Kikker Kiest: This is not a dance

Description

Kikker Kiest This is not a dance omdat dit persoonlijke en confronterende portret over (over)leven als danser in Iran je raakt tot in je ziel.

Hoe dans je als je niet mag dansen? In Iran is dansen officieel verboden. Sinds de Islamitische Revolutie hebben alle dansgezelschappen er hun deuren moeten sluiten. Veel dansers en choreografen zijn naar het buitenland gevlucht. Degenen die er nog wonen, moeten vindingrijk zijn. Hoe houden zij deze kunstvorm levend? Theatermaker Nastaran Razawi Khorasani presenteert de dansperformance This is not a dance over censuur. Wat mag gezien worden en wat niet? Terwijl muziek en belichting elkaar steeds verder opzwepen, probeert ze haar dansende lichaam te beteugelen.

Tijdens de voorstelling geeft Nastaran het podium aan stemmen van choreografen en dansers die wonen in Iran en de diaspora. Hoe gaan zij om met het dansverbod? Hoe beoefenen zij hun beroep, welk gevaar lopen zij, voor welke vrijheden strijden zij? This is not a dance is een eerbetoon aan het lichaam dat wil bewegen. Een eerbetoon aan de kunst die gemaakt móet worden, in welke vorm dan ook.

In de voorstelling wordt Farsi gesproken. Er is Nederlandse, Engelse en Farsi boventiteling.

Information sur la date

Datum di 17 sep, Tijd 20:00, Voeg toe aan je kalender:, iCal, Google calendar, MS Outlook, Office 365

