Museum Speelklok

Venue

Upcoming events

There’s no upcoming events

Past events

Toeval bestaat niet
15januari 2022
-
04september 2022
‘Dat kán geen toeval zijn!’ Dit heb je vast wel eens gezegd, maar heb je daar eigenlijk wel eens echt goed over nagedacht? Want wat is toeval eigenlijk? Het winnen van een loterij? De ogen die je gooit met een dobbelsteen? In Museum Speelklok lijkt het toeval ver te zoeken. Om een zelfspelende muziekinstrument zelf live muziek te laten maken, is juist volledige controle nodig. Elk radertje, pinnetje en schroefje moet kloppen. De zelfspelende muziekinstrumenten van Winkel zette dat idee op z’n kop. Vanaf 10 december laat Museum Speelklok je in de interactieve tentoonstelling Toeval bestaat niet nadenken over toeval in de (mechanische) muziek aan de hand van de zelfspelende muziekinstrumenten van de geniale instrumentenbouwer Diederich Nicolaus Winkel. Precies 200 jaar geleden, in 1821, voltooide Winkel in Amsterdam zijn meesterwerk; het Componium. Een mechanisch instrument dat op basis van toeval muziek maakt en nu voor het eerst te zien is in Museum Speelklok. Helaas werkt het ruim 3,5 meter hoge origineel niet meer, maar Museum Speelklok heeft speciaal voor de overzichtstentoonstelling een werkende mini-versie weten te maken. Een geweldige prestatie! Toeval bestaat niet is een interactieve tentoonstelling voor jong en oud, voor muziekliefhebbers en techneuten en voor iedereen die zich wil verwonderen over de wereld van mechanische muziek.
Leer alles over zelfspelende muziekinstrumenten tijdens de Muzikale Tour in Museum Speelklok! Deze duurt zo’n 45 minuten en wordt gegeven door een van onze enthousiaste rondleiders. Tijdens deze Muzikale Tour, die leuk is voor jong én oud, hoor je de zelfspelende instrumenten live spelen en ontdek je alles over de kleinste speeldoos tot de grootste dansorgels.
GIST concert
05november 2021
-
01december 2021
GIST concertserie in Museum Speelklok GIST is een Utrechts muzikantencollectief dat staat voor grensoverstijgende jazz die raakt en verrast. Naast jazz ademt de muziek van de musici evengoed impro, ambient, hedendaagse compositie, wereldmuziek en welke invloed zich ook maar aandient. GIST presenteert deze muziekprojecten op bijzondere locaties – in dit geval Museum Speelklok – en zoekt daarbij graag naar spannende presentatievormen, bijvoorbeeld gebruikmakend van de collectie van het museum. In GIST komen verschillende generaties samen: de jonge veelbelovende pianiste en geluidskunstenaar Gemma Luz Bosch en trompettist Ruben Drenth, naast meer gearriveerde musici als Dion Nijland (contrabas), Steven Kamperman (klarinet), Ad Colen (saxofoon) en Mark Alban Lotz (fluit). GIST laat zien dat het muzikaal borrelt in Utrecht! Vrijdag 5 november 2021 – [20:00] De wind van voren De jonge en getalenteerde saxofonist / houtblazer / componist en improvisator Koen Boeijinga gaat zelden een uitdaging uit de weg. Voor zijn eindexamen op de HKU in mei 2021 tuigde hij een heus gamelanorkest op. Vanavond krijgt Koen ‘carte blanche’ en zal de avond vullen met een avontuurlijk en kleurrijk programma waarin blaasinstrumenten de hoofdrol hebben. Koen zal spelen met zijn ensemble MOA en heeft daarnaast het internationale AVA trio uitgenodigd om de avond compleet te maken. Twee vurige ensembles die op muzikale ontdekkingstocht gaan in de unieke ruimte van het museum. Laat je verrassen door gierende hoorns, mystieke percussie, luidende klokken en zingende torens. Een avond vol toeters en bellen, met een grande finale als afsluiter. AVA Trio Giuseppe Doronzo: baritonsaxofoon, mizmar, hulus, suona Esat Ekincioglu: contrabas Pino Basile: framedrums, cupaphone MOA Koen Boeijinga: saxofoons, blaasinstrumenten Elsa van der Linden: tenorsaxofoon Albert van Veenendaal: geprepareerde piano Mees Siderius: drums, percussie
Aircilla
01juli 2021
-
31oktober 2021
Een spectaculaire kinetische geluidsinstallatie van 271 keramische klankobjecten dompelen je onder in een bewegende zwerm van klank. Aircilla is een interdisciplinaire kinetische geluidsinstallatie van geluidskunstenares Gemma Luz Bosch en Jurriaan de Vos. De installatie bestaat uit keramische klankobjecten die aan touwtjes hangen en door een groot stallen mechanisme golvend in beweging worden gebracht. De handgemaakte en dus unieke klankobjecten slingeren en botsen tegen elkaar, en maken daarmee geluid op hun eigen manier, toon en klankkleur. Van 1 juli t/m 31 oktober te zien in het middenschip van Museum Speelklok.
Gesloten tijdens lockdown. Oorspronkelijke data 9 oktober 2020 t/m 9 januari 2022. T/m 9 januari 2022 dompelen kleurrijke straatorgelbeelden je onder in hun theatrale wereld in de tentoonstelling Straatbeeld! Voor één keer zijn ze uit hun rijdende theaters gestapt om met jou op pad te gaan en hun verhalen te vertellen. In de tentoonstelling Straatbeeld maak je kennis met een enorme verscheidenheid aan orgelbeelden. Hofdansers uit de pruikentijd, spannend geklede ‘cheerleaders’, exotisch geklede heren, plattelandsnostalgie, uitgaansmode uit de jaren 30 en nog heel veel meer! Paradeer met deze bonte stoet orgelbeelden op de catwalk, dans met ze op de dansvloer en wandel samen, al muziek makend, door de straten van toen en nu. Orgelbeelden zijn ambachtelijk en veelal kundig gemaakte producten van hún tijd die nog steeds veel aandacht trekken. Ze verwijzen naar vervlogen tijden, representeren een ideaalbeeld of de waan van de dag. Decennialang zwierven ze van orgel naar orgel, van straat naar straat. De straatmuziek en het straatbeeld zijn in de loop van de jaren veranderd. Maar, hoe is dat van invloed geweest op de orgelbeelden? Welkom in de wereld van de orgelbeelden! Peter Demetz Voorgangers en naamgenoten van kunstenaar Peter Demetz maakten meer dan 100 jaar geleden de mooiste orgelbeelden in het Italiaanse Ortisei. Demetz ziet zichzelf in de lijn van deze traditie, maar maakt geen orgelbeelden. Zijn kunst wordt gevormd door levensechte, onbeschilderde, dromerige houten beelden. Bewonder ze tot 10 januari 2021 in Museum Speelklok en ontdek de overeenkomsten en verschillen met de oude straatorgelbeelden.
Leer alles over zelfspelende muziekinstrumenten tijdens de Muzikale Tour in Museum Speelklok! Deze duurt zo’n 45 minuten en wordt gegeven door een van onze enthousiaste rondleiders. Tijdens deze Muzikale Tour, die leuk is voor jong én oud, hoor je de zelfspelende instrumenten live spelen en ontdek je alles over de kleinste speeldoos tot de grootste dansorgels.