Rewinding Internationalism – Scènes van de jaren 90

Description

Oudbouw

Ruim 40 kunstenaars, onderzoekers en collectieven belichten in tien losse scènes verschillende perspectieven op het internationalisme. Deze stroming pleit voor meer samenwerking tussen staten en naties.

NIEUW WERK

Voor de tentoonstelling maakten Lubaina Himid en Magda Stawarska, susan pui san lok en Didem Pekün nieuw werk waarbij video, audio, scripts en sampling de rode draad vormen. Vertrekpunt is de jaren negentig van de vorige eeuw. Een tijd waarin de verhoudingen in de wereld in snel tempo veranderden als gevolg van globalisering.

NIEUW INTERNATIONALISME

In de kunst omarmden sommigen het ‘Nieuw Internationalisme’, dat – vanuit westers perspectief – opriep tot een einde aan de centrering van West-Europese en Amerikaanse standpunten. Rewinding Internationalism spoelt heen en weer tussen de jaren negentig en nu en onderzoekt wat er van deze ontwikkelingen is geworden.

Beeld: Susan pui san lok, ‘Rewind / Replay’ (2022), Courtesy the artist and Netwerk Aalst.

 

1 Photo

Événements suggérés

Michael Jackson Thriller Tribute Night is a tribute night in the Netherlands. Excitement, spectacle and pure joy of this legendary superstar and his music. Experience this awesome and breathtaking theatrical stage production with its powerful sound, spectacular lighting, phenomenal performers. Back to when the King of Pop ruled the charts -- along with the Michael Jackson tribute artists spot-on breathtaking impersonations. Come and sing along to Michael Jackson’s greatest hits on Saturday , 11 May 2024. Buy your ticket now for only €14,-
Wol, katoen, fique, linnen, rubber en zijde; dat zijn de zes hoofdrolspelers in deze groepstentoonstelling. Zes internationale, hedendaagse kunstenaars vinden inspiratie in deze natuurlijke materialen. Zij nodigen je uit om te komen ontdekken waar hun passie vandaan komt en welk verhaal er schuilgaat gaat achter de werken die daaruit zijn voortgekomen.
Leer alles over de Noordpool tijdens het interactieve Kindercollege inclusief leuke en leerzame workshop! Het is bijna zomer en toch neemt Sandra van Dam de kinderen mee naar een hele koude omgeving: de Noordpool! Weet jij precies waar de Noordpool ligt? En hoe kom je er eigenlijk? Sandra vertelt onder meer dat het vroeger een heel avontuur was om daar te komen. Met luchtballonnen en sledehonden probeerden avonturiers de Noordpool te bereiken. Ook laat ze zien welke dieren en mensen er nu leven en wat er klimatologisch aan de hand is met de Noordpool. Na de lezing gaan de kinderen de Noordpool zo echt mogelijk namaken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Praktische informatie * Voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12+ jaar * Entree € 5,- * Koop vooraf een kaartje om verzekerd te zijn van een plekje! Over de Kindercolleges De Kindercolleges worden gegeven door Sandra van Dam van Curiosity World en zijn geschikt voor nieuwsgierige kinderen vanaf 8 jaar. De thema's en data van de Kindercolleges die in 2024 in de Bibliotheek Veldhoven worden gehouden: * Woensdag 21 februari: De steentijd * Woensdag 17 april: Griezels en mysteries * Woensdag 19 juni: De Noordpool
Geniet op zondag 5 mei van een heerlijk ontbijtbuffet en ontdek onze lente/zomercollectie. Onze styling coaches staan klaar om je onder te dompelen in alle nieuwe trends en geven je tips en tricks over hoe je onze collecties kan stylen. Onze winkel opent de deuren om 9u. De eerste 25 aanwezigen krijgen een fashionable goodiebag! Waar? Paalsesteenweg 201 unit D, 3583 Paal Wanneer? Zondag mei om 9u00 Wat? Shopping & Brunch bij The Fashion Store Paal 🥐☕
Niek van de Looi,  schilderijen en Gradi Schoenmakers keramiek. Niek van de Looi uit Bemmel werkt sinds 2005 in foto-realisatie schilderstijl. Hij gebruikt acryl en olieverf. Hij heeft een fotografische verfijnde manier van schilderen met minutieuze aandacht voor sfeerbepalende details.
Museum Valkenburg presenteert van 7 april t/m 2 juni 2024 in de bovenzaal de werken van de kunstenaars Ilse Wielage (schilderijen) en Vivianne Schuijren (beelden). Ilse Wielage licht in haar schilderijen de latente schoonheid van haar modellen uit om een verhaal te vertellen. Dit verhaal is gevangen in een binnenwereld die, door lichteffect, een oogopslag, een gebaar of een accessoire, tersluiks onthuld wordt. De basis is vaak een eigen foto met een zelf geënsceneerde situatie, die eerst wordt getekend en vervolgens met oog voor detail in olieverf geschilderd. In het werk van beeldhouwer Vivianne Schuijren, staat het spel der tegenstellingen centraal. Dit komt tot uiting in haar organisch figuratief werk als wel in haar minimalistisch abstracte sculpturen. Beeldhouwen gaat over massa en restruimte, over hoe de lege ruimte de vorm zichtbaar maakt. Een vorm wordt een sculptuur door het juiste spanningsveld tussen vorm en de lege ruimte die de vorm als het ware omhelst. De tentoonstelling wordt op zondag 7 april om 15.00 uur geopend en ingeleid door Jos Solberg.
