PIANO OCEAN - MEDITATIE CONCERT

Bouwstraat 55, 3572 ST Utrecht, Netherlands

Description

Laat jezelf onderdompelen in een oceaan van rustige pianoklanken, op het moment geïmproviseerd, met als inspiratiebron de pracht en wijsheid van de natuur, zen meditatie en de traditionele kunst van de Japanse kalligrafie.

Kasia Szwed is een componiste, pianiste en een zen-beoefenaar. Zij is geboren in Polen en heeft compositie gestudeerd in Nederland en de UK. Zij zoekt steeds meer stilte in muziek, een soort stilte die voedzaam en helend is, die niet per se afwezigheid van geluid moet betekenen. Gelukkig! Als haar muzikale vader noemt zij vooral Arvo Pärt maar ook bij muziek van andere (wereld) tradities is ze thuis. Kom mee luisteren en mediteren, het gaat je goed doen.

Je hebt geen meditatie-ervaring nodig. Stoelen en kussens zijn aanwezig, maar breng gerust een eigen kussen of mat mee.

Zie meer op: pianoocean.com

1 Picture

Suggested events

“Well, when I first came to town,  They called me the roving jewel. Now they’ve changed their tune, Call me Katie Cruel.” Katie Cruel is een muzikale voorstelling op de grens van muziek, theater en performance, geïnspireerd door de rijke traditie van Schotse en Ierse murder ballads. Katie, een ongedocumenteerde jonge metalmuzikant, leeft om te overleven. Nadat ze is gevlucht uit de extreem conservatieve plattelandsgemeenschap waar ze opgroeide, blijven trauma’s haar achtervolgen. Op een nacht spreekt een oudere man Katie aan op straat. Hun wonderbaarlijke ontmoeting, de nacht die volgt en zijn uiteindelijke pogingen om haar te redden, leggen de kloven tussen generaties, klassen en genders bloot. Uiteindelijk komt Katie tot het besef dat extreme acties de enige uitweg zijn binnen een wereld zo uitzichtloos als de onze. Met gebruik van zowel drone metal muziek als Schotse folk maakt LENZ met Katie Cruel een ruig, eenzaam en teder portret van een jonge vrouw getekend door intergenerationeel trauma, op zoek naar hoop en bereid om tot het uiterste te gaan.
Stephan Zilias dirigeert het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest op Goede Vrijdag in Golgotha van Frank Martin, een van de meest indrukwekkende passiecomposities van de twintigste eeuw. Passiemuziek van Frank Martin 2024 is het herdenkingsjaar van Frank Martin, de Zwitserse componist die de laatste decennia van zijn leven in Nederland woonde en 50 jaar geleden in Naarden overleed. Dit concert op Goede Vrijdag is gewijd aan een van zijn meest indrukwekkende composities: Golgotha . Aanleiding was een ets van Rembrandt die de kruisiging van Christus voorstelt. Zo beknopt als de gravure was, zo compact wilde Martin aanvankelijk ook het lijden en sterven van Christus muzikaal gestalte geven. Al gauw besefte hij echter dat het lijdensverhaal meer ruimte nodig had om werkelijk tot zijn recht te komen en koos voor de uitgebreide vorm van het oratorium.
De Engelse band New Model Army maakt al 43 jaar gedreven rock met teksten waarin maatschappelijk engagement en poëzie hand in hand gaan. Muzikaal is de band moeilijk in een hokje te stoppen – al sinds hun oprichting bevinden ze zich op het snijvlak van punk, rock, northern soul, folk en gothic, maar uitstapjes naar metal of klassiek zijn de heren ook niet vreemd (hun net verschenen livealbum Sinfonia is opgenomen met een symfonieorkest). New Model Army heeft vele bezettingswisselingen gekend, maar aan het hoofd staat nog steeds oprichter, zanger, gitarist en songschrijver Justin Sullivan!
