De aardappeleters – misser of meesterwerk?

Description

Zou Vincent van Gogh trots kunnen zijn op zijn werk ‘De aardappeleters’? Voor de schilder was dit werk, met daarop een boerengezin aan een maaltijd van dampende aardappelen, in ieder geval erg belangrijk, want hij wilde ermee laten zien dat hij een vakkundig kunstenaar was. Deze bewijsdrang wordt zichtbaar duidelijk wanneer u als bezoeker wordt geleid langs het vele voorbereidende werk dat Van Gogh verrichte, voordat hij aan zijn allereerste meesterwerk begon. Zo verdiepte Van Gogh zich in het afbeelden van het harde boerenleven en het portretteren van karakteristieke boerenkoppen, maar ook in kleurentheorieën en het creëren van licht-donkereffecten. In brieven aan zijn broer Theo schreef Vincent over deze voorstudies, die uiteindelijk niet het resultaat opleverden dat hij had gewenst: op de Parijse kunstmarkt viel het kunstwerk totaal niet in de smaak. Of de kritiek terecht is mag u zelf beoordelen, wanneer u als bezoeker oog in oog staat met het inmiddels wereldberoemde eindresultaat.

Binnen in de reconstructie van de hut in de tentoonstelling, foto: Luuk Kramer

In de tentoonstelling ontdek je dat Van Gogh niet alleen een worstelende kunstenaar was, maar ook een ambitieuze man die zijn werk zorgvuldig voorbereidde. Hij maakte De aardappeleters in het Brabantse dorp Nuenen en hoopte hiermee zijn entree te kunnen maken op de Parijse kunstmarkt.

Van Gogh zag De aardappeleters als zijn eerste echte meesterwerk, maar zo werd het destijds niet ontvangen. In de tentoonstelling kom je meer te weten over Van Goghs doorzettingsvermogen, hoe hij omging met kritiek en wat het schilderij voor hem betekende.

Om nog dichter bij de kunstenaar en het schilderij te kunnen komen zal een deel van de tentoonstelling worden ingericht als Aardappeleters-atelier. Bezoekers kunnen als het ware in het schilderij stappen door plaats te nemen aan de eettafel van de op het schilderij afgebeelde familie De Groot-van Rooij, de plek waar Van Gogh uren doorbracht om De aardappeleters voor te bereiden. In het atelier is er aandacht voor het boerenleven op het Brabantse platteland in de 19de eeuw, kunnen bezoekers zelf creatief aan de slag en er zullen tekenworkshops worden gegeven.

Beeld: Vincent van Gogh, ‘De aardappeleters’, april 1885, lithografie op papier, Van Gogh Museum, Amsterdam

Organiser

You’re organising this event?

Contact us if you want to update information and more.