1 Photo

Événements suggérés

In ‘Dis Order’ blikt Cat terug op haar jeugd. Ze was een meisje dat er leuk uitzag en dat braaf mee deed, ook wanneer dat niet goed voelde. ‘Dat moet dan maar’, dacht ze. Dit stemmetje in haar hoofd, dat haar aanvankelijk helpt om zich staande te houden, wordt steeds bozer en destructiever. Met een combinatie van (poppen)spel, dans en filmbeelden van Sunny Bergman, neemt deze aangrijpende voorstelling je mee in Cats innerlijke strijd; een gevecht tussen licht en duisternis. Reprise. Nagesprek Na afloop van de voorstelling is er een nagesprek in de zaal:
Be kind’ is een intieme theaterervaring voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 18 maanden, waarbij ze van dichtbij kennismaken met jongleren en acrobatiek. Twee circusartiesten nemen het jonge publiek mee op een zintuiglijke reis vol kleur, geluid en beweging. Het pop-up decor komt langzaam tot leven, er is altijd wel iets dat rammelt, verschijnt, kraakt, rolt of zweeft. Na de voorstelling worden de kleintjes uitgenodigd om samen het speelveld en decor van dichtbij te verkennen. Reprise.  Spel: Joris de Jong & Jorga Lok, foto: Moon Saris 
Underdogz presenteert twee werken van Liam McCall, de Bboy, danser, performer en maker uit Utrecht. Zijn stijl is een genre-overstijgende mix van breaking, contemporary, hiphop, mime en experimental dance. “Een voorstelling die tegelijkertijd heel intens én heel relaxt is” schreef Theaterkrant na het zien van ‘Refraction [breaking light]’, een poëtisch en persoonlijk portret over twee broeders in Breakin’. Daarnaast is zijn eerste solo ‘FR/AGILE’ te zien, waarmee hij meteen de ‘Best of Fringe Award’ won op het Amsterdam Fringe Festival en die bij ons eerder te zien was in ‘The future is now’.  
In de performance Binnenste Buiten nemen de makers bezoekers in een intieme gedeelde ervaring mee op een muzikale en poëtische ontdekkingsreis naar waar het lichaam ophoudt en de onmetelijke buitenwereld begint. De ervaring wordt begeleid door zangers van het Utrechtse Kamerkoor JIP, die je met zang meenemen door tijd en ruimte. Voor Binnenste Buiten lieten de makers zich inspireren door therapieën bij overprikkeling, waarbij drukvesten of verzwaringsdekens worden gebruikt om diepe druk op het lichaam te geven. Door deze diepe druk voel je je eigen lichaam beter en kan je externe prikkels beter het hoofd bieden. Op zoek naar de ultieme diepe druk ervaring, ontwikkelden ze een pak waar langzaam en zorgvuldig de lucht aan onttrokken wordt en het hele lichaam – behalve het hoofd – met druk wordt omhuld. Door de druk wordt het interne zintuig proprioceptie aangesproken. Dit zintuig geeft het brein informatie over houding, spierspanning en de grenzen van het lichaam. Binnenste Buiten is voor iedereen die zich wil overgeven aan deze unieke ervaring en op een ongekende manier de grenzen van het eigen lichaam wil ontdekken.  5 t/m 29 september 2024, do t/m zo, diverse tijden. Nb.: Binnenste Buiten is toegankelijk voor mensen vanaf 14 jaar. Zie ook https://www.schweigman.org/projects/binnenste-buiten/ [https://www.schweigman.org/projects/binnenste-buiten/]
Underdogz presenteert twee werken van Liam McCall, de Bboy, danser, performer en maker uit Utrecht. Zijn stijl is een genre-overstijgende mix van breaking, contemporary, hiphop, mime en experimental dance. “Een voorstelling die tegelijkertijd heel intens én heel relaxt is” schreef Theaterkrant na het zien van ‘Refraction [breaking light]’, een poëtisch en persoonlijk portret over twee broeders in Breakin’. Daarnaast is zijn eerste solo ‘FR/AGILE’ te zien, waarmee hij meteen de ‘Best of Fringe Award’ won op het Amsterdam Fringe Festival en die bij ons eerder te zien was in ‘The future is now’.  
In After After laat Arno Schuitemaker zich inspireren door een vraag van de jonge, Italiaanse filosoof Federico Campagna: ‘How can we help the creation of new worlds out of the ruins of our own?’ Zonder zich te focussen op het tonen van de ruïnes, onderneemt hij een zoektocht naar hoe we nieuwe werelden kunnen creëren. Met zeven dansers vertrekt de voorstelling vanuit een wit canvas en neemt een zinderende duik in het onbekende. Op de achtergrond speelt het idee dat Campagna in zijn werk beschrijft: hoe elk van de beschavingen die wij tot nu toe kennen –de Egyptische, de Griekse, de Romeinse enzovoort– telkens een climax heeft bereikt, om vervolgens uiteen te vallen. Arno Schuitemaker: ‘Wij zijn in zijn visie nu aangekomen op het eindpunt van de neoliberale of kapitalistische samenleving. Er is geen uitweg meer. Ik wil me niet focussen op het tonen van de ruïnes, maar een zoektocht ondernemen naar hoe we nieuwe werelden kunnen creëren. ”After After breekt een lans voor de poging. “Dat we het blijven proberen is van levensbelang. Hoe zouden die nieuwe werelden kunnen verschijnen? Wat zouden we kunnen intekenen op een leeg vel?” De dansers vormen een diverse cast, barstend van energie en dynamiek, waarin ieders individuele kracht voorop staat. Het podium is hun speelruimte, hun lichaam is het instrument, hun veelzijdigheid is de sleutel. Een radicaal transformerend decor vormt de verrassende enscenering.