De jonge Vlaams-Rwandese artiest Porcelain id valt op door de rauwe, emotionele vocalen, uitgeschreeuwd over lo-fi akoestische gitaren. Op een natuurlijke manier schakelt Porcelain id tussen Nederlands en Engels met persoonlijke teksten over identiteit, gender en racisme. De muziek is al even avontuurlijk als de teksten, met echo’s van eigenzinnige collega’s als Dan Bejar (Destroyer), Bon Iver en Daniel Johnston die doorklinken. Na de debuut-ep MANGO (2021) verscheen in 2022 de uitgeklede herinterpretatie Reprise, op 16 februari 2024 komt het langverwachte debuutalbum!
De Amerikaanse singer-songwriter Diana Jones mag dan een gewone naam hebben, haar zeggingskracht is ongewoon groot – vandaar dat ze vaak in één adem wordt genoemd met americana-grootheden als Gillian Welch, Alison Krauss en Iris DeMent. Muzikaal bevindt Jones zich op het snijvlak van bluegrass en ouderwetse (in de goede zin van het woord) country, maar het is toch vooral haar boterachtige stem die opvalt. In 2020 verscheen Jones’ laatste album Song To A Refugee, dit jaar bracht ze haar veelgeprezen plaat Better Times Will Come (2009) uit in een vernieuwde en geremasterde versie!
De Surinaams-Nederlandse soulzanger Steffen Morrison laat zich het best omschrijven met de titel van een van zijn singles: Positivity. Zet een nummer van Morrison op en je stemming stijgt meteen met 100 procent. De soepele, maar toch doorleefde zangstem van de charismatische Morrison verraden zijn invloeden James Brown, Otis Redding en Marvin Gaye – al zet hij ook graag de Rolling Stones op. In maart 2024 verschijnt Steffen Morrisons gloednieuwe (derde) album Self-made – de singles Stand Up en Days Of Confusion zijn al uit en laten een krachtige artiest op de top van zijn kunnen horen!
Naast de ‘Matthäus’ is er ook nog die andere passie van Bach: de Johannes-Passion. Korter, dramatischer en volgens velen operatesker. Qua muzikale impact zijn ze zeker vergelijkbaar. Het Orkest van de Achttiende eeuw breekt een lans voor de Johannes Passion samen met Cappella Amsterdam en briljante solisten onder leiding van Daniel Reuss.
Achter de artiestennaam Roofman gaat de Nederlandse singer-songwriter Thijs van der Meulen schuil, maker van poëtische indiefolk. Zijn melancholische liedjes zijn intens in de beste zin van het woord. Daarbij heeft Roofman de gave om mensen te raken met ‘de vreugde van verdriet’ (zoals hij het noemt), in een intieme setting net zo goed als in een grotere club. In februari 2023 verscheen Roofmans debuutalbum Still The Mess I Was, vol sterke songs met een lekker stevig geluid. Aan inspiratie heeft hij geen gebrek: de wat meer ingetogen klinkende ep The ATL EP kwam er begin oktober al achteraan en begin volgend jaar verschijnt er weer een nieuw album!
Trio SeptNoir | Jazz SeptNoir is een modern jazz trio, gevormd op het Utrecht Conservatorium. Het trio bestaat uit Jonas Hormann op piano, Matija Mitrovic op bas en Damian de Muijnck op drums . Na een succesvolle start met optredens in o.a. de grote zaal van Tivolivredenburg, Le Guess Who Festival, ZeelandJazz en Ujazz Festival is het trio bezig met het produceren van meer eigen werk. Binnenkort zullen zij daarom ook hun eerste EP uitbrengen. Het trio mixt invloeden van grootheden als Avishai Cohen, Shai Maestro, Mark Guiliana Jazz Quartet, Tigran Hamasyan, Lyle Mays en Brad Mehldau met hun eigen muzikale achtergrond. Het resultaat daarvan brengt intens samenspel, verrassende en complexe ritmes gemengd met avontuurlijke en rijke harmonieën en een duidelijk verhaal naar het publiek. Speciale gast: Utrechts stadsdichtersgilde Het Utrechts Stadsdichtersgilde is een groep dichters in de Nederlandse stad Utrecht. Tot november 2014 luidde de naam Utrechts Dichtersgilde. In 2009 werd het Stadsdichtersgilde opgericht door Ingmar Heytze, die in deze periode de eerste stadsdichter van Utrecht was Heden avond zullen o.a. de volgende dichters uit eigen werk voordragen: Karin Lachmising, Els van Stalborch, Fred Penninga