David Murray Quartet

Description

Jazzmuziek van wereldniveau


Het David Murray Quartet brengt jazzmuziek van wereldniveau naar De Oosterpoort. De wereldberoemde jazzsaxofonist en bandleider David Murray onderscheidt zich met zijn unieke benadering van improvisatie waarbij hij veel meer dan anderen teruggrijpt naar de essentie van zijn invloeden: gospel, jazz, free/avant-garde jazz en rhythm ‘n’ blues. Na de oprichting speelde het meesterkwartet een week lang in een uitverkochte New York Village Vanguard. Nu komt David naar Groningen om te laten zien dat hij op de top van zijn kunnen is. 


Sinds de opkomst van Murray in 1975 zijn critici het met elk…


Het David Murray Quartet brengt jazzmuziek van wereldniveau naar De Oosterpoort. De wereldberoemde jazzsaxofonist en bandleider David Murray onderscheidt zich met zijn unieke benadering van improvisatie waarbij hij veel meer dan anderen teruggrijpt naar de essentie van zijn invloeden: gospel, jazz, free/avant-garde jazz en rhythm ‘n’ blues. Na de oprichting speelde het meesterkwartet een week lang in een uitverkochte New York Village Vanguard. Nu komt David naar Groningen om te laten zien dat hij op de top van zijn kunnen is. 


Sinds de opkomst van Murray in 1975 zijn critici het met elkaar eens dat David beter is als ooit tevoren. Samen met de felheid van Marta Sanchez op de piano, de vingervlugheid van Luke Stewart op de bas en de aanstekelijke ritmes van Russel Carter op de drums kan het David Murray Quartet niets meer dan een uitzonderlijke beloven. De saxofonist zegt zelf hierover: “Er is geen beter gevoel dan het onthullen van een groep jeugdige, creatieve muzikanten die ernaar streven om de crème de la crème te zijn!” David Murray heeft meer dan 200 albums en samenwerkingen met onder andere Pharoah Sanders, McCoy Tyner, QuestLove, Vijay Iyer en Macy Gray achter zijn naam staan.


Information sur la date

  • Donderdag 2 mei 2024 om 20.30 uur

Billets

Info:

€ 24,10

Organisateur

Vous organisez cet événement ?

Contactez-nous si vous souhaitez mettre à jour les informations et autres.