Als voormalig straatartiest heeft Zino Schat gezien dat cultuur echt impact heeft; verschillende mensen die samen een moment beleven, de urgentie van die verbinding is nu groter dan ooit. Voor ‘Whispering a Prayer’ slaat hij de handen ineen met visual artist Daijiro Hama om een nieuwe wereld te scheppen. Een visueel verbluffende wereld vol mystiek, absurditeit, schoonheid en wreedheid. Hier proberen drie dansers hun weg te vinden. Ze gaan de dialoog aan, leren luisteren en ontdekken nieuwe wegen om met elkaar het gesprek aan te gaan.  Choreografie: Zino Schat i.s.m. de performers: Giulio Hoxhallari, Alice De Maio en Nagga Giona Baldina, assistent choreograaf: Barbara Minacori, productie: Korzo | coproductie Nederlands Dans Theater (NDT) en Fractal Collective, foto: Gerrit Schreurs, www.korzo.nl [https://korzo.nl/nl/programma/voorstellingen/whispering-a-prayer/2024-09-12-2015/]
Freedom City Festival is het grootste hiphop festival van Utrecht. Op vrijdag 20 september brengt Freedom de rauwe energie van de straat naar Theater Kikker met een afwisselende avond vol hiphop performances en good vibes. Freedom City vindt voor de zevende keer op rij plaats in het weekend van 20-22 september. Het grootste hiphop festival van Utrecht, met evenementen in TivoliVredenburg, De Helling, Theater Kikker en een clubnight in Ekko, brengt je dit jaar wederom de beste dansbattles, DJ sets en live performances. Freedom City viert de hiphopcultuur, waarbij de energie van de straat en het podium samen komen. Tijdens Freedom City 7 vullen we de stad met getalenteerde dansers en rappers van over de hele wereld, die hun skills en passie met jou willen delen. We vieren de vrijheid van zelfexpressie en bieden ruimte aan iedereen om te kunnen zijn wie je bent. Met een programma breder dan ooit wordt dit jaar dans en muziek ingezet om hokjes te laten verdwijnen en mensen te verbinden. Met spectaculaire dans battles, theater en live optredens kun je tijdens het Freedom City Festival volop genieten. Groots internationaal talent deelt het podium met lokale artiesten en gaan samen los op energieke beats! Getalenteerde DJ’s draaien de meest dansbare genres zoals hiphop, funk, house, disco en nog veel meer. Verwacht een weekend waarin muziek, dans, community, vrijheid, liefde en passie centraal staan.
Elke avond rond de klok van acht uur, kruipt er onder Fiep’s bed een heel gek figuur. De billenbijter, de kakbouter, het kusjesbeest en het poepiemonster komen tevoorschijn. Maar monsters onder je bed bestaan niet. Toch? Pas op voor de billenbijter! is een gruwelijk grappige griezelvoorstelling. Betreden op eigen risico! Bewerking van het prentenboek van Utrechter Lucas van de Meerendonk door theatermaker Joes Boonen. Spel: Joes Boonen  Regie: Olaf van de Ven  Arrangementen: Rogier Bosman  Decor: Gunilla Andersson 
Theater Kikker gaat het experiment aan en presenteert makers midden in hun maakproces. Verschillende makers laten zien waar ze mee bezig zijn en vragen feedback aan het publiek. Aan jou dus. Een intieme en verrassende avond en een kijkje in de Kikkerkeuken. Met in deze editie werk van dansmakers: Youri & Marie en Yoko Haveman. If you scream, I whisper – Youri & Marie Elk nieuwskanaal vertelt hetzelfde verhaal: onze wereld polariseert. Algoritmen duwen ons in hokjes. Door het tempo van de maatschappij wordt snel oordelen onze tweede natuur. Er wordt van je verwacht dat je snel bent, en onzekerheid lijkt te staan voor lafheid. Met If you scream, I whisper, willen dansmakers Youri en Marie een alternatief voorstellen. Het is een uitnodiging om te voelen in plaats van na te denken, om de tijd te nemen in plaats van te haasten. Geïnspireerd door de term ‘sonder’ duikt het duo in de complexiteit van menselijke relaties en onderzoeken ze de essentie van contact. Hoe kunnen we de verbinding levend houden? Hoe kunnen we open en beschikbaar blijven naar elkaar? If you scream, I whisper, is een vriendelijke herinnering aan onze collectieve menselijkheid, waar vooruitgang een genuanceerde dans is van onderling verbonden zielen. Conundrum – Yoko Haveman In Conundrum zien we een verstrikt wezen met een drie meter lange metalen ketting als metafoor voor geconditioneerd idealisme. Welke ideeën worden opgelegd door opvoeding, cultuur en omgeving, en hoe onderscheidt ze deze van haar natuurlijke gedachten? Door fysiek theater en tekst te combineren, laat Yoko Haveman in deze interdisciplinaire solovoorstelling zien hoe je identiteit vorm kan geven in abstractie en tegelijkertijd de oprechte verbinding met het publiek kan zoeken.