Het Groot Utrechts Dictee

Description

Doe mee met het Groot Utrechts Dictee en strijd als een van de 75 deelnemers mee voor een heuse trofee! Het dictee vindt plaats in de Grote hal van Bibliotheek Neude, op Wereldalfabetiseringsdag zondag 8 september.

Het is een dictee over Utrecht, speciaal voor ons geschreven door muzikant, journalist & schrijver Aafke Romeijn. Bekende en minder bekende Utrechters dingen samen mee naar de prijs. Maar zo’n dictee is niet voor iedereen… Met dit dictee vragen we speciale aandacht voor laaggeletterdheid.

Circa 30.000 Utrechters zijn namelijk laaggeletterd; mensen die grote moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen, en het begrijpen en toepassen van schriftelijke en digitale informatie. In heel Nederland zijn dat er zelfs 2,5 miljoen.

Tijdens dit evenement maken we de vertaalslag naar eenvoudige taal. Ook geven we jou als deelnemer een inkijkje in het leven van een laaggeletterde. Neem een kijkje op de informatiemarkt die ook in de Hal staat en meld je direct aan als (taal)vrijwilliger. 

Information sur la date

Datum zo 8 sep, Tijd 14:00 - 17:00, Voeg toe aan je kalender:, iCal, Google calendar, MS Outlook, Office 365

