William Byrd

Description

17 september brengt het Luthers Bach Ensemble de vocale rijkdom van Byrds oeuvre ten gehore. Van streng polyfoon - oude stijl - ‘Quis est homo’ tot lichtvoetig werelds ‘The Nightingale so pleasant and so gay’, het is te horen in de Martinikerk Groningen.


Toen Merlijn Kerkhof enige tijd geleden in de Volkskrant William Byrd de grootste Engelse componist noemde, werd dat vast niet door veel lezers serieus genomen. Als je wat specifieker kijkt naar zijn eigen tijd; tweede helft 16de eeuw/ begin 17de eeuw, is het aannemelijker en waarschijnlijk waar.

Van 15-17 september brengt het Luthers Bach Ensemble de vocale rijkdom van Byrds oeuvre ten gehore. Van streng polyfoon - oude stijl - ‘Quis est homo’ tot lichtvoetig werelds ‘The Nightingale so pleasant and so gay’. Daarbij zullen de zangers ook in kleinere bezetting hun kunsten laten horen.

Byrd (1540-1623, we herdenken dit jaar zijn 400…


Toen Merlijn Kerkhof enige tijd geleden in de Volkskrant William Byrd de grootste Engelse componist noemde, werd dat vast niet door veel lezers serieus genomen. Als je wat specifieker kijkt naar zijn eigen tijd; tweede helft 16de eeuw/ begin 17de eeuw, is het aannemelijker en waarschijnlijk waar.

Van 15-17 september brengt het Luthers Bach Ensemble de vocale rijkdom van Byrds oeuvre ten gehore. Van streng polyfoon - oude stijl - ‘Quis est homo’ tot lichtvoetig werelds ‘The Nightingale so pleasant and so gay’. Daarbij zullen de zangers ook in kleinere bezetting hun kunsten laten horen.

Byrd (1540-1623, we herdenken dit jaar zijn 400ste sterfdag!) schreef een enorm aantal werken voor zangstem maar ook voor klavier. Hij wordt gerekend tot de virginalisten, tezamen met o.a. Thomas Tallis, Orlando Gibbons en John Bull. De relatie met koningin Elisabeth I stond in zijn eigen tijd enigszins onder druk vanwege Byrds katholicisme, maar omdat hij evenredig componeerde voor de anglicaanse en de katholieke eredienst bleef hij in haar gunst.

Tijdens deze bijna uitsluitend a capella-uitvoering laat het kleinkoor van het Luthers Bach Ensemble onder leiding van Tymen Jan Bronda een palet aan stukken uit de rijke wereld van Byrds vocale muziek horen. Robert Koolstra (orgel) en Mike Fentross (luit) verzorgen daarbij de instrumentale intermezzi.


Date info

  • Zondag 17 september 2023 om 15.30 uur

Tickets

Info:

€ 26,00

Organiser

You’re organising this event?

Contact us if you want to update information and more.

