Neude

Lieu

Événements à venir

Il n'y pas d'événements à venir

Événements passés

Een muziektheatervoorstelling over de zoektocht naar je eigen identiteit. Een oosterse jongen en westers meisje zijn dikke vrienden als hun vriendschap ineens niet meer zo zeker lijkt. Een van de twee moet Nederland namelijk gedwongen verlaten. Wat betekent zo’n gedwongen vertrek voor kinderen? Hoe ontdek je je identiteit als je geen veilige thuishaven hebt? In deze voorstelling wordt geprobeerd culturele verschillen te overbruggen door in het verhaal van de ander in te duiken. Nagesprek met Tim Schouten (Checkpoint) en de acteurs. De voorstelling is gebaseerd op de beroemde roman ‘ Ali en Nino’ van Kurban Said en is een coproductie van Witte Raaf en Theater Zuidplein.
Esmeralda uit ‘Kleine Kong’ van Freya Hartas is buitengewoon stout. Om haar een lesje te leren, willen haar ouders haar naar een onbewoond eiland sturen… Daar ontmoet Esmeralda het Blauwe Beest. Hij is misschien wel net zo rommelig en stout als zij! Esmeralda besluit hem manieren te leren. Luister naar het verhaal en knutsel daarna je eigen Blauwe Beest voor thuis.
Welk mens, dier of ding bracht jouw hart als eerste op hol? Schrijf over je eerste liefde voor het, haar of hem. In de Boekenweek geven we je de schrijftools het zó op te schrijven dat ook het hart van je lezers sneller gaat kloppen. Het Schrijfcafé is een ideale plek om nieuwe schrijfinspiratie op te doen en verschillende stijlen uit te proberen. Iedere maand werkt het Schrijfcafé met een thema waarbij creatieve schrijfopdrachten ervoor zorgen dat je altijd met een tekst naar huis gaat. Zo kan het zomaar zijn dat je een kort verhaal bedenkt op basis van een ansichtkaart, een gedicht naar aanleiding van een muziekstuk of een column aan de hand van een herinnering. Iedereen is welkom, schrijfervaring is niet noodzakelijk. Kom kennismaken en doe mee! Neem een fijne pen en een schrift mee, dan zorgen de dames van Tools voor taal voor thee en lekkers.
In de Literatuurkamer zitten dichters van Het Utrechts Stadsdichtersgilde een keer per maand klaar om al jouw vragen over poëzie te beantwoorden. Ze helpen je graag verder met jouw eigen poëzie. Loop binnen, ga met ze om de tafel en word een (nog) betere dichter.
Wist je dat slechts 17% van alle biografieën op Wikipedia gaat over vrouwen. Hoog tijd voor verandering. Help jij (m/v/x/) mee om hier een verschil in te maken? Kom dan tijdens de feministische schrijfavond samen met ons een begin maken aan de biografie over jouw favoriete vrouwxn! Vrouwxn? Dat lijkt bijna een tikfout, maar dat is het niet. Met vrouwxn bedoelen we alle mensen die zich als vrouw identificeren. Dat kan dus betekenen mensen die in het vrouwenlijf geboren zijn en waarbij dat klopt (cisvrouwen), maar net zo goed mensen die zich als vrouw identificeren. Op Wikipedia bestaat een ‘Gender Gap’. Uit onderzoek blijkt dat er relatief veel kennis over vrouwen, en vrouwgerelateerde onderwerpen ontbreekt op Wikipedia en verwante kennisprojecten zoals Wikimedia Commons (de beeldbank achter Wikipedia) en Wikidata (de gestructureerde database die veel Wikiprojecten met elkaar verbindt).  Deelnemers krijgen vooraf een infomail met wat ze ter voorbereiding kunnen doen en aan welke voorwaarden een Wikipediapagina moet voldoen. In het Rijksmuseum is eerder zo’n schrijfavond georganiseerd, toen is het aandeel vrouwenpagina’s van 16% naar 17% gestegen.