Contact us

1 Picture

Suggested events

ART MEETS FASHION Get ready for a dazzling fusion of creativity and style at the ART MEETS FASHION event! Experience the magic as art and fashion collide in a vibrant showcase that will leave you in awe. Immerse yourself in the world of talented artists, designers, and trendsetters who are pushing boundaries and redefining the art and fashion scene. From captivating paintings to stunning couture, this event is a feast for the senses. Witness breathtaking runway shows, where models strut their stuff in the latest designs, inspired by the rich cultural heritage of the participating Artisans. Discover unique pieces of art and fashion at our pop-up shops, where you can meet the creative minds behind the masterpieces. Whether you're an art enthusiast, a fashion lover, or simply curious, there's something for everyone at ART MEETS FASHION. Don't miss out on this extraordinary event that celebrates the intersection of art and fashion. Mark your calendars and prepare to be amazed!
Vanaf zaterdag 15 juni t/m zondag 30 juni kun je tijdens Festival Tweetakt op Fort Ruigenhoek verschillende kunstinstallaties komen bewonderen van gevestigde kunstenaars en jong talent. Beeldende kunst maakt ieder jaar deel uit van het programma van Festival Tweetakt. Je ziet kunst in allerlei verschillende vormen: bijvoorbeeld korte video’s, interactieve installaties, geluidskunstwerken en tekeningen. De kunstroute neemt je mee door de historische bunkers en in de buitenlucht, tussen de bomen. Bijzonder is dat een aantal kunstenaars hun werk ieder jaar speciaal aanpassen voor deze bijzonder historische locatie vlakbij de Utrechtse wijk Overvecht. De kunstroute op Fort Ruigenhoek tijdens Festival Tweetakt is voor alle leeftijden.
Tentoonstelling en workshops door Creative Coding Utrecht. Bij Composting Computers kan je komen ervaren hoe duurzame technologie en kunst samensmelten. Ontdek hoe kunstenaars de zaadjes planten voor alternatieve toekomstvisies waarin mensen samenwerken met natuur en machines. Hof van Cartesius, Creative Coding Utrecht Studio.
Kunst knalt van de kade bij de opening van de openluchtexpositie KunstKade. Jaarlijks selecteert De Nijverheid zeven in Utrecht gewortelde kunstenaars die nieuwe kunstinstallaties presenteren op de industriële kade aan het water.  
Op Vaderdag geef je je vader de hemel cadeau! Neem hem gratis mee naar Sonnenborgh voor een voorstelling in het planetarium. Ga samen op reis naar het heelal en bekijk op klaarlichte dag de sterren, planeten en maan van héél dichtbij. Natuurlijk kunnen jullie ook het museum en de sterrenwacht bezoeken en bij helder weer door de zonnetelescoop kijken.
Moving Gallery Utrecht opent zaterdag 8 juni NU, een solo-expositie van de tekenaar Paul Faassen die wekelijks de Volkskrant verrijkt met zijn kenmerkende stijl en beschouwingen over de tijdsgeest. Paul Faassen heeft meer creatieve ideeën dan hij kwijt kan in krant of tijdschrift. Moving Gallery toont een overzicht van zijn hele oeuvre waaronder aquarellen, foto’s, keramiek en textielwerk. Tijdens NU is nieuw, niet eerder geëxposeerd werk te zien. Peter Buwalda, schrijver, collega columnist bij de Volkskrant en fan van Faassen’s werk, opent de expositie. ‘Met zijn humor weet hij ons keer op keer te confronteren met ons onbewuste kuddegedrag in deze springerige maatschappij’. Dat vindt Arnoud van Mosselveld van de Moving Gallery zo sterk aan de illustraties van Paul Faassen die iedere zaterdag in het Volkskrant Magazine staan’. ‘Paul Faassen maakt nog veel meer. Hij is een veelzijdig kunstenaar en dat weten steeds meer kunstliefhebbers te waarderen. Vandaar deze overzichtstentoonstelling.’ aldus Van Mosselveld. De expositie wordt een installatie van alles wat aan Faassen’s creatieve brein ontspruit; een nieuwe serie vogeltekeningen, museumfoto’s die voor het eerst geëxposeerd worden en daarnaast keramisch en textielwerk, een collectie filmpjes over Faassen’s kijkgedrag en prints en boeken. Een spannend, mooi, inspirerend en geestig geheel. De titel NU sluit aan bij de titel van zijn nieuwe boek Even in het Nu. Na de binnenwereld van huisdieren in Dieren zonder honger en vervolgens de emoties van vogels in Eh…, probeert illustrator Paul Faassen nu het doen en laten van de mens te doorgronden. En dat is eigenlijk ook het thema van de expositie NU. Opening door Peter Buwalda: zaterdag 8 juni, 16:00. De expositie loopt vervolgens t/m zondag 7 juli en is te bezoeken op vrijdagen, zaterdagen en zondagen van 12:00 – 17:30. Op donderdagen op afspraak/
