Scala & Limited

Description

In het tweeluik Scala & Limited geeft choreograaf Krisztina de Châtel uitdrukking aan gevangenschap: in Scala zoeken vijf vrouwen houvast op een ronddraaiende wenteltrap; in Limited zoekt een mannelijke danser zijn bewegingsmogelijkheden, opgesloten in een glazen buis. 

In het tweeluik Scala & Limited geeft choreograaf Krisztina de Châtel uitdrukking aan gevangenschap: in Scala zoeken vijf vrouwen houvast op een ronddraaiende wenteltrap; in Limited zoekt een mannelijke danser zijn bewegingsmogelijkheden, opgesloten in een glazen buis. 

Krisztina de Châtel wil met het avondvullende programma van de twee choreografieën een hedendaags levensgevoel uitdrukken dat in haar ogen steeds dominanter wordt. De restricties van de afgelopen anderhalf jaar maakten de eeuwige strijd van de mens met zijn beperkingen - een terugkerend thema in de choreografieën van De Châtel - ineens heel actueel en concreet. Maar de gebeurtenissen rond Covid-19 versterkten een nog veel grotere, actuele maatschappelijke problematiek: het gevoel existentieel gevangen te zitten, als man, als vrouw, als witte, als zwarte, als mens. Het borrelt overal op als gevolg van wereldwijde bedreigingen door polarisatie, terreur en klimaat, en als gevolg van een gebrek aan perspectief en groeimogelijkheden, fysiek en spiritueel. De speelruimte van de mens, in tijd en ruimte, lijkt steeds kleiner. 

Over Krisztina de Châtel 

De van oorsprong Hongaarse choreograaf Krisztina de Châtel heeft meer dan zeventig choreografieën en drie dansfilms gemaakt. De Châtel weet telkens opnieuw te boeien met haar unieke, energieke dans vol wiskundige bewegingen. De succesvolle reprises van Thron (2017/18) en (Im)Pulse (2019) en het enthousiast ontvangen tweeluik Feminale (2021) laten zien hoe haar voorstellingen telkens weerklank vinden bij een nieuwe generatie kijkers. Haar voorstellingen draaien rond contrasten en confrontaties: kwetsbare menselijke lichamen staan tegenover natuurelementen als wind, aarde en water, of de imposante ruimte van een kerkgebouw of machineloods. In het lichaam zelf woedt ook een strijd: tussen passie en beheersing, tussen individuele vrijheid en de anonimiteit en geborgenheid van het collectief.

Choreografie Krisztina de Châtel | Compositie J.S. Bach, Han Otten | Dansers Scala Marina Bilterijst, Alina Fejzo, Alice Gioria, Martina Orlandi, Federica Panariello | Danser Limited Ivan Montis | Licht Bernie van Velzen

