Description

De doortastende theatermaker Fadua El Akchaoui, een vrouw van laten we zeggen ergens in de dertig, weet als geen ander dat humor en pijn onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. In diverse flashbacks belandt ze onder andere in de grijze Opel Record van haar vader op weg naar Marokko, waarbij verdwalen een zekerheid is. En wat te denken van die foute groene pooierbak waar haar eerste vriendje mee kwam aanrijden? Via de auto’s, klootzakken en onzekerheden in haar leven zoekt El Akchaoui in WRAK naar zichzelf en een noodzakelijk stukje zelfliefde. Het is een lange weg van wrak naar warrior, maar we komen er wel.

Credits tekst & spel Fadua El Akchaoui, regie Daria Bukvić, vormgeving & kostuum Dymph Boss

https://www.fadua.nl/

http://www.rosestories.nl/

https://www.toneelgroepoostpool.nl/

Information sur la date

dinsdag 16 november: 20:30

Billets

Info:
€ 10,00 - € 17,00

Organisateur

Vous organisez cet événement ?

Contactez-nous si vous souhaitez mettre à jour les informations et autres.

Nous contacter

1 Photo

Événements suggérés

Drawing Lots is een karakterschets van een kustplaatsje in Georgië waar een flatgebouw en een binnenplaats als amfitheater dienen voor een mysterieus machtsspel tussen de bewoners, wier levens met elkaar verweven zijn. Op meesterlijke wijze biedt Khalvashi de kijker slechts een glimp van de geheimen en dromen van de flatbewoners: een melodramatische elektrische gitarist, tieners die aan onbeantwoorde liefde lijden, een klassieke violist in een midlifecrisis en een onlangs teruggekeerde misdadiger. Deze vluchtige inkijkjes leiden tot intriges en spanningen als het dagelijks leven en de voyeuristische neigingen van de bewoners met elkaar in botsing komen.       Cast: Inga Jakhutashvili, Guladi Goguadze, Leila Bibineishvili Regisseur: Zaza Khalvashi, Tamta Khalvashi https://www.imdb.com/title/tt26345620/ [https://www.imdb.com/title/tt26345620/]
Hormonale anticonceptie heeft niet alleen invloed op onze baarmoeder, maar ook op ons brein. Wat weten we eigenlijk van het effect van de anticonceptiepil op onze mentale gesteldheid? Filmmaker Pien van Grinsven stelt dat de impact van hormonale anticonceptie wordt onderschat. In haar korte documentaire ‘Hormonaal’ delen vrouwen hun verhaal in een speelse mix van echte verhalen, dans en wetenschap. Na het kijken van de documentaire gaan we in gesprek met filmmaker Pien van Grinsven en psycholoog Estrella Montoya over de onzichtbare wereld van hormonale anticonceptie.
Portret van de jonge Indiase cartoonist Rachita Taneja, die vervolging en censuur tegengaat met humor en eerlijkheid. Te midden van toenemende onderdrukking van vrijheid van meningsuiting, neemt ze het op tegen de, Hindoenationalistische ideologie van de Modi-regering. Deels geanimeerd door Rachita in haar minimale, bedrieglijk eenvoudige stijl. Rachita’s Sanitary Panels is een populaire cartoonserie die bekendstaat om zijn scherpe sociaal-politieke commentaar. De serie heeft veel fans onder jonge, liberale Indiërs. Terwijl ze wacht op de uitkomst van de rechtszaak, zoekt Rachita begeleiding en steun bij gelijkgestemde individuen die bezig zijn hun stemmen te laten horen. De film verkent Rachita’s innerlijke wereld en haar creatieve proces, en schetst tegelijk een dystopisch verhaal waarin de vrijheid van meningsuiting snel afbrokkelt.
Deze film zie je vanaf 15 mei bij Hoogt in Bieb Neude. Het vredige leven in het rustige Kardemommestad, wordt vaak gestoord door drie herrieschoppers, Casper, Jasper en Jonathan die vaak op rooftocht zijn. Waar zij zijn is chaos – ook in hun huishouden. Omdat ze samenwonen met een leeuw, hebben ze dringend een huishoudster nodig. Ze bedenken een plan om er een te ontvoeren. De inwoners van Kardemommestad hebben er genoeg van en willen dat de rovers worden opgespoord en gearresteerd. De rovers zijn er eigenlijk niet zo blij mee dat ze rovers zijn, maar ze weten niet hoe ze uit hun hopeloze, verstoten situatie kunnen komen. Maar als de stad in gevaar is, krijgen Casper, Jasper en Jonathan een kans om te bewijzen dat dapperheid het verschil kan maken! Cast: Finn Poncin (Stem), Florus van Rooijen (Stem), Simon Zwiers (Stem), Hilke Bierman (Stem), Dennis Willekens (Stem), Tobias Tuit (Stem) Regisseur: Rasmus Sivertsen https://www.imdb.com/title/tt20864716/ [https://www.imdb.com/title/tt20864716/]
Na het succes van ‘Agatha’ werken MATZER Theaterproducties en Liliane Brakema opnieuw samen. De muzikale voorstelling ‘Blue hour’, met een tekst van Jibbe Willems, is een ontdekkingsreis over je weg vinden in een veranderende wereld en geïnspireerd op de met de Pulitzerprijs bekroonde roman ‘The Road’ van Cormac McCarthy. Als reactie op de huidige maatschappij, onderzoekt Blue Hour op een intuïtieve, lichamelijke, en zintuiglijke manier de fundamenten waarop een nieuwe wereld gebouwd kan worden. Blue Hour nodigt je uit om dieper in je lichaam te dalen en de emoties te voelen die vaak onbenut blijven in onze snelle westerse wereld. Welke rol heb jij in deze veranderende wereld en wat is jouw verantwoordelijkheid als individu en als ouder? 