De 87ste Boekenweek is een ode aan de eerste liefde. Een eerste liefde overspoelt je met verwarring, kriebels, heimwee en verlangen. Gevoelens die je eerder niet beleefde. In de bieb kun je luisteren naar verhalen en naar schrijvers die over de eerste liefde vertellen. Ilja Leonard Pfeijffer, schrijver van het Boekenweekgeschenk en Marieke Lucas Rijneveld, schrijver van het Boekenweekessay zijn te gast in de bibliotheek. En, er is een theater. Natuurlijk ook over die gekke, fijne, vreemde eerste liefde.
Voor iedere nieuwsgierig aagje die vindt dat ‘daarom’ geen reden is.   Waarom zijn de wolken wit? Waarom val ik niet van de aarde? Waarom zitten niet alle antwoorden al in mijn hoofd? Waarom wil ik dit eigenlijk weten? Waarom ben ik hier? Waarom…?   Het is de vraag der vragen. In elk antwoord zit een volgende vraag. Zo kun je oneindig lang doorgaan. In de Grote Waarom Show gaat Tg.Winterberg samen met jou op zoek naar antwoorden.  Want als je alles denkt te weten, dan heb je niet genoeg vragen gesteld.   Meedoen in de Grote Waarom Show? Schrijf jouw eigen Waarom-vraag, samen met je naam op een papier en neem deze mee naar de bieb! En wie weet wordt jouw vraag wel getrokken uit de ‘Vraag-van-vandaag-Grabbel-Box’.   Na afloop zijn er boeken vol antwoorden en proefjes om te lenen. Concept & idee | Tg. Winterberg Eindregie | Joep Onderdelinden Tekst & spel | Mark Haayema Poppen & spel | Marlyn Coetsier Decor & kostuum | Marlies Schot Muziek en sound | Joeri de Graaf & Nine Yards audio Video| Miranda Koning De voorstelling is onderdeel van Lente-uitjes, de leukste theatervoorstellingen in de vakantie in de regio.
Muk is een dalmatiër-pup: je weet wel, zo’n gestippelde. Het liefst zou hij nog véél meer stippen hebben! Dalmatiërs worden spierwit geboren en na ongeveer acht weken krijgen ze stippen. Muks grote broer, Ruby, heeft hem wijsgemaakt dat je extra stippen kunt verdienen. Voor elke heldendaad die je verricht, krijg je een stip erbij. ’s Nachts droomt Muk dat hij zoveel heldendaden heeft verricht dat er geen stip meer bij kan. Lekker blijven dromen, Muk! Een d(r)oldwaas muzikaal avontuur van Muk, een hondje om van te houden, gebaseerd op de succesvolle kinderboekenserie van Mark Haayema en Job van Gelder.   Spel: Dennis de Groot en Anniek Stokkers Regie: Mark Haayema Muziek: Jan Groenteman Decor: Jan van Gelder Poppen: Cynthia Borst   De Grote Haay is opgericht door Mark Haayema en Dennis de Groot. Mark Haayema is naast artistiek leider van De Grote Haay schrijver, poppenspeler en theatermaker. De voorstelling is onderdeel van Lente-uitjes, de leukste theatervoorstellingen in de vakantie in de regio.
Atuk kent wel honderd woorden voor sneeuw, maar slechts één voor vriendschap: Taruk. Taruk is zijn eigen hond en beste maatje. Op een dag mag Taruk mee met Atuks vader op de grote sledentocht. Hij komt echter terug zonder Taruk. Taruk is doodgebeten door de wolf. Atuk is verdrietig en wil wraak voor zijn vriend. Hij gaat op zoek naar de wolf. Atuk is een poëtische en speelse voorstelling over het verliezen en opnieuw toelaten van iets dierbaars, naar het prentenboek van Mischa Damjan en Jozef Wilkon. Twee spelers vertellen en sturen het verhaal doormiddel van vertelling, poppen en zelfgebouwde instrumenten. Na afloop ga je in gesprek met de makers/spelers. Regie: Noufri Bachdim Spel en muziek: Silas Neumann, Joeso Peters Vormgeving: Pluck Venema, Louwe Noordhoff Naar het boek van: Mischa Damjan en Jozef Wilkon De voorstelling is onderdeel van Lente-uitjes, de leukste theatervoorstellingen in de vakantie in de regio.