4 Pictures

Suggested events

(v)
16apr.
-20:15
(v) vertrekt vanuit Meisjesherinneringen. De ploeg van De Nwe Tijd combineert het verhaal met nieuwe teksten en persoonlijke interviews over met welke verwachtingen je aan je volwassen leven begint, en met welke verwachtingen van de maatschappij je vervolgens wordt geconfronteerd.  (v) vertrekt vanuit Meisjesherinneringen. De ploeg van De Nwe Tijd combineert het verhaal met nieuwe teksten en persoonlijke interviews over met welke verwachtingen je aan je volwassen leven begint, en met welke verwachtingen van de maatschappij je vervolgens wordt geconfronteerd.  Heel haar leven heeft Nobelprijswinnares Annie Ernaux proberen te schrijven over wat zij ‘het meisje van 1958’ noemt. Dat meisje was ze zelf. In 1958 ging zij vol verwachting als begeleider mee op een zomerkamp. Nadat ze naar bed was gegaan met een medebegeleider werd ze genegeerd door de andere meisjes en gepest door de jongens. Ze probeerde er twee weken lang het beste van te maken, maar de zomer van 1958 bleef haar dwarszitten. Haar leven lang, zo realiseert ze zich in haar boek Meisjesherinneringen.  Ernaux ontleedt in haar autobiografische roman de subtiliteiten van het er niet bij horen. Ze beschrijft hoe het is om constant het gevoel te hebben dat je achter je rug uitgelachen wordt om hoe je spreekt, om wat je zegt en wat je doet – om, kortom, wie je bent. regie Freek Vielen van en met Evgenia Brendes, Brenda Corijn, Mieke De Groote, Suzanne Grotenhuis, Ellis Meeusen dramaturgie Rosa Vandervost scenografie Sander Salden productie De Nwe Tijd met de steun van de Vlaamse Overheid geïnspireerd op Meisjesherinneringen van Annie Ernaux.
In het theatertje om de hoek bereidt een groep zorgmedewerkers een benefietavond voor. Nadat ze de beelden zagen van de vreselijke ramp in Chili konden ze niet stil blijven zitten. De handen worden massaal uit de mouwen gestoken. Ieder draagt z’n steentje bij: stoelen worden klaargezet, de ingezamelde kleding gesorteerd, het buurtbandje doet een soundcheck en misschien maakt zelfs de lokale BN’er zijn opkomst. Want alle kleine beetjes helpen - toch? Gaandeweg slaat goede moed om in twijfel: we willen helpen, maar helpt het ook?  
Laat je mobiele telefoon maar aan! In het interactieve Rabbit Hole vervagen de grenzen tussen on- en offline en maak je via je telefoon onderdeel uit van Samy’s chatfora. Ontdek hoe Samy ontsnapte aan pesten en een gebroken gezin door weg te vluchten in een online community. Volg jij hem into the rabbit hole?   "Rabbit hole is een visueel overdonderende voorstelling." ★★★★ NRC Handelsblad
HOE HOUD JE HOOP IN EEN AFSTERVENDE WERELD? Katie Cruel is een tekstuele en muzikale voorstelling die zich afspeelt in het dystopische universum van collectief LENZ. De voorstelling onderzoekt de driehoeksverhouding tussen slachtoffer, dader en toeschouwer, geïnspireerd door Schotse ‘murder ballads’. Met gebruik van live drone- en Schotse folk muziek maakt LENZ een ruig, eenzaam en teder portret van een jonge vrouw getekend door trauma, op zoek naar hoop en bereid om tot het uiterste te gaan.
Elk jaar maakt een select clubje van tweede- en derdejaarsstudenten from scratch een muziek- en/of geluidsvoorstelling onder leiding van docent Martin Verheesen. Er wordt vier weken onderzoek gedaan naar een specifiek onderwerp of thema, waarna ze een week te gast zijn bij ons in Zaal 3 om de voorstelling aldaar te maken en te monteren. Door gebruik te maken van de specifieke mogelijkheden en indeling van Zaal 3 ontstaan er altijd weer nieuwe werelden waarin studenten in geluid en beeld, spelend en musicerend het publiek meenemen in de door hen geschapen biotoop.
In een buurthuis bereidt een groep vrijwilligers een benefietavond voor. Met de beelden van een verwoestende tsunami bij Chili nog op het netvlies, worden handen massaal uit de mouwen gestoken. Ieder draagt z’n steentje bij: stoelen worden klaargezet, de ingezamelde kleding wordt gesorteerd, het buurtbandje doet een soundcheck en zelfs de lokale BN’er maakt zijn opkomst. Want alle kleine beetjes helpen - toch? Gaandeweg de avond slaat goede moed om in twijfel: we willen helpen, maar helpt het ook? In een buurthuis bereidt een groep vrijwilligers een benefietavond voor. Met de beelden van een verwoestende tsunami bij Chili nog op het netvlies, worden handen massaal uit de mouwen gestoken. Ieder draagt z’n steentje bij: stoelen