Contact us

1 Picture

Suggested events

Een clubfeest dat het nachtleven terugbrengt naar de avond VroegZat brengt het nachtleven terug naar de avond. Evenveel feest, maar dan eerder op de avond (19.30 tot 00.00 uur) en dus kan jij mooi op tijd je bed in. Geen nare kater, maar de volgende ochtend gewoon weer fris en fruitig aan je dag beginnen. Muzikaal gaat deze dansavond heen en weer van disco naar pop, van reggae naar rock en van happy naar hiphop. Gelukkig worden de lekkere dansbare tunes die daar tussen en buiten zitten ook gedraaid, dus er is voor ieder wat wils. DJ Rob de Nice en MC Rick Rossig gooien alles in de mix. Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent, want dit is dé plek om vroeg te pieken.
Amerikaanse glam metal met een flinke laag humor De geschiedenis is uit te splitsen in twee kampen; Er was het tijdperk vóór Steel Panther (maar laten we eerlijk zijn, dat interesseert eigenlijk echt niemand) En toen was er het tijdperk ná Steel Panther, het enige wat er echt toe doet. Sinds Steel Panther zich een weg baande vanaf de Sunset Strip naar het wereldpodium, is rock ’n roll niet meer wat het ooit geweest is. Voor de niet ingewijden werd Steel Panther opgericht in 2000 en zijn sindsdien te bestempelen als de redders van heavy metal. De glam metalband is geroemd om hun over-the-top metal met veel humor; het is eigenlijk een parodie op de metal lifestyle van de jaren 80 van de vorige eeuw. Maar dan wel heel goed uitgevoerd. De Amerikanen zijn u… De geschiedenis is uit te splitsen in twee kampen; Er was het tijdperk vóór Steel Panther (maar laten we eerlijk zijn, dat interesseert eigenlijk echt niemand) En toen was er het tijdperk ná Steel Panther, het enige wat er echt toe doet. Sinds Steel Panther zich een weg baande vanaf de Sunset Strip naar het wereldpodium, is rock ’n roll niet meer wat het ooit geweest is. Voor de niet ingewijden werd Steel Panther opgericht in 2000 en zijn sindsdien te bestempelen als de redders van heavy metal. De glam metalband is geroemd om hun over-the-top metal met veel humor; het is eigenlijk een parodie op de metal lifestyle van de jaren 80 van de vorige eeuw. Maar dan wel heel goed uitgevoerd. De Amerikanen zijn uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen met vijf full-length albums, wereldtournees, platina-status op YouTube en opvallende televisieoptredens. De band werkte ook samen met andere grote artiesten als Corey Taylor (Slipknot), Stone Sour, M. Shadows (Avenged Sevenfold) en meer. Nu bereikt het kwartet – Michael Starr [leadzang], Satchel [leadgitaar], Spyder [bas] en Stix Zadinia [drums] – een heel nieuw niveau met hun zesde full-length album, getiteld On The Prowl.
Vincent van Laar is cantor-organist van de Dorpskerk te Eelde. Hij is veelvuldig actief als klavecimbel- en continuospeler en treed regelmatig op in en met diverse muzikale gezelschappen. Vincent heeft ook een grote concertpraktijk op kerkorgel. Vincent van Laar verzorgt het openingsconcert van de zomerserie 2024 van de Stichting Avondtmusyck Martinikerk Groningen.  Hij is een veelgevraagd en veelzijdig musicus die ook in de regio Groningen vaak optreedt. Vincent van Laar is als cantor-organist verbonden aan de Dorpskerk van Eelde. Daarnaast is hij regelmatig actief als klavecimbel- en continuospeler. In die hoedanigheid treedt hij ook veel op in verschillende muziekgezelschappen.
Sedert tal van jaren worden op de vrijdagmiddagen in de zomer lunchpauzeconcerten gegeven op het hoofdorgel van de Martinikerk. De inloopconcerten bieden de gelegenheid één van de fraaiste en meest bijzondere orgels van Europa te beluisteren. António Pedrosa begon zijn orgelstudie bij Rui Soares in Portugal. Later volgde hij zijn bachelor orgelbewerking aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij studeerde bij Pieter van Dijk en Matthias Havinga. Daar rondde hij in 2020 zijn bachelor af. In 2022 behaalde hij zijn Master in orgeluitvoering aan dezelfde instelling, waar hij ook klavecimbel studeerde bij Menno van Delft en basso continuo bij Kris Verhelst. Ook volgde hij improvisatielessen bij Miklos Spanyi. Momenteel volgt hij een tweede Master, het ‘Claviorganum’-programma, in de Hochsuele fuer Musik und Theater in Hamburg, waar hij studeert bij Wolfgang Zerer, Menno van Delft en Isolde Kittel-Zerer. Daarnaast volgde hij masterclasses van onder andere Louis Robilliard, Arvid Gast, Leo van Doeselaar, Ton Koopman, Anrés Cea-Galán, Ben van Oosten. Hij speelde met en… António Pedrosa begon zijn orgelstudie bij Rui Soares in Portugal. Later volgde hij zijn bachelor orgelbewerking aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij studeerde bij Pieter van Dijk en Matthias Havinga. Daar rondde hij in 2020 zijn bachelor af. In 2022 behaalde hij zijn Master in orgeluitvoering aan dezelfde