1 Photo

Événements suggérés

Wat zit er allemaal verscholen in een theatertekst? Twee keer per maand kun je op dinsdagavond scripts lezen van toneelstukken in de bibliotheek. Onder begeleiding van Tessa Kraijer (docerend theatermaker) lezen we als groep de tekst hardop voor en ontleden we de zinnen. Leuk voor liefhebbers van taal, literatuur, maar ook een manier om toneel te spelen zonder op een podium te hoeven staan. Deelname is gratis, maar graag aanmelden. Elke avond lezen we een ander stuk, dus je kunt ook een losse avond langskomen.
Vier unieke performers zoeken de randen van de taal op. Ze vragen zich af wat een lichaam is, hoe lichaam en taal zich tot elkaar verhouden en of er een verschil is tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid. Ze brengen sterke literaire teksten op een spectaculaire manier het podium op. Dit programma is voor mensen die wel van lezen houden maar al weken (maanden?) geen boek meer hebben opgepakt omdat ze er niet aan toe komen. Voor literatuurliefhebber die zich niet thuis voelen bij literaire avonden in een boekhandel. Voor kunstzinnige zielen die van poëzie houden maar dichtbundels duur en ontoegankelijk vinden.
Vier unieke performers zoeken de randen van de taal op. Ze vragen zich af wat een lichaam is, hoe lichaam en taal zich tot elkaar verhouden en of er een verschil is tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid. Ze brengen sterke literaire teksten op een spectaculaire manier het podium op. Dit programma is voor mensen die wel van lezen houden maar al weken (maanden?) geen boek meer hebben opgepakt omdat ze er niet aan toe komen. Voor literatuurliefhebber die zich niet thuis voelen bij literaire avonden in een boekhandel. Voor kunstzinnige zielen die van poëzie houden maar dichtbundels duur en ontoegankelijk vinden.
Literatuur stoffig? Niet bij Frontaal! Maandelijks programmeert Frontaal bekende én veelbelovende aanstormende schrijvers samen in een programma. Het is een initiatief van schrijvers en organisatoren Robbert Meijntjes, Robin Hendriks en Sander Ausems. Wie de gasten zijn lees je online.
Hoe ziet de wereld eruit aan de andere kant van de spiegel? In Spiegeltje Spiegeltje gelden andere regels… Stap in dit sprookje waarin poëzie de taal is die gesproken wordt en de realiteit wordt verbogen tot een interactieve droomwereld. Zink mee in een onderwaterwereld van Damian Bosch & The Glass Outfit, om vervolgens kersenbloed te drinken met LOE. Vier het einde van de apocalypse met SULTAN. Elk hoekje van Spiegeltje Spiegeltje is een avontuur op zich, waar de grenzen tussen realiteit en fantasie vervagen. Laat je stem tekenen door een stemtekenaar. Verdwaal in de wereld van muziek, spoken word, VR en performance art.
Het moest er natuurlijk een keer van komen: Remko Vrijdag gaat solo. Halleluja! Hij deed al eerder een triootje, met De Vliegende Panters, en een duo, met Martine Sandifort. Hij deed grote musicals, films, tv en toneel, maar waarom het toneel delen als je zelf zoveel kunt en nog meer te vertellen hebt? Vanuit de zeer nabije toekomst doet Vrijdag verslag van de wereld na de grote kladderadatsch. De mensheid is geheel uitgestorven en Remko Vrijdag is op de een of andere manier de enige overlevende. Hoe leuk is dat? Mwah, wisselt nogal, weet hij inmiddels uit eigen ervaring. Er valt in elk geval veel te vertellen over het einde van dewereld as we know it, dat is het goede nieuws. Dat er geen publiek meer over is, is jammer, maar aan de andere kant: hoe solo wil je het hebben?        Vrijdag Doemsdag is een post apocalyptische tragikomedie, een dystopische one man show voor volwassenen die tegen het donker kunnen, een einde-der-tijden conference waarin Vrijdag met sardonisch genoegen vertelt, grapt en zingt over hoe we het met z’n allen zo ver hebben laten komen, en waarin al zijn talenten vrijuit hun gang kunnen gaan: imitaties, zang, comedy, drama. Iets wat zich razendsnel heen en weer beweegt tussen cabaret, toneel en kleinkunst. Ambitieus, diep, retegrappig en zijn meest persoonlijke programma tot nu toe.  Over Remko Remko maakte met De Vliegende Panters vijf bewierookte theatershows en twee tv-series. Met Martine Sandifort maakte hij vier programma’s. De laatste twee werden beide genomineerd voor de Poelifinario. Voor zijn rol als Willy Wonka in de musical Charlie and the Chocolate Factory werd hij genomineerd voor een Musical Award. Oh ja – hij was ook Mark Rutte.
