The Financial Zone

Description

Bij economische berichtgeving tonen de media doorgaans uitvoerend personeel in de productieketen van bedrijven. Als white collar medewerkers al in beeld komen, gebeurt dat met stereotype stockfotografie. Mannen in pak, vrouwen in mantelpak, breed glimlachend en handen schuddend, verbeelden het dynamische karakter en de diversiteit die het bedrijf wil uitstralen. We zien ze zelden echt in actie.


Fotograaf Nick Hannes (België, 1974) trok naar de hoofdzetels van een aantal banken en financiële bedrijven in Nederland en België om het kantoorleven op een documentaire manier in beeld te brengen, met in de hoofdrollen de kantoormedewerkers, het middenkader en de leidinggevenden.


Modulaire systemen en clean desk policy zij…


Bij economische berichtgeving tonen de media doorgaans uitvoerend personeel in de productieketen van bedrijven. Als white collar medewerkers al in beeld komen, gebeurt dat met stereotype stockfotografie. Mannen in pak, vrouwen in mantelpak, breed glimlachend en handen schuddend, verbeelden het dynamische karakter en de diversiteit die het bedrijf wil uitstralen. We zien ze zelden echt in actie.


Fotograaf Nick Hannes (België, 1974) trok naar de hoofdzetels van een aantal banken en financiële bedrijven in Nederland en België om het kantoorleven op een documentaire manier in beeld te brengen, met in de hoofdrollen de kantoormedewerkers, het middenkader en de leidinggevenden.


Modulaire systemen en clean desk policy zijn hun omgeving. De nieuwe werkplek is sociaal en flexibel, modieus en huiselijk, ergonomisch en technologisch. Bedrijfsrestaurants bieden gezonde maaltijden aan en corporate mindfulness is aan een opmars bezig. Er is fitness, gebedsruimte en kunst aan de muur. Welzijn op de werkvloer is belangrijk in een tijd die gekenmerkt wordt door stress en burn-outs.


Hannes’ foto’s zijn subtiele observaties van een verwonderde buitenstaander. In een universum dat niet bepaald bekend staat om visueel spektakel, focust hij op de relatie tussen de mens en zijn werkplek. Hij zoekt naar persoonlijk accenten in een generische omgeving, meanderend langs de dunne scheidingslijn tussen banaliteit en verrassing, tussen humor en vervreemding.


Deze reeks werd in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen en Noorderlicht gemaakt als onderdeel van de cyclus Imagining Science. Hannes is in dialoog geweest met diverse onderzoekers aan de RUG. De reeks is opgezet vanuit de gedachte dat wetenschap en kunst veel met elkaar gemeen hebben: een drang om te wereld om ons heen te onderzoeken en om verworven kennis tastbaar te maken, te delen. Deze opdrachten laten zich inspireren door universitair onderzoek waarvan het onderwerp rijmt met de Noorderlicht festivalthema’s. Op de lange termijn wordt zo een veelzijdig beeld van het wetenschappelijke leven vastgelegd.


Met dank aan alle bedrijven die hun medewerking hebben verleend: Aegon (Den Haag), Argenta (Antwerpen), Baloise (Antwerpen), Bank J. Van Breda (Antwerpen), Belfius (Brussel), KPMG (Zaventem), PwC (Amsterdam), Rabobank (Utrecht).


Date info

  • Elke woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag t/m 24 juli 2022 12.00 - 17.00 uur

Organiser

You’re organising this event?

Contact us if you want to update information and more.

