Het Spoorwegmuseum

Lieu

Événements à venir

Il n'y pas d'événements à venir

Événements passés

Expeditie Posttrein
17mei 2022
-
27november 2022
Het Spoorwegmuseum blikt terug op anderhalve eeuw postvervoer per trein met prachtige posttreinen, filmbeelden en verhalen. Ga op expeditie door de tentoonstelling en ontdek zelf op wat voor manier de post vroeger werd vervoerd en bezorgd.
Spoorwegramp Harmelen
15januari 2022
-
30oktober 2022
Op 8 januari 1962 vond bij Harmelen op de spoorlijn Utrecht-Rotterdam de grootste treinramp uit de Nederlandse geschiedenis plaats. Twee treinen botsten in dichte mist frontaal op elkaar waarbij 93 doden vielen en 52 personen gewond raakten. Omdat het op 8 januari 2022 precies 60 jaar geleden is dat het ongeluk plaatsvond, besteedt het Spoorwegmuseum in een kleine tentoonstelling aandacht aan deze nationale ramp.
Treinramp Harmelen
08januari 2022
-
30oktober 2022
Op 8 januari 1962 botsten bij Harmelen in dichte mist twee treinen op elkaar. Met 93 doden en 52 gewonden is het tot op de dag van vandaag de grootste treinramp uit de Nederlandse geschiedenis. Het Spoorwegmuseum blikt 60 jaar later terug op deze nationale ramp met een kleine expositie.
Spoor van verbeelding
23april 2021
-
21november 2021
De nieuwe tentoonstelling ‘Spoor van Verbeelding’ 150 jaar Nederlandse spoorwegaffiches, vertelt de geschiedenis van het reizen per spoor in fraaie en kleurrijke affiches. De 120 affiches waarvan enkele nooit eerder geëxposeerd, zijn een bijzondere weergave van de ontwikkeling van ontwerpstijlen door de jaren heen. De vroegste geïllustreerde spoorwegaffiches werden eind 19e eeuw gemaakt voor boottreinen door onder anderen de architect H.P. Berlage. Aantrekkelijke affiches om buitenlandse toeristen per trein naar ‘Holland’ te trekken, werden vaak in de buurlanden geproduceerd. Deze schetsten een beeld van molens, bloembollen­velden en meisjes in klederdracht. In 1913 ontwierp Willy Sluiter de eerste ‘moderne’ Nederlandse spoorwegaffiches. Hij beeldde geen treinen of bestemmingen af, maar reizigers, spoormannen en ‘locals’ in de cartooneske stijl die kenmerkend was voor deze ‘gentleman-artist’. Beeld: Pullman, website Spoorwegmuseum