Bezoek deze zomer Christendom en slavernij. Een Nederlands verhaal. Deze tentoonstelling is relevant voor iedereen. Aan de hand van historische bronnen, persoonlijke reflecties, onderbelichte perspectieven en hedendaagse kunst krijg je inzicht in de vaak onbesproken relatie tussen het christendom en het Nederlandse slavernijverleden. Het christendom had een cruciale invloed op het denken over slavernij. Zowel de voor- als tegenargumenten werden uit de Bijbel gehaald. Deze geschiedenissen werken door tot op de dag van vandaag. Ze hebben de identiteit van Nederland mede gevormd. Nooit eerder is er op deze schaal een zo’n veelomvattende tentoonstelling over dit onderwerp georganiseerd. Een must-see deze zomer. Hedendaagse kunst Naast historische objecten is er in de tentoonstelling een belangrijke rol weggelegd voor hedendaagse kunst. Met werk van Patricia Kaersenhout, Jörgen Gario, Rita Maasdamme, Jerrold Saija, Natasja Kensmil, Nelson Carrilho, Kenneth Aidoo, Remy Jungerman, Ruben Cabenda, Femke Dix en Dion Rosina. Serana Angelista is verantwoordelijk voor het grafisch ontwerp van de tentoonstelling. Bureau Namelok maakt het ruimtelijk ontwerp.
Het veelbelovende talent werkt ook dit jaar nauw met elkaar samen aan een expositie waar schilderkunst, video-installaties, sculpturen, geluidskunst en nieuwe media een uitdagend geheel gaan vormen. Hoe het dit jaar precies uit gaat pakken is nog in nevelen gehuld maar het belooft weer een spannende editie te worden.  De Behoefte aan kennis, uitwisseling en ontmoeting is groot onder beginnende kunstenaars. De Belofte is een traject waarbij jonge en talentvolle kunstenaars worden begeleid door ex-Belofte deelnemers en professionals uit het werkveld om zo na het afstuderen aan de kunstacademie hun plek te kunnen vinden in de hedendaagse kunstwereld.  De deelnemers krijgen zowel zakelijke als inhoudelijke ondersteuning. Ontmoeting, uitwisseling en kennisoverdracht staan centraal. Ze leren hun kunst te duiden en te ontsnappen uit hun vertrouwde manier van kijken en werken, zichzelf te profileren en hun beroepspraktijk te professionaliseren.  Het traject wordt afgesloten met een groepstentoonstelling in de monumentale ruimte van Kunstliefde.  De deelnemers aan De Belofte 19 zijn:   Jurel Bakker  Charmaine de Heij  Carmen Molenaar   Stan Molenaar  Eva Sijstermans  Luka Slijkerman  Elise van Staveren  Agata Sznurkowska  Jan Timmers 
Redmer Hoekstra (1982) is in 2009 afgestudeerd aan de kunstacademie te Zwolle als beeldend kunstenaar en illustrator. Waarna hij direct werd opgepikt voor nationale en internationale opdrachten en exposities. Tijdens de expositie ‘De reis van het innerlijke kind’ neemt Hoekstra je mee in de humoristische wereld van zijn speelse fantasie, waarbij er een onuitputtelijke parade van dieren aan je voorbij trekt. In zijn arbeidsintensieve pentekeningen werkt Redmer met fineliners. Een tekening kost gemiddeld al gauw 32 tot 40 uur. Door arcering ontstaat er licht en ruimtelijkheid, wat de tekeningen doen leven. Door de tekeningen zo realistisch mogelijk te maken wordt de vervreemding bij de beschouwer des te sterker. Het brein van de kijker wordt daardoor voor de gek gehouden en ziet pas bij de tweede of derde blik wat het werkelijk ziet. Daar zit voor hem een mooie opening naar verwondering. Voor hem een van de mooiste menselijke eigenschappen. Als kind was Redmer een dagdromer en had hij allemaal theorieën over hoe de wereld in elkaar zat. Dit wist hij op de academie te herontdekken en in zijn tekenen te verwerken. Veel inspiratie vindt Redmer in het filosoferen over werkelijkheid, over de werking van dingen, het bewegen van een dier of ding. Zijn associatieve brein legt vaak links tussen verschillende vormen en dit levert hele vreemde en fascinerende combinaties op. Hierdoor krijgt een onderwerp vaak een volledig ander gevoel of betekenis, maar heeft het (voor hem) wel een vreemd soort logica.
Gedurende de zomermaanden juli en augustus exposeren Utrechtse papierknippers en -snijders recent werk in het Stadhuis van Utrecht. Van klassieke zwart-wit silhouetten van de stad tot grote, kleurige wandkleden en van uiterst gestileerd tot buitengewoon gedetailleerd. In papierknippen komt veel creativiteit tot uiting en elke deelnemer geeft een eigen interpretatie aan het thema Utrecht. Deelnemers aan de tentoonstelling zijn Sandra Westgeest, Maja Houtman, Carin van Dongen, Pooja Verma, Sabeth Elberse, Jet van Dam, Miguel Castro en Paula Versnick. Allen zijn lid van de Utrechtse knipkring van de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst en bezitten meer dan één kunsttalent: ze kunnen ook schilderen, boekbinden, tegels ontwerpen of goudsmeden. Ze zijn komiek, grafisch vormgever of zanger. Papierknippen heeft al meer dan vier eeuwen een plek in de Nederlandse samenleving en is bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. De Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst bestaat ruim veertig jaar en telt meer dan 300 leden die samen de papierknip en -snijkunst uitoefenen, van elkaar leren en kennis delen. In samenwerking met musea en galerieën organiseert zij tentoonstellingen en ondersteunt haar papierkunstenaars daar waar mogelijk. Tijdens de tentoonstelling kunnen bezoekers zelf aan de slag tijdens een van de gratis workshops. Ervaring is niet vereist. Alle niveaus van bekwaamheid zijn welkom. Raadpleeg voor de tijden de website papierknippen.nl. Ma t/m vr 8:30-17:00 uur (do tot 21:00 uur).