Contact us

1 Picture

Suggested events

Voor den tweede maal bij EM2 presenteert Drents-Nedersaksisch punkrock ‘n roll commando Skroetbalg: Skroetfest 2024! Maok tied veur rock ‘n roll & een bakkie de man op SKROETFEST. Zaterdag 13 april vieren we het goede leven met de muziekgenres die de echte Skroetbalgen tof vinden, met gezelligheid, bier en keihard feesten. Line up:
Nederlandse indiepopband met energieke liveshows De vierkoppige Nederlandse indiepopband RONDÉ brak in 2014 met haar eerste single Run meteen door. Het bleek het startschot van een aaneenschakeling van hoogtepunten. Met gouden én platina platen, meerdere #1 airplay songs op de Nederlandse radio, grote tv-optredens, meer dan 60 miljoen streams en ruim 1 miljoen maandelijkse luisteraars, kunnen we stellen dat RONDÉ een grote speler is in de Nederlandse muziekscene. In 2024 zal de band weer veelvuldig te zien zijn op Nederlandse podia en festivals met hun welbekende energieke liveshows en gloort het 10-jarig bestaan.
Zoektocht naar wat het beroemde gedicht van T.S. Eliot kan betekenen voor onze tijd. Vol krachtige foto's, begeleid door stemmen van dichters, wetenschappers en filosofen, onder wie Ilja Leonard Pfeijffer en Richard Sennett. Zoektocht naar wat het beroemde gedicht van T.S. Eliot kan betekenen voor onze tijd. Vol krachtige foto's, begeleid door stemmen van dichters, wetenschappers en filosofen, onder wie Ilja Leonard Pfeijffer en Richard Sennett. Een van de meest legendarische en baanbrekende gedichten allertijden is The Waste Land van T.S. Eliot. Honderd jaar geleden geschreven, inspireert het nog dagelijks schrijvers, songwriters en filosofen: van Stephen King, tot Bob Dylan en Nick Cave tot Francis Ford Coppola. The Waste Land is een film die diep ingaat op het complexe weefsel… Zoektocht naar wat het beroemde gedicht van T.S. Eliot kan betekenen voor onze tijd. Vol krachtige foto's, begeleid door stemmen van dichters, wetenschappers en filosofen, onder wie Ilja Leonard Pfeijffer en Richard Sennett. Een van de meest legendarische en baanbrekende gedichten allertijden is The Waste Land van T.S. Eliot. Honderd jaar geleden geschreven, inspireert het nog dagelijks schrijvers, songwriters en filosofen: van Stephen King, tot Bob Dylan en Nick Cave tot Francis Ford Coppola. The Waste Land is een film die diep ingaat op het complexe weefsel van het beroemde gedicht. Eliot schreef een gedicht als een lappendeken en citeert uit Dante, het boeddhisme en het hindoeïsme. Teerink laat in deze foto-film – met een werkelijk prachtige soundtrack van Blaudzun – zien hoe de draden van Eliots gedicht nog dwars door ons heden lopen. Geschreven in een tijd van crisis en onzekerheid, resoneert The Waste Land met de uitdagingen van onze eigen tijd, zoals klimaatverandering, politieke instabiliteit en de zoektocht naar ‘nieuwe’ betekenis in een snel veranderende wereld. The Waste Land is overal en voert je van het grootstedelijke Londen naar het niemandsland in de Mojavewoestijn, en van het Italië van Ilja Leonard Pfeijffer langs de Poolse grens, tot aan India toe.
Indringende documentaire waarin vrouwen die de Japanse kampen hebben overleefd hun verhaal vertellen. Indringende documentaire waarin vrouwen die de Japanse kampen hebben overleefd hun verhaal vertellen. De vrouwen waren nog maar meisjes toen zij gevangen zaten. Wat zij gezien en meegemaakt hebben, heeft diepe littekens achtergelaten, die nog steeds niet zijn genezen of verdwenen. Wanneer de vrouwen hun ogen sluiten, komen deze 'vergeten' verhalen opnieuw naar boven. Er zijn weinig foto's en er is bijna geen filmmateriaal van de kampen, maar er zijn honderden tekeningen gemaakt door de vrouwen en kinderen in het kamp. Regisseur Pieter van Huijstee, die zelf een persoonlijke band… Indringende documentaire waarin vrouwen die de Japanse kampen hebben overleefd hun verhaal vertellen. De vrouwen waren nog maar meisjes toen zij gevangen zaten. Wat zij gezien en meegemaakt hebben, heeft diepe littekens achtergelaten, die nog steeds niet zijn genezen of verdwenen. Wanneer de vrouwen hun ogen sluiten, komen deze 'vergeten' verhalen opnieuw naar boven. Er zijn weinig foto's en er is bijna geen filmmateriaal van de kampen, maar er zijn honderden tekeningen gemaakt door de vrouwen en kinderen in het kamp. Regisseur Pieter van Huijstee, die zelf een persoonlijke band heeft met deze geschiedenis omdat zowel zijn moeder als oma tot de overlevenden van kamp Tjideng behoorden, stelt in de film de vragen die hij nooit aan zijn moeder heeft durven stellen. Het levert aangrijpende verhalen op, waar veel vrouwen jarenlang over gezwegen hebben. Na de oorlog was er weinig erkenning voor het leed wat hen in die tijd is aangedaan. Zij hebben geleerd erover te zwijgen. Nu nog, op latere leeftijd, komen diezelfde gevoelens van woede en verdriet naar boven en herleven ze de pijn. De prachtige, indringende tekeningen uit de kampen, óók getuigenissen, maken de verhalen en de geschiedenis nog meer invoelbaar.
