Exit Poll

Description

Het is verkiezingsavond. In feestlocaties wachten de politieke partijen op de exit poll. De politieke nieuwkomer, een partij van jonge techno-optimisten, mag zich volgens alle verwachtingen klaarmaken voor het bordes.

 

★★★★ de Volkskrant - "Onstuimige, actuele en uitermate geestige voorstelling"

 

Exit Poll is de eerste productie van een meerjarige samenwerking tussen Theater Bellevue en Het Nationale Theater. De voorstelling speelt exclusief als lunchvoorstelling (aanvang 12.30 uur) in Theater Bellevue in Amsterdam.

Het is verkiezingsavond. In feestlocaties wachten de politieke partijen op de exit poll. De politieke nieuwkomer, een partij van jonge techno-optimisten, mag zich volgens alle verwachtingen klaarmaken voor het bordes.

 

★★★★ de Volkskrant - "Onstuimige, actuele en uitermate geestige voorstelling"

 

Exit Poll is de eerste productie van een meerjarige samenwerking tussen Theater Bellevue en Het Nationale Theater. De voorstelling speelt exclusief als lunchvoorstelling (aanvang 12.30 uur) in Theater Bellevue in Amsterdam.

Het verhaal

De partij van de langstzittende premier bereidt zich voor op een historische nederlaag en hun nummer twee loopt zich al warm in de coulissen. Maar dan blijkt de kiezer een historisch signaal te hebben afgegeven: een overweldigende meerderheid stemde blanco. Wat te doen?

Exit Poll is een scherpe en hilarische 'wat als?-voorstelling'. Het democratisch failliet én het democratische potentieel van de westerse wereld wordt blootgelegd. Wat als partijleiders, partijtijgers, spindokters en analisten de wapens uit handen wordt geslagen? Wat gebeurt er dan? Hoe komen we uit de politieke patstelling tussen burger en bestuurders? 

Open call

Exit Poll is de eerste productie van een meerjarige samenwerking tussen Theater Bellevue en Het Nationale Theater. De tekst, geschreven door Joeri Heegstra en Max Wind, kwam tot stand na een open call. De voorstelling wordt gespeeld door Denise Aznam, Tamar van den Dop, Yela de Koning en Rick Paul van Mulligen. De regie is in handen van Belle van Heerikhuizen.

De Volkskrant ★★★★
"De gevatte tekst van de jonge schrijvers Joeri Heegstra en Max Wind, de strakke regie van Belle van Heerikhuizen en de schik die de acteurs hebben in hun satirische rollen, zorgen voor een krachtige theaterervaring met veel gelach vanuit het publiek."

Theaterkrant
"De jonge schrijvers Joeri Heegstra en Max Wind schetsen een even haarscherp als genadeloos satirisch portret van de staat van de democratie, met veel spelplezier gebracht door de vier ervaren acteurs van Het Nationale Theater."

NRC ★★★
"Exit Poll is een opvallend humoristisch en lekker meeslepende voorstelling"

Trouw ★★★
"een geslaagd experiment deze open call"

---

Interview met regisseur Belle van Heerikhuizen in het Parool.

Belle van Heerikhuizen en auteur Joeir Heegstra te gast bij Wilfried de Jong in Met het oog op morgen | Beluister het interview

Lunchtheatervoorstelling

Begin 2023 zijn Theater Bellevue en Het Nationale Theater een nieuwe samenwerking begonnen. Met een Open Call gingen zij op zoek naar de schrijver(s) voor een nieuwe lunchtheatervoorstelling (voorstellingen die beginnen om 12.30 uur). De samenwerking is ondersteund door de VandenEnde Foundation.

“Deze samenwerking kwam tot stand uit het verlangen om schrijftalent aan te trekken waarmee we misschien nog niet eerder kennis hadden gemaakt. Bellevue is bij uitstek een auteurshuis en biedt daarmee een fantastische omgeving voor de ambities van Max, Joeri en ‘Exit Poll’. We zijn enorm verheugd om met deze auteurs te gaan samenwerken.”
- Eric de Vroedt, artistiek directeur Het Nationale Theater.

Uit 35 inzendingen koos een leescommissie het auteursduo Max Wind en Joeri Heegstra. Het concept en de uitwerking in twee proefscènes overtuigden de leescommissie, die bestond uit Belle van Heerikhuizen (regisseur), Tom Helmer (dramaturg/programmamaker Theater Bellevue), Nedra Kenzari (Rose Stories), Melissa Knollenburg (schrijver en Toneelschrijfhuis), Rick Paul van Mulligen (acteur Het Nationale Theater) en Remco van Rijn (dramaturg Het Nationale Theater). De artistieke directies van de twee producerende instellingen deelden overtuigd de mening van de commissie.

