De expositie “Gunst baart Kunst“, opent donderdag 7 november 2024 voor publiek
tijdens de landelijke Week van het Nalaten aan Cultuur. Deze tentoonstelling
eert de gulle ge
Leo Gestel – Gustave De Smet, vluchtelingen en zielsverwanten
07september
-09februari 2025
Stedehuys, Kerkplein 6, Woerden, Utrecht 3441 BG, Pays-Bas
Description
Bij het uitbreken van WOI zoeken 1 miljoen Belgen hun toevlucht in het neutrale Nederland. Zo ook de Vlaamse kunstenaar Gustave De Smet. In 2024 is het 110 jaar geleden dat hij gastvrij wordt onthaald door Leo Gestel en zijn netwerk van vooruitstrevende, modernistische kunstenaars. Jaren later, als De Smet weer is teruggekeerd naar België, vangt hij Gestel op als deze vlucht voor zijn relatiecrisis. Door de jaren heen beïnvloeden de kunstenaars elkaar zowel in stijl als onderwerpskeuze en vinden ze elkaar in hun gedeelde idealen en visie op het kunstenaarschap. Maar bovenal ontwikkelen Gestel en De Smet een levenslange vriendschap.
Bijzonder project
Een eeuw na de ontmoeting van Gestel en De Smet lijkt de hedendaagse vluchtelingencrisis groter dan ooit. Daarom nodigt het museum Woerdense én gevluchte amateurkunstenaars uit om samen de tentoonstelling te bekijken. De deelnemers gaan in gesprek en maken samen nieuwe kunstwerken die vanaf half december worden geëxposeerd in het kabinet op de eerste verdieping. Duidelijk wordt dat kunst troost biedt, ook als je ergens nieuw bent, je niemand kent en je thuisland mist. Ontstaan uit deze samenwerking nieuwe vriendschappen en is er -net als bij Gestel en De Smet- sprake van wederzijdse beïnvloeding?
Activiteiten
TIP: kruip in de huid van Leo Gestel en vraag aan de balie naar de prachtige kleurplaat.
Verder:
- Lezingen van o.a. Hans Hagen, de auteur van de catalogus Leo Gestel – Gustave De Smet, vluchtelingen en zielsverwanten
- Artist talks van amateurkunstenaars
- Familiespeurtocht
- Gratis instaprondleidingen op de 1e en 3e zondag en de 2e en 4e donderdag van de maand. Start om 14.00 uur, deelname is gratis.
Kijk voor inschrijven en meer info over data en tijden op www.stadsmuseumwoerden.nl