Ayesha Hameed, een solo tentoonstelling

Description

Bij Kunstinstituut Melly zie je de eerste solotentoonstelling van de in Londen gevestigde kunstenaar Ayesha Hameed. Haar kunstwerken, teksten en pedagogische projecten onderzoeken hedendaagse grenzen en migratie, kritische rassentheorie en visuele cultuur van de ‘Black Atlantic’, een Zwarte cultuur die is verbonden met de Afro-diaspora en Afrikaanse, Amerikaanse, Britse en Caraïbische elementen verenigt.

In de afgelopen tien jaar heeft haar artistieke onderzoek geleid tot diverse kunstwerken, processen en formats die samen haar langlopende project Black Atlantis vormen. Dit project onderzoekt de Black Atlantic en hoe dat nu tot uiting komt in het verbod op migratie op zee, maritieme omgevingen en het heelal.

Kort geleden begon de kunstenaar een experimenteel radioprogramma waarmee haar blik zich naar het oosten verplaatst. Voor Brown Atlantis nodigt Hameed beoefenaars van sonische kunst, muziek en ‘performative thought’ uit om dwarsverbanden te verkennen tussen de Zwarte en Bruine lichamen van de Afrikaanse diaspora, de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika en Zuid-Aziaten die zijn verdreven door contractarbeid, vanwege hun gedeelde ervaring met oceanische koloniale routes.

De solotentoonstelling omvat sleutelwerken uit Hameeds veelzijdige oeuvre en haar recente blikverschuiving. Er zijn ook twee textiele audio-installaties en vertoningen van haar videowerken te zien. Tezamen situeren ze Hameeds artistieke onderzoek in onder water gelegen zones, die zij beschouwt als een katalysator voor de ontdekking en vorming van nieuwe raciale mogelijkheden. Met geluid, beeld, water en geweld als elementen van een actief archief verbindt elk werk geschiedenissen van de koloniale handel met het heden om actuele paralellen te kunnen zien.

De kunstenaar toont haar ideeën ruimtelijk, maar brengt haar onderzoek ook naar de mensen via radio. Zo benadrukt ze de rol van orale overlevering bij het herstellen van gemarginaliseerde geschiedenissen. Als onderdeel van haar tentoonstelling organiseert Kunstinstituut Melly een aflevering van het radioprogramma Brown Atlantis, om Hameeds doorlopende onderzoekslijnen te verbinden met verwante ideeën, discussies en onderzoek die zich ontvouwen in Rotterdam.

