Huis van Sinterklaas

Description

Oh kom maar eens kijken… Goed nieuws! Sinterklaas komt ook in 2022 weer logeren in Museum Catharijneconvent! Waar komt het gebruik van gouden chocolademunten eigenlijk vandaan? Je hoort erover tijdens een theatraal bezoek in zijn tijdelijke huis!

Beeld: Sinterklaas aan de telefoon, foto Femke Lock

 

1 Picture

Suggested events

Dichters van Taalpodium Dichters van Taalpodium is een vereniging van ruim honderd amateurschrijvers en -dichters, waarvan diverse leden hun sporen verdiend hebben met het winnen van dicht- en verhalenwedstrijden, anderen met de uitgave van dichtbundels, verhalenbundels en romans. We willen een kweekvijver zijn voor kleiner en groter talent, met oog voor taalvernieuwing en nieuwe uitingsvormen. Ons kwartaalblad Schreef , onze podiumbijeenkomsten, onze workshops en onze tweejaarlijkse verzamelbundel dienen dat doel. De volgende dichters lezen voor uit eigen werk:  Gerard Beentjes, Henk Gilhuis, Werenfried Griffioen, Jolies Heij, Jaap Lemereis, Nanny Luijsterburg, Ali Serik, Mia Wittop Koning en  Elyn Doornenbal. Speciale gast: Lisette Jansen | Volksbuurtmuseum De volksbuurt was vroeger een buurt waar ‘het gewone volk’ woonde, vaak in kleine, in slechte staat verkerende woningen. Elke stad had zo zijn volksbuurten. Utrecht had Wijk C, ooit zo genoemd omdat de Franse bezetter de Nederlandse namen niet kon (of wilde) uitspreken. Wijk C was 100 jaar geleden de dichtstbevolkte wijk van Utrecht. In de wijk woonden grote gezinnen in kleine krotwoningen. De bewoners leefden vooral buiten. Iedereen moest keihard werken voor een paar centen en er was veel armoede. Maar er was ook veel saamhorigheid en solidariteit.  Hoewel Wijk C als enige wijk in Utrecht nu nog met een letter wordt aangeduid, is de wijk inmiddels erg veranderd. De volksbuurt van 100 jaar geleden bestaat niet meer, maar het heeft op deze plek wél het Volksbuurtmuseum opgeleverd. Nog steeds leven we dicht op elkaar en er liggen ook nu allerlei uitdagingen in het samenleven. Meer informatie over het museum, zie: volksbuurtmuseum.nl
Met smartphones en social media belooft technologie ons dichter bij elkaar te brengen. Van nauwe familie tot verre kennissen en onbekenden, iedereen is binnen handbereik, en toch is de eenzaamheid de afgelopen jaren sterk toegenomen. De voortdurende en snelle ontwikkeling van technologie zorgt voor drastische veranderingen in de manier waarop connecties worden gevormd: met elkaar, met onszelf en met de natuur. Is er nog sprake van verbinding in het digitale tijdperk? Biedt technologie wel de connectie die nodig is? Of nemen onze apparaten en digitale connecties langzaam de plaats in van menselijk contact?  Met de nieuwe expositie In Touch verkent IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur] vormen van verbinding in tijden van de digitale mensheid. Laat je onderdompelen in interactieve kunstwerken, audiovisuele ervaringen, virtual reality en AI, en ontdek dat de lijn tussen connectie en disconnectie dunner is dan je zou denken. Aan de hand van immersieve en speelse werken ondervind je als bezoeker aan den lijve wat het betekent om een emotionele relatie aan te gaan met technologie en via technologie met de ander, en wat het betekent om verbonden te zijn.  In Touch opent op 22 maart (vrij toegankelijk), en is van 23 maart t/m 4 mei 2024 te bezoeken op woensdag t/m zondag, van 12.00 – 18.00 uur.
De vrouwen van Vlamousse hebben een knagende kinderwens. Ze vragen zich af hoe hun voorbeelden hen vormden en welk voorbeeld zij zelf willen zijn. Gewapend met humor en genadeloze eerlijkheid nemen ze je mee naar waar het allemaal begon en keren hun innerlijke wereld binnenstebuiten. Dat kind komt er, alleen eerst nog even afrekenen met de erfzonde. Spel: Brigitte van Bakel en Maya van As foto: Daantje Bons,  www.vlamousse.nl
Kunstliefde-leden presenteren nieuw werk geïnspireerd op het thema Roots: Iemand gaat wortelen, als diegene ergens woont, werkt, liefheeft, de taal spreekt, de cultuur begrijpt, zich thuisvoelt. Maar ook diepe gevoelens als passie, vervoering en begrippen als vaderland en moederland horen hierbij. Opening: zaterdag 9 maart
Wat maakt het leven de moeite waard? En wat is eigenlijk een goed leven? In zijn zesde avondvullende cabaretprogramma gaat Timzingt op zoek naar het antwoord op deze vragen. Een brute vraag van zijn buurman is de aanleiding om hier eens stevig over na te denken. In scherp doch zinnig cabaret en met behulp van tedere liedjes fileert Timzingt de tijdgeest van succesvol zijn, geluk uitstralen en obsessief fit blijven. Hoe goed is het leven achter voordeuren met NEE/NEE stickers en camera’s bij de bel? En wat heeft Tim’s christelijke opvoeding voor antwoorden op zijn vragen? Een programma over broos succes, de moeite om betekenis te geven en het zoeken naar grote verhalen die het leven echt goed maken… Want een leven dat niet de moeite waard is, is toch wel het laatste wat je wilt.