Muziek uit Den Haag is helemaal hot! Ook de dansbare tunes van Flaire zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekscene. Na een volle zomer vol festivalshows zetten de Haagse MaxLorenzo, Holty en Yves Springer hun momentum onverstoord door. Met werk vol invloeden van pop, trance en house neemt het drietal het publiek mee op een onweerstaanbare trip vol lekkere synths, strakke beats en kwetsbare Nederlandstalige teksten. Het begon allemaal met één Instagram DM, waarin producer Yves zijn muz… Muziek uit Den Haag is helemaal hot! Ook de dansbare tunes van Flaire zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekscene. Na een volle zomer vol festivalshows zetten de Haagse MaxLorenzo, Holty en Yves Springer hun momentum onverstoord door. Met werk vol invloeden van pop, trance en house neemt het drietal het publiek mee op een onweerstaanbare trip vol lekkere synths, strakke beats en kwetsbare Nederlandstalige teksten. Het begon allemaal met één Instagram DM, waarin producer Yves zijn muziek naar Max (van der Scheer) en Holty (Boris Wentholt) opstuurde. De laatste twee maakten al langer muziek, en waren onder de indruk van Yves’ productie. Flaire was geboren. Flaire? Ja, want het trio heeft ‘flaire’, elegantie, naar eigen zeggen. Ze braken door via TikTok, met onder andere de knaller van een hit ‘Na Vannacht’. En toen Tjade en Moody Mehran hun nummer speelde tijdens de zomer van 2022, was het momentum helemaal aangebroken! 2024 wordt ongetwijfeld hét jaar van de Haagse boyband. De toon is in elk geval gezet met een uitverkocht optreden in de Melkweg, een aankomende show op Eurosonic Noorderslag 2024 en lovende reacties op de eerste EP Tragedie. De volgende release is inmiddels alweer op komst. EP Sociale Zaken, die op 12 januari verschijnt, laat een geheel nieuwe kant van de heren zien: één met meer diepte, meer synths en vooral veel meer Flaire! Live zullen ze ook ongetwijfeld de boel op zijn kop zetten. Mis ze dus niet, wanneer ze naar onze Grote Zaal komen in het voorjaar!
Muziek uit Den Haag is helemaal hot! Ook de dansbare tunes van Flaire zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekscene. Na een volle zomer vol festivalshows zetten de Haagse MaxLorenzo, Holty en Yves Springer hun momentum onverstoord door. Met werk vol invloeden van pop, trance en house neemt het drietal het publiek mee op een onweerstaanbare trip vol lekkere synths, strakke beats en kwetsbare Nederlandstalige teksten.
Solo-expositie bij Galerij Noord door Gonne Corstens Het thema dat Gonne Corstens inspireerde voor deze expositie is Eenheid in veelheid. Op poëtische wijze verbindt ze haar aandacht voor de natuur aan die voor de mens. Het resultaat zijn beelden die ze daarvoor nog niet kende, maar waarvan ze ervaart dat ze kloppen. Ze laat zich in haar proces leiden door het kind in haar. Ze speelt graag met diverse materialen en technieken, die ze kiest op gevoel. Haar vorige solo-expositie bij Galerie Noord heette ZACHT. Ditmaal is deze sfeer aanwezig als ondertoon, maar wordt de boventoon gevoerd door krachtige kleuren en kent haar werk meer materie, zoals zand en bijenwas op rijstpapier. De titel van een van haar werken op … Het thema dat Gonne Corstens inspireerde voor deze expositie is Eenheid in veelheid. Op poëtische wijze verbindt ze haar aandacht voor de natuur aan die voor de mens. Het resultaat zijn beelden die ze daarvoor nog niet kende, maar waarvan ze ervaart dat ze kloppen. Ze laat zich in haar proces leiden door het kind in haar. Ze speelt graag met diverse materialen en technieken, die ze kiest op gevoel. Haar vorige solo-expositie bij Galerie Noord heette ZACHT. Ditmaal is deze sfeer aanwezig als ondertoon, maar wordt de boventoon gevoerd door krachtige kleuren en kent haar werk meer materie, zoals zand en bijenwas op rijstpapier. De titel van een van haar werken op rijstpapier, en weer is alles nieuw voor mij, is symbolisch. Elk moment is nieuw, een kans om tussen toekomst en verleden te laveren. Poëzie speelt daarin bij Gonne altijd een rol. Activiteiten: - Openingsmuziek: Arman Ameri Mahani speelt op sarinda een compositie van Kaya Wolff: zaterdag 16 maart, 17:00 uur - Meet & greet met Gonne Corstens: donderdag 28 maart, maandag 1 (2e paasdag), woensdag 3 en donderdag 11 april, 13:00 - 17:00 uur - Poëzie & muziek met Liesbeth Cavé en Gooyke van der Schoot: woensdag 3 april, 14.30 tot 16.00 uur