Op zaterdag 21 september is het weer tijd voor de Grote Finale van het NK Poetry Slam! Wie verleidt ons dit jaar met de mooiste teksten én podiumpresentatie en gaat naar huis met de titel Nederlands Kampioen Poetry Slam 2024, € 1000 prijzengeld en de Gouden Vink wisseltrofee?  Acht poetry slammers uit het hele land, die het via lokale voorrondes en de halve finale in Utrecht (4 september) tot de landelijke finale hebben geschopt, nemen het tegen elkaar op een verbale bokswedstrijd op het podium van TivoliVredenburg. Ze proberen elkaar knock-out te slammen met hun voordrachtskunsten, waarbij alle middelen zijn toegestaan: elke vorm van expressie telt. De vakkundige jury, dit jaar bestaande uit Dean Bowen, Yentl van Stokkum en Edward van de Vendel, deelt streng doch rechtvaardig punten uit – maar de stem van het publiek is doorslaggevend! En dat bedoelen we letterlijk: de slammer die bij het publiek de meeste decibellen weet los te peuteren, gaat uiteindelijk met de titel naar huis. 
SCHRIJF! is een evenement voor nieuwsgierige schrijvers. Zet je pen op papier, leer en experimenteer, ontdek hoe je speels kunt omgaan met taal. Ontmoet schrijfdocenten, schrijfcoaches en maak kennis met andere schrijvers. Pitch je verhaalidee en stel de schrijfvragen waarop je een antwoord wilt. Vijftien ervaren docenten en coaches staan voor je klaar deze middag. Je kunt je hart ophalen tijdens twee rondes met schrijfworkshops die je creativiteit laten stromen; ze worden gegeven door één of door twee docenten. Tijdens de panelronde kun je jouw schrijfvragen stellen aan docenten en schrijfcoaches. Allen zijn lid van het Landelijk Netwerk Schrijfdocenten. Ieder heeft een eigen specialisatie: voor kinderen schrijven, poëzie, levensverhalen; columns en blogs schrijven, schrijven in het genre Young Adult, over maatschappelijke thema’s, creatief schrijven in basis- en voortgezet onderwijs  en meer. Kijk van tevoren op de evenementenpagina wie er zijn en wat zij jou te bieden hebben! Tijdens deze middag is er volop gelegenheid om andere schrijvers en docenten te spreken en inspiratie op te doen. Je bent van harte welkom, de docenten kijken uit naar je verhalen en vragen.
Michael Powells klassieker (1960) over voyeurisme en de agressie van de camera werd gerestaureerd door Martin Scorseses Film Foundation en is nu te zien bij Hoogt in Bieb Neude. Verwacht vanaf 5 september 2024. De schuwe Mark Lewis werkt als camera-assistent in een filmstudio. Niemand is op de hoogte van Marks psychopathisch gedrag, ook onderhuurster Helen Stephens niet, die soms met Mark uitgaat in vroeg-sixties-Londen. Michael Powells eerste lange speelfilm na de jarenlange samenwerking met Emeric Pressburger betekende vrijwel zijn ondergang als filmmaker. De film werd bij verschijning door de filmcritici neergesabeld als ‘ziek’ en ‘immoreel’ en  vrijwel direct uit roulatie gehaald. Het betekende het einde van Michael Powells loopbaan als regisseur. Ook de carrière van hoofdrolspeler Karlheinz Böhm kreeg een gevoelige knauw. Peeping Tom – al lang voorzien van de status ‘klassieker’ – geldt als sleutelwerk over het voyeurisme en de agressie van de camera. Begin jaren tachtig werd de film, vooral door toedoen van Martin Scorsese, herontdekt. De film is, na eerdere restauratie op initiatief van Martin Scorseses Film Foundation, opnieuw gerestaureerd, nu digitaal (4K). Cast: Anna Massey, Karlheinz Böhm, Moira Shearer Regisseur: Michael Powel https://www.imdb.com/title/tt0054167/ [https://www.imdb.com/title/tt0054167/]
Queer Horror Shorts begint bijna een traditie te worden bij het QFFU. Dit jaar zeven queer horror shorts met een panelgesprek gemodereerd door animator Mackenzie Fincham met filmmakers Gabriella Lichtneker en Mickey Minnaar en scenarist Bodil Matheeuwsen. Fans van het genre zullen niet verbaasd zijn om te horen dat horror inherent queer is. Het verstoort de status quo en bestaat buiten wat men ziet als “normaal”. Wat moet beangstigen, is in de media vaak queer coded en de monsters van onze collectieve verbeelding hebben overeenkomsten met queerness zelf: ze choqueren, dagen uit en weigeren makkelijke classificatie. Maar het genre wordt ook teruggeëist door queer makers, die deze klassieke karakterisering verwerpen en nu voorvechters van het genre zijn. Horror maakt mensen die zich comfortabel binnen de normen van de samenleving passen ongemakkelijk en biedt troost aan zij die zich niet thuis voelen in een heteronormatieve wereld. Tijdens de jaarlijkse QFFU Horror Shorts avond zetten we dit genre daarom in de schijnwerpers. Vier samen met ons dit historische queer genre en de getalenteerde queer makers die het gebruiken in hun reactie op onze hedendaagse samenleving. Door verschillende vormen van horror samen te brengen, is deze avond een ode aan de diverse interpretaties en uitdrukkingen van queerness. Programma Possum, Daisy Rosato (2024) USA, 15 min. Smooth, Sepi Mashiahof (2023) UK, 20 min. Wūûūwūûū, Rae-Yen Sung (2021) UK, 3 min. GLORY, HOLE, Hiram Harrington (2023) UK, 17 min.  Dearly Departed, Gabriella Lichtneker (2023) NL, 3 min. To the Brink, Hugo Docking (2023) UK, 4 min. Griffica, C.J. Arellano (2021) USA, 12 min.