Nous contacter

1 Photo

Événements suggérés

Als Night Beats creëert de in in Texas geboren Danny Lee Blackwell muziek op een manier die vergelijkbaar is met het in elkaar leggen van een puzzel. Hij bouwt zijn werk op vanuit één moment, een eerste vonk, die aan bepaalde criteria moet voldoen: het moet hem kippenvel geven. Als dat lukt, zal Blackwell het idee onvermoeibaar nastreven totdat hij een nieuw nummer heeft; zo niet, dan zoekt hij naar een volgend moment. Met Night Beats speelt hij werk dat zich ergens tussen de filmmuziek van een Spaghetti Western en een psych-pop bevindt. Support The Black Delta Movement speelt op groove gerichte psychedelic rock. Dit jaar brengt de band hun tweede album uit, dat voortkomt uit hun debuutalbum waarmee ze al door het Verenigd Koninkrijk en Europa hebben tourden en meer dan 300 live optredens speelden.
Een herdenkingsconcert met werken van drie generaties Oekraïense componisten Kamerorkest van het Noorden speelt op zaterdag 4 mei een herdenkingsconcert in De Oosterpoort. Met prachtige melodieuze muziek wordt stilgestaan bij de vreselijke verschrikkingen van oorlog, bij de onschuldige slachtoffers van alle oorlogen. Op het programma staan werken van drie generaties Oekraïense componisten die dagelijks leven met de actualiteit van de huidige oorlog: Valentin Silvestrov (1937), Sviatoslav Lunyov (1964) en Maxime Shalygin (1985). Drop after drop wordt aan één stuk door uitgevoerd en dompelt de luisteraar onder in een steeds diepere meditatie. Maxime Shalygin was eerder te gast bij het Kamerorkest van het Noorden en schreef daarover: ‘Vanaf de eerste minuut dat ik met het orkest werkte, voelde ik hoe diep deze jonge musici de muziek beleven. Ze stellen elk programma samen met grote liefde en scheppen de ideale omstandigheden om de muziek te laten doordringen in het hart.’ Programma en bezetting Kam… Kamerorkest van het Noorden speelt op zaterdag 4 mei een herdenkingsconcert in De Oosterpoort. Met prachtige melodieuze muziek wordt stilgestaan bij de vreselijke verschrikkingen van oorlog, bij de onschuldige slachtoffers van alle oorlogen. Op het programma staan werken van drie generaties Oekraïense componisten die dagelijks leven met de actualiteit van de huidige oorlog: Valentin Silvestrov (1937), Sviatoslav Lunyov (1964) en Maxime Shalygin (1985). Drop after drop wordt aan één stuk door uitgevoerd en dompelt de luisteraar onder in een steeds diepere meditatie. Maxime Shalygin was eerder te gast bij het Kamerorkest van het Noorden en schreef daarover: ‘Vanaf de eerste minuut dat ik met het orkest werkte, voelde ik hoe diep deze jonge musici de muziek beleven. Ze stellen elk programma samen met grote liefde en scheppen de ideale omstandigheden om de muziek te laten doordringen in het hart.’ Programma en bezetting Kamerorkest van het Noorden Maxime Shalygin – dirigent Maryana Golovchenko – zang Maxim Shalygin (1985) Drop after drop (2022) Valentin Silvestrov (1937) Stille Musik (2002) Maxim Shalygin (1985) Satarsa (2021) Svyatoslav Lunyov (1964) Tristium (2004) Maxim Shalygin (1985) Lullaby (2011)
Australische indiefolk The Paper Kites, die je waarschijnlijk kent van hun hit Bloom, komen met hun stemmige, etherische indiefolk naar Groningen. De muziek van The Paper Kites doet denken aan die van Bear’s Den, Bon Iver en Angus & Julia Stone, maar de groep laat zich door verschillende genres inspireren. Ofwel, in de woorden van frontman Sam Bentley: “We are whatever we released on the last record”. Onlangs bracht de band het sferische Live at the Roadhouse uit, en kondigt een Europese tour aan om het te laten horen!
De in Ierland geboren band A Burial At Sea kwam in 2018 met de release van hun eerste EP '...And The Sum Of Its Parts', die barstensvol met creativiteit zat, de traditioneel sobere post-rock scene binnenvallen Hierna volgden meer releases, en naarmate hun populariteit toenam, bracht de band maanden door op tour als support voor And So I Watch You From Afar. Ook speelden ze lokale support shows voor Caspian, Tera Melos en This Will Destroy You. De voorliefde van de band voor razende post-hardcore zeker aanwezig, maar met het nieuwste album 'Close To Home' (uitgebracht in februari 2024) laat A Burial At Sea zien dat ze niet bang zijn om de volumeknop wat terug te draaien.
Het Graceland-koor brengt peace, love and harmony Het Zuid-Afrikaanse gezelschap Ladysmith Black Mambazo een koor noemen, doet geen recht aan hun status – het is een cultureel instituut. Al meer dan vijf decennia worden de meeslepende harmonieën omarmd door het publiek, ondersteund door vocale power, kenmerkende dansbewegingen en charmante interactie op het podium. De grote doorbraak kwam in 1986, toen Paul Simon de hulp van Ladysmith Black Mambazo inriep voor het legendarische Graceland. Inmiddels heeft de groep vijf Grammy Awards in de prijzenkast  staan en tourt het gezelschap over de hele wereld met hun boodschap waaraan nu meer dan ooit behoefte is: Peace, love and harmony!
Tamikrest, Tamasheq voor kruispunt, verbinding, is voor deze band, met bandleden afkomstig uit verschillende delen van de wereld misschien wel de perfecte naam. De roots van de band liggen in de desert blues, maar ze hebben zich ook laten inspireren door diverse internationale invloeden en omringende culturen. Met hun muziek willen ze de Tamasheq-cultuur delen met de wereldbewoners voorbij de oneindige Sahara. Het verhaal van Tamikrest begint in Kidal, een woestijnstad in het noorden van Mali, waar de band is opgericht in 2006. Met twee hand-gebouwde gitaren zijn de bandleden aan de slag gegaan. In de afgelopen jaren heeft de band op verschillende grote internationale podia gestaan en wist de band een loyale fanbase op te bouwen vanuit alle uithoeken van de wereld. Met hun meest recente album, Tamotaït, wist Tamikrest niet alleen de volumeknop een flinke draai te geven, maar ook hun meditatieve atmosfeer en missie aan te scherpen.
