Mariniersmuseum

Lieu

Événements à venir

Il n'y pas d'événements à venir

Événements passés

De mini tentoonstelling leert je wat piraterij is en hoe mariniers hiertegen worden ingezet. SkiffAan de hand van in beslag genomen objecten wordt het verhaal van de piraterij in Somalië vertelt. Een bijzonder object van een antipiraterij-actie is een Skiff, die werd gebruikt door piraten voor de kust van Somalië. In dit bootje kan je een film bekijken over hoe piraten te werk gaan bij het kapen van schepen.
Ga mee op missie en ervaar hoe het is om een echte marinier te zijn. De grens tussen tentoonstelling en escaperoom vervaagt in de stoere experience Mariniers op Missie. Op missieIn de experience vormen bezoekers een team (2-6 mensen) en moeten samen een missie volbrengen. Ieder teamlid krijgt een rang en heeft een eigen bijbehorende taak te verrichten. ExperienceZodra de bezoeker het missiegebied instapt ervaart hij via geavanceerde audiotechniek de wereld van de mariniers. Spannende projecties, realistische scenario’s en een complete audiobeleving maken van deze experience een echte 4D beleving. (adviesleeftijd 8+, de experience is helaas niet toegankelijk voor bezoekers met een mobiliteitsbeperking ivm de hindernissen die genomen moeten worden)
Het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 veranderde de stad voor altijd. Ontdek de rol van de mariniers tijdens de verdediging van de stad in de aanloop naar het bombardement. Verhalen van mariniersHet thema Meidagen 1940 toont de strijd van de mariniers aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam. Per dag, tot en met het bombardement van 14 mei, wordt aan de hand van persoonlijke verhalen van mariniers verteld over die strijd. Ook zijn er videobeelden die het verhaal van zowel Nederlandse als Duitse zijde belichten. Interactieve maquetteMiddelpunt van de tentoonstelling is een interactieve maquette. Ooggetuigenverslagen geven commentaar bij beeldmateriaal op de wanden, terwijl op de maquette zelf met beamers het strijdverloop duidelijk in beeld wordt gebracht. Beeld en geluid maken het geheel tot een indrukwekkende ervaring. Recent is de tentoonstelling aangevuld met een panorama dat met digitale ondersteuning de plekken laat zien die verbonden zijn met de mariniers en het bombardement toen en nu.
Beleef de geschiedenis van de mariniers in de tentoonstelling ‘Zeesoldaten’. Het verdedigen van wereldwijde landsbelangen is al eeuwen lang de taak van het Korps Mariniers. De tentoonstelling neemt je mee in de geschiedenis en belicht waarom het motto Qua Patet Orbis (Zo wijd de wereld strekt) ook nu nog de marinier typeert. Topstukken zijn een originele hoed van een zogenaamde “hoedjesman” uit 1817 en een sabel die werd gebruikt aan boord van de kanonneerboot van Van Speijk.
Helden
01juni 2021
-
10december 2021
Wat is een held? Aan welke criteria moet iemand voldoen om held te zijn? Het Mariniersmuseum legt in Helden mogelijke kanshebbers voor de titel langs de meetlat van moed, beleid, trouw en strijd. Wat is een held? Kan iedereen een held zijn? Dat is de vraag. Uit onderzoek blijkt dat slechts 5% van de mensen handelend optreedt in levensbedreigende situaties. In de burgermaatschappij bestaan beloningen voor heldhaftig gedrag en ook binnen de Krijgsmacht zijn dapperheidsonderscheidingen toegekend. Om hiervoor in aanmerking te komen kijkt men kritisch naar wat de militair heeft verricht. Hij of zij moet aan een aantal eisen hebben voldaan en de beoordeling gaat aan de hand van de criteria moed, beleid en trouw. Drie helden In Helden zijn drie mariniershelden uitgelicht. De bekendste zeeheld van ons land is Michiel de Ruyter (1607-1676). Hij vocht in maar liefst drie Engels-Nederlandse oorlogen en was medeoprichter van het Regiment Zeesoldaten, het latere Korps Mariniers. Al generaties lang komt hij voor in de vaderlandse geschiedenis, daarmee is hij een echte volksheld. Ook Giovanni Hakkenberg (1923-2013) was zonder twijfel een buitengewoon taai en zeer moedig marinier. Zijn bijzondere geschiedenis brengt hem als jonge marinier naar Nederlands-Indië. Daar weet hij meermaals de tegenstander een gevoelige slag toe te brengen. De manier waarop, doet lezen als een jongensboek. Zijn listige krijgsacties, niet zonder levensgevaar, zorgen ervoor dat hij de Militaire Willemsorde ontvangt, de hoogste militaire dapperheidsonderscheiding. Tot slot marinier Thomas , geboren in 1986. Hij is uitgezonden naar Mali. Daar heeft hij door heldhaftige optreden een zelfmoordactie voorkomen en daarmee zijn eenheid gered. In 2009 ontving hij hiervoor een dapperheidsonderscheiding. De nuchtere Fries vertelt in de tentoonstelling zijn verhaal op geheel eigen wijze. Wie is jouw held? Voorafgaand aan het museumbezoek kun je zelf, online, in de voeten treden van de dapperheidscommissie en iemand nomineren als held. Alle nominaties zijn in de tentoonstelling zichtbaar.
Beleef de geschiedenis van de mariniers in de tentoonstelling ‘Zeesoldaten’. Het verdedigen van wereldwijde landsbelangen is al eeuwen lang de taak van het Korps Mariniers. De tentoonstelling neemt je mee in de geschiedenis en belicht waarom het motto Qua Patet Orbis (Zo wijd de wereld strekt) ook nu nog de marinier typeert. Topstukken zijn een originele hoed van een zogenaamde “hoedjesman” uit 1817 en een sabel die werd gebruikt aan boord van de kanonneerboot van Van Speijk.
De mini tentoonstelling leert je wat piraterij is en hoe mariniers hiertegen worden ingezet. Skiff Aan de hand van in beslag genomen objecten wordt het verhaal van de piraterij in Somalië vertelt. Een bijzonder object van een antipiraterij-actie is een Skiff, die werd gebruikt door piraten voor de kust van Somalië. In dit bootje kan je een film bekijken over hoe piraten te werk gaan bij het kapen van schepen.
Het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 veranderde de stad voor altijd. Ontdek de rol van de mariniers tijdens de verdediging van de stad in de aanloop naar het bombardement. Verhalen van mariniers Het thema Meidagen 1940 toont de strijd van de mariniers aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam. Per dag, tot en met het bombardement van 14 mei, wordt aan de hand van persoonlijke verhalen van mariniers verteld over die strijd. Ook zijn er videobeelden die het verhaal van zowel Nederlandse als Duitse zijde belichten. Interactieve maquette Middelpunt van de tentoonstelling is een interactieve maquette. Ooggetuigenverslagen geven commentaar bij beeldmateriaal op de wanden, terwijl op de maquette zelf met beamers het strijdverloop duidelijk in beeld wordt gebracht. Beeld en geluid maken het geheel tot een indrukwekkende ervaring. Recent is de tentoonstelling aangevuld met een panorama dat met digitale ondersteuning de plekken laat zien die verbonden zijn met de mariniers en het bombardement toen en nu.