NEMO Science Museum

Lieu

Événements à venir

Il n'y pas d'événements à venir

Événements passés

Wat een gebouw
09juli 2022
-
30oktober 2022
Bij het bouwen van een huis komt heel wat kijken. Het huis zelf moet stevig zijn, er moet ruimte zijn om het neer te zetten én je moet er fijn kunnen wonen. Zou jij willen wonen in een fietscaravan? En hoe kun je duurzaam bouwen? Vanaf deze zomer staat de nieuwe familietentoonstelling in NEMO Science Museum in het teken van bouwen, wonen en huizen. Ga op onderzoek uit en check wat voor technologie er verstopt zit in de muren van een huis. Neem een kijkje in de toekomst, waarin we beton printen, nieuw bouwmateriaal ontwikkelen van afval en met behulp van robots een gebouw maken.
Waarom vallen torenflats niet uit zichzelf om? En hoe bouw je een sterke brug? Ontdek de invloed van vormen, krachten en evenwicht. Experimenteer met bewegende wolkenkrabbers, ijzersterke bogen en supersnelle liften en ontdek het verschil tussen trek- en duwkracht.
Door mee te doen aan fysieke uitdagingen en je brein te breken over allerlei dilemma’s ontdek je hoe je hoofd, hart en lijf werken. Je komt dingen over jezelf te weten die je niet had willen missen! Zowel biologie, sociologie en psychologie van de mens zijn thema’s van de tentoonstelling. Humania behandelt een heleboel onderwerpen die iets zeggen over wie je bent: van je naam tot hoe je je verjaardag viert en van je hoeveelheid wilskracht tot de cellen waaruit je bent opgebouwd. Daarbij komen ook onderwerpen als seks of de dood aan bod. Ben je wel zo uniek als je denkt? Of lijken we allemaal op elkaar? Middelpunt van de tentoonstelling is het 8,5 meter hoge kunstwerk Een handstand. Het is gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman. Hij maakte een mensfiguur in skelettenpak die in ultieme balans op zijn kop staat. Door een mens ondersteboven en binnenstebuiten (de mens zit binnenin, het skelet aan de buitenkant) en in zo’n enorm formaat weer te geven laat de kunstenaar ons net even anders kijken naar de wereld om ons heen. Het maakt je nieuwsgierig: Zit er iemand in dat pak? En wie dan? Bovendien daagt het je uit zelf ook een handstand te doen in het museum en eens te kijken hoe je omgeving er dan uitziet. De tentoonstelling Humania is vooral bedoeld voor bezoekers van twaalf jaar en ouder.
In Energierijk vang je zelf zoveel mogelijk energie uit licht, wind en water en zet hiermee allerlei bijzondere objecten in beweging. Hoe efficiënter de energie wordt omgezet, hoe sneller het object in beweging komt. Een wandvullende illustratie met bewegende elementen geeft informatie over het verschil in impact op het milieu tussen fossiele brandstoffen en nieuwe energiebronnen.
Ga mee op ontdekkingsreis naar de verste uithoeken van het heelal. Via miljarden jaren oude sterren naar planeten waar wel of geen leven mogelijk is. Maar je ontdekt ook waar jij vandaan komt. Want jij bestaat uit dezelfde kleine deeltjes als die van verre sterren en planeten. In de tentoonstelling word je meegenomen langs extremen: van het allerkleinste deeltje tot de grootsheid van het heelal. Van de donkerste oceanen tot de heetste temperaturen. En van onderzoek op onze aarde tot astronauten die op een bijzondere ruimtemissie gaan. Beeld: Objecten uit de tentoonstelling: een glasspons, gesteente van verschillende mineralen en een hersenkoraal. Hoe weet je eigenlijk of iets leeft of niet?
Ervaar de energie uit wind, water en zon en ga de strijd aan met de natuurkrachten. Energetica bestaat uit sculpturen en installaties die je zelf kan bedienen. Van zonnewijzer tot vlieger die je zelf kan bedienen: hier ontdek je alles over de elementen en tegelijkertijd ervaar je hoe duurzame energie werkt. Deze buitententoonstelling vind je op het dak van NEMO en is gratis toegankelijk.
Natuurkunde is overal: de kleuren van een regenboog, het knetteren van een trui en het verschil van stemhoogte bij mannen en vrouwen. Wonderlijke Wetenschap gaat over al die verschijnselen van alle dag. Bij deze tentoonstelling kan je deze verschijnselen zelf oproepen en direct zien hoe het werkt. Ontdek hoe doodgewone en toch verrassende natuurverschijnselen als licht, geluid en statische elektriciteit in elkaar zitten.
Maak kennis met meetkunde en vouw veelvlakken, maak doorsnedes, schat inhoudsmaten, maak anamorfosen en ontdek de werking van perspectief en landmeten. Maak nieuwe vormen van driehoeken en vierkanten en ervaar waarom een symmetrisch gezicht als mooi wordt ervaren. NEMO maakt wiskunde hiermee een instrument dat je in de wereld om je heen overal kunt gebruiken.
Bekijk een verzameling van iconische apparaten uit de historische techniekcollectie van NEMO in de Innovatie Galerij. Beeldbepalende technische apparaten van vroeger geven je een mooie indruk van innovatie door de jaren heen. Zo zie je een van de eerste mobiele telefoons die nog helemaal niet zo draagbaar was of een gigantische batterij uit de 18e eeuw die maar één lamp kan verlichten.