Beeld: Ayesha Hameed

1 Picture

Suggested events

Join us at 1646 for an exhibition that examines the hidden powers that rule many parts of our lives. Financial power is a concept that becomes more intangible with each attempt to understand it, often hiding itself in tall buildings. Through extensive research on the development of global capitalism, stock markets and big corporations, artist/filmmaker Bob Demper tries to understand the impact it has on our existence. Demper looks at how the risk taken by the corporate world is almost always a public risk, and how this relentless pursuit of growth has resulted in polarisation, confusion and a lack of understanding of what’s governing our everyday life. At 1646, the audience can walk through carefully crafted film sets. Spaces that make us feel the tension between these opaque financial worlds and our private space, where we find ourselves on the edge of dreams and reality.
Het Maliebaanstation in Utrecht bestaat dit jaar precies 150 jaar. Dit jubileum wordt door het Spoorwegmuseum gevierd met een boeiende tentoonstelling. In diverse ruimtes van het station wordt teruggeblikt op de bouw, de verschillende functies die het station door de jaren heen had en de mensen die er werkten. Op 10 juni 1874 opende de Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij een zijtak van de Oosterspoorlijn die liep van Hilversum naar Utrecht. Aan de Maliebaan verrees een monumentaal station als opstapplaats voor de Utrechtse reizigers. Aanvankelijk floreerde het station – je kon er opstappen op de trein naar Parijs- maar gaandeweg verloor het station zijn belangrijke functie en werd het stil. Dichter F. Bordewijk omschreef in 1935 de sfeer in het station treffend als “een lijk boven aarde, dat vaak nog beklemmend onzen droom zal beheerschen”. In 1939 viel het doek en sloot het station voor reizigersvervoer. Het grotendeels verlaten Maliebaanstation wordt nog als rangeer- en goederenstation gebruikt, ook vindt het Bureau van Gevonden Goederen een onderkomen in het station. In de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers bezit van het Maliebaanstation met als zwarte bladzijde de deportatietransporten van Utrechtse Joden. Na de oorlog werd besloten dat het Maliebaanstation de “blijvende behuizing” zou worden van het Spoorwegmuseum. Op 28 november 1953 was het zover, voor een kwartje entree konden bezoekers een gedeelte van het nieuwe museum bezoeken. Pas in november 1954 was het gehele museum klaar en vond de officiële opening plaats. In 2005 werd het station weer in authentieke staat teruggebracht en sindsdien fungeert het als monumentaal entreegebouw van het vernieuwde Spoorwegmuseum.
Kom naar de Spoorweg Spelen en ontdek of jij het in je hebt om lid te zijn van de spoorwegfamilie! Test je kennis, puzzelvermogen, kracht, snelheid, behendigheid en creativiteit bij de verschillende spellen en neem het op tegen de tijd, het spel of je eigen familie. Waar ligt jouw talent? Welk beroep past het beste bij jou? Bij de Spoorweg Spelen kun je ontdekken waar jij goed in bent. Ben je net zo sterk als de stoker, zo snel als de kruier en zo slim als de rangeerder? Ga de strijd aan en ontdek waar jij in uitblinkt!
Dé manier om een kasteel te beleven zoals het hoort: een Garden Party. Tijdens de Garden Party krijg je een rondleiding, kan je ouderwetse tuinspelletjes spelen en strijk je met een picknickmand neer in de kasteeltuin, waar live muziek wordt gespeeld. Net als de kasteelbewoners van weleer hoef je je eigen picknickmand niet te vullen, dat doet de keukenbrigade van Slot Zuylen ‘downstairs’. Met de Garden Party boek je een compleet dagje uit. Of je nu op date gaat met z’n tweeën of met het hele gezin op pad wil. Bewonder eerst het kasteel op je eigen gemak en speel een spelletje croquet. Ga daarna mee met een rondleiding door de prachtige kasteeltuinen. Vervolgens haal je je goed gevulde picknickmand op en spreid je je kleedje op een mooi plekje in de kasteeltuin. Trio Clamore verwelkomt je hier in stijl, met vrolijke noten. In je picknickmand vind je huisgemaakte, vegetarische lekkernijen. De keukenbrigade heeft ze met veel liefde bereid, zoveel mogelijk met groenten en vruchten uit eigen tuin. En dat proef je: luxe belegde broodjes, fruitsalade, taartjes, hartige hapjes en biologische appel/perensap. Voor de liefhebber worden op de party zelf alcoholische dranken verkocht. Voor kinderen worden de hapjes aangepast en zit er een cadeautje in de mand. Als je exclusief wilt reserveren voor je eigen groep, neem dan contact op voor de mogelijkheden en verdere informatie via: horeca@slotzuylen.nl [horeca@slotzuylen.nl]. Data Tijden Inbegrepen Prijs
Een prima mannenkoor " uit de onmiddellijke omgeving", vreemd eigenlijk, dat het nog nooit optrad op het abdijpodium in Berkel-Enschot. Want T-SiNG! is niet zomaar een koor, maar een ambitieuze vocalgroup met de focus op zowel kwaliteit als entertainment. A-capella en men-only! Het repertoire van T-SiNG! bestaat uit close-harmony en bekende (pop)songs, gearrangeerd in Barbershop(-style). Alle songs worden uit het hoofd gezongen en dat geeft de mogelijkheid om in een intense beleving te komen. Zo kan het koor met volle teugen van een optreden genieten en dat komt in de theatrale uitstraling naar het publiek toe dan ook krachtig over. T-SiNG! heeft het afgelopen seizoen succesvol opgetreden in binnen- en buitenland. Kortom: T-SiNG! geeft energie, ontroert, verstilt en sleept je mee.
