Mark Alban Lotz Trio: Turn on, tune in, drop out!

Description

De knisperige hedendaagse jazz kan zich gelukkig prijzen met een nieuw trio. De fluitist Mark Alban Lotz vormde met bassist Zack Lober en drummer Jamie Peet een nieuwe groep. Wereldburger Mark leefde op alle continenten en is nog altijd en overal op zoek naar inspiratie en samenwerkingen. Deze nieuwe plaat ‘Turn on, tune in, drop out!’ is creative-jazz gebaseerd op psychedelische hypotheses van een LSD Guru. En dat klinkt precies zo.  

Information sur la date

Datum za 11 mei, Tijd 20:30, Voeg toe aan je kalender:, iCal, Google calendar, MS Outlook, Office 365

1 Photo

Événements suggérés

De Canadese gitarist Jesse Cook maakt een goed in het gehoor liggende mix van flamenco, jazz, pop en samba. In 1995 verscheen zijn debuutalbum Tempest, in eigen beheer omdat ‘geen enkele platenmaatschappij geïnteresseerd was in iemand die Spaanse gitaar speelt’, aldus Cook. De plaat werd een succes (zelfs in Amerika) en sindsdien bracht Cook nog dertien albums uit terwijl hij bijna onafgebroken rond de wereld tourt. Zoals hij zelf zegt: ‘Hoe noem ik mijn muziek? Ik weet niet hoe ik die vraag moet beantwoorden. Het maakt mij niet uit, zolang het de mensen maar in hun hart raakt.’
Als sessiemuzikant heeft Tivon Pennicott – tenorsaxofonist, componist en zanger – de jobs en huldigingen aaneengeregen, en met zijn Sonny Rollins-esque gevoel voor ritme is het logisch dat artiesten als Stevie Wonder, Esperanza Spalding en Gregory Porter hem onder de sneltoets hebben. Tivon Pennicott’s geluid is sterk geworteld in de Jamaicaanse kerktraditie, en zijn onmiskenbare spel heeft bijgedragen aan drie Grammy-winnende albums. De grenzen van de jazz zijn grijze gebieden voor Pennicott, die hij maar wat graag inkleurt tot zijn funky harmonieën uit de groeven druipen. Zijn eigen composities zijn dan ook compromisloos, verfijnd en visionair: neem bijvoorbeeld het majestueuze album ‘Spirit Garden’ (2020), opgenomen met een 26-koppig orkest. De nieuwste singles tonen een vergrootte nadruk op zijn zang, en met zijn eigen kwartet gaat Tivon Pennicott de krachten van de jazz prediken zoals alleen hij dat kan: lachend en dansend, met beide benen op de grond, maar met een scherpe blik op de toekomst.
Jazzmeia Horn doet de grandes dames van de jazz eer aan. Betty Carter, Sarah Vaughan: het zijn niet de minste namen waar de jonge New Yorkse zangeres mee vergeleken wordt. En terecht. De verve waarmee ze oude standards van een nieuwe glans voorziet springt meteen in het oor. Ze is pas 32 en heeft al drie Grammy-nominaties op haar naam staan.
‘It don’t mean a thing if it ain’t got that swing’ – Het is één van de vele hits van jazzlegende Duke Ellington, maar ‘The Duke’ liet zich ook sterk inspireren door klassieke muziek en bracht jazz- en symfonieorkest dichter bij elkaar. Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw blikt nu, 50 jaar na zijn dood, terug op het veelzijdige oeuvre van The Duke. Naast een nieuwe bewerking van Grieg’s Peer Gynt Suite hoor je ook de vele klassiekers die hij samen met Ella Fitzgerald opnam, in dit concert vertolkt door de Edison-winnende jazzvocalist Anna Serierse. Ook wordt met een aantal jonge jazztalenten de invloed van Ellington op de hedendaagse jazz onderzocht. Het concert wordt geleid door de Amerikaanse dirigent Dennis Mackrel. Of je nu jazzfan bent of een liefhebber van klassiek, dit concert mag je niet missen!