Jazzy hiphop, broken beats en soulvolle vibes: Pete & Perq zijn terug! Jazzy hiphop, broken beats en soulvolle vibes; met de iconische albums ‘Mindstate’ en ‘Mystery Repeats’ gingen vocalist Pete Philly en producer Perquisite tussen 2004 en 2009 de wereld over, van Zuid-Afrika tot Japan. Hierna gingen beide hun eigen weg, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: begin 2023 besloot het duo om weer samen te komen voor een groots reünieconcert in de AFAS Live, dat plaatsvond op 17 november 2023. Daarnaast kondigden Pete & Perq de komst van een nieuw album aan, dat in het voorjaar van 2024 zal verschijnen. De eerste nieuwe single ‘Hot Sauce’ werd al TopSong op Radio 2; hun tweede single ‘Mayhem’ is een bijzondere samenwerking met zangeres/songwriter Naaz. Om de release van het derde album… Jazzy hiphop, broken beats en soulvolle vibes; met de iconische albums ‘Mindstate’ en ‘Mystery Repeats’ gingen vocalist Pete Philly en producer Perquisite tussen 2004 en 2009 de wereld over, van Zuid-Afrika tot Japan. Hierna gingen beide hun eigen weg, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: begin 2023 besloot het duo om weer samen te komen voor een groots reünieconcert in de AFAS Live, dat plaatsvond op 17 november 2023. Daarnaast kondigden Pete & Perq de komst van een nieuw album aan, dat in het voorjaar van 2024 zal verschijnen. De eerste nieuwe single ‘Hot Sauce’ werd al TopSong op Radio 2; hun tweede single ‘Mayhem’ is een bijzondere samenwerking met zangeres/songwriter Naaz. Om de release van het derde album te vieren gaat het duo in mei 2024 op tour met hun band door Europa waarbij 9 mei Groningen aan de beurt is. Natuurlijk zullen de bekende klassiekers langskomen maar ook de songs van het nieuwe album zullen worden gebracht met de live energie die we van Pete Philly & Perquisite gewend zijn.
Veel geweldige singer-songwriters beginnen als straatmuzikant. Multitalent Daniel Docherty uit Glasgow is daar één van. Nu heeft hij zijn strepen ruimschoots verdiend, en heeft hij vele concert- en theaterzalen al verbaasd met zijn prachtige Schotse tongval, geweldige teksten en waanzinnige gitaarspel. Docherty haalt zijn invloed uit muzikanten als John Martyn en Tommy Emmanuel. Nadat hij werd ontdekt tijdens Eurosonic in 2016 en zijn debuut-EP Holy Fire uitbracht, nam Docherty’s carrière een vlucht. Zijn adembenemende gitaarstijl doet denken aan die van de Amerikaanse gitarist Andy McKee. Met zijn ervaring als straatmuzikant, wist hij ook zalen als Paradiso en Carré moeiteloos in te pakken. Dat bracht hem ook terug naar Groningen in 2018, waar hij De Oosterpoort overdonderde. Met zijn nieuwste single �… Veel geweldige singer-songwriters beginnen als straatmuzikant. Multitalent Daniel Docherty uit Glasgow is daar één van. Nu heeft hij zijn strepen ruimschoots verdiend, en heeft hij vele concert- en theaterzalen al verbaasd met zijn prachtige Schotse tongval, geweldige teksten en waanzinnige gitaarspel. Docherty haalt zijn invloed uit muzikanten als John Martyn en Tommy Emmanuel. Nadat hij werd ontdekt tijdens Eurosonic in 2016 en zijn debuut-EP Holy Fire uitbracht, nam Docherty’s carrière een vlucht. Zijn adembenemende gitaarstijl doet denken aan die van de Amerikaanse gitarist Andy McKee. Met zijn ervaring als straatmuzikant, wist hij ook zalen als Paradiso en Carré moeiteloos in te pakken. Dat bracht hem ook terug naar Groningen in 2018, waar hij De Oosterpoort overdonderde. Met zijn nieuwste single ‘Just Say Aye’ (in samenwerking met Nederlands talent néomí) en meer nieuw werk in aantocht, begint een nieuw hoofdstuk voor de singer-songwriter. Een hoofdstuk waarin hij zijn onwijze talent weer opnieuw zal demonstreren. Dat nieuwe werk brengt hem na vijf jaar terug naar Groningen, en wel naar Simplon!
Dhidalah is een driekoppige formatie vanuit de underground van Tokio. De naam van de band is afgeleid van de Japanse legenden over de giganten die het land creëerden. Dhidalah speelt een mix van energieke psychedelische en geïmproviseerde rock, geïnspireerd door stoner, doom en krautrock. Laatste album Sensoria werd uitgebracht in 2022, en beantwoordt vragen over spiritualiteit en de ruimte.
De top uit de internationale blues, roots en rhythm ‘n’ blues onder één dak De Rhythm & Blues Night brengt al meer dan een kwart eeuw toppers uit de internationale blues, roots en Rhythm ‘n’ Blues onder één dak. Op zaterdag 11 mei 2019 staat er weer een flink aantal (inter)nationale acts – grote namen en veelbelovende nieuwkomers – op de planken in De Oosterpoort. “Beschaafde, op jazz gebaseerde rockmuziek met een zware, aanhoudende beat.” Zo zetten de p… De Rhythm & Blues Night brengt al meer dan een kwart eeuw toppers uit de internationale blues, roots en Rhythm ‘n’ Blues onder één dak. Op zaterdag 11 mei 2019 staat er weer een flink aantal (inter)nationale acts – grote namen en veelbelovende nieuwkomers – op de planken in De Oosterpoort. “Beschaafde, op jazz gebaseerde rockmuziek met een zware, aanhoudende beat.” Zo zetten de platenmaatschappijen in de jaren veertig van de vorige eeuw een nieuw genre in de markt: rhythm & blues. De oorsprong van deze muziek lag echter natuurlijk al in de eeuwen ervoor. Traditionals, gospel en later jazz smolten samen tot songs die de wereld zouden veroveren en de basis legden voor bijvoorbeeld de geboorte van de rock-‘n-roll. Niks niet beschaafd dus. Het komt allemaal voorbij tijdens deze de Rhythm & Blues Night: op zes podia wordt een lesje geschiedenis gegeven, van onversneden traditionele blues tot de moderne varianten en alles daartussen.