Met smartphones en social media belooft technologie ons dichter bij elkaar te brengen. Van nauwe familie tot verre kennissen en onbekenden, iedereen is binnen handbereik, en toch is de eenzaamheid de afgelopen jaren sterk toegenomen. De voortdurende en snelle ontwikkeling van technologie zorgt voor drastische veranderingen in de manier waarop connecties worden gevormd: met elkaar, met onszelf en met de natuur. Is er nog sprake van verbinding in het digitale tijdperk? Biedt technologie wel de connectie die nodig is? Of nemen onze apparaten en digitale connecties langzaam de plaats in van menselijk contact?  Met de nieuwe expositie In Touch verkent IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur] vormen van verbinding in tijden van de digitale mensheid. Laat je onderdompelen in interactieve kunstwerken, audiovisuele ervaringen, virtual reality en AI, en ontdek dat de lijn tussen connectie en disconnectie dunner is dan je zou denken. Aan de hand van immersieve en speelse werken ondervind je als bezoeker aan den lijve wat het betekent om een emotionele relatie aan te gaan met technologie en via technologie met de ander, en wat het betekent om verbonden te zijn.  In Touch opent op 22 maart (vrij toegankelijk), en is van 23 maart t/m 4 mei 2024 te bezoeken op woensdag t/m zondag, van 12.00 – 18.00 uur.
Grafisch ontwerper en illustrator Max Kisman heeft zich de afgelopen jaren meer toegelegd op autonome kunstprojecten, waarin hij nadrukkelijker het experiment zoekt. Zijn herkenbare handschrift is de drager geworden van een persoonlijke zoektocht naar identiteit, waarin zijn Indonesische afkomst en zijn mannelijkheid belangrijke motieven zijn. Het werk manifesteert zich op papier, in animaties en projecties en in experimenten met schaduwpoppen die refereren aan Javaanse wayangpoppen en met zelf gecomponeerde muziek en eigen teksten. Op dit moment is zijn vredesduif die hij tekende voor de oproep tot een universele vrede van Peace Now! alom vertegenwoordigd in het straatbeeld van Nederland.
Tussen religie en wetenschap heeft het altijd geknetterd. De twee hebben innig samengewerkt maar kunnen ook keihard botsen. En tot op de dag van vandaag hebben ze onverwacht veel met elkaar gemeen. Hoe zit dat? Ga vanaf februari 2024 mee op een fascinerende reis door de geschiedenis. Dwaal langs eeuwenoude wetenschappelijke instrumenten, zeldzame manuscripten en intrigerende kunst. Ontdek hoe de ontwikkeling van de natuurwetenschappen in West-Europa niet kan worden begrepen zonder kennis over de invloed van religie. Je wordt uitgenodigd om steeds met een andere blik naar de geschiedenis en naar jezelf te kijken. De schepping van de wetenschap wordt gemaakt in nauwe samenwerking met Teylers Museum en Rijksmuseum Boerhaave.
Op zaterdag 10 februari opent De Vrijstaat, kunstwerkplaats voor jong Utrecht, de deuren van de nieuwe doe-expositie en creatieve werkplaats FEEST (6+) [https://www.devrijstaat.nl/activiteiten/exposities/feest/]. Hier onderzoeken kinderen vanaf 6 jaar oud samen met kunstenaars Salihanur Akpinar, Mai Linh Ly, Anna Reerds en Sterre van der Tak de kunst van het feestvieren. De bezoekers kijken niet alleen naar kunst, maar gaan ook zelf aan de slag in de bijbehorende workshops. FEEST is vanaf 11 februari t/m 24 november iedere zondagmiddag en in de schoolvakanties geopend. Doordeweeks wordt de doe-expo bezocht door klassen uit het primair onderwijs.  FEEST Zolang als de mensheid bestaat vieren we al feest. Het verbindt ons met elkaar, creëert samenhorigheid en plezier. In doe-expo en creatieve werkplaats FEEST (6+) onderzoekt De Vrijstaat met vier kunstenaars de kunst van het feestvieren. Want een kunst, dat is het! Eigenlijk partyen we het hele jaar door: het lijkt soms wel alsof er steeds meer feesten bij komen. We vieren overgangsmomenten in ons leven en de natuur – je bent jarig, iemand gaat trouwen, het is de kortste of langste dag van het jaar – maar ook belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis. En dan zijn er ook nog een hele hoop feesten verbonden aan religie, zoals het Suikerfeest, Kerstmis of Diwali.  Feesten zijn een manier om iets wat wij belangrijk vinden samen met anderen te delen. Tradities die houvast geven in onzekere tijden van verandering, crisis of oorlog. Maar weet jij eigenlijk wat er met al die feesten gevierd wordt? Welke feesten zijn belangrijk bij jou thuis, wat is je favoriet? En zijn er momenten die van jou een eigen plek op de feestkalender moeten krijgen? In FEEST onderzoeken we hoe mensen feesten. Vier kunstenaars nemen je, elk in hun eigen stijl, mee in een kleurrijke polonaise. We zwieren van keurige Hollandse kaasblokjes naar imposante Chinese draken, en nadat we ons eigen feestservies hebben gemaakt vieren we zelfs een verjaardag op de maan.  De kunstenaars In FEEST tonen vier kunstenaars hun werk: Salihanur Akpinar, Mai Linh Ly, Anna Reerds en Sterre van der Tak. Bezoek aan FEEST FEEST is vanaf zondag 11 februari iedere zondagmiddag en in de schoolvakanties geopend voor bezoekers. Een kaartje voor FEEST is €8,50 per persoon; met U-pas is dit €5,50. Kinderen t/m 3 jaar krijgen gratis entree. 
Tijdens de tentoonstelling Op scherp presenteert het Centraal Museum ‘Backwards Growing Tree (2023)’ van de Belgische kunstenaar David Claerbout. Claerbout is een van de meest gevraagde en toonaangevende kunstenaars van dit moment en staat bekend om zijn tijdgerelateerde multimedia-installaties waarin met digitale technieken de menselijke ervaring van tijd en realiteit op scherp wordt gesteld. In Backwards Growing Tree is een digitale weergave van een eenzame boom te zien. Claerbout observeerde deze boom vijf jaar lang en reconstrueerde de ontwikkeling vervolgens virtueel, maar dan omgekeerd. De boom groeit achteruit en zal uiteindelijk weer in de aarde verdwijnen. Om dat te kunnen zien moet je dus heel lang geduld hebben, net als de natuur op zich kan laten wachten. Claerbout tart de natuurwetten en reflecteert op de betekenis van tijd in het digitale tijdperk.