Bassist Damien Erskine, drummer Tarik Abouzied, gitarist Michiel Stekelenburg en Efraim Trujillo vormen samen EAST. Een acroniem van de beginletters van de achternamen van de leden. De toevallige kans om met elkaar te spelen werd benut en in 2020 brachten deze topmusici hun debuutalbum ‘EAST’ uit. En toen.. kwam corona. Vier jaar later speelt EAST hun debuutalbum in Club Nine. Het album heeft veel afwisseling in de nummers onderling. Sommige zijn brutaal, gedurfd, krachtig en andere zijn idyllisch, ingetogen, helder en harmonisch. Samen vormt EAST een sterk kwartet met musici die allemaal hun strepen hebben verdiend.
Speciaal voor dit jubileumconcert breidt jazzsaxofonist en Kika Sprangers haar vaste Large Ensemble uit met een aantal muzikale vaandeldragers van TivoliVredenburg. Thomas Azier, Maya Fridman en het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor delen het podium van de Hertz met de musici van het Kika Sprangers Large Ensemble. Voor dit feest schrijft Kika nieuwe arrangementen van haar muziek. Een uitdagend en veelzijdig programma, zoals dat hoort op je verjaardag.
Met speelsheid, verscheidenheid en een uniek stemgeluid weet zangeres Cyrille Aimée haar publiek in te palmen. Een uitnodiging krijgen van Stephen Sondheim, vergeleken worden met Sarah Vaughan, en als winnaar eindigen in de Montreux Jazz Competition is niet voor velen weggelegd. Haar nieuwe album ‘À Fleur de Peau’ laat Aimée van haar meest persoonlijke kant zien: Spaanse volksmuziek, Afrikaanse ritmes en Dominicaanse muziek komen samen in een zelfgeschreven mix. Van Fontainebleu naar New York, en nu naar de Cariben: Cyrille Aimée weet overal de jazz naar haar hand te zetten. 
Maak kennis met het klassiek talent van dit moment.  Ramon van Engelenhoven (1995) begon op zesjarige leeftijd met pianospelen en volgde zijn eerste lessen bij Henri Struiwig in Hoorn. In 2019 sloot hij zijn Master Klassiek Piano aan het Conservatorium van Amsterdam af met een 10! Ramon heeft veel internationale prijzen gewonnen, is regelmatig op verschillende podia en op radio en televisie te beluisteren. Regulier: 25 euro  Jongeren tot 25 jaar: 15 euro 
Het concert wordt geopend met Mozarts feestelijke motet voor sopraan solo: Exsultate Jubilate! Olga Zinovieva weet met haar prachtige stem in combinatie met een elegante stijl en allure een groot publiek te raken. Mozarts Krönungsmesse mocht van de toenmalige aartsbisschop niet langer dan 30 minuten duren. Mede hierdoor straalt de mis van vitaliteit en energie. Het Requiem van Mozart werd door de film ‘Amadeus’ bekend bij het grote publiek en is misschien wel het meest indrukwekkende werk van deze jonggestorven componist. Het Requiem roept gevoelens van rouw, angst en verdriet op. Maar tegelijk ook hoop, licht en schoonheid. Musici The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands Olga Zinovieva, sopraan | Clint van der Linde, countertenor Thilo Dahlmann, bas | Carlos Negrín Lopéz, tenor Pieter Jan Leusink, dirigent
De Amerikaanse rockband Masters of Reality komt voor het eerst sinds Pinkpop 2013 weer naar Nederland. De heren debuteerden in 1989 met een titelloos album, geproduceerd door Rick Rubin en ramvol zwaar groovende riffs – tracks als Domino en The Candy Song mogen we inmiddels gerust klassiekers noemen. Onder leiding van het enige vaste bandlid, Chris Goss (ook producer van Kyuss en Queens of the Stone Age), perfectioneerde de band de vijf albums daarna hun mix van stonerrock, psychedelische blues, progrock en aanstekelijke melodieën.