1646

Lieu

Événements à venir

Il n'y pas d'événements à venir

Événements passés

Lang en ver geleden serveerde een kantine met de naam “La Turista” haar spiegeleitjes op glanzend geglazuurde bordjes; haar muren bedekt in kleurrijke mozaïektegels. Eens vredig gelegen aan de Noorse westkust in een plek genaamd Bergen, vinden we haar gestolen overblijfselen nu in Den Haag, tijdens een opgraving in Sol Calero’s solotentoonstelling bij 1646. Door middel van schilderen, tekenen en het werken met gevonden objecten en stoffen, onderzoekt Calero de veranderlijkheid van culturele verhalen en geschiedenis. Van Salsa danslessen tot kapperszaken en van internetcafés tot archeologische opgravingen: Calero’s immersieve installaties stellen ons in staat ons samen met haar te verdiepen. Hoe (her)schrijven we de geschiedenis van plekken die niet meer bestaan? En wat is het belang van de manier waarop we deze verhalen vertellen? Al gravend onderzoeken we fenomenen als exotisering, commodificatie, en de ‘gaze’, terwijl de vergeten kantine langzaam maar zeker herrijst langs de bergen en de fjorden.
1646 presenteert de eerste solotentoonstelling van kunstenaar Janek Simon in Nederland. Tijdens zijn opvoeding in het verdeelde naoorlogse Polen in de jaren ’80 ontwikkelde Simon een weerstand tegen het reduceren van de wereld door middel van categorisering. Door zijn drang om overheersende en ingewikkelde technologieën te begrijpen, zag Simon de DIY benadering als middel om technologie opnieuw toe te passen, en de medemens te motiveren gesimplificeerde constructen van realiteit en hiërarchie te ontmantelen. Voor zijn tentoonstelling bij 1646 stelde Simon een database samen van duizenden afbeeldingen afkomstig van websites als Etsy en Ebay, die op problematische wijze folklore sculpturen van over de hele wereld categoriseren. Daarbij maakt hij gebruik van machine-learning programma’s, artificiële intelligentie, en 3D print technieken om nieuwe sculpturen te produceren waarin iedereen èn niemand zich kan herkennen. Een gebaar dat licht schijnt op openheid en gemeenschappelijke grond in tijden van verwoestende geopolitieke conflicten.
Teresa Solar’s verbeeldingswereld is opgebouwd uit morfologie, de leer van woordstructuur en woordvorming. Ze onderzoekt spraak en in het verlengde daarvan ook denkpatronen. Ze gebruikt een multidisciplinaire werkmethode van voornamelijk sculptuur en tekenen om concepten als verzet, isolatie, beklemming en immuniteit uit te diepen met gelaagde narratieven. Keel, porie, klep, tong, pijp — haar werken zitten vol met connotaties van verbinding en doorvloeiing. Haar praktijk zit vol woorden en vol organen die woorden creëren: het is spraakzaam werk dat twijfelt aan zichzelf, en toch wil spreken. Solar’s tentoonstelling bij 1646 is gericht op werken in klei die ze speciaal voor dit project heeft gemaakt. Keramiek is met name relevant voor haar werkwijze: Solar interpreteert het klei als metafoor voor de relatie van de mensheid met de geologische mantel waarop onze samenlevingen rusten. Met de intrinsiek isolerende kwaliteiten van het materiaal creëert ze grotachtige structuren om verhalen mee te vertellen over zelfbescherming en afzondering. De tentoonstelling van Teresa Solar BIG MOUTH. WITHIN BOUNDARIES. OOZING OUT. zal een samenwerking zijn met Centro de Arte Dos de Mayo (CA2M) in Madrid. Het nieuwe werk zal zowel in Madrid als in Den Haag gepresenteerd worden. Beeld: Pablo Alzaga