worden klaargezet, de ingezamelde kleding wordt gesorteerd, het buurtbandje doet een soundcheck en zelfs de lokale BN’er maakt zijn opkomst. Want alle kleine beetjes helpen - toch? Gaandeweg de avond slaat goede moed om in twijfel: we willen helpen, maar helpt het ook? Met HULP sluit schrijver en regisseur Joeri Vos zijn drieluik KLAP af. Ieder deel is geïnspireerd door de vraag “Waar doe je goed aan?” en portretteert een groep die zich (min of meer) professioneel verhoudt tot een grote en ontwrichtende gebeurtenis op het wereldtoneel. Na de werelden van de journalistiek in KRANT en internationaal recht in RECHT, duikt Veenfabriek met HULP in de goede bedoelingen van hulpverleners en vrijwilligers. Ieder deel van de Klap staat op zichzelf. Doen we genoeg? Doen we het juiste? Overrompeld door de complexiteit van de wereldproblematiek liggen cynisme en afstomping op de loer. HULP is tragikomisch muziektheater over dapper handelen en onhandig pogen het goede te doen in een wereld die steeds ingewikkelder lijkt. Tekst Joeri Vos en Teun Smits | Concept, tekst en regie Joeri Vos | Muziek en spel John van Oostrum, Bastiaan Woltjer, Milena Haverkamp, Yamill Jones, Phi Nguyen, Jacobien Elffers e.a. | Productie Diane du Pont | Publiciteit Lies Mensink en Anna Musch 
Handen geef je. Met handen maak je contact, met elkáár en met de wereld. Handen tasten af, voelen voorzichtig of het niet te heet is. Of te koud. Ze kunnen teder zijn, maar ook tot vuisten samenballen. Handen zitten vol met eelt geschreven verhalen. Met handen reis je door de tijd, van de handafdrukken in oude grotten naar onze handen op toneel die stil gebaren. Talking Hands is een muzikale cross-over voorstelling, waarin Nederlandse Gebarentaal (NGT) op een bijzondere manier geïntegreerd wordt.  Handen geef je. Met handen maak je contact, met elkáár en met de wereld. Handen tasten af, voelen voorzichtig of het niet te heet is. Of te koud. Ze kunnen teder zijn, maar ook tot vuisten samenballen. Handen zitten vol met eelt geschreven verhalen. Met handen reis je door de tijd, van de handafdrukken in oude grotten naar onze handen op toneel die stil gebaren. Talking Hands is een muzikale cross-over voorstelling, waarin Nederlandse Gebarentaal (NGT) op een bijzondere manier geïntegreerd wordt.  POËTISCH MUZIEKTHEATER MET EEN HANDJE ABSURDISME Talking Hands wordt gespeeld door een veelzijdige cast. De gebarentolk is ook professioneel danser, de acteurs zijn handig voor en achter de camera en de jonge ud-speelster Jawa Manla zingt de sterren van de hemel. In deze voorstelling wordt de gesproken tekst en liedtekst vertaald door een tolk NGT die al zingend, spelend en bewegend onderdeel uitmaakt van de cast. Deze voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 9 jaar of je nu wel of niet gebarentaal beheerst.
Een jonge illusionist blikt terug op zijn leermeester; een mysterieuze overbuurman, geboren aan de andere kant van de oceaan, die hem de kneepjes van het vak bijbracht. Maar hoe meer hij zich over zijn leermeester herinnert, hoe minder betrouwbaar zijn herinneringen blijken te zijn.
Well, when I first came to town,  They called me the roving jewel.  Now they’ve changed their tune,  Call me Katie Cruel. Well, when I first came to town,  They called me the roving jewel.  Now they’ve changed their tune,  Call me Katie Cruel. Katie - een ongedocumenteerde jonge metalmuzikant, onlangs in de stad aangekomen - leeft om te overleven. Na haar vlucht uit de extreem conservatieve plattelandsgemeenschap waar ze opgroeide, blijven jeugdtrauma’s haar achtervolgen. Op een nacht, na een van haar optredens, spreekt een oudere man Katie aan op straat. Hun wonderbaarlijke ontmoeting, de nacht die volgt en zijn uiteindelijke pogingen om haar te redden, leggen de kloven tussen genders, klassen en generaties bloot. Uiteindelijk komt Katie tot het besef dat extreme acties de enige uitweg zijn binnen een wereld zo uitzichtloos als de onze. concept & creatie LENZ | spel & live muziek Gerardjan Rijnders, Marit Hooijschuur & Erasmus Mackenna | regie, scenografie & lichtontwerp Erasmus Mackenna | tekst & dramaturgie Roel Pronk | kostuumontwerp Julia Diepstraten | muzikale leiding Simme Wouters | systeemontwerp gitaarversterking Tos Nieuwenhuizen (SunnO))), Motorpsycho) | technische productie & operatie Attila Németh | campagnefotografie Eva Roefs | met dank aan Maatschappij Discordia