwetsbaarheid in het moderne tijdperk. Zaterdag & zondag: 13:00-18:00 uur. 2e/3e/4e vrijdag van de maand: 12:00-17:00 uur.
Open doordeweeks op kantooruren en ’s avonds en in het weekend tijdens voorstellingen. Wil je zeker weten of je terecht kunt, bel dan het theater op 030-2762527. Op tentoonstelling Verlies en Verlangen, is het werk te zien van de Utrechtse beeldend kunstenaar Maarten Streefland.  Met een serie tekeningen, enkele olieverfschilderijen en zeer recent grafisch werk,  worden zowel het geluk van de liefde, als het verlangen naar  en verdriet om het verlies van een geliefde, uitgebeeld.  www.maartenstreefland.nl [http://www.maartenstreefland.nl/]  
Niek van de Looi,  schilderijen en Gradi Schoenmakers keramiek. Niek van de Looi uit Bemmel werkt sinds 2005 in foto-realisatie schilderstijl. Hij gebruikt acryl en olieverf. Hij heeft een fotografische verfijnde manier van schilderen met minutieuze aandacht voor sfeerbepalende details.
Op Moederdag geef je je moeder de hemel kado! Neem haar gratis mee naar Sonnenborgh voor een voorstelling in het planetarium. Ga samen op reis naar het heelal en bekijk op klaarlichte dag de sterren, planeten en maan van héél dichtbij. Natuurlijk kunnen jullie ook het museum en de sterrenwacht bezoeken en bij helder weer door de zonnetelescoop kijken. Museumkaartje + €2,50 planetariumtoeslag voor vaders en kinderen, gratis entree voor moeders. Vooraf reserveren wordt aanbevolen. Museum geopend tussen 13.00 en 17.00 uur.
Planten zijn behoorlijk slim. Dat kan je zelf ontdekken. Je gaat puzzelen met de planten die voor je klaar liggen. Zo leer je eigenschappen of kenmerken van de planten herkennen. Je onderzoekt hiervoor bijvoorbeeld de nerven van planten, één- en meercellige plantensoorten en verschillende zaden. Die eigenschappen  illustreren de eerste zes stappen van de plantenevolutie. Met deze nieuwe kennis speel je het spel ‘Welke plant ben ik?’.