Over de makers

Theatermakers Joeri Heegstra en Max Wind kennen elkaar al sinds de middelbare school. In 2022 maakten ze samen een satirische voorstelling over de Nederlandse debatcultuur voor De Balie. Die samenwerking beviel zo goed dat ze als schrijversduo reageerden op een open call van Het Nationale Theater & Theater Bellevue. De leescommissie was direct overtuigd door hun ‘ongelooflijk spannende what if’ en selecteerde de voorstelling Exit Poll uit 35 inzendingen. Ze studeerden allebei aan de performance-opleiding van de Toneelacademie in Maastricht.
Lees hier het interview met Max en Joeri

Max Wind (1992) was na deze opleiding werkzaam bij het internationale performance collectief Ontroerend Goed. Met Peter Missotten en Casper Wortmann maakte hij Dear Lollipop, een voorstelling exclusief toegankelijk voor smartphones. In 2022 was Max artist in residence bij De Balie in Amsterdam en maakte meerdere voorstellingen geïnspireerd op het publieke debat.

Joeri Heegstra (1993) maakte na zijn opleiding met theatercollectief Opening Statement Class Warfare Forever, We Doen Ons Best en Horizon, en bij Likeminds de klimaatactivistenmonoloog Power. Terugkerende thema’s in zijn voorstellingen zijn de klimaatcrisis, klasse en hoe macht verdeeld wordt.

Belle van Heerikhuizen (1985) is een regisseur met een grote liefde voor taal en muziek. In 2016 studeerde ze af aan de regie­op­lei­ding van de Toneel­aca­demie Maastricht. Met haar afstu­deer­voor­stel­ling ​een lolita won ze de Ton Lutz Award. In haar voor­stel­lingen behandelt ze donkere thema’s op een lichte, menselijke en invoelbare manier. Belle regisseerde de afgelopen jaren voorstellingen bij onder meer Orkater (Wildfire, Het Verdriet van de Zuiderzee, De Meester en Margarita, Alles komt goed, Ilias), Via Rudolphi (Zus van mijn zus), HNTjong (Zus van, Ifigeneia Koningskind), De Toneelmakerij (Meisjes pakken de jongens, Sweet Sixteen, Elephant) en Toneelschuur Producties (Ivanov).

Roos Bottinga heeft de tweede open call gewonnen van Theater Bellevue en Het Nationale Theater. Haar inzending Wie was er eerst gaat over de clash tussen de kip, die een toneelstuk schreef en zelf ook…

Op deze pagina vind je de voorstellingen van Het Nationale Theater en HNTjong in seizoen 2023/2024. Van Becketts moderne klassieker Wachten op Godot (in regie van Erik Whien) tot Shakespeares Romeo & Julia, met de smaak van Bollywood (in regie van Noël Fischer).

Tekst: Max Wind & Joeri Heegstra
Regie: Belle van Heerikhuizen
Spel: Denise Aznam, Tamar van den Dop, Yela de Koning en Rick Paul van Mulligen

Lichtontwerp: Floriaan Ganzevoort
Decorontwerp: Ruben Wijnstok
Kostuumontwerp: Daphne de Winkel
Compositie muziek: Jelle Visser

Met dank aan: Elmer Repairs

Organisateur

Vous organisez cet événement ?

Contactez-nous si vous souhaitez mettre à jour les informations et autres.