Het Maliebaanstation in Utrecht bestaat dit jaar precies 150 jaar. Dit jubileum wordt door het Spoorwegmuseum gevierd met een boeiende tentoonstelling. In diverse ruimtes van het station wordt teruggeblikt op de bouw, de verschillende functies die het station door de jaren heen had en de mensen die er werkten. Op 10 juni 1874 opende de Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij een zijtak van de Oosterspoorlijn die liep van Hilversum naar Utrecht. Aan de Maliebaan verrees een monumentaal station als opstapplaats voor de Utrechtse reizigers. Aanvankelijk floreerde het station – je kon er opstappen op de trein naar Parijs- maar gaandeweg verloor het station zijn belangrijke functie en werd het stil. Dichter F. Bordewijk omschreef in 1935 de sfeer in het station treffend als “een lijk boven aarde, dat vaak nog beklemmend onzen droom zal beheerschen”. In 1939 viel het doek en sloot het station voor reizigersvervoer. Het grotendeels verlaten Maliebaanstation wordt nog als rangeer- en goederenstation gebruikt, ook vindt het Bureau van Gevonden Goederen een onderkomen in het station. In de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers bezit van het Maliebaanstation met als zwarte bladzijde de deportatietransporten van Utrechtse Joden. Na de oorlog werd besloten dat het Maliebaanstation de “blijvende behuizing” zou worden van het Spoorwegmuseum. Op 28 november 1953 was het zover, voor een kwartje entree konden bezoekers een gedeelte van het nieuwe museum bezoeken. Pas in november 1954 was het gehele museum klaar en vond de officiële opening plaats. In 2005 werd het station weer in authentieke staat teruggebracht en sindsdien fungeert het als monumentaal entreegebouw van het vernieuwde Spoorwegmuseum.
Kom naar de Spoorweg Spelen en ontdek of jij het in je hebt om lid te zijn van de spoorwegfamilie! Test je kennis, puzzelvermogen, kracht, snelheid, behendigheid en creativiteit bij de verschillende spellen en neem het op tegen de tijd, het spel of je eigen familie. Waar ligt jouw talent? Welk beroep past het beste bij jou? Bij de Spoorweg Spelen kun je ontdekken waar jij goed in bent. Ben je net zo sterk als de stoker, zo snel als de kruier en zo slim als de rangeerder? Ga de strijd aan en ontdek waar jij in uitblinkt!
Deze dynamische muziektheatervoorstelling vertelt het schrijnende verhaal van de 'Gorcumse Anne Frank' : Esther van Vriesland, een tiener in de Tweede Wereldoorlog, die dankzij haar dagboek nog altijd voortleeft. GA MET ONS MEE TERUG DE GESCHIEDENIS IN MET GETALENTEERDE CAST EN PRACHTIGE MUZIEK! Op 31 december 1941 begon de 15-jarige Esther haar dagboek in een schoolschrift. Ze schreef over het dagelijks leven van een kind in oorlogstijd, met alle hoop en wanhoop over school, vriendschappen, ouders en verliefdheden. Maar de dreiging van de oorlog en het toenemende isolement van de joden is pijnlijk voelbaar; Het leven van de familie van Vriesland zal nooit meer hetzelfde zijn... want ESTER WAS JOODS. SCRIPT EN REGIE: Mirjam Van den Bogaard, SCRIPT: Marie Louise O'Herne, LIEDTEKSTEN: Peter Blanker, MUZIEK: Izak Boom. De voorstelling is geschikt vanaf ca. 9 jaar.
Moeders, moederfiguren, mentors en familiebanden zijn sterk verweven in de modegeschiedenis. Veel ontwerpers grijpen terug naar de stijl van hun moeder, en tegelijkertijd zorgt mom style voor heel wat inspiratie, van mom jeans tot mini-mes, in de mode vandaag. Symbolische modemoeders als Jeanne Lanvin, Madeleine Vionnet en Sonia Rykiel drukken hun artistieke stempel op creaties van tijdsgenoten én die van hedendaagse ontwerpers. Historisch gezien verhulde kledij het veranderende lichaam van moeders-in-spe. Vanaf 1900 ontstaat er echter zowel in de mode als in de maatschappij een grotere bewustwording rond de culturele identiteit van moeders, die uitmondde in een echte viering van moeders en moederfiguren in 20ste en 21ste-eeuwse mode. Van de Heilige Maagd over naar hedendaagse mode-experimenten die stereotypes ontkrachten tot getuigenissen van non-binaire ouders, wensouders en adoptieouders. Van Christian Dior’s New Look tot de ontwerpen van Jacquemus en de statige “vrouwen die dragen” van de Zuid-Afrikaanse Thebe Magugu: de moederfiguur als inspiratiebron en bron van creativiteit in de mode is terug van… nooit weggeweest? Beeld: Thebe Magugu Swazi Heritage dress