In Do not look back with regret onderzoekt Pieters in haar kenmerkende stijl de kwetsbaarheid van het lichaam en de eindigheid van onze aarde. In deze beeldende en filmische voorstelling zien we twee vrouwen (gespeeld door Marlies Heuer en Klára Alexová) in een proces van afscheid, rouw en de zoektocht naar troost. Wat als je wordt geconfronteerd met verlies? Wat is de toevlucht als het einde in zicht is? Do not look back with regret biedt de kans stil te staan en te reflecteren op het verlies en de eindigheid van alles. Do not look back with regret van Davy Pieters is opnieuw in het theater te zien nadat het in 2021 genomineerd werd voor de VSCD-Mimeprijs. De jury schreef toen: “De beeldtaal is uitgezuiverd en overrompelend: filmische taferelen, donkerslagen die de tijd doen verspringen, een  doorgaande regenval van zwarte as en de magische belichting van Varja Klosse. Het geluidslandschap van Jimi Zoet tintelt en dondert. Het (…) is een intiem samenkomen én een schrijnend afscheid.”
Deze film zie je vanaf 23 mei bij Hoogt in Bieb Neude. De Whanganui Rivier in Aotearoa/Nieuw Zeeland kreeg in 2017 als eerste rivier ter wereld dezelfde rechten als de mens. Dit was het resultaat van een ruim 150 jaar lange juridische strijd van de Maori, die de rivier zien als hun voorouders, als een onverdeelbaar en spiritueel wezen. Ned Tapa, de Maori voogd van de rivier, neemt de filmmakers, internationale watervertegenwoordigers en activisten mee op een vijfdaagse kanotocht op de indrukwekkende rivier. Terwijl rivier en reizigers organisch samenstromen, is er zowel lichtheid, humor, als ruimte voor heling van de echo’s van het koloniale verleden. I Am The River, The River Is Me is meer dan een reis door een adembenemend landschap en een samenleving die zo ver af lijkt te staan van onze Westerse – het is een call for action, een oproep om waardesystemen ten aanzien van natuur en gemeenschap te herzien in het belang van al het toekomstig leven op aarde. ‘I feel it is my job to ensure that what I’ve been given, I hand on to others.’– Ned Tapa (Whanganui) Regisseur: Petr Lom https://www.imdb.com/title/tt31186362/ [https://www.imdb.com/title/tt31186362/]
Hitchcock meets Murakami: De Spreeuw is een verhaal over ontkenning in een dystopische (nabije) toekomst, over de relatie tussen kunst en activisme en over het belang van medestanderschap. Welkom in de toekomst, waarin de nacht is afgeschaft, er zijn vegan zeewierfarms, drooggelegde zeeën, en een Kunstmaan. Boswachter Berber ontdekt dat een kolonie spreeuwen niet slaapt, maar eeuwig blijft zingen. Een crècheleidster ziet haar kinderen wakker blijven in een kalme trance. Op een eiland is het al weken eb, de vuurtorenwachter waarschuwt. Maar niemand vindt het erg. Het is feest!
CQ
16mei
-
17mei
CQ.  (als in: ‘seek you’) speelt zich af in en rond “Het Blok” – een even reëel als mythisch flatgebouw dat zich in vergevorderde staat van verval bevindt. Een post-apocalyptische omgeving van roest en woekering, waarin geheimen en rituelen worden uitgewisseld onder de donkere mantel van een schijnbaar eindeloze nacht. CQ. toont de verhalen en complicaties van verschillende bewoners van het gebouw – onuitgesproken relaties in de trappenhal, generaties durende burenruzies, een lift als transitplek voor verborgen liefde. Een wereld die op de onze lijkt, waarin mensen buren zijn, maar elkaar niet kennen en niet zien. Hun verlangen naar contact is groot, maar hun daadkracht klein. Intussen vertelt Abattoir Fermé al een kwarteeuw verhalen over ‘de wereld achter de wereld’. CQ. is een nieuw hoofdstuk in een boek met een stilaan enorme impact. De stad is oud, koud en donker. Er staat een appartementsblok met onderin een nachtwinkel die steevast wordt bevoorraad maar waar nooit iemand is. Er klinkt gefluister in de buizen op ’t toilet. Een stem die spreekt in een vergeten taal en om verboden dingen vraagt. De onzichtbare buren zijn iets aan ‘t bouwen, ge kunt het horen. Niemand weet wat. Zij weten het ook ni. Op een dag stond er een bouwdoos voor de deur en de handleiding stak in de bus. Niemand weet hoe kort de dag wordt en hoelang de nacht gaat duren en niemand wil alleen sterven dus – Bon. Ge weet wat doen.
Waar eindigt de tastbare werkelijkheid en begint de grenzeloze wereld van onze verbeelding? Stap binnen in Lichtgang; een mini-cinema waar een spel met de visuele waarneming wordt gespeeld. Is wat je ziet de werkelijkheid, of een creatie van je eigen geest? Lichtgang is een hallucinerende ervaring, die zich voor een groot deel binnen in je eigen ogen afspeelt. Open tussen 09:00 en 21:00, duur 7 minuten. Prijs: pay what you want. Door Boukje Schweigman& & Johannes Bellinkx.