Nous contacter

2 Photos

Événements suggérés

In een tijd waarin de wereld soms in brand lijkt te staan, gingen schrijver Jibbe Willems en regisseur Liliane Brakema op zoek naar een nieuwe, hoopvolle wereld. In Blue Hour creëren zij door middel van tekst, muziek, dans en ingeleefd spel van meervoudig Theo d’Or genomineerde actrice Alejandra Theus een opening naar een nieuwe toekomst. De voorstelling is geïnspireerd op het met een Pulitzer Prize bekroonde The Road van Cormac McCarthy. In de plaats van de vader in het boek, staat in Blue Hour juist de moeder en de rol en positie van vrouwen centraal.
In Muk ziet ze groeien ontdekken we de lente. We zien hoe kleine dieren en planten zich wonderlijk transformeren. Een kuiken kruipt uit een ei en rups ontpopt zich tot een vlinder. Lentekriebels in een wederom visueel inventieve wereld met techniek en poppenspel, ditmaal ook begeleid door live muziek!  
PIANOSTEMMEN gaat over het verleden van systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een onderbelicht verhaal over een onrecht dat nog steeds voortduurt. Oude vleugels en piano’s vertellen het verhaal hoe Joodse inwoners in diverse Nederlandse steden uit hun huizen werden gehaald, en hoe hun huizen vervolgens werden leeggeroofd door schattenjagers als Abraham Puls.   PIANOSTEMMEN gaat over het verleden van systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een onderbelicht verhaal over een onrecht dat nog steeds voortduurt. Oude vleugels en piano’s vertellen het verhaal hoe Joodse inwoners in diverse Nederlandse steden uit hun huizen werden gehaald, en hoe hun huizen vervolgens werden leeggeroofd door schattenjagers als Abraham Puls.   De oude pianostemmer Jacobus Kromm leidt een teruggetrokken bestaan. Hij worstelt met zijn geweten over de verzameling piano’s en vleugels die hij in bezit heeft. Ontelbaar veel instrumenten heeft de pianostemmer in de loop van de jaren in bewaring gehad, gekocht, gerestaureerd, verhuurd en doorverkocht. Om de een of andere reden heeft hij van deze piano’s nooit afstand kunnen doen. Over de herkomst zwijgt hij liever. Als de avond valt, laat Kromm zijn vingers over de toetsen glijden. Steeds vaker duiken er verhalen van vroeger op in zijn verwarde hoofd, steeds vaker hoort hij dissonanten. De pianostemmen keren zich gaandeweg tegen de oude man. Immers: gestolen goed gedijt niet. Ze vertellen als stille getuigen het verhaal over hun rechtmatige eigenaren. Het onzegbare wordt gegoten in een nieuwe compositie voor close-harmony voor meerdere klavieren.  "Het idee van regisseur Klemens Patijn van Tg Goed Gezelschap, eindregisseur Ria Marks, schrijver Wessel de Vries en componist Wiebe Gotink is zonder meer briljant: roofkunst is nog steeds actueel maar de verbinding met live uitgevoerde muziek geeft extra tragiek." - Theaterkrant    "Uitdagend concept wordt knap uitgevoerd" –  ★★★★ NRC Idee en concept Klemens Patijn Regie Ria Marks | Spel Joost Claes, Jaap Dieleman, Dennie Lukkezen, Emma van Muiswinkel, Klemens Patijn | Schrijver Wessel de Vries | Dramaturgie Maarten Bos | Componist Wiebe Gotink | Vormgeving Lidwien van Kempen | Kostuumontwerp Dorien de Jonge | Zakelijke leiding Corinne van Lelieveld | Fotografie Jan Amse | Campagnebeeld Mara Vissers | Techniek Quint Stam en Guido Hagen | Productieleider Irmgard Nieuwenhuis 
In Weg van India nemen Visjal Auwerx en Joke Emmers je mee in een muzikale vertelling. Hij is geboren in India, zij in België. Hij is weg van haar, zij van hem. Samen reizen ze naar India. Vergeet de Taj Mahal of Bollywood, zij gaan verder waar de Lonely Planet stopt. Drijf in intieme setting mee op de magische klanken van de sitar en dompel je onder in de Indiase cultuur. Wie weet ben jij aan het eind ook helemaal weg van India.
Hoera: nijntje komt naar het theater! Met nijntje wordt de eerste theaterervaring een feest voor peuters én ouders. Beleef de avonturen van het wereldberoemde konijntje en haar vriendjes en geniet van de verhalen. Hoera: nijntje komt naar het theater! Met nijntje wordt de eerste theaterervaring een feest voor peuters én ouders. Beleef de avonturen van het wereldberoemde konijntje en haar vriendjes en geniet van de verhalen. VOL VROLIJKE LIEDJES Neem je nijntje-knuffel mee en zing en dans mee met de liedjes. Tekstdichter en woordkunstenaar Ivo de Wijs schreef een spiksplinternieuw verhaal vol vrolijke liedjes, geïnspireerd door de boeken van Dick Bruna. De jonge regisseur Naomi van der Linden zorgt voor een frisse, creatieve voorstelling. Kom je ook kijken hoe Dick Bruna’s creatie vanuit de boeken het theater inspringt? Producent Stichting (Inter)nationale Producties | Naar de verhalen van Dick Bruna | Tekst en liedteksten Ivo de Wijs | Regie Naomi van der Linden