instelling, waar hij ook klavecimbel studeerde bij Menno van Delft en basso continuo bij Kris Verhelst. Ook volgde hij improvisatielessen bij Miklos Spanyi. Momenteel volgt hij een tweede Master, het ‘Claviorganum’-programma, in de Hochsuele fuer Musik und Theater in Hamburg, waar hij studeert bij Wolfgang Zerer, Menno van Delft en Isolde Kittel-Zerer. Daarnaast volgde hij masterclasses van onder andere Louis Robilliard, Arvid Gast, Leo van Doeselaar, Ton Koopman, Anrés Cea-Galán, Ben van Oosten. Hij speelde met ensembles en groepen zoals La Sfera Armoniosa, onder leiding van Mike Fentross, Orquestra XXI, in Portugal, onder anderen. António gaf concerten in Nederland, Portugal, Spanje en Frankrijk, als solist en ensemblespeler. Hij werkt als liturgisch organist in de Obrechtkerk in Amsterdam en als derde organist in de Nicolaasbasiliek in Amsterdam.
Soulvolle indie-folk met wereldhits Weinig muzikanten lukt het om op elk album zo’n verschillende sound neer te zetten als de folky singer-songwriter Ben Howard. Sinds het verschijnen van zijn debuutalbum Every Kingdom, met wereldhit Keep Your Head Up, is hij telkens een andere weg ingeslagen. Hij staat bekend om zijn indringende stemgeluid en meeslepende songteksten. Ben Howard’s muziekstijl wordt vaak omschreven als een mix van folk, indie met akoestische elementen. Afgelopen jaar verscheen Ben’s nieuwste album Is It?. Tijdens het schrijven van dit album kreeg Ben twee beroertes, die zijn geheugen en spraak aantasten. “Ik vond het onmogelijk om niet stil te staan bij de absurditeit ervan, dat je met één klein propje alle vermogens kunt verliezen. Het heeft echt bijgedragen aan het schrijven van het album”. De zanger weet zijn persoonlijke verhalen en emoties op een prachtige manier te verwoorden in zijn songteksten.
Cor Ardesch is stadsorganist van Dordrecht. Hij is daar vaste bespeler van het bekende Kam-orgel als ook het nieuwe Bach-orgel in de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk. Cor Ardesch staat bekend als een geniale improvisator. Cor Ardesch (*1959) studeerde orgel bij Piet Kee aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Daarnaast volgde hij een opleiding Improvisatie bij Bert Matter aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Sinds 1998 in Cor Ardesch organist van de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk te Dordrecht. Op 26 september 2007 werd Cor Ardesch, tijdens de ingebruikneming van het Bach-orgel, benoemd tot stadsorganist van Dordrecht. In 2011 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten op het gebied van de orgelcultuur in het algemeen en die van Dordrecht in het bijzonder. Jaarlijks verzorgt Cor Ardesch een groot aantal concerten in binnen- en buitenland. Zo maakte hij in 2018 een Grand Tournee door Rusland. Als artistiek adviseur werkt hij samen met de Werkgroep Muziek, die jaarlijks een groot aantal concerten in de Grote Kerk organiseert. Daarnaast doceert Cor Ardesch orgel, improvisatie en kerkelijk orgelspel. De… Cor Ardesch (*1959) studeerde orgel bij Piet Kee aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Daarnaast volgde hij een opleiding Improvisatie bij Bert Matter aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Sinds 1998 in Cor Ardesch organist van de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk te Dordrecht. Op 26 september 2007 werd Cor Ardesch, tijdens de ingebruikneming van het Bach-orgel, benoemd tot stadsorganist van Dordrecht. In 2011 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten op het gebied van de orgelcultuur in het algemeen en die van Dordrecht in het bijzonder. Jaarlijks verzorgt Cor Ardesch een groot aantal concerten in binnen- en buitenland. Zo maakte hij in 2018 een Grand Tournee door Rusland. Als artistiek adviseur werkt hij samen met de Werkgroep Muziek, die jaarlijks een groot aantal concerten in de Grote Kerk organiseert. Daarnaast doceert Cor Ardesch orgel, improvisatie en kerkelijk orgelspel. De fraaie instrumenten van de Grote Kerk zijn een inspiratiebron voor vele leerlingen. Er verscheen een aantal cd’s, waarop hij het Kam-orgel van de Grote Kerk te Dordrecht bespeelt. In december 2008 startte Cor Ardesch een groot project waarbij alle orgelwerken van Johann Sebastian Bach, gespeeld op het Bach-orgel, op cd werden vastgelegd.
Orgelbespeling door Albert Viersen in de Liudgerkerk in Garnwerd Ook dit jaar zullen er, zoals vanouds, in juni en juli elke zaterdagmiddag weer gratis toegankelijke orgelbespelingen plaatsvinden in de Liudgerkerk te Garnwerd. Op 22 juni bespeeld Albert Viersen het orgel.
Sedert tal van jaren worden op de vrijdagmiddagen in de zomer lunchpauzeconcerten gegeven op het hoofdorgel van de Martinikerk. De inloopconcerten bieden de gelegenheid één van de fraaiste en meest bijzondere orgels van Europa te beluisteren.