Het Maliebaanstation in Utrecht bestaat dit jaar precies 150 jaar. Dit jubileum wordt door het Spoorwegmuseum gevierd met een boeiende tentoonstelling. In diverse ruimtes van het station wordt teruggeblikt op de bouw, de verschillende functies die het station door de jaren heen had en de mensen die er werkten. Op 10 juni 1874 opende de Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij een zijtak van de Oosterspoorlijn die liep van Hilversum naar Utrecht. Aan de Maliebaan verrees een monumentaal station als opstapplaats voor de Utrechtse reizigers. Aanvankelijk floreerde het station – je kon er opstappen op de trein naar Parijs- maar gaandeweg verloor het station zijn belangrijke functie en werd het stil. Dichter F. Bordewijk omschreef in 1935 de sfeer in het station treffend als “een lijk boven aarde, dat vaak nog beklemmend onzen droom zal beheerschen”. In 1939 viel het doek en sloot het station voor reizigersvervoer. Het grotendeels verlaten Maliebaanstation wordt nog als rangeer- en goederenstation gebruikt, ook vindt het Bureau van Gevonden Goederen een onderkomen in het station. In de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers bezit van het Maliebaanstation met als zwarte bladzijde de deportatietransporten van Utrechtse Joden. Na de oorlog werd besloten dat het Maliebaanstation de “blijvende behuizing” zou worden van het Spoorwegmuseum. Op 28 november 1953 was het zover, voor een kwartje entree konden bezoekers een gedeelte van het nieuwe museum bezoeken. Pas in november 1954 was het gehele museum klaar en vond de officiële opening plaats. In 2005 werd het station weer in authentieke staat teruggebracht en sindsdien fungeert het als monumentaal entreegebouw van het vernieuwde Spoorwegmuseum.
De artist in residence van de afgelopen drie maanden, Ingelot van der Pol, is druk bezig geweest in met het creëren van prachtige live schilderijen in het restaurant van Bunk Utrecht. Op zondag 3 maart worden al haar werken officieel onthuld tijdens wat haar maandlange overname van de tentoonstellingsruimte zal zijn. Ingelot van der Pol is een schilder, ontwerper, organisator, schrijver en stadsambassadeur van Utrecht. Het verspreiden van kunst op zoveel mogelijk manieren staat centraal in al haar projecten. Het werk van Ingelot bevindt zich op het snijvlak van sociale kwesties, visuele identiteit en kunst, waar ze muurschilderingen maakt bij bedrijven en huizen, openbare ruimtes herinricht, leefruimtes inricht en projecten bedenkt en ontwerpt. Als creatieve producent creëert ze ruimte om andere kunstenaars in de schijnwerpers te zetten en organiseert ze verschillende culturele activiteiten, zoals het maken van muurschilderingen met de buurt, workshops en meer. Tijdens haar residentie bij Bunk onderzoekt ze de kunst van verandering, hoop en troost.
Grafisch ontwerper en illustrator Max Kisman heeft zich de afgelopen jaren meer toegelegd op autonome kunstprojecten, waarin hij nadrukkelijker het experiment zoekt. Zijn herkenbare handschrift is de drager geworden van een persoonlijke zoektocht naar identiteit, waarin zijn Indonesische afkomst en zijn mannelijkheid belangrijke motieven zijn. Het werk manifesteert zich op papier, in animaties en projecties en in experimenten met schaduwpoppen die refereren aan Javaanse wayangpoppen en met zelf gecomponeerde muziek en eigen teksten. Op dit moment is zijn vredesduif die hij tekende voor de oproep tot een universele vrede van Peace Now! alom vertegenwoordigd in het straatbeeld van Nederland.
Deze lente neemt Museum IJsselstein de tijdgeest en jongerencultuur van de jaren ‘80 onder de loep. Met aan de ene kant een terugblik op de gezelligheid en het thuisgevoel van jeugdsoos De Kajuit (in die periode gevestigd in het pand waar nu het museum is), en aan de andere kant een rijke kunsttentoonstelling met werk van kunstenaars van dezelfde generatie.
Kom naar de Spoorweg Spelen en ontdek of jij het in je hebt om lid te zijn van de spoorwegfamilie! Test je kennis, puzzelvermogen, kracht, snelheid, behendigheid en creativiteit bij de verschillende spellen en neem het op tegen de tijd, het spel of je eigen familie. Waar ligt jouw talent? Welk beroep past het beste bij jou? Bij de Spoorweg Spelen kun je ontdekken waar jij goed in bent. Ben je net zo sterk als de stoker, zo snel als de kruier en zo slim als de rangeerder? Ga de strijd aan en ontdek waar jij in uitblinkt!