Een overzichtsexpositie van de Groningse fotograaf Karel Zwaneveld. Karel was herkenbaar uit duizenden, met zijn sluike, grijze haar en zijn jongensachtige grijns. In april is er een overzichtsexpositie van zijn werk te zien in Fotogalerie Lichtzone.  Karel Zwaneveld leerde het vak bij zijn oom in Bedum, die trouwreportages maakte. Later ging hij naar de F… Een overzichtsexpositie van de Groningse fotograaf Karel Zwaneveld. Karel was herkenbaar uit duizenden, met zijn sluike, grijze haar en zijn jongensachtige grijns. In april is er een overzichtsexpositie van zijn werk te zien in Fotogalerie Lichtzone.  Karel Zwaneveld leerde het vak bij zijn oom in Bedum, die trouwreportages maakte. Later ging hij naar de Fotovakschool in Den Haag. Via de Drents-Groningse Pers kwam hij in de fotojournalistiek terecht. Hij was een veelzijdig fotograaf die zowel in het theater als in de sport de weg wist. Hij maakte jarenlang foto’s voor onder andere de voorloper van het Dagblad van het Noorden, maar ook voor het ANP en voor landelijke en regionale dagbladen. Hij fotografeerde voetbalwedstrijden, motorraces en schaatstoernooien, inclusief de Olympische Winterspelen. In 1976 won hij de Zilveren Camera met zijn foto van de afloop van de Molukse bezetting van het Provinciehuis in Assen.  In augustus 2019 nam Karel Zwaneveld afscheid als fotograaf. Op 10 juli 2021 overleed hij.
De grote internationale Kinderbiënnale 2024, vol met kleurrijke kunstwerken van Nederland tot aan Singapore. Kom jij ook opnieuw kijken, doen en verwonderen? Grote interactieve kunsttentoonstelling Ook dit jaar is er veel diversiteit aan kunstenaars uit binnen- en buitenland te zien bij de Kinderbiënnale. De Nederlandse kunstenaars die hun werken komen presenteren zijn Carolien Adriaansche, Sanne Boekel, Florentijn Hofman, Jelle Mastenbroek, Florien Riezebos, Hedy Tjin, Studio Toer en Stefan Venbroek. Er wordt ook werk van kunstenaars uit andere delen van de wereld getoond. Installaties van Isabel en Alfredo Aquilizan uit de Filipijnen en Wang Ruobing uit Singapore zijn te bewonderen in het museum. Hun kunstwerken waren tijdens de Children's Biennale in Singapore ook te zien, waar het idee voor een Kinderbiënnale oorspronkelijk vandaan komt. De Kinderbiënnale wordt gemaakt door k… Grote interactieve kunsttentoonstelling Ook dit jaar is er veel diversiteit aan kunstenaars uit binnen- en buitenland te zien bij de Kinderbiënnale. De Nederlandse kunstenaars die hun werken komen presenteren zijn Carolien Adriaansche, Sanne Boekel, Florentijn Hofman, Jelle Mastenbroek, Florien Riezebos, Hedy Tjin, Studio Toer en Stefan Venbroek. Er wordt ook werk van kunstenaars uit andere delen van de wereld getoond. Installaties van Isabel en Alfredo Aquilizan uit de Filipijnen en Wang Ruobing uit Singapore zijn te bewonderen in het museum. Hun kunstwerken waren tijdens de Children's Biennale in Singapore ook te zien, waar het idee voor een Kinderbiënnale oorspronkelijk vandaan komt. De Kinderbiënnale wordt gemaakt door kunstenaars in samenwerking met kinderen, maar is leuk voor iedereen. Het daagt je uit om te reageren op kunst, er doorheen te wandelen, aan te bouwen of er een interactie mee aan te gaan. A Better Place De Kinderbiënnale in 2021-2022 was een groot succes en is terug voor een tweede editie. Het thema van deze tweede Kinderbiënnale is A Better Place. De meeste kunstenaars maken speciaal voor de tentoonstelling nieuw werk. Deze werken komen niet alleen aan de muur te hangen, maar zijn zaalvullende installaties waar mensen op of in kunnen, mee kunnen spelen of aan kunnen bouwen. Alle kunstwerken zijn geïnspireerd op het thema en zetten je aan het denken over een betere, ideale wereld.
Groninger kunstkring De Ploeg in de Watertoren West In 2024  exposeert De Ploeg het hele jaar met zes wisselende exposties in de prachtige ontvangstlobby van de Watertoren West. Maar liefst 11 panelen met een koninklijke blauwe kleur laten zich vullen door het al dan niet kleurrijke werk van de Ploegers. De ruimte is dermate groot dat ook het ruimtelijk werk tot zijn recht komt. In deze tweede expositie is werk te zien van Josefien Alkema, Dik Breunis en Annelies Gommer. Bovendien kunt u op elke zondag tussen 10.00 en 14.00 uur terecht in de zogeheten skylounge, bovenin de watertoren is er dan gelegenheid om koffie of thee te drinken terwijl u geniet van het prachtige uitzicht over Groningen.