Hoera: nijntje komt naar het theater! Met nijntje wordt de eerste theaterervaring een feest voor peuters én ouders. Beleef de avonturen van het wereldberoemde konijntje en haar vriendjes en geniet van de verhalen. Hoera: nijntje komt naar het theater! Met nijntje wordt de eerste theaterervaring een feest voor peuters én ouders. Beleef de avonturen van het wereldberoemde konijntje en haar vriendjes en geniet van de verhalen. VOL VROLIJKE LIEDJES Neem je nijntje-knuffel mee en zing en dans mee met de liedjes. Tekstdichter en woordkunstenaar Ivo de Wijs schreef een spiksplinternieuw verhaal vol vrolijke liedjes, geïnspireerd door de boeken van Dick Bruna. De jonge regisseur Naomi van der Linden zorgt voor een frisse, creatieve voorstelling. Kom je ook kijken hoe Dick Bruna’s creatie vanuit de boeken het theater inspringt? Producent Stichting (Inter)nationale Producties | Naar de verhalen van Dick Bruna | Tekst en liedteksten Ivo de Wijs | Regie Naomi van der Linden
PEREC
02mei
-20:15
+1
Na de zomerfestivalhit LORCA komen de Poezieboys nu met een nieuwe voorstelling: PEREC. Jos en Joep nodigen je van harte uit in de bijzondere wereld van de Parijse taaltovenaar en kattenliefhebber Georges Perec. Vol spelletjes, regels, puzzels en valluiken! De Poezieboys vinden dat de wereld wel wat meer poëzie kan gebruiken en doen dat op geheel eigen wijze: met dampende en joelende zalen voor de dichtkunst.
De Poezieboys - Jos Nargy en Joep Hendrikx - vinden dat de wereld wel wat meer poëzie kan gebruiken. Samen met muzikant Nick Feenstra en drie wisselende gastdichters presenteren zij iedere maand de beste poëzie van het moment in Zaal 3. Niet alleen de meest bijzondere gedichten, maar ook je favoriete gastheer Phil Boonen komt voorbij. Een wedstrijdje sneldichten, de open mic en dansen met dichters maakt iedere Poeziebar tot een andere legendarische avond. De Poezieboys - Jos Nargy en Joep Hendrikx - vinden dat de wereld wel wat meer poëzie kan gebruiken. Samen met muzikant Nick Feenstra en drie wisselende gastdichters presenteren zij iedere maand de beste poëzie van het moment in Zaal 3. Niet alleen de meest bijzondere gedichten, maar ook je favoriete gastheer Phil Boonen komt voorbij. Een wedstrijdje sneldichten, de open mic en dansen met dichters maakt iedere Poeziebar tot een andere legendarische avond. OVER DE POEZIEBOYS In 1966 komen op uitnodiging van Simon Vinkenoog handenvol dichters bijeen in Carré. Hun maaltijd: een halve kip en een joint. Deze dichters, waaronder een debuterende Jules Deelder, Johnny the Selfkicker en Vinkenoog zelf traden op voor een dampend, joelend en stijf uitverkocht Carré. Jos Nargy en Joep Hendrikx vragen zich af waarom een dergelijke avond tegenwoordig haast ondenkbaar lijkt. De poëzie verdient beter vinden zij; En ze richtten de Poezieboys op. Jos en Joep maakten voorstellingen die onder andere te zien waren op theaterfestival de Parade en in verschillende theaters. Ook organiseerden ze poëzieavonden met jonge (levende!) dichters en richten ze de Poeziebar (voorheen de 'Poezieclub') op. Samen brengen zij de beste poëzie van dit moment, geïnspireerd op die ene legendarische avond in Carré. En natuurlijk met als doel: uitverkochte, dampende en joelende zalen voor de poëzie! Want de wereld kan wel weer wat Rock & Roll & Poëzie gebruiken. van en met Jos Nargy en Joep Hendrikx (De Poezieboys)
Met haar autobiografie Het Bittere Kruid heeft Marga Minco (1920-2023) getracht haar familie verder te laten leven. In het boek beschrijft Marga hoe haar familie argeloos een systeem van vernietiging wordt binnengedreven en hoe zijzelf overleeft. Julien Croiset en Maruja Bobo Remijn brengen dit verhaal ten tonele. Afwisselend zijn ze verteller, personage of allebei tegelijk. En af en toe is daar de stem van Marga Minco.
PEREC
03mei
-20:15
+1
Na de zomerfestivalhit LORCA komen de Poezieboys nu met een nieuwe voorstelling: PEREC. Jos en Joep nodigen je van harte uit in de bijzondere wereld van de Parijse taaltovenaar en kattenliefhebber Georges Perec. Vol spelletjes, regels, puzzels en valluiken! De Poezieboys vinden dat de wereld wel wat meer poëzie kan gebruiken en doen dat op geheel eigen wijze: met dampende en joelende zalen voor de dichtkunst.